»

Apple zaprisegel, da v iPhonih nima več "stranskih vrat"

Reuters - V svoji vlogi je Apple ta teden za namene izdaje sodne odločbe v zvezi z dekodiranjem podatkov na Applovih napravah izjavil, da v napravah z nameščenim iOS-om verzije 8 ali novejšimi nima več vgrajenih stranskih vrat, ki bi mu omogočala dekriptiranje vsebine brez poznavanja gesla uporabnika.

Ameriški preiskovalni organi so želeli, da sodišče Applu odredi, da dekodira vsebino zasežene iNaprave. Po krajši sodni bitki na to temo je sedaj Apple izjavil, da za naprave z iOSi verzije 7 ali starejše to delno lahko stori, vendar je mnenja, da tega ne bi počel. Za naprave z nameščenim iOS-om verzije 8 ali novejšim pa tovrstna storitev domnevno ni več tehnično izvedljiva.

Apple tudi pravi, da je glede na podatke njihove...

31 komentarjev

Popravek za in-app purchase hack prihaja z iOS 6

ZDNet - Prejšnji teden je ruski heker Alexey Borodin (ZonD80) neprijetno presenetil Jabolčne, in sicer z javno objavo resne varnostne luknje v načinu procesiranja in-app nakupov v iOS aplikacijah (vse verzije od trojke naprej). Posledično so lahko bolj spretni uporabniki dobili vse in-app nakupe, bonuse in nadgradnje zastonj, z le malo možnosti, da se jih kasneje odkrije. Apple je pripravil paleto začasnih rešitev, pravi obliž pa bo na voljo šele s prihajajočo izdajo iOS 6, ki je trenutno v beti (in že jailbrakan).

Luknja je temeljila na Applovi šlampariji - na iNapravi namreč niso preverjali pristnosti strežnika za plačevanje in-app nakupov. Borodin je zato preprosto postavil svojega, nato pa v wi-fi nastavitvah podtaknil svoj DNS strežnik,...

1 komentar

Firefox Web Push

Važne in točne informacije, as they happen.

Slo-Tech - Push obvestila (notifications) so že lep čas vsakdan na Android, iOS in BlackBerry napravah, Mozilla pa trenutno dela na rani različici enotnega standarda za namizne in mobilne spletne aplikacije. Notifications/Push API bo spletnim stranem omogočil, da uporabnika obvestijo o neki važni spremembi in to ne glede na to, ali bo uporabnik imel zadevno spletno stran v danem trenutku odprto. Dalje,...

7 komentarjev

Končno še untethered jailbreak za iPhone 4S in iPad 2 z iOS 5.0.1

MacRumors.com - Pred slabim mesecem dni so uporabniki Applovih naprav z iOS 5.0.1 dočakali untethered jailbreak zanje, kar je pomenilo, da jih je bilo mogoče "odkleniti" oziroma pridobiti skrbniški (root) dostop in na njih poganjati vse, tudi neavtorizirane aplikacije. Apple ima namreč grdo navado, da telefone omeji in dovoli le uporabo aplikacij, ki so jih sami podpisali in blagoslovili kot dovolj dobre. Žal je bil decembrski jailbreak omejen zgolj na naprave s čipi A4, zavoljo česar so ipadi 2 in iphoni 4S odpadli. Sedaj se je našel untethered (to pomeni, da naprave po vsakem ponovnem zagonu ni potrebno znova priključiti na osebni računalnik in postopka ponoviti) jailbreak tudi zanje.

Chronic Dev...

113 komentarjev

Razvijalec jailbreaka za iOS 5 razmišlja o pripravi lastnega DRM

Essner je mel dovolj teženja neučakanih uporabnikov.

TorrentFreak - Torrentfreak je objavil zanimivo novico o napredku dela na jailbreaku za prihajajoče iOS 5 naprave. Nemški heker Stefan Essner, znan po vzdevku i0n1c, naj bi razmišljal o vključitvi zaščite proti kopiranju (DRM) v svoje bodoče izdaje. To bi uporabnikom jailbrakanih iNapravic preprečilo namestitev piratskih različic aplikacij, npr. iz repozitorija Installous.

