»

Čipiranje ljudi buri duhove v Veliki Britaniji

Business Insider - Švedska firma Biohax je oznanila, da se z nekaterimi velikimi podjetji v Veliki Britaniji dogovarja o množičnem vsajanju identifikacijskih čipov v roke zaposlenih, kar je sprožilo vik in krik tamkajšnjih organizacij.

Z vsajanjem preprostih identifikacijskih čipov v človeško telo je eksperimente leta 1998 začel razvpiti Britanec Kevin Warwick, v zadnjem desetletju pa je dejavnost zaplula v komercialne vode. Po svetu obstaja več podjetij, ki posameznikom in firmam omogočajo implantacijo identifikacijskih čipov z namenom enostavnejše rabe digitalne tehnologije. Ponudba je pri vseh zelo podobna: za ceno med sto in dvesto evri si je moč v predel dlani med palcem in kazalcem...

110 komentarjev

Študija (ne)učinkovitosti Londonskega CCTV videonazdornega sistema

Prebivalce in obiskovalce Londona vsak dan zabeleži tudi več tisoč CCTV kamer.

vir: BBC
BBC - Londonska metropolitanska policija je nedavno naročila študijo učinkovitosti sistema več kot milijon CCTV kamer v širšem območju Londona. Rezultati so pokazali, da s pomočjo videonadzora v povprečju ujamejo 1 nepridiprava na 1000 nameščenih kamer, oz. konkretneje, od 269 storilcev vlomov in tatvin so jih s pomočjo videonadzora odkrili le 8 (to so slabi trije odstotki). Potem je treba upoštevati še stroške nabave kamer (pol miljarde funtov po celi državi) in ceno njihovega vzdržavanja in uporabe. Eden od poslancev je poročilo komentiral z besedami, da "CCTV ustvarja maksimalne stroške ob minimalnem učinku", da "grobega posega v posameznikovo zasebnost nikakor ne upraviči z majhnim oz....

74 komentarjev

Londonska policija: kamere CCTV učinkovite

BBC - Ni čudnega, da je Devetnajsto štiriinosemdeset napisal Britanec. Velika Britanija je prepredena s kupom kamer CCTV, ki so bile postavljeno pod pretvezo boja proti kriminalu. Ali svojo nalogo opravljajo, je predmet žgočih debat in polemik, a Metropolitanska policija v Londonu sedaj pravi, da so koristne.

Višji inšpektor Mick Neville, ki je zadolžen za identifikacijsko enoto v londonski policiji, pojasnjuje, da posnetke s CCTV-kamer obravnavajo kakor prstne odtise ali DNK. Na kritike skupine Big Brother Watch odgovarja z dejstvi, da so letos z uporabo kamer identificirali 2512 posameznikov, kar je za četrtino več kot lani. Sliši se obetavno, a povejmo, da so bili štirje osumljeni umora in 23 posilstva. Hkrati Neville dodaja, da se je število kamer od leta 1999...

12 komentarjev

Velika Britanija bo regulirala svoje omrežje nadzornih kamer

Guardian - Velika Britanija je ena izmed bolj policijskih držav na svetu, saj so se v zadnjem času silno razširile kamere za nadzor prometa. Dnevno več kot štiri tisoč kamer posname več kot deset milijonov posnetkov, pri čemer so na vsakem registrska tablica, lokacija, datum, čas in fotografija avtomobila, na kateri je moč prepoznati voznika in potnike. Ti posnetki se rutinsko hranijo dve leti, sicer pa kakšnega jasnega zakonskega ogrodja, čemu služijo ti posnetki in kdo jih lahko uporablja, ni. V skladu z načrti nove vlade na notranjem ministrstvu obljubljajo, da bodo zakonsko uredili to občutljivo področje poseganja v zasebnost.

Sistem se imenuje ANPR (angl. automatic number plate recognition, samodejno...

7 komentarjev

Veliki brat v EU

Telegraph News - Evropska unija bo namenila dobrih 10 milijonov evrov za projekt Indect, v sklopu katerega se razvijajo računalniški programi, ki bi nadzorovali in obdelovali informacije s spletnih strani, forumov, datotečnih strežnikov, P2P-omrežij in celo posameznih računalnikov. Cilj je samodejno zaznavanje groženj in nenormalnega vedenja ali nasilja. Sodelovale bodo Poljska, Nemčija, Francija, Španija, Velika Britanija, Bolgarija, Češka, Slovaška in Avstrija. Organizacije za varstvo osebnih pravic, kot je denimo Liberty, so že označile to kot zlovešč korak za vsako državo.

