»

Nemške železnice iskale administratorja za Windows 3.11 for Workgroups

Slo-Tech - Na nemških zaposlitvenih portalih se je pojavil nenavaden oglas, s katerim je Deutsche Bahn iskal administratorje z znanjem operacijskega sistema Windows 3.11 for Workgroups. Gre za 30 let star sistem, ki je izšel konec leta 1993 in je že zdavnaj zastarel. Četrtletje pozneje, torej februarja 1994, je izšel še Windows 3.11, katerega poznavanje takisto zahtevajo v oglasu. Kandidati morajo poznati tudi DOS in druge stare Microsoftove sisteme. Danes okrog 11.30 je oglas skrivnostno izginil, kar je še podžgalo špekulacije o razlogih zanj. Delovno mesto so oglaševali kot delo na daljavo, opis pa je vključeval posodabljanje gonilnikov in vzdrževanje sistema.

Uporaba starejših operacijskih sistemov v industriji in na produkcijskih sistemih ni tako zelo neobičajna, saj se delujočih strojev in sistemov pogosto ne menja, še zlasti če niso priključeni v internet ali kako drugače ogroženi. Na jedrskih podmornicah britanske mornarice še vedno teče Windows XP, če omenimo le najbolj ekstremen...

15 komentarjev

Windows je star 40 let, Windows Update pa pol toliko

Slo-Tech - Pred štirimi desetletji, 10. novembra 1983, je Microsoft napovedal i zid Windows 1.0. Tedaj je bil Microsoft še precej manj poznano podjetje kot danes, operacijski sistem DOS pa je bil še vedno sorazmerna novost. Navsezadnje je Microsoft DOS šele dve leti pred tem našel pot do prvega računalnika IBM PC. Miške so se šele uveljavljale.

Microsoft je na novinarski konferenci v New Yorku napovedal revolucijo pri uporabi računalnika. Grafični vmesnik Windows 1.0, ki bo tekel nad DOS-om, so seveda začeli pripravljati zaradi pritiska konkurence. Applov Lisa PC je bil eden prvih osebnih računalnikov z grafičnim vmesnikom, ki ga za IBM PC še ni bilo v tej obliki. Pri tem je treba vedeti, da DOS sploh ni bil Microsoftov otrok, temveč ga je podjetje kupilo od Tima Patersona in njegovega SCP (Seattle Computper Products). Nakup 64-DOS, ki je kmalu postal Microsoft DOS, je bila ena najboljših potez, a je še vedno manjkal grafični vmesnik.

Leta 1982 je VisiCorp na sejmu COMDEX predstavil...

41 komentarjev

Nič več belih in črnih seznamov

Slo-Tech - Pred davnimi leti, ko so bili diski (ter optične enote itd.) še na vodilu ATA, se je uveljavila terminologija master/slave. Podobno terminologijo uporabljajo tudi v nekaterih drugih segmentih, denimo pri podatkovnih bazah, urah in celo pri lokomotivah. Da ima takšna terminologija prizvok iz nekih drugih časov suženjstva, ki ni več primeren, ni nov očitek. Že leta 2003 so mestne oblasti v Los Angelesu pozvale proizvajalce, naj terminologijo spremenijo (alternative bi bile primarno/sekundarno, primarno/replika), a poziv na veliko razumevanja ni naletel. Global Language Monitor je oznaki master/slave leta 2004 razglasil kot najbolj politično nekorekten termin. A časi so se spremenili.

Drupal je leta 2014 povzel terminologijo primary/replica. Leta 2018 je Redis začel uporabljati isto terminologijo, Chromium je sledil lani. Enako so storili tudi v Pythonu, PostgreSQLin še kod. Ni presenetljivo, da je termin letos med protesti Black lives matter ponovno vzpodbudil debate, ali je čas za...

193 komentarjev

Windows 95 za macOS, Linux in Windows

[dodaj]

Slo-Tech - Kar je bil nekoč revolucionaren operacijski sistem, je danes pogosto merilo, kaj zmorejo moderne naprave in programerska pamet. Windows 95 so poganjali že na Apple Watch, Android Wear in Xbox One, v navideznih strojih pa tako ali tako ni noben problem poganjati kateregakoli operacijskega sistema. Obstaja tudi projekt v86 copy.sh, kjer najdemo delujoče verzije starejših operacijskih sistemov. In prav ta projekt je uporabil Felix Rieseberg, ki je napisal 130 MB veliko aplikacijo, ki vsebuje celoten Windows 95. Kot samostojno aplikacijo jo lahko poganjamo na macOS, Linux, Windows. Windows 95 je na voljo Githubu.

