Prijavi se z GoogleID

»

Izšel Dropbox 2.0.0

Slo-Tech - Izšla je nova verzija priljubljenega odjemalca za shranjevanje podatkov v oblaku in sinhronizacijo med različnimi računalniki Dropbox. Včeraj smo dobili verzijo 2.0.0, ki prinaša precej vidnih novosti. Prenovljen je že grafični vmesnik, saj Dropboxov meni (ki ga dobimo, če z desno tipko kliknemo na ikono Dropbox v sistemski vrstici) z novimi podatki in razširjenim pogledom deluje precej bolj sveže ter je dejansko postal uporaben. Doslej namreč vanj ni zahajal nihče, saj tam razen odstotka zasedenosti drugih uporabnih informacij ni bilo.

Tako nam takoj prikaže...

25 komentarjev

Dropbox ponuja do 4,5 GB prostora brezplačno

vir: CNet
CNet - Priljubljena spletna storitev Dropbox, ki omogoča shranjevanje kopije podatkov v označeni mapi v oblak in hkratno sinhronizacijo na vseh povezanih računalnik, ima spričo svoje enostavnosti, uporabnosti in brezplačnosti kopico uporabnikov. Omogoča namreč enostavno deljenje datotek med različnimi računalniki, posebej uporabno pa je, da se spremembe samodejno osvežijo na vseh lokalnih kopijah. V svoji brezplačni verziji ponuja 2 GB prostora, ki ga je (bilo) mogoče razširiti največ do 2,5 GB z vključitvijo prijateljev in izpolnitvijo kratkega vprašalnika. Večji paketi so plačljivi.

Od danes pa je mogoče pridobiti brezplačno...

113 komentarjev

Predstavljene tri ranljivosti v Dropboxu

ComputerWorld - Junija smo poročali o bizarni napaki v Dropboxu, ko se je bilo štiri ure mogoče prijaviti v poljuben račun samo s poznavanjem elektronskega naslova, ki služi kot uporabniško ime, brez poznavanja gesla. Dropbox, ki se uporablja za hranjenje podatkov v oblaku in avtomatično sinhronizacijo med različnimi računalniki ter je zaradi enostavnosti uporabe izjemno priljubljen, je takrat napako urno popravil, a žal to ni edina varnostna pomanjkljivost. Raziskovalci so na simpoziju USENIX Security predstavili kar tri, ki so bile pred javno razgrnitvijo sicer že odpravljeni.

Na Dropboxu je bilo namreč mogoče ponarediti zgoščeno kodo oziroma prstni odtis (hash), ki se izračuna iz vsake datoteke, ki jo naložimo v oblak. To omogoča,...

1 komentar

Za nekaj ur dostopni vsi podatki v Dropboxu

CNet - Zaradi človeške napake pri programiranju je bilo od 23.54 ure v nedeljo do 3.46 ure v ponedeljek zjutraj po slovenskem času mogoče dostopiti do vseh uporabniških podatkov v oblaku Dropbox, ki se uporablja za hranjenje podatkov v oblaku in avtomatično sinhronizacijo med različnimi računalniki. Zaradi brezplačnega osnovnega dvogigabajtnega paketa in enostavnosti uporabe (preprosto označimo eno mapo na disku kot sinhronizirano, odjemalec pa poskrbi za vse ostalo samodejno) je storitev izredno priljubljena.

V omenjenem terminu se je bilo mogoče v poljuben račun prijaviti zgolj s poznavanjem uporabniškega imena (elektronskega naslova) in poljubnim vnosom namesto gesla. V tem času se je prijavilo manj kot odstotek vseh...

37 komentarjev

Pritožba zoper Dropbox pri FTC zaradi zavajanja o varnosti

Wired News - Doktorski študent Christopher Soghoian je vložil pritožbo pri Komisiji za mednarodno trgovino (FTC), v kateri Dropboxu očita zavajanje uporabnikov z obljubami, da so njihove datoteke šifrirane in zaposlenim v Dropboxu docela nedostopne. Soghoian je pretekli mesec pokazal, zakaj to ne drži, na kar se je odzval tudi Dropbox s spremembo pogojev uporabe. Kljub temu je Soghoian vložil še pritožbo pri FTC.