Na spletih straneh projekta lahko preberemo, kaj točno so si zastavili kot cilj. Želijo:
  • razviti platformo za: registracijo in izmenjavo operativnih podatkov, pridobivanja večpredstavnostnih vsebin, inteligentno obdelavo vseh informacij in avtomatsko zaznavanje groženj in prepoznavanje nenormalnega vedenja in nasilja;
  • razviti prototip integriranega okrog omrežja osnovanega sistema, ki bo podpiral operativne aktivnosti...

34 komentarjev

Drago zdravilo za kriminal, ki ponuja le stranske učinke

Slashdot - Članek v This Is London poroča o strahotni neučinkovitosti videonadzora v Londonu. Mesto z neverjetno pokritostjo s CCTV kamerami - samo z državnim denarjem se je postavilo prek 10.000 kamer - beleži v svojih okrožjih, ki so praktično brez video nadzora, približno enako ali celo višjo učinkovitost kazenskega pregona storilcev relevantnih kaznivih dejanj kot v okrožjih, katerih video nadzor že presega orwellovsko nočno moro.

Avtor se v članku sprašuje tudi o ekonomskih smotrih in učinkih: ali ne bi bilo bolje, da bi 200 milijonov funtov (pribl. 285 miliijonov evrov) porabili za bolje osvetljene mestne površine ali več bolje usposobljenega policijskega osebja, ki statistično dokazano precej bolj pripomore k zmanjševanju nasilja in kriminala?

Da je video nadzor neučinkovit pri dejanskem pregonu ugotavlja tudi San Francisco. Komu na čast se torej kamere postavlja? Kdo nadzira? Koga nadzira?

Quis custodiet ipsos custodes?

33 komentarjev

Nadzor prometa ali boj proti terorizmu?

BBC - Mesto London je znano po velikem številu kamer za nadzor prometa. S pomočjo teh kamer je namreč mogoče učinkovitejše usmerjanje prometa, uporabljajo pa se tudi za zaračunavanje vstopov v strogi center mesta (tim. voznina), saj tehnologija omogoča samodejno razpoznavo registrske tablice vozila.

Seveda je posnetke iz kamer mogoče uporabiti tudi za namene boja proti kriminalu. Policija je do sedaj do posnetkov lahko dostopala na podlagi konkretne preiskave, za dostop pa je morala zaprositi za vsak primer posebej. Rutinsko in pavšalno dostopanje do posnetkov torej ni bilo mogoče.

A v dobi terorizma takšne omejitve ne trajajo prav dolgo in to se je pokazalo tudi v Londonu. Britanska vlada se je namreč odločila, da bo uvedla izjemo od do sedaj uveljavljene prakse. Tako bodo po novem lahko policisti iz protiterorističnega oddelka do posnetkov in ostalih podatkov (samodejno zabeležen čas, datum in lokacija vozila) dostopali v realnem času in brez dosedanjih omejitev.

Britansko notranje...

50 komentarjev

Označevanje nadzornih kamer v centru Ljubljane

Kiberpipa - Vas zanima, kje in kdaj vas vse posnamejo vidne in nevidne kamere? No, mogoče bo vsaj za center Ljubljane to kmalu jasno. okviru festivala Break 2.2 bo od 18. 6. do 22. 6. med 17.00 in 20.00 v Kiberpipi na Kersnikovi 6 potekala delavnica iSEE, na kateri bodo udeleženci označevali nadzorne kamere v centru Ljubljane. Delavnica bo potekala pod vodstvom članov Institute for Applied Autonomy.

iSee je spletna aplikacija, ki označuje lokacije videonadzornih sistemov televizije zaprtega kroga (CCTV) v urbanih okoljih. Z iSee uporabnik lahko najde poti, ki se tem kameram izognejo - "poti najmanjšega nadzora", kar mu omogoča, da hodi po svojem mestu brez strahu, da bi ga zakonsko neurejeni varnostni monitorji ujeli na trak.

Več o delavnici lahko izveste tukaj, nanjo pa se lahko prijavite na tem naslovu, kako pa zadeva deluje v New Yorku, lahko preizkusite tukaj. Veliko zabave.

42 komentarjev