» »

Fundacija Wikimedia močno kritizirana zavoljo novih orodij za urejanje wikipedije

Fundacija Wikimedia močno kritizirana zavoljo novih orodij za urejanje wikipedije

Klasika.

wikipediocracy.com - V zadnjih tednih/mesecih je v ozadju angleške in še posebej nemške wikipedije moč videti strašno veliko nezadovoljstva z matično organizacijo Wikimedia Foundation (WMF).

WMF je namreč v začetku poletja zaključila razvoj prenovljenega orodja za dodajanje slik na wikipedijine članke (Media Viewer), ki naj bi bil še posebej primerno za nove, na mobilce navajene uporabnike. Tako naj bi namreč Wikipedija dobila bistveno več avtorskih slik in z njimi obogatila sicer tekstovno bogate članke. A uveljavljeni in izkušeni uredniki pa z orodjem niso bili najbolj zadovoljni, češ da briše nekatere ključne funkcije, da ni bil najbolje premišljen in predvsem, da so ga razvijali ljudje, ki imajo s samim urejanjem wikipedije bolj malo izkušenj.

Ko je WMF to orodje vseeno umestila na angleško wikipedijo (v skupne javascript datoteke), so angleški uredniki vložili uradni protest (RFC - request for comment), a je bil le ta zavržen, ker ga ni podprl dovoljšen delež uporabnikov. Orodje je tako, negodovanju nekaterih ključnih članov navkljub, obstalo. Na nemški različici pa so se uredniki bolje organizirali. RFC je uspel in bolj ko ne enoglasno zaključil, da nemška wikipedija tega orodja noče. Ker jim WMF ni ugodila, so orodje sami odstranili iz skupnih datotek. WMF ga je povrnila, nakar so ga spet odstranili. Potem je WMF enostransko posodobila kodo svoje wiki programske opreme tako, da takšno spreminjanje skupne kode več ni bilo mogoče (funkciji pravijo "superprotection"). Nemci so se še enkrat znašli in ugotovili, da je zaščita (tako kot Media Viewer) bolj površno spisana, kajti preprečevala je zgolj urejanje strani, ne pa tudi brisanja in ponovne stvaritve strani s poljubno vsebino. Tako so še enkrat pobrisali novo orodje Media Viewer. WMF je nato popravila svojo superzaščito, da je preprečevala tudi to, ter spet vklopila Media Viewer.

Odzivi niso ravno prijazni. Nemški uredniški obor matično organizacijo odkrito kritizira, da se je povsem odklopila od svojega članstva ter da bolj ko ne zapravlja milijone donacijskih sredstev, zbrane za razvoj wikipedije. Predvsem pa, da zelo slabo vodi razvojne projekte. Jimmy Wales se je sicer odzval, a zgolj z zelo splošnim odgovorom, da je razvoj novih orodij pač potreben in da torej ne razume njihove jeze. V odziv so uredniki WMF-jevega vodjo razvoja, Erika Möllerja, sicer Nemca, blokirali s svojih internih dopisnih seznamov. Lep del jih zdaj resignirano ugotavlja, da bi se jih matična organizacija najraje kar znebila, kljub temu, da so v zadnjih letih s svojim uredniškim delom bistveno doprispevali h kvaliteti informacij na wikipediji.

Kako bo organizacija razgrizla v to kislo jabolko, še ni jasno. Načeloma drži, da en samovoljen posameznik ne sme sedeti na lovorikah in samovoljno brzdati razvoja, a tukaj je nasprotovanje precej bolj množično. Rešitve bo treba iskati tudi pri sami matici. In pa najeti najbrž nekoga, ki zna bolje voditi razvojne projekte.

2 komentarja

Jupito ::

Juga je propadla, ker so se ljudje upirali takemu razvoju in napredku (npr. samorazgradljivih karoserij pri stoenkah).
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!

opeter ::

Čim večja je neka zadeva (pa naj bo to projekt/delo/organizacija/podjetje/karkoli), tem težje jo je normalno upravljat/menedžirat. Sploh pa skup držat.

A na drugi strani pa ne razumem določenih zadev (vem, vedno je v ozadju denar oz. druge vrste "haska"): zakaj spreminjati nekaj, kar deluje?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katero posodo?

Oddelek: Loža
175656 (1009) starfotr
»

Kakšno posodo, teflon, emajl, litoželezna, jeklena, ... ?

Oddelek: Loža
4610880 (8381) lonewolf_
»

Tehnične novosti v Wiki svetu

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
77672 (6357) Bistri007
»

Windows švicarski sir z luknjo GDI32 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
5311140 (8693) denial
»

Nova luknja v Windowsih povzroči Infocon Yellow (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
6710940 (8342) denial

Več podobnih tem