Essner je sicer znan po marčevskem untethered jailbraku za iPad (iOs 4.3) in pa podobni rešitvi za iPhone. Prvotni izid je sicer bil v obliki z geslom zaščitene ZIP datoteke, kasneje pa je vendarle našel skupni jezik s skupino dev team in kodo predal njim.

Njegov odnos do skupnosti Apple uporabnikov je bil vedno nekoliko zadržan in na twitterju je redno prosil, naj ga že nehajo gnjaviti za nove release, ker ti bodo, ko pač bodo. Po pojasnilih, ki jih je dal za torrentfreak, naj bi...

8 komentarjev

Prihodnji teden predstavljeni iCloud, Mac OS X Lion in iOS 5

Govoril bo Steve Jobs, ki je od marca na bolniškem dopustu.

Apple - Apple bo na konferenci za razvijalce prihodnji teden predstavil oblačno storitev iCloud, ki bo neposredna konkurenca Googlovi in Amazonovi rešitvi, so zapisali v izjavi za javnost. Prve govorice o iCloud so vzniknile aprila, ko je Apple odkupil istoimensko domeno. Ni pa še jasno, ali bo iCloud omogočal le shranjevanje glasbe ali pa bo celovita oblačna storitev, kot je recimo Dropbox. Prejšnji mesec smo pisali, da je Applu blizu dogovora o sodelovanju z založbami, kar bi mu omogočilo postaviti konkretno boljšo in uporabnikom bolj prijazno storitev od Google Musica, Amazon Digital Lockerja in celo Spotifya - še zlasti, ker slednji v ZDA ni na voljo.

Poleg tega bo Apple na Worldwide...

8 komentarjev

Applov iOS 4 si shranjuje zgodovino lokacij telefona

Slo-Tech - Pete Warden in Alasdair Allan sta pri raziskovanju podatkov na iPhonu, ki sta jih potrebovala za vizualizacijo nesreče v Fukušimi, odkrila, da Applov operacijski sistem iOS 4 ves čas pridno shranjuje lokacijo naprave v datoteko consolidated.db. Sprva je kazalo, da je morebiti v njej le nekaj vnosov za zadnje dni, a se je izkazalo, da vsebuje vse podatke o zemljepisni dolžini in širini za ves čas namestitve iOS 4. Koordinate niso povsem točne, a so najboljši možni približek, ki ga naprava dobi s triangulacijo.

Podatki se shranjujejo v napravi, kamor zaradi peskovnika načeloma ni enostavno dostopiti, a se pri izdelavi varnostne kopije prenesejo tudi vanjo. Tam so že bolj ranljivi, saj niso nujno šifrirani (odvisno od nastavitev). Problem...

50 komentarjev

Iz iOS odstranjeno zaznavanje jailbreaka

Jailbreak različnih iOS naprav

vir: engadget
engadget - Z iOS 4 je Apple dodal poseben API, s katerim je bilo mogoče preveriti, če je bil na napravi opravljen jailbreak, ki uporabniku da bolj obsežen dostop do naprave. Tako je mogoče nameščati aplikacije iz nepotrjenih virov ter nasploh aplikacije, ki jih Apple ni odobril za iTunes Store, poleg še obilice drugih možnosti, ki jih prinese poln dostop do operacijskega sistema. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da ta postopek obenem nekoliko zniža varnost operacijskega sistema, saj ga naredi bolj dovzetnega za različne napade z zlobno kodo.

S pomočjo API-ja so lahko v poslovnih in ostalih okoljih, kjer je varnost pomembna, upravljalci sistemov preverili, če je naprava z iOS še varna ali če je varnost naprave in/ali morda vprašljiva. Zdaj slišimo...

24 komentarjev

Moški so za Android, ženske pa iOS

PC Magazine - John Gray je imel prav, ugotavlja analiza prodanih pametnih telefonov v letošnjem oktobru. Moški prisegajo na androidne, ženskam bolj ugajajo jabolčni.

Oktobra 2010 je namreč 31 odstotkov žensk želelo kupiti napravo z Apple iOS, medtem ko bi se jih za tako z Androidom odločilo 22,8 odstotka. Pri moških je vrstni red zamenjan, saj bi jih 32,6 odstotka kupilo Android in 28,6 odstotka takega z iOS.

