»

Aplikacije za Chrome le še na Chrome OS

Chromium Blog - Google je pred tremi leti uvedel samostojne aplikacije (packaged apps) za Chrome, ki so delovale tako na operacijskem sistemu Chrome OS kakor tudi vseh ostalih z nameščenim Chromom (Windows, Mac, Linux). Takrat je bil to za razvijalce eden redkih načinov, kako na vse platforme pripeljati določene funkcionalnosti. Danes je splet drugačen, zato se je Google odločil ukiniti podporo za aplikacije za Chrome na vseh operacijskih sistemih, razen lastnem Chrome OS.

Kot pojasnjujejo v uradnem sporočilu, sta razloga dva. Prvi razlog je razvoj tehnologije, saj imajo danes razvijalci na voljo kopico drugih možnosti in standardov, s katerimi lahko dosežejo praktično isto, npr. novi API-ji in web push. Drugi razlog pa je nepopularnost, saj je aplikacije za Chrome uporabljal...

0 komentarjev

Yahoo predstavil mobilni brskalnik Axis

Tako zdaj izgledajo Yahoojeve spoti.

vir: Yahoo News
Yahoo News - V zvezi z Yahoojem smo zadnje mesece pisali predvsem o slabih poslovnih rezultatih, obsežnem odpuščanju in potem še zamenjavi direktorja posredi napihnjenega CV-ja, ne gre pa pozabiti, da gre za enega pionirjev interneta in, vsaj za malo starejše, najbrž tudi prvo spletno stran, ki so jo videli (slikca). V tem kontekstu gre gledati tudi njihovo svežo rešitev - iskanju prilagojeni brskalnik Axis.

Axis pride kot brskalnik za platformo iOS oz. kot vtičnik za namizne brskalnike Chrome, Firefox in Safari, Android in Windows phone različici pa sta še v delu. Sam izgled brskalnika je dokaj klasičen, razlika pa se začne ob uporabi iskalnika. Yahoo nad iskano besedo najprej vrže svoje semantične algoritme (ne Bing, ki že nekaj časa poganja njihov iskalni posel) in predlaga možne zadetke,...

5 komentarjev

Izšel Chrome 14

Google - Poldrugi mesec po izidu zadnje večje verzije Googlovega brskalnika Chrome je izšla že naslednja verzija, ki nosi oznako 14. Sprememb je kar nekaj, veliko pa jih je Google vključil že v beta verzijo pretekli mesec.

Za večjo varnost je poskrbljeno s podporo za DNSSEC, prek česar se bodo razreševale domene na HTTPS. Skripte za JavaScript, ki se na strani HTTPS kličejo z nezavarovanih povezav HTTP, so blokirane. Povečana je tudi varnost pri nameščanju aplikacij s spletne trgovine Google Chrome Web Store (glej tudi NaCl).

Uporabniki macov bodo veseli izboljšane podpore za Mac OS X Lion, npr. popolne vizualne...

9 komentarjev

Chrome dodaja zaščito pred nevarnimi .exe datotekami

vir: Google
Google -

Google kani v naslednjo stabilno različico brskalnika Chrome (po vsej verjetnosti 12) dodati še več zaščite pred nevarnostmi na spletu. Že zdaj se ob obisku znane phishing, XSS oz. XSRF strani pokaže jasno obvestilo (glej prvo sliko), v prihodnosti pa bomo dobili še opozorilo ob poskusu prenosa .exe datoteke s take strani (glej drugo sliko).

Tehnično je preverjanje izvedeno tako, da Chrome vodi lokalni seznam sumljivih domen v zgoščeni obliki. Vsak spletni naslov (url) pred odprtjem preveri zoper omenjeni seznam in če kaj najde, se sproži še dodatno preverjanje na Googlovih strežnikih. Sistem je zelo podoben mehanizmu preverjanja preklicanih certifikatov, le da je bistveno bolj ažuren in da vse podatke vodi Google sam.

Chrome je sicer znan kot precej varen...

