»

HP TouchPad junija za pol tisočaka

Ars Technica - Hewlett-Packard je prejšnji mesec napovedal, da bo tablični računalnik HP TouchPad na voljo poleti. Razkrili so specifikacije (procesor 1,2 GHz Qualcomm Snapdragon, 10-palčni zaslon, 1024 x 768, 16 ali 32 GB, Wi-Fi, WebOS), niso pa želeli govoriti o ceni in dobavljivosti. Na internetu so špekulirali, da bo cena bržkone okoli 600 dolarjev, sedaj pa je enemu prodajalcu ušlo na internet, da bo najcenejši model za sto dolarjev dostopnejši.

TouchPad bo na prodajnih policah junija. Verzija s 16 GB spomina bo stala 500 dolarjev, medtem ko bo dvakrat prostornejša naprava za sto dolarjev dražja. Obe bosta podpirali Wi-Fi. Poleg TouchPada z 10-palčnim zaslonom HP pripravlja še tablični računalnik s...

16 komentarjev

CES 2011: Qualcommov Mirasol konkurenca e-papirju

Heise - Na CES-u je podjetje Qualcomm predstavilo že lani napovedane in potem prestavljene zaslone na tehnologiji Mirasol, ki uporabljajo novo tehnologijo IMOD (Interferrometric Modulation). Z njo dosegajo barvost in živost LCD-zaslonov ter gledljivost na neposredni sončni svetlobi in varčnost e-papirja (e-ink). Na lanskem CES-u so na veliko napovedovali, kako bo Mirasol spremenila svet bralnikov e-knjig. Spričo prestavitev se do CES-a 2011 ni zgodilo nič, saj še vedno ni nobene naprave z Mirasolom, a sodeč po letošnjem dogajanju se bo to kaj kmalu spremenilo.

Pokazali so 5,7-palčni prototip, ki je prikazoval grafiko v ločljivosti XGA. Slika ima še nekoliko rumenega pridiha in ni tako živa kot na LCD-jih, a je končni rezultat že zelo dober....

9 komentarjev

CES 2011: OLPC pokazal nov XO 1.75

ComputerWorld - Projekt OLPC (One Laptop Per Child) je na CES-u 2011 pokazal nov prenosnik XO 1.75, ki stane le 165 dolarjev in se počasi približuje cilju, to je do leta 2012 izdelati in prodajati XO 3.0 za manj kot sto dolarjev (razvoj XO 2.0 so bili že preklicali).

XO 1.75 ima 8,9-palčni na dotik občutljiv zaslon in procesor arhitekture ARM. To je tudi razlog, da porabi dvakrat manj energije od predhodnikov, ki so uporabljali arhitekturo x86. XO 1.75 poganja čip Armada 610 z 1 GHz iz podjetja Marvell Technology. Ker je prenosnik namenjen odročnim krajem, kjer je elektrika lahko problem, ga je možno napolniti ročno, kar traja slabi dve uri.

Dizajn...

6 komentarjev

OLPC podpisal dogovor o financiranju z Marvellom

OLPC XO-3

vir: Hexus
Slo-Tech - Fundacija OLPC (One Laptop Per Child) je objavila, da so že pred nekaj časa podpisali dogovor o sofinanciranju s kalifornijskim podjetjem Marvellom. Slednji se je kot novi partner projekta zavezal, da bo zagotovil 5,6 milijona dolarev za razvoj novega tabličnega računalnika, ki ga OLPC imenuje XO 3. XO je bil naprodaj za približno 200 dolarjev, medtem ko so XO 2 kmalu po predstavitvi odpovedali. Razvoj je takrat krenil neposredno proti tretji inkarnaciji.

Ustanovitelj OLPC Nicholas Negroponte poudarja, da je bil Marvell ves čas eden izmed partnerjev pri projektu, sedaj pa je postal glavni partner. Prav tako je obljubil, da bodo imeli kaj konkretnega pokazati že do januarskega CES-a v Las Vegasu. Z XO 3...

6 komentarjev

Indija razvija tablični računalnik za 30 evrov

Kapil Sibal predstavlja prototip

CNN - Indijska vlada želi računalniško opismeniti svoje milijardno prebivalstvo, zato iščejo proizvodnega partnerja za novi tablični računalnik, katerega prototip so že predstavili. Namenjen bo šolajoči se mladini, ki bi lahko prve primerke prejela že prihodnje leto. Glavna odlika bo nizka cena, saj bo končni izdelek sodeč po prototipu stal manj kot 30 evrov.

