»

Google Docs dobil možnost selektivnega komentiranja in urejanja

Google - Google je dodal uporabno novost v svojo storitev Google Docs, ki omogoča sodelovanje več uporabnikov pri pisanju in urejanju dokumentov. Pred meseci je namreč Google uvedel možnost komentiranja izdelkov, s čimer lahko posameznik pod dokumenti navede svoje predloge in pripombe, ne da bi pacal po samem dokumentu. Včasih pa želimo koga v to prisiliti, a tega nismo mogli. Doslej sta bila namreč le dva nivoja dostopa, tj. Sme urejati in Sme prebirati, sedaj pa je Google dodal še Sme komentirati.

Razlog je preprost. Kdor je imel predhodno pravico komentiranja, je imel tudi pravico urejanja...

0 komentarjev

WikiLeaks za Hollywood

Studijsko pripravljeni logotip hollywowdleaks.com. Domena je registrirana preko posrednika, gostuje nekje na strežniku v zvezni državi Washington in obljublja tudi kopije (mirrors). Za zdaj stran izgleda precej prazna.

vir: Guardian
Guardian - Haktivistična (heker + aktivist) skupina HollywoodLeaks je postavila posebno spletno stran za zbiranje insajderskih zgodb o velikih filmskih projektih. Podatke kanijo pridobivati tako z vdori v informacijske sisteme velikih producentskih in založniških hiš kot tudi s pozivanjem žvižgačev - delavcev v filmski industriji, ki bi bili pripravljeni pod pogojem anonimnosti izdati notranje informacije. Išče se vse od scenarijev prihajajočih hitov pa do kontaktnih podatkov (emaili, telefoni,...

11 komentarjev

Anonymous napadel WikiLeaks, Pastebin, 4chan

Slashdot - Včeraj je stran WikiLeaks sporočila, da so bili žrtve koordiniranega napada, zaradi česar je bila njihova glavna stran nekaj časa nedosegljiva. Zanimivo je, da je odgovornost za napad prevzel skupina Anonymous. To je taista skupina hekerjev in njihovih podanikov, ki je napadla MasterCard, Paypal in Viso, ker niso želeli več poslovati z WikiLeaksom.

Skupina Anonymous je povedala, da so testirali novo orodje RefRef, ki je namenjeno izkoriščanju ranljivosti na SQL-vrivanje. Dejali so, da so napadli strani WikiLeaks, Pastebin in 4chan; z WikiLeaks so imeli nerazčiščene osebne spore, zdaj pa so si na čistem. Kaj točno s tem mislili, ni jasno nikomur, najverjetneje niti Anonymousu ne v celoti. Znano je namreč, da je skupina med seboj slabo...

16 komentarjev

Anonymous postavil LocalLeaks in HackerLeaks

Forbes - Hekerska skupina Anonymous je v sodelovanju s PLF (People's Liberation Front) postavila dvoje spletnih strani, na katerih lahko hekerji objavijo ukradene dokumente, ki izkazujejo nepravilnosti v delovanju organizacij, podjetij in vlad. Glavna razlika od strani WikiLeaks je torej v virih podatkov, saj WikiLeaks pričakuje podatke žvižgačev (notranjih sodelavcev), medtem ko novi LocalLeaks in HackerLeaks ciljata na od zunaj odtujene dokumente.

Na LocalLeaks.tk naj bi se objavljali podatki o nepravilnosti na lokalni ravni tudi od žvižgačev, medtem ko na HackerLeaks.tk pričakujejo dokumente, ki so jih pridobili hekerji. Za obe strani ustanovitelji pravijo, da zagotavljata anonimnost. Prve prispevke so prejeli v torek, ko so anonimni...

13 komentarjev

WikiLeaks napovedal tožbo zoper Viso in MasterCard

Slo-Tech - Wikileaks in njihov islandski ponudnik kolokacije, DataCell, sta napovedala vložitev tožbe zoper Viso in MasterCard. Spor se suče okoli blokade spletnih donacij za Wikileaks, ki sta jo omenjeni podjetji uvedli 7. decembra lani, pod velikim pritiskom ameriške vlade.

