»

Se je izsiljevalska skupina Maze zares upokojila?

Slo-Tech - Na njihovi spletni strani se je pred dnevi pojavilo obvestilo za medije, v katerem sporočajo, da so uradno prenehali z delovanjem. Ter, da vse bodoče povezovanje z njihovimi projekti, blagovno znamko ali pa metodami dela, najverjetneje pomenijo prevaro. Kot še pravijo, nikoli niso imeli partnerjev in nimajo naslednikov. Hkrati pa obveščajo vse, ki želijo, da se njihovi osebni podatki izbrišejo z njihove spletne strani, da se obrnejo na njihovo chat podporo, ki bo na voljo še mesec dni.

Skupina Maze je bila znana po tem, da po uspešnem vdoru ni le zašifrirala podatkov, pač pa so jih pogosto tudi ukradli in v zameno za njihovo neobjavo na temnem spletu zahtevali odkupnino v bitcoinih. Višina je pogosto dosegala milijonske dolarske zneske.

Med njihove zvezdniške žrtve so se zapisala podjetja, kot so Canon, LG in Xerox.

Da se Maze zares umikajo s scene, je pred časom nakazalo že poročilo Malwarebytes, v katerem so poleti zaznali precej manj okužb. Seveda pa to ne pomeni, da so se...

8 komentarjev

Microsoft upokojil Office Genuine Advantage

ZDNet - Microsoft je potihoma, brez velikega pompa ukinil storitev Office Genuine Advantage (OGA), ki je služila preverjanju legalnosti nameščenega pisarniškega paketa Office vse od verzije XP dalje. OGA je namreč preverjala veljavnost licence, preden je uporabnik lahko s spleta prenesel dodatke za Office. Sprememba je bila tako nenajavljena, da zanjo očitno ni vedel niti celoten Redmond, saj je bilo na njihovih spletnih straneh cel kup mrtvih povezav na teme, povezane z OGA.

Tri dni pozneje je Microsoft strnil vrste in njihov tiskovni predstavnik je dejal, da je program odslužil svojemu namenu, to je uporabnikov prikazati, ali je nameščena kopija legalna, zato so ga upokojili. Da pri priči razočaramo vse lastnike nelegalnih kopij pa povejmo, da ukinitev OGA ne vpliva na...

4 komentarji

Microsoft dnevno komunicira z vašim računalnikom

Yahoo News - Če ne že zdaj, pa še bo, v kolikor imate vključeno Avtomatično posodabljanje. David Lazar, ki upravlja "Windows Genuine Advantage Program", je na YahooNews priznal, da uvajajo (za zdaj še kot pilotski projekt) programček, ki sliši na ime WgaTray.exe, ki preverja ali je vaša nameščena kopija OS WindowsXP prava ali ne. Če ni, vas bo nadlegoval, da si pridobite pravo kopijo (tako kot Avtomatično posodabljanje, če ga imate izklopljeno). Preverjanje tudi ni le enkratno, ampak najmanj enkrat na 90 dni, saj naj bi pri Microsoftu odkrili, da se nekatere originalne kopije, čez čas izkažejo za nelegalne.

Osebno me ta poteza nič ne čudi in samo čakam, da začne MS kazensko preganjati vse uporabnike ilegalnih kopij, kot to že počneta RIAA in MPAA. Torej, še en razlog več za migracijo na druge operacijske sisteme ali pa se boste vdali in odšteli nekaj cankarjev za mir na namizju?

100 komentarjev

Microsoftov boj proti piratstvu (in za večji dobiček) - po WGA zdaj še OGA

Tech Web - Microsoft je v tem tednu predstavil nov korak k oteženi oziroma skoraj onemogočeni uporabi piratskih verzij svoje programske opreme. Za preverjanje pristnosti svojih operacijskih sistemov je podjetje iz Redmonda že julija lani predstavilo orodje WGA (Windows Genuine Advantage), tokrat pa je na vrsti programski paket Office. Microsoftov korak je bil za mnoge pričakovan, saj se prihodki od prodaje paketov Office uvrščajo na drugo mesto, torej takoj za prihodke od prodaje operacijskih sistemov.

Nova tehnologija za preverjanje pristnosti paketov programske opreme Office nosi predvidljivo ime OGA (Office Genuine Advantage). Po besedah Microsoftovega predstavnika za stike z javnostmi gre pri OGA za ActiveX kontrolnik, ki bo preverjal najpogosteje uporabljene metode za nepooblaščeno kopiranje in uporabo programske opreme. Ena izmed njih bo skoraj zanesljivo tudi preverjanje uporabljenih serijskih številk za registracijo programske opreme, ki so trenutno najpogosteje uporabljena možnost...

76 komentarjev

Konec podpore za piratske kopije MS Windows

The Register - The Register poroča, da je danes stopil v veljavo Microsoftov Windows Genuine Advantage (WGA) program, katerega naloga je preprečiti posodabljanje piratskih kopij operacijskega sistema Windows.

Uporabniki se bodo morali pridružiti WGA programu za preverjanje avtentičnosti operacijskega sistema, v kolikor želijo prejemati nadgradnje programske opreme. Za registracijo je potrebno obiskati Microsoft Download center, Windows Update ali Microsoft Update, kjer bo ActiveX programček preveril avtentičnost nameščenega sistema in veljaven ključ shranil za bodoče posodabljanje. Lastniki piratizirane kopije Windows OS bodo še naprej prejemali varnostne posodobitve preko avtomatskih posodobitev, ker Microsoft ne želi nepotrebnega širjenja nesnage po spletu.

117 komentarjev

Microsoft blokira uporabnike Wine

Slashdot - Januarja letos, je Microsoft objavil novo proti-piratsko iniciativo Genuine Advantage imenovano. Od tega poletja dalje pa bodo vsi uporabniki Microsoft Downloads morali potrditi tudi originalnost svoje programske opreme preko ActiveX kontrole ali pa ločenega programčka.

Včeraj pa je Ivan Leo Puoti, razvijalec linux emulatorja Wine, odkril, da Microsoftov program posebej preverja, če je na računalniku nameščen Wine in v tem primeru javi napako. Po podatkih razvijalcev, to baje ni prvič ko je Microsoft diskriminiral uporabnike tega orodja, je pa prvič da so to javno objavili. Izvorna novica.

19 komentarjev