»

Huawei v težavah, cilj je preživeti

Slo-Tech - Kitajski proizvajalec pametnih telefonov Huawei je objavil poslovne rezultate za drugo letošnje četrtletje, ki ne obetajo. Ustvarili so 320 milijard juanov prihodkov (42 milijard evrov), kar je 29 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Bruto marža se je sicer povečala na 9,8 odstotka (za 0,6 odstotne točke), kar je posledica nekaterih izboljšav v proizvodnji. Predsednik podjetja Eric Xu je dejal, da so postavili strateške cilje za naslednji pet, med katerimi je prvi preživeti.

Huawei ima od spora z ameriško administracijo velike probleme, saj je ameriškim podjetjem in tudi drugim, ki uporabljajo ameriško tehnologijo, prepovedana prodaja izdelkov Huaweiju. Zaradi tega novi Huaweijevi telefoni nimajo več Androida, težave pa so tudi na strojnem delu, saj na primer ni Qualcommovih čipov. Huawei se proti temu bori s povečanim lastnim razvojem, kar je med drugim prineslo operacijski sistem, a uporabniki nad tem niso navdušeni. Manko Google Play Store in potemtakem vseh običajnih...

76 komentarjev

Kitajska prepovedala Windows 8 v javnem sektorju

Slo-Tech - Kitajska je za svoj javni sektor prepovedala nakupe računalnikov, na katerih je nameščen operacijski sistem Windows 8, je sporočila tamkajšnja tiskovna agencija. Trenutno večina vladnih računalnikov teče na Windows XP, ki pa mu je Microsoft aprila letos ukinil podporo. Kitajski proizvajalci programske opreme so zagotovili, da bodo pripravili orodja za zaščito teh sistemov tudi po koncu uradne življenjske dobe, a vseeno bode te sisteme prej ali slej nadgradili.

Poskrbeli so, da zagotovo ne z Windows 8. Natančni razlogi za tako drastično odločitev niso znani, navajajo pa pavšalen problem varnosti. Pretekli teden je kitajska agencija za javna naročila sporočila, da je razlog varčevalne narave, njihova tiskovna agencija pa ta teden navaja, da gre za vprašanje varnosti. Hkrati se bo...

104 komentarji

Največja poravnava zaradi nelegalne programske opreme v Sloveniji vredna 30.000 evrov

Slo-Tech - Organizacija BSA (The Software Alliance) in podjetje Menart konstruiranje in proizvodnja orodij d.o.o. iz Slovenskih Konjic sta sklenila najvišjo poravnavo zaradi kršitev avtorskih pravic in nameščene nelegalne programske opreme v Sloveniji, piše Žurnal. Podjetje bo moralo plačati 30.000 evrov odškodnine, medtem ko je BSA sprva zahtevala skoraj 100.000 ervov (zahtevajo lahko do trikratno vrednost ilegalno nameščenih programov). Nadzor nad rabo legalne programske opreme v podjetjih v Sloveniji opravlja Tržni inšpektorat Republike Slovenije (TIRS), saj imajo njegovi inšpektorji pravico vstopiti v prostore podjetja in pregledati tudi službene računalnike. Ta je v konkretnem primeru pred meseci obiskal omenjeno podjetje in ga...

102 komentarja

BSA: stopnja piratstva lani zrasla na več kot polovico

TechWeek Europe - Nova pomlad, nova študija združenja proizvajalcev poslovne programske opreme (BSA) o obsegu piratstva po svetu. Letos je stanje še posebej zaskrbljujoče, saj je kar 57 % od približno 15.000 uporabnikov iz 33 različnih držav v anketi Global Software Piracy Survey priznalo, da uporabljajo vsaj en kos piratske programske opreme. Lani je bila ta številka 43 %.

Poročilo je predstavila Londonska pisarna BSA, skupaj z nekaj dodatnimi podatki specifično za Združeno kraljestvo. Kot pravijo, je stopnja piratstva na Otoku sicer sorazmerno nizka (27 % anketiranih), a vseeno prinese vsaj 1,2 milijardi funtov izgube na letni ravni. Velika večina (79 %) teh piratov je moškega spola; najbolj "aktivna" skupina pa so tisti, stari do 34 let.

Globalno gledano pravijo, da je piratstvo bistveno bolj razširjeno v državah v razvoju (68 %) kot pa v že razvitih državah (24 %). Največji problem naj bi bila Kitajska, kjer je bil po njihovih podatkih trg ponarejene programske opreme vreden 5,5 milijard...