DataCell obratuje več podatkovnih centrov na Islandiji in v enem od njih je imel WikiLeaks nameščene svoje strežnike (kolokacija). Istočasno so uredili tudi zbiranje donacij za WikiLeaks, ker so za to imeli pogodbo s procesnimi centri, Assangova organizacija pa (razumljivo) ne. Ameriška vlada je v želji, da čim bolj ohromi delovanje Wikileaksa, v drugi polovici lanskega leta pritisnila na vse ponudnike plačilnih storitev, naj odpovejo...

34 komentarjev

The Wall Street Journal zagnal konkurenco Wikileaksu

Guardian - Ugledni časnik The Wall Street Journal je včeraj predstavil svojo konkurenco Wikileaksu, ki se imenuje SafeHouse. Gre za stran, kamor lahko žvižgači pošljejo vse dokumente ne glede na format (slike, fotografije, besedilo, videoposnetki, zvočni posnetki ...), ki pričajo o nezakonitem ravnanju v politiki ali gospodarstvu. Pri tem imajo možnost, da posredujejo svoje kontaktne podatke ali pa ostanejo anonimni.

Podrobno branje pogojev uporabe pa razkrije, da popolne anonimnosti očitno le ne morejo zagotoviti. V njih namreč piše, da si časnik pridržuje pravico posredovati podatke o žvižgaču organom pregona brez predhodnega obvestila, če bodo to terjali zakoni ali odredbe pravosodnih organov....

22 komentarjev

Zaslišanje o izročitvi Assangea končano, razsodba 24. februarja

Guardian - Ta teden se je na sodišču Londonu odvijalo zaslišanje o izročitvi avstralskega državljana ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea Švedski. Ta ga namreč obtožuje spolnega napada, nadlegovanja in posilstva dveh deklet, medtem ko Assange vztraja, da gre za montiran proces zaradi delovanja v projektu WikiLeaks. Po treh dneh je rezultat neodločen, saj sodišče še ni sprejelo odločitve. Assange tako ostaja v Veliki Britaniji.

Zaslišanje bi bilo moralo trajati dva dni, a se je zavleklo še v petek. Razprava se je vrtela okrog vprašanj, ali bo Assange na Švedskem deležen poštenega sojenja, ali je švedsko tožilstvo ravnalo pravilno in ali je imelo pristojnost za izdajo evropskega naloga za prijetje ter ali so očitana dejanja sploh kazniva.

Po zaključnih...

6 komentarjev

OpenLeaks zaživel

Ars Technica - Lani je skupina nekdanjih nezadovoljnih sodelavcev WikiLeaksa napovedala, da bodo kmalu ustanovili konkurenčno organizacijo. Motila jih je avtokratska drža Juliana Assangea in prevelika osredotočenost na objavljanje ameriških dokumentov, zaradi česar so postavili stran OpenLeaks. Zatem ko je bil na strani dva meseca napis Pridemo kmalu, je stran naposled zaživela.

Stran je ironično privekala na svet nekoliko pred načrti ustvarjalcev, ker je na Cryptome pricurljala vsebina strani OpenLeaks. Tako niso imeli druge možnosti, kot da so OpenLeaks zagnali, čeprav stran še ni v celoti funkcionalna. V bistvu je v fazi alfa, do bete pa naj bi se razvila do poletja.

OpenLeaks ima tudi drugačen...

1 komentar

Kako varni so vaši podatki na socialnih omrežjih

Electronic Frontier Fundation - O prahu, ki ga je v drugi polovici lanskega leta dvignila organizacija WikiLeaks, je bilo na Slo-Techu že veliko napisano. Ameriška vlada in politika sta napovedali povračilne ukrepe na celi črti, od blokade domene, zamrznitve PayPal in bančnega računa, pa kazenskega pregona, pa sprememb zakonodaje, da bi bil pregon sploh možen. Seveda so se lotili tudi socialnih omrežij, ki jih WikiLeaks s pridom uporablja za razširjanje informacij.

Kot je v začetku januarja zapisal Washington Post, je ameriško pravosodno ministrstvo že lanskega decembra pridobilo sodno odredbo zoper upravitelje omrežja Twitter, in sicer za prometne in druge podatke uporabnikov Juliana Assangea, domnevnega žvižgača Bradley Manninga ter pomembnejših...

