»

Nov algoritem za učinkovito izrabo jeder

Slo-Tech - Raziskovalci na bostonskem MIT so razvili nov algoritem za paralelizacijo procesov, ki obljublja bistvene pohitritve pri srednje velikem številu jeder. Ugotovili so, da z naraščajočim številom jeder klasično zaporedno dodeljevanje procesov jedrom glede na čas zahtevka (first come first served) ne daje tako dobrih rezultatov kot preizkušeni, stari random.

Proizvajalci procesorjev so se v zadnjih letih posvetili povečevanju števila jeder v procesorjih, kar prinaša svojevrstne izzive za programerje. Tega ne počnejo, da bi nagajali, temveč ker jih je po glavi udarila fizika. Več kot nekaj gigahercev se iz posameznega jedra ne da iztisniti, zato je edini način za povečevanje zmogljivosti večanje števila jeder. Od...

23 komentarjev

Na MIT-u predstavili 36-jedrni procesor

Slo-Tech - Raziskovalci z bostonskega MIT-a so razvili 36-jedrni procesor, ki inteligentno rešuje problem komunikacije med jedri, ki z rastjo števila jeder postaja čedalje težavnejši.

Komunikacija med jedri v procesorjih, ki jih imajo več deset, hitro postane omejujoč dejavnik hitrosti izračunavanja. Medtem ko procesorji z majhnim številom jeder za povezavo med njimi poskrbijo z enotnim vodilom, do katerega dobita ekskluziven dostop jedri, ki zanj zaprosita, pri večjem številu jeder to postane neizvedljivo, ker bi jedra večino časa potrošila za čakanje namesto za izračunavanje. Raziskovalci z MIT-a zato predlagajo sistem mini interneta, kjer bi imelo vsako jedro svoj usmerjevalnik podatkov, ki bi skrbel za učinkovito pogovarjanje...

27 komentarjev

Univerza v Glasgowu pokazala koncept procesorja s tisoč jedri

Slo-Tech - Lani je Intel predstavil koncept procesorja, ki bi lahko v teoriji omogočal tudi tisočjedrno izvedenko. Na Univerzi v Glasgowu jim je to uspelo demonstrirati še v praksi.

Uporabili so FPGA-čip, ker nudi prednost naknadnega programiranja vezja. Posamezne skupine tranzistorjev so razdelili v dobrih tisoč skupin in vsaki naložili drugo nalogo. De facto so tako ustvarili tisoč "jeder", ki je vsako procesiralo drugo kodo. Na njem so pognali kodiranje filma v MPEG in dosegli 20-krat višjo hitrost kot na običajnih namiznih računalnikih.

Za razliko od današnjih večjedrnih (oligojedrnih)...

18 komentarjev

Intel pokazal koncept procesorja z neposredno komunikacijo med jedri

Slo-Tech - Intel je že pokazal delujoč čip z 48 jedri, a omejitev pri tlačenju jeder na silicijeve rezine je daleč v nedoločljivi prihodnosti, pravijo. Raziskovalec Timothy Mattson iz Intela je na konferenci Supercomputer 2010, ki je potekala v New Orleansu, poudaril, da je moč njihov koncept "poljubno dimenzionirati". V principu bi lahko dodali več kot tisoč jeder in šele pri tej številki bi se začele kazati negativne posledice prevelika števila jeder, dodaja. Tako Intel vztraja, da je prihodnost mikroprocesorjev v miniaturizaciji in paralelizaciji.

Preden pa bomo dočakali procesorje s tisoč jedri, morajo Intelovi inženirji rešiti še nekaj problemov. Eden izmed njih je koherenca predpomnilnika (angl. cache coherency), saj...

15 komentarjev

Intel pokazal delujoč 48-jedrni čip

X-Bit Labs - Konec preteklega leta je Intel pokazal nov dizajn procesorjev, ki bodo imeli 48 jeder. Pol leta pozneje so pokazali prvi delujoč primerek, ki je deloval brez vidnih težav.

Na eksperimentalno matično ploščo z imenom Copper Ridge so posadili 48-jedrni procesor SCC (Single-chip Cloud Computer). Vsebovala je še poseben vezni nabor, osem pomnilniških rež, štiri DDR3-pomnilniške krmilnike in potrebne I/O za delovanje (grafika s pomnilnikom, standardni in nestandardni priključki). Ker nima Serial ATA, so vse skupaj poganjali z Intelovega USB bliskovnega pogona.

