»

Fundacija Wikimedia močno kritizirana zavoljo novih orodij za urejanje wikipedije

Klasika.

wikipediocracy.com - V zadnjih tednih/mesecih je v ozadju angleške in še posebej nemške wikipedije moč videti strašno veliko nezadovoljstva z matično organizacijo Wikimedia Foundation (WMF).

WMF je namreč v začetku poletja zaključila razvoj prenovljenega orodja za dodajanje slik na wikipedijine članke (Media Viewer), ki naj bi bil še posebej primerno za nove, na mobilce navajene uporabnike. Tako naj bi namreč Wikipedija dobila bistveno več avtorskih slik in z njimi obogatila sicer tekstovno bogate članke. A uveljavljeni in izkušeni uredniki pa z orodjem niso bili najbolj zadovoljni, češ da briše nekatere ključne funkcije, da ni bil najbolje premišljen in predvsem, da so ga razvijali ljudje, ki imajo s...

2 komentarja

Blogi na WordPressu pogost vektor napada

Google sproti označuje prepoznane zlonamerne strani.

Slashdot - V zadnjem času med Googlovimi zadetki pri iskanju slik beležimo porast t. i. zastrupljenih rezultatov. Google se trudi in te strani sproti označuje, da uporabnikom odsvetuje njihov obisk, a še vedno je veliko na pogled običajnih slik, ki v resnici uporabne preusmerijo na škodljive strani. Način napada je preprost - zlikovci kompromitirajo legitimne strani, kjer je WordPress vodilna žrtev, na katere postavijo svoje PHP-skripte. Ko stran preiščejo Googlovi pajki, skripte to zaznajo in vračajo vsebino, ki se nato znajde v Googlovi bazi. Ko pa stran obišče končni uporabnik, ga s klikom na pomanjšano sličico (thumbnail) preusmeri na stran, od koder se naloži lažni antivirus (scareware).

...

10 komentarjev

Hud napad DDoS na WordPress.com

CNet - Včeraj je bila stran WordPress.com tarča najobsežnejšega napada DDoS doslej. Zaradi tega je bilo včeraj ogromno blogov, ki gostujejo na WordPressu, nedosegljivih. Gre tudi za zelo ugledna imena, kot so Financial Post, National Post, TechCrunch. WordPress pravi, da naj bi se stanje do danes normaliziralo.

Obseg napada ocenjujejo na več gigabitov na sekundo ter več milijonov zahtevkov na sekundo, zaradi česar ga je bilo težko ustaviti. Matt Mullenweg iz WordPresa je povedal, da je bil napad usmerjen na vse tri njihove strežnike (Chicago, San Antonio, Dallas) in da je šlo za najobsežnejši napad nanje v šestih letih, kar WordPress obstaja. Špekulirajo, da naj bi bile povod...

8 komentarjev

Microsoft izdal brezplačni WebMatrix

Ars Technica - Microsoft je včeraj izdal stabilno verzijo brezplačnega programa WebMatrix, ki je namenjen izdelavi spletnih strani. Gre za orodje, ki je namenjeno neizkušenim uporabnikom, ki bi želeli imeti na enem mestu vse potrebno za razvoj spletnih strani. Tako ima integrirano podporo za PHP in ASP.Net ter kopico odprtokodnih orodij, kot so Drupal, Joomla in WordPress. Skupno lahko uporabniki s (skoraj) enim klikom izberejo, namestijo in prilagodijo več kot 40 odprtokodnih projektov.

WebMatrix seveda ni namenjen profesionalcem, ki bodo posegli po zmogljivejših in bolj specializiranih orodij. A za povprečnega uporabnika, ki bi želel nekoliko prilagoditi videz svojega bloga, je ravno pravšnji. Komur bo to premalo, pa Microsoft seveda priporoča Visual Studio (plačljivo ali brezplačno različico), ki je tudi iz Redmonda.

12 komentarjev

Vzemite zasebnost v svoje roke - pripomoček za Facebook

Facebook - Že nekaj časa je na voljo odprtokodno orodje za preverjanje nastavitev zasebnosti na Facebooku. Namestimo ga enostavno tako, da povezavo na domači strani orodja - www.reclaimprivacy.org - shranimo med priljubljene povezave (bookmarks).

Po prijavi v svoj Facebook račun nato enostavno kliknete to priljubljeno povezavo in zažene se pregledovalnik 6-ih kategorij nastavitev zasebnosti. Potem označi stanje nastavitev in opozori na tiste, ki omogočajo zlorabo ali neželeno objavljanje vaših podatkov.

14 komentarjev

Microsoft Hyper-V Server 2008

Microsoft - Konkurenca na področju brezplačnih navideznih strežnikov se nadaljuje. Pred časom je tako Vmware izdal ESXi, včeraj pa je svojo napoved izpolnil še Microsoft in izdal svoj Hyper-V Server. Kakor je videti, se bo vojna prestavila predvsem v vode upravljavskih orodij in ne več na področje samih navideznih strežnikov. Oba konkurenta lahko z omejenim zmožnostmi upravljano z brezplačnimi orodji, za resno poslovno okolje pa potrebujemo plačljiva orodja, kakor so VMware Infrastructure ali Virtual Machine Manager.

0 komentarjev

Nvu in Scribus na preizkušnji

PC Linux Online - Kljub množici prostih programov še vedno obstajajo opravila, za katera ni na razpolago odprtokodnih orodij, ki bi se enakomerno kosala z alternativo. Mednje prav gotovo sodita oblikovanje spletnih strani in namizno založništvo, a na srečo se stvari premikajo na bolje. Zelo vroča programa ta hip sta namreč oblikovalec spletnih strani Nvu in namizni založnik Scribus, ki postajata čedalje bolj zrela za resno uporabo. Prvega so si ogledali na Mad Penguin, drugega pa na OSNews.com.

2 komentarja

Nov članek: Tečaj Blenderja (1. del)

Slo-Tech - Blender je celovito orodje za modeliranje, animiranje, izrisovanje, ustvarjanje in predvajanje interaktivne 3D-grafike v realnem času. Priljubljen je v profesionalnih filmskih studiih, saj so ga uporabili pri mnogih filmih, ki so nastali v Hollywoodu. Če se želite spoznati z brezplačnim odprtokodnim orodjem, ki je na voljo za različne operacijske sisteme, med drugim Windows, Linux in Mac OS X, obvezno preberite članek Matije Abrama: Tečaj Blenderja (1. del).

Blender (tako različico za Linux kot za Windows) najdete tudi na novi razvojni različici Slo-Tech Linuxa 2, ki je na voljo na naslednjih strežnikih:

9 komentarjev