13 komentarjev

WikiLeaks dobil podatke švicarske banke

vir: BBC
BBC - Včeraj je na novinarski konferenci v Londonu nekdanji švicarski bankir Rudolf Elmer vodji WikiLeaksa Julianu Assangeu predal dve zgoščenki, na katerih so domnevno bančni podatki o več kot 2000 posameznikih, ki so s švicarskimi bančnimi računi utajevali davke. Assange je dejal, da bodo podatke objavili, ko jih bodo preverili in potrdili njihovo avtentičnost.

Elmer je bil do leta 2002 zaposlen pri zasebni banki Julius Baer Gruppe, kjer je bil vodja operacij na Kajmanskih otokih. Poudaril je, da želi, da svet izve resnico o denarju, ki se skriva na računih švicarskih bank. Predani podatki vsebujejo informacije iz let 1990-2009 o več znanih poslovnežih in politikih z obeh strani Atlantika, ni pa Elmer želel povedati, kdo točno je na...

157 komentarjev

Ameriško sodišče od Twitterja zahtevalo podatke o islandski poslanki zaradi WikiLeaksa

vir: Heise
Heise - V preiskavi afere WikiLeaks je ameriško sodišče naložilo podjetju Twitter, da razkrije vse podatke o posameznikih, ki so povezani z WikiLeaksom in imajo račun pri Twitterju, poroča Heise. V faksimilu zahteve je moč prebrati, da v okviru kriminalistične preiskave zbirajo podatke o Julianu Assangeu, Bradleyju Manningu, Ropu Gongrijpu in islandski poslanki Brigitti Jónsdóttir ter Jacobu Applebaumu.

Od Twitterja so zahtevali, da jim v treh dneh posreduje vsa sporočila, imena,...

7 komentarjev

WikiLeaks: Bank of America odrekla gostoljubje, Assange izpuščen

BBC - Od srede, ko smo nazadnje pisali o Julianu Assangeu in njegovem WikiLeaksu, je rezultat med silami proti WikiLeaksu in Avstralcem poravnan na ena proti ena. V četrtek so Juliana Assangea proti plačilu 240.000 funtov varščine izpustili iz britanskega zapora. Pogoji njegove izpustitve so znani: poleg plačila varščine mora ostati v Veliki Britaniji, kar so zagotovili z začasnim odvzemom potnega lista, vsak dan med 10.00 in 14.00 in 22.00 in 2.00 uro mora biti na...

40 komentarjev

WikiLeaks: Varščina za Assangea, švedska pritožba, domena zopet aktivna

BBC - Prejšnji teden so v Londonu ob prihodu na policijsko postajo aretirali Juliana Assangea, ustanovitelja in vodjo strani WikiLeaks. Takrat mu je sodišče zavrnilo prošnjo za varščino zaradi begosumnosti, zato je Assange ostal v priporu. Švedska ga namreč obtožuje nezaščitenega spolnega odnosa z gospodično A in spolnega odnosa z gospodično W med spanjem.

Včeraj je sodišče vendarle razpisalo varščino za Assangea, ki znaša 240.000 funtov. Poleg plačila varščine bo moral Assange ob izpustitvi nositi elektronsko zapestnico, deponirati potni list, upoštevati policijsko uro in biti vsak večer pravočasno na domu v Suffolku ter se vsak večer javljati na policijsko postajo. Toda izpustili ga še sploh niso, ker se je Švedska, ki je zahtevala njegovo izročitev, pritožila....

11 komentarjev

Pentagon vojakom prepovedal uporabo izmenljivih medijev podatkov

Wired News - Da bi preprečili še kakšno podobno curljanje podatkov, kot se je zgodilo v aferi WikiLeaks, se je Pentagon odločil za drastične ukrepe in svojim zaposlenim prepovedal uporabo izmenljivih medijev za hranjenje podatkov na službenih računalnikih. Vojaški ukaz iz vojnega letalstva prepoveduje uporabo USB-ključev, CD-jev, DVD-jev in vseh ostalih podobnih medijev na računalnikih, ki so povezani v vojaško omrežje SPIRNet, podobne ukaze pa naj bi dobili tudi v drugih vejah ameriške vojske.

Viri v ameriški vojski pravijo, da bo ukaz kar precej zapletel delo v vojski. Kljub povezavam med računalniki je namreč mnogokrat najenostavnejši način prenosa podatkov med računalniki kar na USB-ključih, česar ne bodo smeli več početi. Uporaba prenosnih diskov in tračnih pogonov za izdelavo varnostnih kopij ostaja.