29 komentarjev

Kitajska strogo proti nelegalnim kiberkavarnam

vir: CNN
China Daily - Kitajska vlada je izdala poročilo o trgu kiberkavarn na Kitajskem leta 2010, ki izvajajo eno izmed najtesneje reguliranih dejavnosti v državi. Poslujejo lahko samo s posebno licenco, vlada pa jim jo ob kršenju pravil, kakršno je od lanskega aprila prepoved dostopa do interneta mladoletnim, hitro vzamejo. V zadnjih šestih letih so zaprli več 130.000 kiberkavarn, od tega lani dobrih sedem tisoč.

Te so na Kitajskem zelo popularne, saj predstavljajo glavno točko za dostop do interneta za tretjino uporabnikov interneta v državi oziroma 163 milijonov ljudi. To je 21,1 odstotka več kot lani, a se je temu navzlic trg skrčil za 13 odstotkov na 77,1 milijarde juanov (8,3 milijarde evrov). Trenutno je aktivnih okoli 144.000 kavarn, od...

3 komentarji

IBM podkupoval korejske in kitajske uradnike

Sedež IBM Korea.

The Wall Street Journal - Ameriški SEC (Securities and Exchange Commission, Agencija za trg vrednostnih papirjev) je obtožil IBM podkupovanja korejskih in kitajskih uradnikov z namenom pridobiti ali obdržati posle v državah. IBM se je s SEC-om poravnal. Plačali bodo 10 milijonov dolarjev globe zaradi kršitev Foreign Corrupt Practice Acta, a niso priznali ne zanikali napačnega ravnanja.

Med leti 1998 in 2003 so južnokorejskim...

13 komentarjev

Kitajska bo brzdala piratstvo

The New York Times - Kitajska velja za državo, kjer se avtorske in sorodne pravice najhuje teptajo, tako da ima država eno najvišji stopenj nelegalne programske opreme. BSA ugotavlja, da se stanje zelo počasi vendarle izboljšuje, a je kitajska vlada za letos napovedala neizprosen boj zoper računalniške pirate.

Njihova državna agencija za intelektualno lastnino je napovedala, da bodo vpeljali nove računovodske standarde, kako mora javna uprava vrednotiti kupljeno programsko opremo. Poleg tega bodo ekipe inšpektorjev v enem mesecu pregledale vse računalnike v vladnih agencijah, do junija pa prav vsak računalnik vsakega javnega uslužbenca.

Protipiratske zaveze so posledica ameriško-kitajskega vrha decembra, na katerem se je Kitajska...

17 komentarjev

Microsoft razširja avtomatsko licenciranje za nevladne organizacije v nedemokratičnih državah

The New York Times - Microsoft nadaljuje in razširja septembra začeto akcijo, v kateri so v odgovor na rusko izrabo obtožb o uporabi nelegalne programske opreme za obračunavanje s političnimi nasprotniki licencirali vso nameščeno programsko opremo na računalnikih nevladnih organizacij. Programsko opremo bodo zastonj dobili v več kot 500.000 nevladnih organizacijah, neodvisnih medijih in drugih podobnih neprofitnih organizacijah v 12 državah z nesvobodnim režimom, med njimi tudi v Rusiji in na Kitajskem. S tem policija v teh državah ne bo imela pravne podlage za zasego računalnikov zaradi suma uporabe nelegalne programske opreme.

V program so vključene naslednje države: nekdanje sovjetske republike Armenija, Azerbajdžan, Belorusija, Kazahstan, Kirgizistan, Tadžikistan, Turkmenistan in Uzbekistan ter Kitajska, Malezija in Vietnam. Rusija je v programu že od septembra, pridružijo pa se lahko še nove države.

Microsoftova podpredsednica Nancy J. Anderson je povedala, da želijo zagotoviti, da se...

8 komentarjev

BSA izdala letno poročilo

Reuters - Prejšnji teden je organizacija BSA, ki preganja uporabnike nelegalne programske opreme, izdala svoje letno poročilo (PDF) o globalnem piratstvu. V njem ugotavljajo, da se je stopnja piratstva zvišala, saj naj bi bilo 41 odstotkov vse nameščene programske opreme nelicenčne. Leto prej je ta delež znašal le 38 odstotkov. Škodo, ki naj bi jo razvijalci imeli zaradi tega, ocenjujejo na 53 milijard dolarjev. Rasla pa je tudi prodaja programske opreme, ki se je okrepila za 14 odstotkov in v letu 2008 dosegla vrednost 88 milijard dolarjev, tako da jim posebej hudo že ni.

