»

Skrivnostne razpoke na Apple Vision Pro

Slo-Tech - Nekateri lastniki Applovih futurističnih očal Vision Pro poročajo o skrivnostnih razpokah, ki so se pri vseh prizadetih kompletih pojavile na skoraj enak način. Več prizadetih uporabnikov je potožilo tudi na Redditu. Vsi poudarjajo, da jim očala niso padla na tla ali se kako drugače poškodovala zaradi udarcev.

Enako se je zgodilo tudi preizkuševalcem pri Endgadgetu. Nenavadno je, da so se razpoke v vseh primerih pojavile na istem mestu, to je v navpični smeri nad nosom. Trenutno vodilna razlaga je pokanja zaradi krčenja in širjenja materiala ob segrevanju, kar se dogaja ob polnjenju očal v zaščitnem etuiju. Uporabniki sicer poročajo, da pokanje večjih težav pri uporabi ne povzroča, ker ne prekriva ali moti nobene izmed kamer. A 4000 dolarjev drago napravo je tudi kozmetična napaka - pri čemer počeno steklo to ni - preveč.

Popravilo očal stane 800 dolarjev, kdor pa je kupil zavarovanje Apple Care Vision Pro, ki stane 500 dolarjev, pa ima odbitno franšizo 300 dolarjev. A nekaterim...

21 komentarjev

Izstrelitev Endeavourja preložena vsaj do ponedeljka

Hidravlika na raketoplanu Space Shuttle

Slo-Tech - Za danes zvečer napovedano izstrelitev Endeavourja in s tem pričetek predzadnje misije raketoplanov Space Shuttle je NASA preložila za tri dni, ker so odkrili napako na grelcu pomožne napajalne postaje. Med zaključnim odštevanjem so zaznali napako na enem izmed dveh grelcev prve pomožne napajalne enote. Ta se uporablja, da v orbiti greje hidrazin in preprečuje njegovo zmrznitev. Poizkusi vključitve grelcev niso uspeli.

Inženirji so mnenja, da je napaka posledica ene izmed dveh mogočih okvar. Bodisi je problem v stikalni omarici na krmi plovila, ki med drugim krmili grelce, bodisi se je napeljava iz grelca do omarice nekje kratko sklenila. Kakorkoli, drevi bodo zunanji tank izpraznili, da bodo...

10 komentarjev

Za razpoke v raketoplanih kriva zanič aluminij-litijeva zlitina

Razpoke na rebrih

NASA - Inženirji so ugotovili, kod je tičal razlog za pojavljanje razpok v zunanjem tanku raketoplanov Space Shuttle, zaradi katerih je morala NASA tudi že preložiti izstrelitev Discoveryja, in kako ga odpraviti.

Novembra je bil prvi problem uhajanje vodika, zaradi česar so morali najprej preložiti polet, kasneje pa so odkrili še razpoke v izolirni peni v rezervoarjih. Ko so vanje prečrpavali tekoči kisik, se je prirobnica nekoliko skrčila in za seboj potegnila dve tanki oporni rebri (stringer). Ti bi bili morali takšne sile zdržati, a ste se vdali in razpokali. Pri nadaljnjem pregledu so našli še štiri dodatne razpoke na treh rebrih na zadnji strani, česar se na izstrelitveni ploščadi ni moglo videti.

Po intenzivnih preiskavah so odkrili, da je...

11 komentarjev

Izstrelitev Discoveryja vnovič preložena

Odpravljanje razpok

NASA - Raketoplan Discovery bi bil moral poleteti proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) že v začetku novembra, a so izstrelitev prestavili za mesec dni zaradi tehničnih težav. Problem je bilo uhajanje vodika na popkovni podporni plošči (angl. GUCP, ground umbilical carrier plate) in tudi razpoka v medprostoru zunanjega tanka. Ker bi zamenjava pokvarjenih delov trajala predolgo, da bi še ujeli izstrelitveno okno, so izstrelitev preložili na 3. decembra.

Toda na rojstni dan našega največjega pesnika izstrelitve spet ne bo. NASA se je odločila, da iz varnostnih razlogov polet prestavijo na čas po 17. decembru, pri čemer ni izključena niti prestavitev vse do februarja. Dodatna dva tedna bosta inženirjem omogočila, da natančneje...

9 komentarjev

Izstrelitev Discoveryja odložena za mesec dni

GUCP

NASA - NASA bi bila morala v sredo izstreliti raketoplan Discovery z misijo STS-133, pa so sprva izstrelitev prestavili na četrtek zaradi tehničnih težav. V četrtek je izstrelitev odpadla zaradi slabega vremena, tako da so se inženirji pripravili na petkov polet. Včeraj so zaradi tehničnih težav vnovič odpovedali izstrelitev, tako da je raketoplan odpotoval nazaj v središče v Houstonu, kjer bo počakal do vzleta. Prva naslednja možnost bo 30. novembra ob 10.05 po srednjeevropskem času.

Izstrelitev je bila preklicana zaradi uhajanja vodika na popkovni podporni plošči (angl. GUCP, ground umbilical carrier plate), ki je doseglo vrednosti 60.000 ppm. Zaradi tega niso mogli varno napolniti...

31 komentarjev

Danes izstrelitev Discoveryja

Poster misije STS-133

vir: NASA
NASA - Če bo šlo vse po sreči, bo NASA danes ob 20.29 po srednjeevropskem času z enodnevno zamudo zaradi puščanja napeljave z izstrelišča na Floridi izstrelila raketoplan Discovery. Misija STS-133 (podrobnosti o misiji) bo 39. in zadnji polet tega raketoplana, saj se program Space Shuttle počasi bliža koncu; predvideni sta le še dve misiji, potrjena pa ena (usoda STS-135 je še v zraku).

V slabih 11 dneh, kolikor bo trajala misija, bo šestčlanska posadka na...

16 komentarjev

Oživite umrlo nVidia grafično jedro

Overclockers Forums - Težave z umirajočimi G92, G96 in podobnimi jedri nVidie so dodobra znane, posledice pa (finančno) nVidio tepejo še zdaj. A brez panike, če umira tudi vaš čip. Uporabnik Overclockers Forums je namreč prek eBaya kupil umrlo 8800 GTX (uporablja G80 jedro, ki očitno tudi ni imuno), in po nalaganju novega BIOSa in nekaterih drugih poizkusih končno uslišal nasvet prijatelja ter naredil sledeče.

Golo kartico je dal v pečico, vnaprej segreto na 195° C, kjer jo je pustil približno 5 minut. Ta postopek je zanj deloval že dvakrat, še trikrat pa za druge uporabnike. Postopek je podoben rešitvi umrlega Xbox360, kjer je obroč utripal z rdečo barvo, a slednjega se je ponavadi segrevalo z industrijskim sušilnikom za lase. Ideja je, da zaradi mikroskopskih...

87 komentarjev