»

NORAD tudi letos sledi Božičku, a to pot z Microsoftom

Kanadski vojaki v NORAD-u.

NORAD Santa - Kakor vsako leto od leta 1955, bo Severnoameriško poveljstvo za zaščito zračnega prosotra (NORAD) tudi letos sledilo Božičkovi poti po Zemeljski obli. Tradicija se je nenačrtovano začela, ko je trgovska mreža Sears iz Colorado Springsa v svoji reklami kampanji na letake natisnila telefonsko številko, kamor so lahko otroci poklicali in govorili z Božičkom. Zaradi pomote pa so natisnili številko za izredne primere v CONAD-u (predhodnik NORAD-a), ki je tisto leto prejel ogromno otroških klicev. Od tedaj NORAD vsako leto sledi potovanju Božička, od leta 1997 tudi po spletu.

Na božični večer se v poveljstvu zbere več kot tisoč zaposlenih in njihovih družin, ki...

6 komentarjev

Pripravite se na spremljanje Božičkove poti

Slo-Tech - Vsako leto se spomnimo na dogodke iz leta 1955, ko je trgovska mreža Sears iz Colorado Springsa izvedla reklamno kampanjo, v okviru katere so razdelili letake, kjer je bila objavljena telefonska številka, kamor so lahko otroci poklicali in govorili z Božičkom. Pri pripravi jim jo je zagodel tiskarski škrat, zato si natisnili tajno številko CONAD-a za izredne primere. Otroci so tako tistega božiča množično klicali v CONAD, kjer je nadzorni polkovnik Harry Shoup kmalu ugotovil, da ne gre za potegavščino enega preveč razposajenega otroka, ampak resnično pomoto. Zaposlenim je odredil, da morajo vsakemu otroku posredovati Božičkovo trenutno lokacijo.

Od tedaj vsako leto NORAD, ki je nastal z združitvijo ameriških in kanadskih sil, na...

7 komentarjev

Kiberpipa pred zaključkom leta: No-LAN Party in Santa Claus Conquers the Martians

Commodore No-LAN party December 2007

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Danes, v sredo 22. 12., se ob 18.00 začnejo vesele urice, vsakoletna posebna oblika spletnih uric. Poleg druženja z ostalimi izdelovalci slovenskega spleta organizatorji dogodka načrtujejo pridobitev značke Swarm za vse uporabnike storitve Foursqare.

V četrtek, 23. 12., ste vabljeni na zaključni žur Kiberpipe za koledarsko leto 2010. Ob 19.00 se začne No-LAN Party, na katerem boste lahko tekmovali v igrah s konca 80. in začetka 90. let ter se pobliže spoznali s Commodorom 64, ZX Spectrumom, Atarijem 1040ST ter drugimi prastarimi računalniki in se zabavali pozno v noč.


Ob 20.00 pa vas s Film'šteko vabimo v kinodvorano, kjer bomo predvajali kultni film Santa Claus Conquers the Martians...

6 komentarjev

NORAD bo tudi letos sledil Božičku

Poster, ki je vse skupaj zakrivil.

CNet - Daljnega leta 1955 je trgovska mreža Sears iz Colorado Springsa izvedla reklamno kampanjo, v okviru katere so razdelili letake, kjer je bila objavljena telefonska številka, kamor so lahko otroci poklicali in govorili z Božičkom. Zaradi napake v tisku so na reklame pomotoma zapisali tajno številko CONAD-a (Continental Air Defense Command) za izredne primere, kamor je tistega božičnega večera poklicalo mnogo otrok. Nadzorni polkovnik Harry...

8 komentarjev

Indijci prepovedali Google Earth?

Times Online - Za novembrske teroristične napade v Indiji naj bi napadalci uporabili Googlovo aplikacijo za ogled satelitskih posnetkov Google Earth, zato so v Indiji zastrigli z ušesi. Tako sedaj od indijskih sodišč zahtevajo prepoved uporabe Google Eartha. Odvetnik Amit Karkhanis je v svoji zahtevi višjemu sodišču dejal, da prosto dostopna aplikacija pomaga teroristom pri načrtovanju napadov, saj nudi podrobne posnetke, s katerimi so se napadalci seznanili s tarčami.

Zahteve za zameglitev določenih strateških območij niso nič novega, saj so od Googla za svoja vojaška področja, jedrske elektrarne in podobne isto zahtevale že ZDA, Velika Britanija, Avstralija in Južna Koreja. A Indijci so šli še dlje, saj zahtevajo popolno prepoved uporabe Google Earth v državi. Omeniti velja, da nameni morda niso tako enostranski, saj je Indija pred kratkim napovedala zagon projekta Bhuvan, ki bo njihova verzija Google Eartha. Bhuvan bo s pomočjo satelitov nudil visokoločljivostne zračne posnetke, ki jih bo...

21 komentarjev

OLPC G1G1 prihaja v Evropo

Slashdot - Projekt OLPC (One Laptop Per Child ali po naše En prenosnik na otroka) je prejšnji božič izpeljal akcijo G1G1 (Give 1 Get 1), kjer ste za 399 ameriških dolarjev podarili XO-prenosnik otroku iz razvijajočega se sveta, enega pa ste dobili vi. Žal je ta akcija v letu 2008 bila na voljo le v ZDA ter Kanadi, medtem ko naj bi bil letošnji projekt s pričetkom 17. novembra na voljo tudi v EU, Švici, Rusiji ter Turčiji.

To je vsekakor spodbudna novica za vse ljubitelje gadgetov na stari celini, še posebej pa za ljubitelje odprte kode, kajti otrokom prijazna Sugar platforma temelji Fedori 9 in ne na Windows XP.

33 komentarjev

Sekundo daljše silvestrovanje

Razlika med UT1 in UTC

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Ne vem, če ste opazili, vendar je bil včerajšnji silvestrski večer eno sekundo daljši od običajnih, tako da ste lahko praznovali še sekundo dlje. Navadno zadnji sekundi leta po času UTC 23.59:59 je namreč sledila še prestopna sekunda, označena kot 23:59:60. Za vse trezne in vedoželjne še nekaj teorije.

Čeprav se zdi merjenje časa trivialno opravilo, je na svetu več kakor 500 atomskih ur v različnih laboratorijih na vseh kontinentih, ki merijo in izračunavajo, koliko časa je poteklo. Ker je od natančnega merjenje časa odvisno naprimer delovanje GPS-a in varnost bančnih transakcij, to niti ni tako neumno, kot se sliši. Rezultat njihovega dela je mednarodni atomski čas ( TAI), ki...

33 komentarjev