Res je, da so datoteke na strežnikih šifrirane, kot obljublja Dropbox, a ne drži, da do njih tehnično ne morejo dostopiti. Dropbox ima ključe za dešifriranje, saj jih potrebuje za iskanje dvojnikov. Pred prenosom datoteke v oblak se namreč izračuna njena zgoščena vrednost (hash) in če ta ustreza kateri datoteki, ki jo je bil prenesel kak drug uporabnik, se ne prenaša še enkrat, ampak...

10 komentarjev

Odkrita resna ranljivost v Dropboxu, 2. del

Dziądziak je svoje skripte pomenljivo poimenoval 'Dropship', kar v znanstveni fantastiki označuje posebno tovorno letalo za prevoz vojakov in opreme iz vesolja na površje. Na sliki je model KT-424 iz igre Warhawk.

Slo-Tech -

Še ni minil mesec dni, odkar so mediji poročali o resni varnostni pomanjkljivosti v popularnem sistemu za oblačno hranjenje datotek Dropbox. Prijavni podatki so se v nešifrirani obliki hranili kar v konfiguracijski datoteki config.db, zato je bilo mogoče z njeno krajo pridobiti dostop do celotnega Dropbox imenika tretje osebe. Napadalec ni potreboval posebnega tehničnega znanja, le nekaj minut za računalnikom žrtve. V podjetju objave niso vzeli pretirano resno; CTO in soustanovitelj Arash Ferdowsi je na uradnem forumu komentiral, da so uporabniki sami dolžni zavarovati svoj sistem pred fizičnim vdorom, ter da je napaka po naravi stvari zadeva vse aplikacije, ki za prijavo uporabljajo piškotke. Dober teden dni kasneje so svojem blogu napovedali popravek in še...

9 komentarjev

Dropbox spremenil pogoje uporabe, opozoril na izročanje podatkov FBI po odredbi

Slo-Tech - Priljubljena storitev za hranjenje podatkov v oblaku Dropbox je spremenila pogoje uporabe, v katere so zapisali, da bodo na zahtevo organov pregona posredovali vsebino svojih uporabnikov. Vsebina je na Dropboxovih strežnikih sicer šifrirana, a jo bodo dešifrirali in posredovali, če bodo prejeli odredbo.

To ni nič nenavadnega, saj na primer tudi Gmail in Amazon delujeta tako. Pohvalno pa je, da je Dropbox uporabnike eksplicitno opozoril na to zakonsko zahtevo. V razlagi spremembe so dodali, da bodo postopali v skladu z Electronic Communications Privacy Act, tako da neupravičeno odtekanje podatkov ne bo mogoče. Hkrati so zagotovili, da bodo zahtevali odredbo sodišča in ne zgolj...

20 komentarjev

Odkrita resna ranljivost v Dropboxu

Slo-Tech - Storitev Dropbox, ki je med nami že nekaj časa in je po dolgem beta stadiju konec lanskega leta prilezla do prve stabilne različice, omogoča avtomatično sinhronizacijo dokumentov na lokalnem računalniku v oblak v realnem času. Zavoljo brezplačnosti, preprostosti, prenosljivosti (podprte so vse pomembnejše platforme) in prostornosti (osnovni paket obsega dva gigabajta) je Dropbox najbolj priljubljena storitev svoje vrste. Derek Newton sedaj v svojem blogu poroča o odkriti ranljivosti v preverjanju pristnosti v računu za Dropbox, ki omogoča napadalcu pridobitev dostopa do računa.

Za povezavo računalnika z računom za Dropbox mora uporabnik nanj namestiti odjemalca, določiti lokalno mapo, ki se sinhronizira, in vpisati...