Spomnimo, da so podobne ukaze izdali že pred dvema letoma, ko se je po ameriškem omrežju začel širiti virus. Umaknili so jih letošnjega februarja, kmalu za tem pa je vojak Bradley Manning...

17 komentarjev

Aretiran sodelujoči pri kibernapadih v podporo WikiLeaksu

PC World - Napadi uradnih institucij na WikiLeaks so vzpodbudili podtalno spletno skupino Anonymous, da je sprožila obsežne koordinirane DoS-napade na strani vseh organizacij, ki jih v takšni ali drugačni vlogi vidijo kot nasprotnike WikiLeaksa. K sodelovanju so povabili tudi javnost. V ta namen so ponudili programsko opremo LOIC, ki jo uporabnik namesti in omogoča povezavo računalnika z odgovornim IRC-strežnikom, koder prejme navodila, kam in kdaj napasti.

Omenjeno početje je sporno. Si-CERT opozarja, da s tem prepustimo nadzor nad dogajanjem na računalniku neznancem, kar je sila nespametno, saj zlorabljajo naš računalnik za nelegalno početje ali pa z njega odtujijo osebne podatke. Sporno pa je tudi s pravnega vidika. Na Nizozemskem je bila že v četrtek izvedena prva aretacija (izjava za javnost v nizozemščini) 16-letnega človeka iz Haaga, ki je sodeloval pri kibernapadih na PayPal, Viso in MasterCard. Včeraj se je zagovarjal pred sodnikom v Rotterdamu, ki je odločil, da bo v priporu ostal...

25 komentarjev

Potek operacije Povračilo

Slo-Tech - Tik pred objavo ameriških depeš je bila stran WikiLeaks nedostopna zaradi koordiniranega napada DoS. Odgovornost za napad je takrat prevzel haktivist th3j35t3r, ki je razloge za svoje početje pojasnil na Twitterju. Stran so kmalu za tem poizkusili sabotirati tudi uradni kanali na raznih frontah, med drugim z ukinitvijo gostovanja pri Amazonu, zaprtju računa pri Paypalu, zaprtju bančnih računov v Švici in podobno, kar je sprožilo srd spletne skupnosti. Skupina, ki sicer svoje napade koordinira tako, da z njimi nagaja velikim založnikom in cehovskim organizacijam, je zagnala operacijo Povračilo (Operation Payback), s katero so se napadli strani institucij, ki so...

83 komentarjev

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange aretiran

Mashable - Danes so v Londonu aretirali Juliana Assangea, ustanovitelja in predstavnika spletne strani WikiLeaks, ki je razburila svetovno javnost z objavo tajnih ameriških diplomatskih depeš. Aretacijo je Metropolitanska policija izvedla na podlagi evropskega zapornega naloga danes ob 9.30 po lokalnem času, ko se je Assange pojavil na policiji zaradi dogovorjenega sestanka. Assange je na Švedskem obtožen posilstva in spolnega nadlegovanja dveh žensk, zaradi česar ga je Interpol uvrstil na rdeči seznam.

Assange obtožbe zavrača in pravi, da gre za konstrukt ameriške vlade, ki je uporabila švedske oblasti za maščevanje zoper njega. Najpozneje do 12.30 po lokalnem...

575 komentarjev

WikiLeaks bo dobil konkurenco

Daniel Domscheit-Berg, ko je še delal za WikiLeaks

vir: Spiegel Online
Spiegel Online - Skupina nekdanjih sodelavcev WikiLeaksa je napovedala, da bodo še letos zagnali konkurenčno platformo, kjer bodo prav tako objavljeni tajni podatki, ki so pricurljali v javnost. Daniel Domscheit-Berg, ki je bil nekdaj tiskovni predstavnik WikiLeaks, je za Die Tageszeitung povedal, da njihove strani ne smemo jemati kot konkurenco, marveč kot drugačen pristop. Ne strinjajo se namreč z usmerjenostjo WikiLeaksa, ki pretežno objavlja ameriške dokumente, medtem ko druge zapostavlja, in kjer je beseda Juliana Assangea absolutni prav.

Domscheit-Berg ima kar nekaj pikrih povedati zoper Assangea, ki je sicer znan po avtokratskem vodenju organizacije. Tako je aktivistom pri WikiLeaksu jasno dejal: "Jaz sem srce in duša te organizacije, njen ustanovitelj, filozof, prvi programer, organizator, sponzor in...