Intel je na njem pokazal sočasno delovanje več aplikacij. Čip z 48 jedri je tekel s frekvenco, primerljivo z Atomi, kar pomeni med 1,60 in 1,83 GHz. Vsako jedro more poganjati svojo kopijo operacijskega...

40 komentarjev

AMD-jev Shanghai je tu

Shanghai

vir: TG Daily
AMD - AMD je danes uradno predstavil svoj prvi procesorski čip, ki je zgrajen v 0,045-mikronski tehnologiji, težko pričakovani Shanghai. Z naslednikom Barcelone ne nameravajo ponoviti istih napak, zatrjujejo pri AMD-ju, saj se še predobro spomnijo debakla, ko jim je Intel zaradi TLB-hrošča in nedobavljivosti popravljene Barcelone ušel. To pot naj bi že imeli pripravljene primerke, ki bodo lahko šli takoj v prodajo, čeprav jih še nismo videli. Upanje v uspeh vlivajo tudi dogovori s Sunom, HP-jem, IBM-om, Dellom, ki bodo nove procesorje vključili v svoje strežnike.

Kaj je torej novega? AMD trdi, da so Shanghai...

24 komentarjev

Intel ponuja nove štirijedrne procesorje

Slo-Tech - V petek zvečer je Intel pričel z razpošiljanjem novih štiridejrnih procesorjev. Tako boste lahko kupili Core 2 Quad Q6600 za 851 dolarjev (če boste vzeli količino vsaj 1000 kosov). Procesor bije pri 2.4 GHz, s FSB-jem 1066 MHZ, vsako jedro pa ima 4 MB drugonivojskega predpomnilnika.



Če pa vas prsti toliko res ne srbijo in denarnica ne tišči, pa priporočamo odlog nakupa novinca na drugo četrtletje tega leta, saj naj bi cena padla na (vsega) 530 dolarjev.

Predstavljena sta bila tudi strežniška procesorja Xeon X3220 (2,4 GHz, za 851 dolarjev) in X3210 (2.13 GHz, za 690 dolarjev).

31 komentarjev

Po Cedar Millu sedaj še Presler

Tom's Hardware - Ni dolgo nazaj, ko so na Tom's Hardware v roke dobili enega zgodnjih primerkov procesorjev Pentium 4 z Cedar Mill jedrom (65 nm), sedaj pa jim je uspelo testirati še njegovega dvojedrnega bratca. Ta ima v primerjavi z današnjimi procesorji Smithfield Pentium D, ki so v bistvu Prescott krat dva (na hitro zlepljeni jedri, zapakirani pod en sam heatspreader), podobno zasnovo, vse skupaj je narejeno malo bolje, vsako jedro pa ima sedaj kar 2 megabajta L2 predpomnilnika.

Pentium D 900 serija, kot bo poimenovana, bo zaradi manjšega jedra porabila manj energije (kljub precej več tranzistorjem), hitrost pa se zaradi praktično enakega jedra ne bo spremenila, razen v aplikacijah, ki imajo raje več predpomnilnika. Vsi procesorji bodo vsebovali tudi Vanderpool virtualizacijsko tehnologijo.

Intel je uspel zmanjšati porabo za 18% (procesorji Cedar Mill so hladnejši za 20%), torej bodo čipi porabili največ 130 W (oz. 95 W za enojedrnike). Zaradi nižje temperature pri delovanju čipov bo...

7 komentarjev

A64 X2 vs. Pentium EE 840

PC World - Očitno so se začeli pojavljati prvi testi in primerjave med dvojedrnimi procesorskimi rešitvami podjetij AMD in Intel. Tako so pri reviji PC World testirali procesorja obeh proizvajalcev in nato rezultate primerjave prijazno objavili na svoji spletni strani.

V bitko sta se spustila AMD-jev Athlon 64 X2 4800+, ki deluje pri frekvenci 2,4 GHz in uporablja 1 Mb L2 predpomnilnika za vsako od dveh jeder. Nasprotnik iz Intelovega tabora sliši na ime Pentium Extreme Edition 840, deluje pri taktu 3,2 GHz in vsakemu jedru prav tako namenja po 1 Mb L2 predpomnilnika. Intelova rešitev ponuja še dodaten bonbonček in sicer že dobro znan Hyper Threading, ki vsakemu jedru doda še en navidezen procesor - tako da operacijski sistem "vidi" kar štiri procesorje.

In kakšni se procesorja obneseta? Glede na objavljene rezultate AMD-jeva rešitev gladko premaga tekmeca iz nasprotnega tabora, katerega test je prav tako na voljo. Za podrobnejša pojasnila pripročam branje člankov, ki se skrivajo za...

49 komentarjev