»

Lenovo prehitel Dell, HP ostaja prvi

PC World - Tržni analitiki v IDC in Gartnerju ugotavljajo, da je po koncu letošnjega tretjega četrtletja Lenovo prehitel Dell in se zavihtel na drugo mesto med svetovnimi sestavljavci računalnikov. Na prvem mestu je še vedno z velikim naskokom Hewlett-Packard.

Lenovo si je zagotovil 13,5-odstotni tržni delež (lani 11,1 odstotka), medtem ko ima Dell 11,6-odstotnega (12,2 odstotka). HP je izgubil štiri desetinke odstotne točke in pristal pri 17,3 odstotka. Pod stopničkami sledijo Acer (10,6 odstotka), Asus (6,2 odstotka) in drugi.

Prodaja osebnih računalnikov je v zadnjem kvartalu zrasla za 3,6 odstotka, kar je manj od pričakovanj (4,5 odstotka), medtem ko je na letni ravni prirast 3,2-odstoten. V...

17 komentarjev

Bing prehitel Yahoo, Google daleč spredaj

Slashdot - Po podatkih StatCounterja je Microsoftov iskalnik Bing prvikrat prehitel Yahoo in se zavihtel na drugo mesto po priljubljenosti. Na prvem mestu še vedno z za zdaj neulovljivo prednostjo vodi Google, ki ima 89,94-odstotni tržni delež. Bing ima na drugem mestu 4,37 odstotka uporabnikov, Yahoo pa 3,93 odstotka.

To so podatki za celotni svet, medtem ko je situacija v Sloveniji drugačna. Pri nas takisto vodi Google, ki ima z 93,05 odstotka uporabnikov še nekoliko trdnejši primat, medtem ko je na drugem mestu s 5,32 odstotka Najdi.si. Bing je na tretjem mestu z 1,1 odstotka, Yahoo pa ima miniaturni 0,34-odstotni tržni delež.

Nekatere druge analitične firme so že pred meseci izmerile, da je Bing prehitel Yahoo, saj uporabljajo nekoliko...

18 komentarjev

Chrome prvikrat prek deset odstotkov

Slo-Tech - Googlov brskalnik je januarja dosegel, kar se mu je decembra izmaknilo za dve stotinki odstotne točke - presegel je 10-odstotni tržni delež in pristal pri 10,7 odstotka. Na drugi strani prav tako ni nič novega, saj je Microsoftov tržni delež upadel še šesti mesec zapored in pristal pri najnižjih vrednosti 56 odstotkih. Firefox ostaja tik pod 23 odstotki in Opera pri dobrih dveh odstotkih, medtem ko je Safari pridobil pol odstotne točke in zlezel do 6,3 odstotka. Razrez po verzijah pokaže, da je Internet Explorer 8 pridobil še dodatno odstotno točko in se utrdil v vodstvu s 34,2 odstotka, medtem ko je Internet Explorer 6 padel za poldrugo odstotno točko na 11,4 odstotkov, kar je najnižja vrednost po izidu.

30 komentarjev

Yahoo izgublja, Bing pridobiva, Google vodi

Slo-Tech - ComScore je objavil statistiko rabe iskalnikov za december za ameriški trg. Ugotovili so, da je na prvem mestu še vedno prepričljivo Google, ki ima 64,3-odstotni tržni delež brez vidnejše spremembe. Pol odstotne točke je izgubil Yahoo, ki je pristal pri 18,8 odstotka, medtem ko je Microsoftov Bing pridobil 0,7 odstotne točke in dosegel 12-odstotni tržni delež. Daleč zadaj je Ask s 3,2 odstotka. Tudi če pogledamo druge parametre, ostane slika enaka. Gogole je daleč spredaj, Bing počasi dohiteva izgubljajoči Yahoo, ostali pa niso omembe vredni igralci. Podobno je bilo tudi leto poprej.

2 komentarja

Bing popularnejši od Yahooja

Tržni deleži peterice največjih

vir: Ars Technica
Ars Technica - Zamenjava na drugem mestu lestvice najpopularnejših spletnih iskalnikov je bila najverjetneje le še vprašanje časa, ki je končno prišel. Do avgusta je to mesto držal Yahoo, medtem ko ga je v avgustu po podatkih The Nielsen Company prehitel Microsoftov Bing. Slednji, zanimivo, v ZDA in Kanadi od avgusta poganja prav Yahoojevo iskalno storitev, a ni popolnoma jasno, če iskanje na Yahoo.com, ki ga poganja Bing, spada v Bingov oz. Yahoojev tržni delež.