Stopnja piratstva naj bi bila najnižja v ZDA, kjer se vrti okrog 20 odstotkov, povsem drugače pa je naprimer na Kitajskem, kjer je kar 80-odstotna. Tudi Rusija ne blesti prav posebej, saj ima črne verzije programov 68 odstotkov računalnikov. Najslabše je v Gruziji, Bangladešu, Armeniji, Zimbabveju, Šri Lanki, Azerbajdžanu in Moldaviji (merjenje stopnje piratstva v državah, kjer niti fizična lastnina ni kaj posebej sveta...

127 komentarjev

Enajsterica obsojena zaradi piratstva

CNet - Kitajsko sodišče v Šenženu je včeraj izreklo kazen enajsterici, ki jo je obtožnica bremenila kršitve avtorskih pravic in sodelovanja v razvejani verigi, ki je proizvajala in prodajala ponaredke Microsoftove programske opreme. Skupna preiskava FBI-ja in kitajskih organov pregona je trajala od leta 2005 do julija 2007, ko so aretirali 25 ljudi, podrli nekaj obratov za proizvodnjo ponaredkov in zasegli ponarejeno programsko opremo v vrednosti pol milijarde dolarjev. Ocenjujejo, da je kartel, ki je svoje izdelke prodajal v 36 državah po svetu, zaslužil dve milijardi dolarjev. S ponaredki, ki so bili tako dobri, da so pretentali celo kitajske carinike, saj so imeli holograme in certifikate avtentičnosti, so se usmerjali predvsem na tuje trge, ker se na Kitajskem tovrstni ponaredki prodajajo za prgišče dolarjev. Microsoft je pozdravil sodbo, s katero so enajsterico obsodili na zaporne kazni od poldrugega do šestih let in pol.

59 komentarjev

Kitajske internetne kavarne na Linux

The inquirer - Tudi na Kitajskem, kjer se zgoščenke s kopijami programske opreme prodajajo na ulicah za dolar, se nekaj premika. Tako so oblasti v mestu Nanchang, ki je glavno mesto province Jiangxi, od vseh internetnih kavarn zahtevale, da legalizirajo programsko opremo, še najraje s cenejšim Linuxom, sicer bodo izgubili licenco. S tem ukrepom bodo prizadeli okrog 600 kavarn, kjer še vedno uporabljajo nelegalne kopije Windows. V direktivi so zapisali, da priporočajo uporabo Red Flag Linuxa, tj. varianta distribucije Asianux Linux, ali legalnega Windows Serverja, pri čemer favorizirajo prvega, saj si želijo doseči ugodno kupčijo z distributerji, ki bi ga namestili in nudili dvoletno podporo. To bi jih namreč stalo 5000 juanov (slabih 600 evrov) za vsako kavarno. Kitajska BSA ocenjuje, da je lani stopnja uporabe nelegalne programske opreme znašala več kot 80 odstotkov.

28 komentarjev

Pregled nelegalne programske opreme na LANu

Game Party - Nič več raznih LAN partyjev z nelegalno programsko opremo. Na srečo ne v Sloveniji, temveč na Danskem. Na LAN party, Connect #12 imenovan, v mestu Esbjerg na Danskem so prišli nepovabljeni gosti iz antipiratske agencije. Udeležence in organizatorja LANa so legitimirali in popisali vso nelegalno programsko opremo ter končali LAN party. Udeležence so opozorili, da bodo v roku nekaj tednov dobili pošto z izrečeno kaznijo za uporabo in razpečevanje nelegalne programske opreme. Enakega kaznivega dejanja so bili obtoženi tudi organizatorji, ker so ponudili omrežje, po katerem je to razširjanje nelegalne opreme potekalo. Po tem dogodku se je situacija na Danskem poslabšala, saj so nekateri drugi organizatorji LAN partyje odpovedali, ker ne morejo prevzeti tolikšne odgovornosti. Za bodočnost je antipiratska agencija organizatorjem LAN partyjev svetovala, da naj naredijo spisek prisotnih, njihov domači naslov in njihov IP naslov ter da naj nadzirajo celoten promet po omrežju in le tega tudi...

12 komentarjev