35 komentarjev

Amazon odpovedal gostoljubje WikiLeaksu

ReadWriteWeb - Kakor je prebrati na Twitterju strani WikiLeaks, je Amazon.com odpovedal gostoljubnost stranem WikiLeaks. Videti je, da so to storili zaradi pritiska ZDA, saj je senator Lieberman jasno izrazil, da bi morali to storiti že prej in da pričakujejo podobno od ostalih ponudnikov gostovanja na spletu. Republikanci medtem zahtevajo sodni pregon Assangea.

WikiLeaks je v nedeljo utrpel hud koordiniran napad DoS in da bi se mu zoperstavili, so svoje strani prenesli na Amazon Elastic Cloud Computing (EC2). Podstran Cablegate, kjer so objavljene najnovejše depeše, je bila še v ponedeljek pri...

42 komentarjev

WikiLeaks še s kopico neobjavljenega, naslednje na vrsti ameriške banke

vir: Forbes
Forbes - Najnovejšo afero, ki se odvija v več državah hkrati, je seveda zakuhal Assangeov WikiLeaks z objavo tajnih ameriških depeš, o čemer smo poročali na naših straneh, v zadnjih dneh pa je to prva in glavna novica v vseh medijih. To seveda ni prvo razkritje WikiLeaksa (odmevni objavi sta bili afganistanski in iraški dosjeji) in po Assangeovih besedah še zdaleč ne zadnje. Forbes namreč objavlja intervju z Julianom Assangeom, ustanoviteljem in predstavnikom WikiLeaks, v katerem je napovedal razkritje bančnih skrivnosti.

Intervju je Forbes izvedel v Londonu na začetku novembra, torej ko je WikiLeaks že sklenil objaviti depeše, a preden je to storil. Assange je povedal, da še vedno sedi na kopici tajnih dokumentov,...

85 komentarjev

WikiLeaks ponovno udaril: Svet skozi ameriške oči

Guardian - Po poročanju tujih medijev, ki so dobili dokumente v predogled (Guardian, New York Times, Spiegel, El Pais in Le Monde), WikiLeaks danes objavlja svojo naslednjo zbirko dokumentov. Tokrat gre za komunikacije med ameriškim zunanjim ministrstvom ter ameriškimi veleposlaništvi.

Glede na podatke iz Spiegla, je v objavljenih dokumentih Slovenija omenjena 836 krat. Na seznamu cvetk v New York Timesu pa piše, da je ameriška vlada Sloveniji v zameno za sprejem enega zapornika iz Guantanama ponujala avdienco pri Obami (čeprav očitno smo si avdienco želeli mi).

Guardian je tudi objavil povezavo na seznam depeš brez njihove vsebine. Tagi omogočajo najrazličnejše statistične analize.

Dokumenti so sedaj na voljo. (del njih)

100 komentarjev

Zakaj svet potrebuje WikiLeaks

Slo-Tech - Ted Talks je nedavno objavil interjvju z aktivistom in vodjem projekta WikiLeaks, Julienom Assangeom. Pogovor teče o njihovih zadnjih dosežkih, načinu dela ter o pomenu projekta za svetovno javnost.

Spletišče WikiLeaks objavlja zaupne vladne in zasebne dokumente in s tem skuša javnosti prikazati realno sliko svetovne polike, kot se sicer dogaja za skrbno zaprtimi vrati. Vir dokumentov so žvižgači (whistleblowers), tj. nekdanji ali sedanji zaposleni v vladah in drugih organizacijah, ki iz osebnih razlogov posredujejo papirovje naprej.

Pomembnejše objave tako vključujejo:
  • videoposnetek zračnega napada nad skupino približno 10 ljudi julija 2007 v Bagdadu; med ubitimi sta bila dva dopisnika Reutersa in več neoboroženih civilistov
  • ti. Afganistanski vojni zapisi 2004-10 - baza več kot 92 tisoč poročil dnevnih operacij v afganiskanski vojni;
  • vsebino Yahoo! elektronskega predala ameriške podpredsedniške kandidatke Sarah Palin za časa kampanje;
  • poročilo o korupciji pod vladavino Daniela arap...

112 komentarjev