2 komentarja

Chrome dobiva razširitve za Omnibar

TechCrunch - Chromov Omnibar je med najpopularnejšimi svetovnimi brskalniki nedvomno nekaj posebnega, saj niti Firefox niti Internet Explorer nimata podobne funkcionalnosti brskanja o spletnih naslovih in iskanja po obilici iskalnih pogonov, združenih v le eno vnosno polje. Chromovi razvijalci so sicer o razširitvah za Omnibox začeli govoriti že lanskega avgusta, a so prvi rezultati vidni šele zdaj. Predstavljen je bil namreč omnibox API in prva demonstracijska razširitev, ki omogoča menjavo zavihkov z vtipkanjem imena spletne strani, ki jo iščemo. V vnosno polje je treba vpisati sw, pritisniti tab, nato pa vtipkati iskalno geslo, npr. Slo-Tech, če imate nekje v stoterici oken odprto izredno žgočo temo z našega foruma.

Postopek je pravzaprav izredno podoben običajnemu iskanju po spletu, le da je iskanje jasno prenešeno na bolj lokalno raven. To razširitev sta pripravila Googlov Aaron Boodman, eden izmed pomembnih mož pri razvoju Chroma, ter Frank Yan, ki razvija Mozillin Firefox - Firefox 4...

9 komentarjev

Chrome 9 na voljo tudi običajnim uporabnikom

Demonstracija Google Instant (URL je vnesen le do neoznačenega dela in ni potrjen)

Google - Chrome 9 je uporabnikom, željnih najnovejših funkcij na račun ne popolnoma zagotovljene stabilnosti na voljo že dolgo, nekoliko dlje v obliki razvojne, nekoliko manj časa pa v obliki bolj stabilne beta različice. Z današnjim dnem je Chrome v različici 9 na voljo tudi bolj običajnim uporabnikom, ki si med dnevno uporabo želijo predvsem stabilnosti. S seboj je v vejo stabilnih izdaj prinesel nekaj zanimivih novosti, med katere spada predvsem Instant, podpora WebGL ter podpora spletni trgovini Chrome Webstore.

Instant poznamo že nekaj časa pri iskanju zadetkov na Googlu, kjer se ti kažejo...

8 komentarjev

Chrome Web Store predstavljen, Chrome 9 novosti

ESPN kot prvi predlog ob pritisku tipke e - v ozadju naložen 'instantno'

vir: engadget
engadget - Kot se je predvidevalo že ob objavi vabil na prireditev je Google danes predstavil novosti, povezane tako z brskalnikom kot z operacijskim sistemom, ki si delita ime Chrome. Na brskalniškem delu so končno predstavili spletno trgovino z aplikacijami, poleg nekaterih drugih novostih, ki jih lahko v kratkem pričakujemo vgrajene v sam brskalnik. V delu posvečenemu Chrome OS so nekoliko podrobneje predstavili delovanje tega operacijskega sistema ter njegovo navezanost na namenske prenosnike. Enega izmed njih so že predstavili, a ni naprodaj. Tokrat se osredotočamo na brskalniški del prireditve.

Chrome Web Store zaenkrat podpira le Chrome, čeprav bi nekatere aplikacije že sedaj delovale v...

41 komentarjev

Chrome OS predstavljen, prvi prenosnik

Štirje koraki za namestitev - izbira povezave, sprejetje pogojev, vpis v račun ter zajem profilne slike z vgrajeno kamero

vir: engadget
engadget - V drugem delu prireditve posvečene Chromeu so pri Googlu posvetili operacijskemu sistemu. Kot je bilo napovedano le-ta ne bo splavljen letos, vsaj ne obsežno. Prvi prenosniki s tem operacijskim sistemom bodo v trgovine prišli šele v sredini prihodnjega leta, sprva bodo to Samsungovi in Acerjevi prenosniki, katerim bodo kasneje sledili še drugi proizvajalci. Splavitev bosta vodila glavna strojna partnerja Samsung in Intel, to pa pomeni, da bo na prenosnike s procesorji ARM potrebno počakati še dlje, kot na same prenosnike s Chrome OS.

Udeleženci prireditve so bili deležni namestitve celotnega operacijskega sistema Chrome OS, ki je trajala vsega minuto in zahteva le štiri korake. Vse bistvene nastavitve za uporabnike...

11 komentarjev