»

GNOME ponuja štipendije za punce

GNOME - GNOME je skupaj z Mozillo, Wikimedio, Fedoro in še nekaterimi dobro znanimi odprtokodnimi organizacijami najavil sveži, že peti krog štipendij za punce programerke. Skupaj je na voljo 20 razpisanih mest z 5.000 dolarjev štipendije, za obdobje od 2. januarja do 2. aprila prihodnje leto.

Outreach Program for Women, kot se shema imenuje, želi povečati delež programerk v odprokodnem programju, ki je izjemno nizek, to kljub temu, da na lastniškem (zaprtokodnem) programju dela že več kot debela četrtina žensk. Podobne programe (gender diversity grants) ponujajo še številne druge organizacije, ter v zadnjem času skoraj vse večje odprtokodne konference (zastonj kotizacija, potni stroški, podobne dobrote). Veliko se dela tudi na odnosu med sodelavci, ki naj bi bil v...

113 komentarjev

Na spletu je več milijonov zastarelih, okuženih spletnih trgovin

osCommerce je brezplačna in odprtokodna spletna trgovina na LAMP platformi, enostavna za inštalacijo in z mnogo različnimi temami; nadgrajevati pa jo je vseeno treba.

vir: Wikipedia
Heise - Nemški urad za informacijsko varnost je izdal opozorilo uporabnikom pred valom okuženih spletnih trgovin z zastarelo različico odprtokodnega programskega paketa osCommerce. Konec julija je bila namreč objavljena stara varnostna pomankljivost v različici 2.2, ki omogoča dostop do administratorskega vmesnika trgovine. Napako so odpravili že lani novembra, vendar veliko trgovin nikoli ni nadgradilo svoje spletne strani. To je napadalcem omogočilo serijsko okužbo trgovin; na prvo stran umestijo okvir (iframe), ki s pomočjo javascripta preiskusi več varnostnih pomankljivosti v brskalniki IE, MS Windows Help centru, java pluginu oz. adobe acrobat readerju. Če test uspe, se uporabniku brez vprašanj na sistem namesti škodljiva programska oprema (drive-by download), ki napadalcu omogoča kontrolo nad zadevnim računalnikom, zbiranje gesel, kreditnih in očitno tudi oddajo računalnika naprej.

Heisejevi strokovnjaki so z...

17 komentarjev

Nortelovi patenti prodani za 4,5 milijarde dolarjev

ComputerWorld - Ko je kanadski Nortel pristal v stečaju, se je začela razprodaja vsega, kar je bilo kaj vredno. Pri tem se za velike denarje prodajajo tudi nematerialne dobrine. Najprej je Microsoft za 7,5 milijona dolarjev odkupil več kot 660 tisoč prostih naslovov IPv4, kasneje pa je Google dal ponudbo v vrednosti 900 milijonov dolarjev za nakup 6000 patentov, ki jih je imel Nortel v lasti. Zaradi velika zanimanja je Nortel razpisal dražbo, na kateri so iztržili še bistveno več.

Konzorcij podjetij Apple, EMC, Ericsson, Microsoft, RIM in Sony ponuja 4,5 milijarde dolarjev za te patente in se kaže, da jih bodo tudi dobili. Nakup morajo potrditi le še ameriška in kanadska sodišča, tako da naj bi bil...

4 komentarji

Konzorcij okrog Microsofta ne bo odkupil Novellovih patentov

ComputerWorld - Ko smo lanskega novembra poročali o prodaji Novella, je bilo domenjeno, da podjetje prevzame Attachmate Corporation, medtem ko bo portfelj patentov kupil konzorcij podjetij pod vodstvom Microsofta. Slednje se ne bo zgodilo.

Še decembra so želeli Microsoft, Apple, EMC in Oracle ustanoviti CPTN Holdings, ki odkupil 882 Novellovih patentov, in o tem so obvestili nemške protimonopolne inštitucije. Dan pred starim letom pa je bila vloga brez posebnega razloga umaknjena.

Res je nemški Urad za varstvo konkurence prejel pisma različnih iniciativ in odprtokodnih organizacij, med drugim Open Source Initiative in Free Software Foundation Europe, naj odkupa ne dovolijo zavoljo pomislekov o onemogočanju odprtokodne konkurence, a v tako kratkem času Urad ni mogel odločiti. To torej pomeni, da...