Bing je pridobil 0,3 odstotne točke in je tako tekom avgusta narasel s 13,6 na 13,9% tržnega deleža, medtem ko je Yahoo utrpel precejšen padec - s 14,3% na 13,1%. V avgustu je šlo še najboljše Googlu, saj so pridobili kar 0,8 odstotne točke, kar pomeni, da je njihov tržni delež znašal 65%, več kot...

2 komentarja

Windows 7 prehitel Visto

CNet - Rezultati tržnih raziskav podjetja Netmarketshare so pokazali, da je Windows 7 v manj kot letu dni po izidu prehitel Windows Visto po številu uporabnikov. V izteklem mesecu je Sedmico uporabljalo 14,46 odstotka naprav z dostopom do spleta, medtem ko je bil Vistin delež 14,34-odstoten. Na prvem mestu je sicer še vedno prepričljivo Windows XP, ki ima gromozanski 62-odstoten tržni delež. Microsoft je sicer objavil, da so od izida prodali že več kot 175 milijonov kopij Windows 7. Konkurenca caplja daleč zadej. Mac je zbral pet odstotkov uporabnikov, medtem ko preostanek (iOS, Linux in na Javi osnovane platforme) dosega le en odstotek.

Kar se tiče brskalniške vojne, razmerja niso tako...

26 komentarjev

Trg pametnih telefonov oživel, Nokia vodi

X-Bit Labs - Podatki, ki jih je za prvo letošnje četrtletje zbrala International Data Corporation (IDC), kažejo okrevanje trga pametnih telefonov. Proizvajalci so prodali 54,7 milijona pametnih telefonov, kar je za 56,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani in celo za 38 odstotkov več kot v lanskem zadnjem četrtletju, ki je zaradi praznikov tradicionalno najboljši kvartal v letu. Pametni telefoni so predstavljali 18,8 odstotka vseh prodanih telefonov.

Na prvem mestu je še vedno Nokia, ki je imela spričo novih modelov C3, C6, E5 in N8 še vedno 39,3-odstotni tržni delež, kar je povsem enako kot lani. Drugi je RIM s svojimi BlackBerryji, ki je izgubil poldrugo odstotno točko in pristal pri 19,4-odstotnem deležu. Krepko je svoj položaj izboljšal Apple, ki se mu je agresiven pristop z iPhonom obrestoval - svoj rezultat so popravili za...

19 komentarjev

Windows še vedno krepko vodi

ComputerWorld - Včeraj smo si pogledali, kakšno je stanje na trgu brskalnikov, danes pa vajo ponovimo še z operacijskimi sistemi. Pri Net Applications so namreč objavili statistiko decembra 2009, kjer ni videti nič kaj novega.

Na prvem mestu je še vedno Windows, ki zelo počasi drsi, a še vedno obvladuje 92,21-odstotni tržni delež. V primerjavi z mesecem poprej je izgubil tri desetinke odstotne točke. Na drugem mestu ostaja Mac z enakim rezultatom kot novembra, to je 5,1 odstotka. Tretji ostaja Linux, ki ima 1,02-odstotni tržni delež. Razčlenitev po verzijah pokaže, da se Vista (17,9 odstotka) in XP poslavljata na račun Windows 7 (5,7 odstotka).

59 komentarjev

Intelov tržni delež kvišku

Tržni deleži

vir: CNet
CNet - Intelov tržni delež na področju procesorjev je v drugem četrtletju letošnjega leta dosegel štiriletni vrh, v svoji raziskavi trga ocenjuje iSuppli. Dosegli so 80,6-odstotni tržni delež, kar je za poldrugo odstotno točko več kot četrtletje prej. Zadnjikrat so bili tako visoko leta 2005, ko so obvladovali 82,4 odstotka trga. Pridobitve gredo kakopak na AMD-jev račun, ki je izgubil dobro odstotno točko in z 12,8 padel na 11,5 odstotkov. Kljub temu je recesija napravila svoje, saj sta v absolutnih številkah obe podjetji prodali manj kot v enakem obdobju lani.

47 komentarjev