Minister za razvoj človeških virov Kapil Sibal je dejal, da gre za indijski odgovor na MIT-ov stodolarski računalnik. V mislih ima seveda prenosnike fundacije OLPC, za katere je Nicholas Negroponte postavil ciljno ceno 100 dolarjev, a so se na koncu podražili na njen dvakratnik.

Nov indijski prototip se na domačem trgu ni srečal z navdušenjem privatnega sektorja, zato se je Sibal obrnil na študente in...

22 komentarjev

OLPC XO-3 bo tablični računalnik

OLPC XO-3

vir: Hexus
Hexus - Pri neprofitni organizaciji OLPC, katere cilj je opremiti otroke v manj razvitih delih sveta (npr. Afrika) s poceni prenosniki, so najavili, da pripravljajo tretjo izdajo prenosnika, ki bo pravzaprav tablični računalnik brez tipkovnice. OLPC XO-3 nadomešča OLPC XO-2, ki naj bi uporabljal dva zaslona v običajnem prenosniškem, preklopnem načinu (drugi zaslon bi bil namesto tipkovnice in bi tako omogočal interakcijo s sistemom), in je bil prvič predstavljen lani. Letos so te načrte opustili v prid cenejšemu in verjetno v praksi trdnejšemu dizajnu z le enim zaslonom. Računalnik, ki naj bi stal precej manj od $100, naj bi bil nekoliko upogljiv in zaradi svoje oblike ne bi imel nobenih lukenj. Posledično bo...

38 komentarjev

Načrti OLPC za prihodnja tri leta

OLPC XO

PC Magazine - Projekt OLPC (One Laptop per Child) je predstavil svoje načrte za prihodnje triletno obdobje. Že prihodnji mesec se nam obeta XO 1.5, to bo prenosnik za 200 dolarjev. Šlo bo za načeloma isti sistem, kot je trenutni XO 1.0, le da bo imel namesto AMD-jevih procesorjev Viine, več pomnilnika in hitrejši takt. V začetku leta 2011 bomo deležni nadgrajene verzije XO 1.75, ki naj bi imela 8,9-palčni zaslon, občutljiv na dotik, in procesor ARM Marvell, cena pa znašala le še 150 dolarjev.

Cilj nameravajo doseči do leta 2012, ko bomo dobili tablet PC XO 3.0 za manj kot sto dolarjev. Ideja je plemenita, a OLPC se od samega začetka bojuje s težavami. Lani so tako izgubili podporo Intela, letos pa so...

0 komentarjev

OLPC XO 1.5 z Viinimi procesorji

X-Bit Labs - Kot so napovedovali že nekaj časa, se OLPC poslavlja od AMD-jevih procesorjev Geode, ki jih bodo zamenjali z Viinimi procesorji C7. V generaciji 1.5 prenosnikov XO, ki bodo sicer na pogled popolnoma enaki kot starejši modeli, bodo tiktakali Via C7-M z 1 GHz, saj je AMD ukinil Geode. Zraven bomo našli čipovje Via VX855 z vgrajeno grafiko s podporo za DirectX 9.0 in strojno pospeševanje videa, podporo za Serial ATA, USB in avdio ter 1 GB pomnilnika DDR2, 4 GB flash NAND-pomnilnika (opcijsko 8 GB). Zaslon bo ostal enak, čeprav se dogovarjajo z dobaviteljem PixelQi, da bi izboljšali svetilnost.

Kot pravi John Watlington, tiskovni predstavnik projekta OLPC, je cilj ustvariti prenosnik, ki bo primerljiv z XO 1.0 po porabi in ceni, ob boljših komponentah. Priprave na povsem novo generacijo, XO 2.0, ki bo uporabljala procesorje Arm, se nadaljujejo nemoteno.

10 komentarjev

OLPC G1G1 prihaja v Evropo

Slashdot - Projekt OLPC (One Laptop Per Child ali po naše En prenosnik na otroka) je prejšnji božič izpeljal akcijo G1G1 (Give 1 Get 1), kjer ste za 399 ameriških dolarjev podarili XO-prenosnik otroku iz razvijajočega se sveta, enega pa ste dobili vi. Žal je ta akcija v letu 2008 bila na voljo le v ZDA ter Kanadi, medtem ko naj bi bil letošnji projekt s pričetkom 17. novembra na voljo tudi v EU, Švici, Rusiji ter Turčiji.

To je vsekakor spodbudna novica za vse ljubitelje gadgetov na stari celini, še posebej pa za ljubitelje odprte kode, kajti otrokom prijazna Sugar platforma temelji Fedori 9 in ne na Windows XP.

33 komentarjev