Uporabna vrednost omenjene aplikacije je brez dvoma omejena, a to niti ni bil njen namen. Še največja pomanjkljivost je nedelujoč Internet Explorer, ki ne odpira spletnih strani, a v resnici bi s prastarim brskalnikom tako ali tako težko gledali sodobne spletne strani. Sicer pa Windows 95 vsebuje vse pritikline iz prave verzije, vključno z vsemi igrami, WordPadom in celo...

26 komentarjev

Windows je dopolnil tri desetletja

Slo-Tech - Pred tridesetimi leti, 20. novembra 1985, je Microsoft izdal prvo verzijo svojega grafičnega vmesnika za DOS, ki je sčasoma prerasla v najpopularnejši operacijski sistem na svetu. Pot do sem pa ni bila enostavna, saj Windows 1.0 ni požel večjega uspeha; prodali so okrog pol milijona kopij. Do prve res uspešne verzije Windows 3.1 je moralo preteči še osem let, tok zgodovine pa je še tri leta pozneje spremenil Windows 95.

Windows 1.0 je tekel na operacijskem sistemu DOS 2.0 in je ponudil drugačen uporabniški vmesnik, kjer je bil velik poudarek na interakciji z miško, ki se je tedaj šele prebijala med uporabnike. Na Windows 1.0 so lahko s kooperativno večopravilnostjo v posameznih oknih tekle aplikacije, ki so uporabljale dobro definirane...

19 komentarjev

Windows 95 dve desetletji pozneje

Slo-Tech - Na današnji dan pred 20 leti je izšel eden izmed operacijskih sistemov, ki so spremenili prihodnost računalništva, pa če si to želimo priznati ali ne. Medtem ko je Linuxovo jedro štiri leta pred tem prispelo z majhno objavo v novičarski skupini, je Microsoft samo za marketing ob izidu Windows 95 potrošil 300 milijonov dolarjev. Odkupili so pravice za pesem Start Me Up skupine Rolling Stones (za 12 milijonov dolarjev), Jennifer Aniston in Matthew Perry sta posnela skoraj uro dolgo epizodo o novem operacijskem sistem, bolj ali manj posrečene reklame so se vrtele na televiziji in radiu ter nas pozdravljale s plakatov in iz trgovin, Empire State Building so osvetlili v barvah Windows 95. Glavni...

117 komentarjev

Windows star 25 let!

Windows 1.0

Slo-Tech - Pred četrt stoletja, 20. novembra 1985, je izdal Microsoft prvo verzijo svojega 16-bitnega grafičnega okolja, s katerim je poizkusil na osebne računalnike na platformi PC prinesti večopravilni grafični vmesnik. Takrat je namreč že bilo jasno, da prihodnost ne leži v ukazni vrstici, koder bi si morali uporabniki zapomniti vsak ukaz, ampak v grafičnem okolju, koder bo mogoče premikanje s tipkovnico in miško. Windows 1.0, ki so mu sledile podverzije vse do 1.04, tudi s podporo za druge velike evropske jezike poleg angleščine, ni bil dih jemajoč uspeh.

Tudi Windows 2.0, ki je izšel dve leti pozneje, še ni osvojil širokih ljudskih množic, čeprav smo na njem lahko poganjali prve verzije Worda in Excela, prvikrat imeli okna prekrita eno nad drugim ter uporabljali...

79 komentarjev

Največji Microsoftov polom Bob star 15 let

Microsoft Bob

Slo-Tech - Microsoft je v svoji bogati 35-letni zgodovini (obletnico bomo praznovali v nedeljo, tako da naše novice berite tudi takrat) uspel izdati nekaj izvrstnih izdelkov, a tudi precej polomij. Windows Millennium, Windows Vista, MSN Music, ročne ure MSN Smart Watch in legendarni modri zaslon smrti na uradni predstavitvi Windows 98 si vsi zaslužijo svoje maline, a spektakularnemu polomu Boba, ki je izšel pred 15 leti in umrl le leto pozneje, ne sežejo niti do kolen.

