»

CES 2011: Qualcommov Mirasol konkurenca e-papirju

Heise - Na CES-u je podjetje Qualcomm predstavilo že lani napovedane in potem prestavljene zaslone na tehnologiji Mirasol, ki uporabljajo novo tehnologijo IMOD (Interferrometric Modulation). Z njo dosegajo barvost in živost LCD-zaslonov ter gledljivost na neposredni sončni svetlobi in varčnost e-papirja (e-ink). Na lanskem CES-u so na veliko napovedovali, kako bo Mirasol spremenila svet bralnikov e-knjig. Spričo prestavitev se do CES-a 2011 ni zgodilo nič, saj še vedno ni nobene naprave z Mirasolom, a sodeč po letošnjem dogajanju se bo to kaj kmalu spremenilo.

Pokazali so 5,7-palčni prototip, ki je prikazoval grafiko v ločljivosti XGA. Slika ima še nekoliko rumenega pridiha in ni tako živa kot na LCD-jih, a je končni rezultat že zelo dober....

9 komentarjev

CES 2011: OLPC pokazal nov XO 1.75

ComputerWorld - Projekt OLPC (One Laptop Per Child) je na CES-u 2011 pokazal nov prenosnik XO 1.75, ki stane le 165 dolarjev in se počasi približuje cilju, to je do leta 2012 izdelati in prodajati XO 3.0 za manj kot sto dolarjev (razvoj XO 2.0 so bili že preklicali).

XO 1.75 ima 8,9-palčni na dotik občutljiv zaslon in procesor arhitekture ARM. To je tudi razlog, da porabi dvakrat manj energije od predhodnikov, ki so uporabljali arhitekturo x86. XO 1.75 poganja čip Armada 610 z 1 GHz iz podjetja Marvell Technology. Ker je prenosnik namenjen odročnim krajem, kjer je elektrika lahko problem, ga je možno napolniti ročno, kar traja slabi dve uri.

Dizajn...

6 komentarjev

CES 2011: Skype kupil Qik, napovedal videokonference

Slo-Tech - Skype je na CES-u najavil, da kupujejo podjetje Qik, ki je poznano po programu za videoklice, ki je bil prednaložen telefon HTC Evo. Skypov izvršni direktor Tony Bates ni povedal, koliko bodo za Qik odšteli, a omenjajo se neuradna številke od 100 do 150 milijonov dolarjev. Prav tako še ni znano, na kak način bo Qik postal del Skypa, torej ali bodo obdržali blagovno znamko Qik ali ne. Qik je lani razširil bazo uporabnikov s 600 tisoč na pet milijonov. Najdemo ga na...

3 komentarji

CES 2011: Motorola pokazala vrsto mobilnih naprav

Slo-Tech - Motorola se je pred kratkim razdelila na Motorola Solutions in Motorola Mobility. Slednji del že deluje s polno paro, saj so na CES-u pokazali kar nekaj mobilnih naprav.

Prvi je novi tablični računalnik Xoom, ki je neposredna konkurenca Applovemu iPadu. Motorola pravi, da gre za v vseh ozirih boljši izdelek, ki bo kmalu nadomestil iPad. Res ni slab, saj ima dve kameri (ena ima celo podporo za HD), večji zaslon, večjo ločljivost in podporo za Flash. Poganjal ga bo Android, in sicer čisto sveža verzija Honeycomb. Na voljo bo še v tem četrtletju s podporo 3G in Wi-Fi, bo pa v drugem kvartalu nadgradljiv na 4G LTE. Cene niso razkrili.

Poleg tega so predstavili...

16 komentarjev

Začenja se CES 2011

Tolikšen vrvež je vladal na lanskem CES-u pred vhodom.

Slo-Tech - Novosti in predstavitve s tiskovnih konferenc in drugih dogodkov že cel teden kapljajo na internet, a zares se bo začelo danes. V Los Angelesu se začenja vsakoletni računalniški sejem Consumer Electronics Show (CES), koder se zbere vse, kar karkoli pomeni v svetu računalništva in pokaže, kaj bo letos modno.

Na letošnjem CES-u organizatorji pričakujejo več kot 2700 razstavljavcev iz več kot 50 držav, med katerimi pa ne bo slovenskih. Leta 2008 je bilo na CES-u 140.000 obiskovalcev, predlani 110.000, lani pa okrog 120.000. Organizatorji pričakujejo, da bodo letos to številko še nekoliko izboljšali.

Vse skupaj se bo začelo ob 18.30 po pacifiškem času, kar je danes, 6. 1. 2011, ob pol treh zjutraj po...

5 komentarjev

CES: Prozorni OLED

Slashdot - Na CES-u je Samsung pokazal zanimiv koncept prenosnika, ki ima prosojen OLED-zaslon. Ko je 14-palčni zaslon izključen, je 40-odstotno prosojen. Samsung pravi, da gre za prvi in največji prosojni OLED-zaslon, kar je pravzaprav edina konkretna informacija, ki so jo posredovali. Tehnične podrobnosti, cena, dobavljivost in podobno so zaaenkrat zavite v tančico skrivnosti. Zato si raje poglejte več slik in videoposnetek.

23 komentarjev