»

Korejci bodo začeli šteti starost kot preostali svet

Slo-Tech - Južnokorejski parlament je sprejel zakon, ki spreminja izračun starosti oseb. Doslej se je v državi množično uporabljal tradicionalni način štetja let, po katerem so bili eno do dve leti "starejši" od dejanske starosti, kot jo meri večji del preostanka sveta. Ta sistem se sedaj ukinja, da se znižajo nepotrebni stroški in poenostavijo družbene interakcije.

Po tradicionalnem sistemu so ljudje stari 1 ob rojstvu, nato pa se vsako leto 1. januarja njihova starost poveča. Kdor je bil rojen 30. decembra, bo že 1. januarja star 2, čeprav v resnici ni dopolnil niti enega leta. Tak sistem so včasih uporabljali v delu Azije (Kitajska, Koreja, Japonska, Vietnam), a so ga razen Tajvana že opustile. Zato se sistem danes imenuje korejski. Obstaja še kombinirani sistem, kjer se starost izračuna preprosto kot razlika med trenutnim letom in letom rojstva: ljudje so torej ob rojstvu stari 0 in vsakega 1. januarja pridobijo eno leto. Tudi ta sistem se ukinja.

Mednarodni standard bo začel veljati...

32 komentarjev

Japonci uspešno klonirali miš skozi 25 generacij

ScienceDaily - Raziskovalci z japonskega Centra RIKEN za raziskovalno biologijo v Kobeju so uspeli uspešno klonirati isto miš skozi 25 generacij, poročajo v najnovejši številki revije Cell Stem Cell. Kloniranja so izvajali z istovrstnim postopkom, kot je bila leta 1996 ustvarjena ovca Dolly, le da so ga izpopolnili in odstranili nekaj pomanjkljivosti.

Dolly je bila velik uspeh, čeprav je imel postopek kloniranja nekaj pomanjkljivosti. Omenjena ovca je bila prvi sesalec, ki so ga uspeli klonirati s tehnologijo SCNT (prenos jedra somatskih celic). Ovci darovalki so odstranili somatsko (zrelo telesno, za razliko od spolnih) celico, iz nje izolirali jedro in ga vstavili v jajčece. Rodila se je Dolly, ki je bila popolna kopija ovce...

28 komentarjev

Resnica o človeško-živalskih hibridih

Upodobitev Patricie Piccinini nima veze z resničnostjo.

Slo-Tech - Leta 2008 so v Veliki Britaniji dvema raziskovalnima skupinama dovolili izvajati raziskave, v katerih uporabljajo hibridne človeško-živalske zarodke. Univerza v Newcastlu in King's College v Londonu sta bili dovolj ugledni in z visokimi moralnimi standardi, da jima je HFEA (Human Fertilisation and Embryology Authority) izdala licenci po zakonu. Kasneje jo je dobila še Univerza Warwick. Daily Mail je ta teden objavil, da so do danes v Veliki Britaniji pripravili že več kot 150 hibridnih zarodkov, kar je po svetu sprožilo žolčne razprave o etičnosti takega početja, tudi v naših medijih.

Večina ljudi, ki sodelujejo v teh polemikah, tudi v občilih, si hibridne človeško-živalske zarodke predstavlja povsem napačno. Prepričani so, da bi ti zarodki zrasli v nekaj podobnega predstavitvi avstralske umetnice Patricie Piccinini....

56 komentarjev

Štirje kloni ovce Dolly živi in zdravi

Daily Mail - Najbolj slavna ovca na svetu se je skotila julija 1996. Govorimo seveda o Dolly, prvem kloniranem sesalcu. Dolly je tehnično imela tri matere, saj so eni ovci odvzeli jajčece, druga je prispevala genetski material DNK (vzeli so ji ga iz mlečnih žlez, zato je dobila tudi ime po Dolly Parton), tretja pa je oplojeno jajčece donosila in povrgla. Dolly je živela, kot se za zvezdnike spodobi - na očeh javnosti in predvsem premalo časa. Po šestih letih so jo uspavali zaradi težav z dihanjem, ki jih je povzročal rak jaagsiekte, in artritisa. Pričakovana življenjska doba za ovce pasme finndorset je sicer dvanajst let.

Da je Dolly poginila tako zgodaj, pravzaprav ni nikogar presenetilo. Že spočetje je bilo sila...

23 komentarjev

Twitter raste

PC World - Že dolgo po spletu krožijo govorice, da popularnost največje storitve za mikrobloganje, Twitter, upada. A temu očitno ni tako, saj so v prispevku na svojem blogu pri Twitterju ponosno obelodanili, da imajo zdaj dnevno že okrog 50 milijonov tweetov oz. približno 600 na sekundo. Rast števila tweetov je skorajda eksponentna, saj so samo v lanskem letu (v primerjavi med začetkom in koncem leta) zabeležili 1.400% povišanje.

Pred tremi leti, ko se je saga začela, so dnevno zabeležili le 5.000 tweetov, a se je to že leta 2008 dvignilo na 300.000. Ta številka se je nato do začetka leta 2009 še skoraj podeseterila, saj se je dvignila na 2,5 milijona dnevnih tweetov. Kot rečeno pa je do prave...

43 komentarjev

Evolucija deluje tudi na prione

Posledica CJB v možganih

Slashdot - Prioni so povzročitelji bolezni, katerih obstoj so prvikrat predpostavili v 60. letih prejšnjega stoletja, izolirali in nedvoumno okarakterizirali pa so jih šele sredi 80. letih. Od bakterij in virusov se razlikujejo v tem, da so po strogi definiciji življenja nežive strukture, saj ne vsebujejo DNK ali RNK in niso nič drugega kot napak zviti proteini. Protein PrP je prisoten v zdravih celicah, kjer je zvit v nativno obliko s 43 odstotki alfa vijačnice in 3 odstotki beta ploskev. Različica PrPSC istega proteina se razlikuje v zvitju, saj sta njegovi sekundarna in terciarna struktura...

64 komentarjev

AMD z vzpodbudnimi rezultati

X-Bit Labs - AMD-ju se, kot lahko sklepamo po tej novici na X - Bit labs, končno obetajo boljši časi, saj mu je uspelo obdržati 20% tržni delež na trgu x86 procesorjev, pričakujejo pa še povišanje le - tega v letu 2004, predvsem na račun Athlona 64 in Opterona.

Kot kaže, se bo procesorska vojna bila še dolgo, kar je za nas, končne uporabnike, dobra novica - še je v spominu čas, ko še ni bilo Athlonov in je tehnologija napredovala po polžje, cene pa so bile nekje v oblakih. Ni kaj, konkurenca je zdrava.

14 komentarjev

Diskete pa, pa...

Slo-Tech - Novico poslal Koci. Torej, hvala Koci!

Po neuradnih podatkih naj bi Intel prenehal podpirati 3.5 inčne disketne enote ter serijski in PS/2 priključek, podobno pa pričakuje tudi od drugih proizvajalcev elektronike. Po neuradnih podatkih naj bi se to zgodilo naslednje leto. Vzporedni vmesnik zaenkrat še naj ne bi bil na listi za "odstrel". Računalniki naj bi torej v prihodnje vsebovali FireWire in USB priključke. Diskete naj bi ostale v uporabi samo še v poslovnih računalnikih. Apple je že pred tremi leti v svoje izdelke prenehal vgrajevati disktne enote brez kakšnih večjih težav s strani uporabnikov.

1 komentar