Kar ste tiče tržnega deleža, imajo iphoni in blackberryji oboji 27-odstotni tržni delež. Na tretjem mestu sledijo androidi z 22 odstotki, četrti je Windows Mobile s 14 odstotki. Symbian, Linux in Palm skupno obvladujejo manj kot osem odstotkov trga. Zanimiva je tudi razčlemba po željah, saj si 35 odstotkov vprašanih za naslednji telefon želi takega z iOS in 28 odstotkov androidnega.

32 komentarjev

Rovio izkorišča uspeh Angry Birds

Slika praznične različice

vir: HotHardware
HotHardware - Nedvomno je Angry Birds ena izmed uspešnejših iger letošnjega leta, plačljiva na platformi iOS z veliki zaslužki, a brezplačna ter zato zelo razširjena na Androidu, poleg različic za Maemo in Symbian^3. Uspeh igre oz. zdaj že kar franšize je bil vnovič potrjen s številom namestitev na platformi Android, ki je že presegla 7 milijonov. Obenem so pri Roviu, razvijalcu in zdaj tudi založniku igre, na nek način pojasnili, zakaj je na tej platformi igra brezplačna. Povedali so, da je to Googlov način (because that is the google way;-).), s čimer so najverjetneje ciljali predvsem na nerazširjenost možnosti nakupovanja aplikacij na Android Marketu.

V nebo kriči najnovejša mobilna platforma, ki še ni podprta - Windows Phone 7. Podpore v letošnjem letu...

20 komentarjev

iOS 4.2 že razbit

iOS 4.2.1 na iPad prinese vse bonbončke - zdaj brez omejitev

vir: engadget
engadget - Manj kot dan je trajalo, da smo dobili prvi jailbreak za Applovo najnovejšo različico operacijskega sistema iOS, 4.2.1. Za to so poskrbeli pri skupini Dev-Team, kjer so le nekoliko popravili svoje orodje redsn0w (zdaj v različici 0.9.6b4). redsn0w za delovanje sicer izkorišča Limera1n, delo Georga Hotza, prvega, ki je naredil večje korake k razbitju zaščite PS3 ter znanega hekerja Applovih napravic z iOS. Limera1n izkorišča luknjo v zagonskem nalagalniku (bootloader), ki jo bo Apple lahko zakrpal le z izdajo novih modelov iPadov, iPhoneov in iPod Touchov, na katerih bo nova različica nalagalnika. Postopek še ni združljiv z ultrasn0w, postopkom za odklepanje mobilnega telefona na vse mobilne operaterje, obenem pa je v...

7 komentarjev

Apple izdal iOS 4.2

PC Magazine - Apple je izdal novo verzijo svojega operacijskega sistema iOS 4.2 za mobilne naprave iPad, iPhone in iPod Touch. Bistveni novosti v tej inačici sta AirPlay in AirPrint. Prvi omogoča, da se mobilne naprave z iOS in Apple TV samodejno zaznajo, če so v istem brezžičnem omrežju, tako da lahko na Apple TV brezžično prenašate videoposnetke, glasbo in fotografije. Tako lahko isto vsebino (razen videoposnetkov, koder mobilna naprava prevzame funkcijo daljinskega upravljalnika) hkrati spremljate na obeh napravah. Cesta je sicer enosmerna, tako da vsebin, kupljenih na Apple TV, ni moč prenesti na druge naprave.

Druga novost, AirPrint, omogoča brezžično tiskanje z iPada. Manjši popravki, ki jih je Apple vdelal v nov paket, so še boljša podpora...

0 komentarjev

Jailbreak za iPhone 4

Jailbreakme.com na iPhone

vir: engadget
engadget - Da bodo nekateri od zaprtih okolij vedno želeli več ter da jim bodo to omogočili hekerji, je popolnoma jasno. Popolnoma varnega (operacijskega) sistema ni mogoče narediti, a se temu da približati. Vseeno se je iPhone 4 že pridružil seznamu naprav, ki so klecnili pod napadom hekerjev. Zanj je namreč na voljo t.i. Jailbreak, v ZDA nedavno legaliziran postopek, ki uporabnikom omogoči namestitev od Appla zavrnjenih aplikacij, orodij in ostalih posegov v operacijski sistem. Sam postopek izkoristi...

29 komentarjev