60 komentarjev

Izšel Dropbox 1.0

Dropbox podpira vse najpriljubljenejše operacijske sisteme

vir: TechSpot
TechSpot - Končno je izšla prva stabilna verzija programa Dropbox, ki ga v predverzijah uporabljamo že precej časa. Gre za zelo uporabno spletno storitev, katere je aplikacija Dropbox le lokalni podaljšek za uporabo na računalniku. Dropbox omogoča, da za poljubno mapo v računalniku označimo, da se ves čas sinhronizira z oblakom. Tako lahko imamo vse svoje datoteke zložene v oblaku, nato pa do njih dostopamo z več računalnikov, ki imajo nameščen Dropbox in se prijavimo s svojim geslom. Sistem sam skrbi, da je v oblaku ves čas najnovejša revizija, da nas obvešča o spremembah, in omogoča vrnitev v preteklo verzijo.

Novosti v verziji 1.0 so odpravljena cela zalega hroščev, med njimi težave z bolj eksotičnimi imeni datotek, čudne normalizacije z Unicode, nedostopnost Wordovih in Excelovih datotek pri...

52 komentarjev

Ubuntu One bo prenešen v okolje Windows

Ubuntu One

Slo-Tech - Kot kaže je oblačno računalništvo danes v modi in temu trendu sledijo tudi pri podjetju Canonical, ki razvija Ubuntu distribucijo Linuxa. Tako so z izidom Ubuntu Karmic pričeli ponujati storitev Ubuntu One, ki uporabnikom omogoča shranjevanje in usklajevanje datotek in podatkov (Tomboy zapiskov) med več računalniki. Vsak registrirani uporabnik Ubuntu operacijskega sistema (registracija je brezplačna) dobi na voljo 2 GB brezplačnega oblačnega prostora, z doplačilom 10 USD (dobrih 7 EUR) na mesec pa za uporabo pridobi 50 GB.

S pomočjo programov za izdelavo varnostnih kopij, npr. Deja Dup Backup Tool ali Time Drive, ki omogočajo tudi šifriranje podatkov, je tako mogoče poskrbeti za...

49 komentarjev

XtreemFS: še en odprtokodni distribuirani datotečni sistem

Slo-Tech - Kot kaže se odpirajo tudi oblaki, oziroma tehnologija, na kateri je oblake mogoče zgraditi. Prejšnji mesec so namreč razvijalci objavili različico 1.0 distribuiranega datotečnega sistema XtreemFS.

Datotečni sistem, katerega razvoj je financirala EU, omogoča distribuirano upravljanje s podatki v omrežju (npr. oblaku) ter enostavnejši dostop do lokalnih datotek preko interneta. Datotečni sistem omogoča RAID 0 preko različnih računalnikov in podvojevanje (replikacijo) datotek preko omrežja. Omogoča tudi šifriranje podatkov ter kontrolo dostopa. Sistem je optimiziran za uporabo preko počasnih in ne povsem zanesljivih internetnih povezav.

Programska koda je izdana pod odprtokodno licenco GPL 2, teče pa v uporabniškem prostoru (ang. user space). Strežniški del sistema teče pod Linuxom ali Solarisom (razvijalci so pripravili tudi posebno Linux distribucijo XtreemOS) odjemalec pa je na voljo za Linux in Windows, podpora za Mac OS pa je v pripravi.

3 komentarji

FreeDOS 1.0

Slo-Tech - Pred nekaj dnevi je izšla prva t.i. milestone različica programske opreme FreeDOS. Gre za odprtokoden operacijski sistem, ki je 100% kompatibilen s starejšimi DOS-i, uporablja pa se ga predvsem za poganjanje starih iger (ah, nostalgija...), posebnih programov (recimo računovodskih) in za uporabo na namenskih računalnikih, kjer naprednejši operacijski sistemi niso potrebni. Več o programu, ki ga na cenejše konfiguracije pogosto nalagajo domači prodajalci, lahko izveste na uradni strani, na voljo pa je tudi brezplačen download najnovejše različice 1.0.

28 komentarjev