V Windows 3.1 smo se med programi gibali s Program Managerjem, ki ni bil nikakršen estetski presežek, a je svojo nalogo za tisti čas opravljal zadovoljivo. Pestile so ga le pripombe uporabnikov, da je za tehnologije nevešče...

77 komentarjev

Izšel OpenOffice 3.1

Slo-Tech - Ta teden je izšla nova verzija odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice, ki je na voljo za Windows, Linux, Solaris, BSD, OpenVMS, OS/2 in IRIX. Verzija 3.1 je izšla več kot pol leta po izidu verzije 3.0, tako da je v njej kar nekaj novosti in varnostnih popravkov, zaradi česar namestitev svetujemo vsem uporabnikom starejših različic. Seznam vseh izboljšav si lahko ogledate na spletnih straneh projekta, od koder je mogoč tudi brezplačen prenos. Slovenska verzija je v nastajanju.

12 komentarjev

Tržni delež Windows najniže v 15 letih

ComputerWorld - Podjetje za raziskave trga Net Applications poroča, da je tržni delež operacijskega sistema Windows upadel pod 90 odstotkov, kar je najmanj v zadnjih 15 letih. Najvišji delež naj bi Windows dosegal v letih 2002-2003 s 97,5 odstotki. Še oktobra 2004 je znašal 96,4 odstotka, od takrat pa se je enakomerno zniževal do današnjih 89,6 %, kjer je bil Microsoft nazadnje z Windows 3.11.

XP ostaja trdno na prvem mestu s 66, sledijo pa Vista z 20,5, MacOS X z 8,9, Windows 2000 z 1,56 in Linux z 0,83 odstotka. V raziskavi ugotavljajo še, da se delež računalnikov z Windows zmanjša v popoldanskih urah in ob vikendih, ko ljudje do interneta dostopa z doma, kjer teče več Macov kot v podjetjih. Podrobni rezultati.

92 komentarjev

Windows 3.x na smetišče zgodovine

BBC - Serija Windows 3.x, kamor sodijo verzije 3.0, 3.1, 3.11 in taiste omrežne različice z oznakami for Workgroups, je bila prelomnica v Microsoftovi zgodovini, saj velja za njihov prvi grafični vmesnik, ki je dosegel svetovni uspeh. Z izboljšano grafiko, več barvami, podporo za multimedijo je postal resni konkurent Applu in tlakoval pot za enormni uspeh Windows 95.

Čeprav Windows 3.x, ki so izšli v zgodnjih 90. letih, Microsoft ne podpira od leta 2002, pa se takrat še niso povsem poslovili. Še vedno so bili v uporabi kot embedded sistem, kar pomeni, da so poganjali blagajne in recimo zabavne sisteme na nekateri letalih. Od začetka tega meseca pa se je Microsoft dokončno odločil narediti...

49 komentarjev

Windows 7 se bo imenoval ... Windows 7

bit-tech.net - Microsoft se s prihajajočim Windows 7 vrača nazaj k Windows koreninam, saj bodo prvič po letu 1995, ko so izdali Windows 95 (ter ostale tri po letnicah poimenovane verzije, 98, Millenium in 2000, katerim sta sledila poimenovana XP in Vista), novo verzijo operacijskega sistema označili z številko. Windows 3.11 bo torej sledil Windows 7.

Za to so se odločili zaradi relativno nerednega izdajanja operacijskih sistemov (letnice s tem odpadejo), menijo pa tudi da neko ime ne bi prikazalo pravega namena Windows 7. Ta pravi namen pa je ostati trdno zasidrani v smernicah Viste, obenem pa graditi na njej in dodajati nove funkcije, z čimer bi bodoči(/-e) operacijski(/-e) sistem(e) ponesli na naslednji nivo.

Zato, pravi Mike Nash, podpredsednik oddelka za upravljanje z izdelki, je poimenovanje Windows 7 smiselno, poleg tega pa še dodaja, da ima Microsoft v prihodnje namen izdajati različice operacijskih sistemov bolj pogosto.

Mogoče bo pa Windows 7 to, kar bi morala biti Vista in bo...

68 komentarjev