»

Igralci igre Foldit pomagali odkriti strukturo encima

Nature - Foldit je eksperimentalna računalniška igra, ki so jo razvili na Univerzi v Washingtonu. Igra pomaga razvozlavati problem zvijanja proteinov, ki je biokemijsko dobro poznan, a računsko izjemno zahteven proces. Obstojijo algoritmična orodja za izračunavanje zvitja proteinov (najbolj znan je projekt distribuiranega računanja Folding@home), Foldit pa poizkusi problem napasti še z druge strani, in sicer z uporabo človeške intuicije oziroma sposobnosti možganov za prepoznavanje trirazsežnih predmetov. Rezultati so uporabni tudi v resnični znanosti.

Biokemiki so si dlje časa razbijali glavo z vprašanjem, kako se zvije encim retrovirusna proteaza M-PMV, a odgovora niso našli. Zato so...

5 komentarjev

Android hekaton, Glasba & internet, Interaktivno oblikovanje & Poetika vsakdanjih predmetov

Mario Briana o (takrat še) prihajajočem IE8

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 2.11. ob 19h bo v Kiberpipi Android hekaton, kjer bo Martin Sonc na voljo, da pomaga proti tegobam razvijanja aplikacij za Android. Vprašanja zaželena!

V sredo, 3.11. bo na Spletnih uricah Davorin Pavlica razložil, kako naj se glasbeniki lotijo glasbenega posla 2.0 v sožitju s spletom.

V četrtek, 4.11. ob 19h bosta August de los Reyes ter Ivica Mitrovič predavala o interaktivnem oblikovanju. August de los Reyes bo predaval o razvoju programskega vmesnika in njegovemu vplivu na industrijsko oblikovanje. Ivica Mitrovič pa se bo osredotočil na sodobno oblikovalsko prakso za informacijsko družbo.
Predavanji bosta v angleščini.

5 komentarjev

Nov članek: Intervju s HD Moore-om

Avtor: Vissago

Slo-Tech - Edi Strosar je tokrat za vas intervjuval HD Moorea.



Ime HD Moore je najbrž poznano vsakomur, ki mu informacijska varnost ni ravno deveta vas. HD je namreč avtor številnih projektov (www.digitaloffense.net) med katerimi je tudi ogrodje Metasploit, ki je nedavno prešlo v last družbe Rapid7. Svoje izkušnje s procesom tranzicije je slikovito opisal na letošnji Black Hat DC konferenci v predstavitvi z naslovom: "Metasploit and Money".

3 komentarji

Nov članek: Intervju s Philipom Zimmermannom

Slo-Tech - Pred kratkim se je v Sloveniji mudil legendarni Philip Zimmermann. Zimmermann je avtor šifrirnega programa PGP (Pretty Good Privacy). Gre za računalniški program, ki ga je ameriška vlada razglasila za vojaško tehnologijo in proti Zimmermannu leta 1993 uvedla preiskavo zaradi suma, da je omogočil njen nezakonit izvoz (Zimmermann je namreč program objavil na internetu). Januarja 1996 je bila preiskava ustavljena, Philip Zimmermann pa je postal legenda.

Zimmermann je programer in strokovnjak na področjih kriptografije ter informacijske varnosti. Trenutno deluje kot svetovalec številnih podjetij, za svoje delo pa je prejel tudi številne nagrade in priznanja. Ob svojem obisku si je vzel nekaj časa tudi za vprašanja Slo-Techa. Če vas zanima kaj legendarnega pripravlja za v bodoče, pa kar veselo na branje!

Ogledate pa si lahko tudi Zimmermanov televizijski intervju, ki ga je dal za Resnično resničnost.

Dodatek: v času do objave tega intervjuja, je Zimmermann že uresničil svoje...

7 komentarjev

Nov članek: Intervju z Richardom Huddyjem

Richard Huddy

Slo-Tech - Tudi tokrat Slo-Tech preseneča, saj si lahko na naših straneh preberete intervju z enim vplivnejših ljudi kanadskega podjetja ATI: Richardom Huddyjem. Gospod Huddy dela v Evropi kot del skupine, ki podpira razvijalce iger ter sodeluje s tehničnimi viri, ki so vpleteni v razvoj grafičnih tehnologij. Kaj ima povedati o (ne)uspehu tehnologije TruForm, kaj ima reči čez konkurenco ter kaj pravi o nadaljnjem razvoju gonilnikov za operacijski sistem Linux? Branje obvezno!

42 komentarjev