5 komentarjev

Novell bo prevzet

Prevzemna namera je bila objavljena 3. marca letos.

Slo-Tech - O Novellu ne pišemo pogosto, razen ko gre za tožbe s SCO-jem za odprtost Linuxa, a to pot se Novellu obeta velik prevzem. Leta 1979 ustanovljeno podjetje bo namreč za 2,2 milijarde dolarjev prevzelo podjetje Attachmate Corporation, so zapisali v izjavi za javnost. Konec preteklega tedna je tržna kapitalizacija Novella znašala 2,1 milijarde dolarjev, kar pomeni devetodstotno premijo. V primerjavi z vrednostjo tečaja 2. marca letos, to je dan pred razkritjem prevzemne namere za Novell, je premija 28-odstotna.

Podjetja Attachmate Corporation verjetno ne poznate, ker ne gre za računalniško podjetje. Njegovi lastniki so Francisco Partners, Golden Gate Capital in Thoma Bravo, sicer pa je to tipično podjetje, ki se ukvarja s tveganim...

14 komentarjev

Googlova poravnava v primeru Buzz načeloma sprejeta

Yahoo News - Google je objavil, da je sodnik James Ware preliminarno potrdil poravnavo v primeru Buzz, ki je bila dogovorjena septembra. S tem je razrešena usoda skupinske tožbe zoper Google, ki so jo vložili uporabniki storitve zaradi kršitve zasebnosti. Kot je bilo domenjeno v izvirnem besedilu poravnave, bo ta Google stala 8,5 milijona dolarjev. S tem denarjem se bo ustanovil sklad, ki bo namenjen organizacijam, ki se na internetu ukvarjajo z zasebnostjo in osveščanjem uporabnikov. Usoda poravnave bo znana 31. januarja 2011, ko naj bi jo sodišče dokončno potrdilo.

4 komentarji

Futurama se vrača v originalni obliki

Futurama

Slashdot - Good news, everyone!

Futurama se vrača v izvirni obliki. Pisali smo že, da je bilo domenjeno, da bomo videli še vsaj eno sezono legendarne serije Futurama, a vse do tega tedna je bil to račun brez krčmarja. Do konca julija so se namreč vlekla naporna pogajanja med pisci serije in igralci, ki sinhronizirajo like, glavni razlog pa je bilo kakopak plačilo. Sprva je 17. julija 20th Century Fox objavil, da bodo izvedli novo avdicijo, saj se s starimi igralci niso mogli zediniti o plačilu. Privrženci serije so planili kvišku in zahtevali originalno zasedbo, saj bi v nasprotnem primeru od stare Futurame ostalo bore malo. V petek so tako objavili, da so Katey Sagal, Maurice LaMarche, Tress...

16 komentarjev

Lucent toži Microsoft zaradi MPEG2 dekoderja

več strani - Kot poročajo na spletni strani Gamernode.com, se je Microsoft zopet znašel na zatožni klopi. Tokrat jih nezakonitih dejavnosti obtoža podjetje Lucent, in sicer zaradi nedovoljene uporabe MPEG2 dekoderja, ki ga mali mehki vstavlja v svoje konzole XBOX 360. Lucent, ki naj bi vlogo za patent vložil že leta 1993, danes od Microsofta zahteva umik vseh konzol, ki uporabljajo dotični dekoder, torej celotna serija XBOX 360. Seveda je realnih možnosti za umik Microsoftovih konzol iz trga, zelo malo.

17 komentarjev

Microsoftov patent za FAT razveljavljen

out-law.com - Ameriški patentni urad je po pritisku skupine Public Patent Foundation (PPF) sprejel preliminarno odločitev, da je Microsoftov patent datotečnega sistema FAT neveljaven. Patent je bil Microsoftu podeljen leta 1996, lanskega decembra pa so v Microsoftu objavili, da ga bodo vključili v svojo politiko licenciranja. Novoustanovljeni PPF je aprila letos naslovil zahtevo na patentni urad, da patent prekliče, z utemeljitvijo, da je bil patent že prej v javni uporabi. Microsoft ima sedaj možnost pritožbe preden patentni urad poda končno odločitev; če bo ta negativna, mu še vedno preostane pritožba na ameriško vrhovno sodišče. Več o tem.

20 komentarjev