»

Učeči robot Tay v 16 urah od mladenke do vulgarnega nacista

Slo-Tech - Microsoft je bil po 16 urah delovanja prisiljen izključiti svojega avtomatiziranega sogovornika z imenom Tay, ki so ga pripravili z namenom poustvariti komunikacijo deklet, ki so stara med 18 in 24. Tay se je sam učil komunikacije iz sporočil, ki so mu jih ljudje pošiljali po Twitterju, in jim odgovarjal. Eksperiment jim je uspel tako dobro, da je v 16 urah Tay postal bolj primitiven, vulgaren in žaljiv kot večina ljudi, zato ga je moral Microsoft izključiti, saj se je storitev začela spreminjati v marketinško katastrofo. In teh si po fiasku na zabavi res ne smejo privoščiti.

Tay se je pač nekritično učil od ljudi, ki imajo seveda zanimivo lastnost, da tujca najprej naučijo vse neumnosti in kletvice v svojem jeziku, še toliko raje pa...

59 komentarjev

Analiza telefonskih klicev za zaris novih meja pokrajin

BBC - Statistične in ostale regije v državah so dandanes zarisane na dva načina. Bodisi se naslanjajo na zgodovinske delitve bodisi jih oblast zariše tako, da je za kateri že koli razlog karseda prikladno. Zelo malo pa to pove o dejanski povezanosti ljudi. Zato so na MIT-u dobili idejo analizirati telefonske pogovore in iz njih izluščiti, kje so v resnici meje med krogi poznanstev ljudi, ki jim lahko rečemo regije.

Eksperiment je vodil bostonski Massachusetts Institute of Technology. Analizirali so 12...

24 komentarjev

GTA IV prestavljena na sredino leta 2008

Daily Tech - Predsednik založbe Take-Two je potrdil da je GTA IV na Xbox 360 in PS3 prestavljena iz novembra 2007 na v najboljšem primeru aprila 2008. Ker naj bi ta igra postavljala nove meje v igralskem svetu, poleg tega pa bo izšla na dveh različnih konzolah, ustvarjalci potrebujejo mnogo časa da igro pripravijo perfektno, kar je po njihovem mnennju vitalnega pomena.

Beri več

10 komentarjev

Nova Thermalrightova "zverina", IFX-14

Slo-Tech - Znani proizvajalec vrhunskih hladilnikov za PCje, Thermalright, je predstavil nov hladilnik, ki sega v vrh njihove ponudbe, IFX-14. Glede na to, da njegovi hladilniki že sedaj pometajo s konkurenco, lahko pričakujemo, da bo zadeva postavila nove meje pri hlajenju procesorjev. Združili so dva hladilnika Ultra-120, uporabili pa večje, 8mm toplotne cevi. Za hlajenje reber skribita eden ali dva 140mm ventilatorja. Pri tem teža sploh ni pretirana, le 790g. Več o njem tule.

21 komentarjev

Prva samostojna robotska operacija srca

Slo-Tech - V Milanu je bila opravljena prva samostojna robotska operacija, na 34 let staremu srčnemu bolniku. Operacija je bila kontrolirana iz Bostona, prvič pa se je zgodilo, da je bil robot zmožen sam, brez dodatne pomoči operatorja, dokončati operacijo. Carlo Pappone, avtor robota, je dejal da so prestopili nove meje in da bo mogoče v prihodnosti na tak način možno do sofisticiranega kirurškega znanja dostopati kjerkoli na svetu.

Robot naj bi šel v prodajo že konec meseca.

Vir: Ansa.

66 komentarjev

Xbox 360 poganja prve kopirane igre

golem.de - S pomočjo spremenjene nadgradnje za DVD pogon Toshiba/Sammsung TS-H943, je možno poganjati kopirane igre (za Hitachi/LG pogone obstaja druga zakrpa). Zadevo je skupaj spravil Commodore4Eva, ki je hkrati spravil skupaj podobno stvar za prejšnjo generacijo Xbox-ov, za katere je MOD čip tako postal "odvečen".

Poseg ne onesposobi zaščitnega sistema Xbox360 in zato igranje iger ostalih regij še ni možno, tudi uporaba Xbox Live je vprašljiva. Velika ovira je tudi dejstvo, da morate DVD pogon nadgraditi preko PC-ja, kar pomeni delno raztelešenje Xboxa360 in posledično izgubo garancije.

In nenazadnje Microsoft lahko vrne udarec, preko Xbox Live ali z novimi igrami, ki bodo preverile integriteto pogona, oziroma popravila firmware v prvotno, ali še kompleksnejšo stanje.

30 komentarjev

Množično beleženje prometnih podatkov o telefonskih klicih Američanov

RTV Slovenija - Kot je včeraj poročal USA Today, je NSA v sodelovanju z nekaterimi telekomi zbirala prometne podatke o telefonskih klicev Američanov znotraj ZDA ter nad zbranimi podatki izvajala analize (tim. data mining). Zbirali naj bi podatke o več deset milijonih Američanov (celotne ameriške populacije je sicer 298,7 mio., od tega je 182,1 mio. uporabnikov mobilne telefonije).

Ob lanskem razkritju, da je NSA po Bushevem ukazu in brez sodnih odredb ter vednosti Kongresa prisluškovala Američanom, se je Bush izgovarjal, da gre le za klice v tujino. Zdaj pa je prišlo na dan, da je NSA beležila tudi notranje klice več deset milijonov Američanov.

NSA na podatkih izvaja tehnike izkopavanja podatkov (data mining), s katerimi iščejo vzorce "terorističnega" ali kako drugače sumljivega vedenja posameznikov, cilj NSA pa je beleženje (in analiza) vseh prometnih podatkov. Mimogrede, sprejem Direktive o hrambi prometnih podatkov daje pravno podlago za beleženje in hrambo prometnih podatkov tudi v...

49 komentarjev