»

Po kernel.org zdaj potrjen še vdor v linux.com

vir: The H
The H - Nedavni vdor v strežnike kernel.org očitno le ni bil brez posledic. Neprofitna organizacija Linux Foundation, ki skrbi za razvoj, promocijo in prazno zaščito znamke Linux, je ta teden uporabnike opozorila, da je prišlo do vdorov v ključna strežnika linux.org in linuxfoundation.org. Oba sta trenutno nedosegljiva in sredi ponovne namestitve, uporabnike pa so pozvali, naj zamenjajo svoja gesla in ssh certifikate, ki so jih imeli na sistemu.

Vdor naj bi bil po njihovih besedah povezan s tistim v kernel.org, ki je mimogrede še vedno nedosegljiv zaradi vzdrževanja. Domeni sta sodeč po geo ip lokaciji na isti lokaciji. Za zdaj ni znanih več informacij o natančnem vzroku, sigurno pa to ni najboljša reklama za Linux, četudi v varnostno zelo klavrnem letu.

24 komentarjev

MWC 2011: Intel ostaja zvest platformi MeeGo

ComputerWorld - Čeprav je Nokia s prebegom k Microsoftovemu Windows Phonu 7 in napovedjo, da bodo izdali le en telefon z MeeGo, Intel postavila pred težko nalogo, ta ne obupuje nad platformo MeeGo. Tako je na konferenci Mobile World Congress 2011 zatrdil Intelov podpredsednik Renee James.

Lani na MWC sta Nokia in Intel družno predstavila nov operacijski sistem MeeGo, Linuxov derivat, ki da bo resen igralec na trgu pametnih telefonov. Leto pozneje se iz MeeGoja ni razvilo še ni nič konkretnega, Finci pa so ušli k Microsoftu. Analitiki ocenjujejo, da je Intel zaradi te poteze v hudi zagati s platformo MeeGo in vstopom na trg pametnih telefonov....

11 komentarjev

MeeGo in Ubuntu na Nexus S

MeeGo na Nexus S

vir: PC World
PC World - Googlov Nexus S bo kot kaže konkurent Nokiini N900 po številu operacijskih sistemov, ki tečejo na mobilnem telefonu. Na slednji namreč uradno delujeta Maemo in MeeGo, precej uspešno pa je bil na Nokio nameščen še Android ter različni okusi namiznega Linuxa. Podobno, a v drugo smer zdaj velja še za Nexus S, na katerem poleg Androida tečeta še MeeGo in Ubuntu. Nameščena sta bila na 16 GB vgrajenega pomnilnika in ne vplivata na Androidov pomnilnik ROM, torej v primeru težav tovarniško delovanje telefona z Androidom ne bo ogroženo.

Sprva je bil nameščen in zagnan MeeGo, nato pa še Ubuntu, a gre v obeh primerih bolj za dokaz, da se operacijska sistema zaženeta. MeeGo je skorajda neuporaben (prikazan je bil počasen zagon Fenneca), podobno pa seveda velja še za Ubuntu, kjer sicer...

7 komentarjev

AMD se pridružuje projektu MeeGo

vir: ZDNet
ZDNet - AMD je včeraj napovedal, da se pridružuje projektu MeeGo. Projekt, koder po združitvi Intelovega Moblina in Nokiinega Maema razvijajo odprtokodni operacijski sistem za ultratanke prenosnike, tablične računalnike in pametne telefone, vodijo Linux Foundation, Nokia in Intel, AMD pa bo prispeval inženirsko in tehniško znanje, so povedali v AMD-ju. AMD je bil sicer že doslej polni član Linux Foundation, ki je razvijala MeeGo, tako da pretresljivih sprememb ne bo. Ben Bar-Haim iz AMD-ja je dejal, da od novega operacijskega sistema pričakujejo pozitiven učinek na svoje načrte na trgu vgrajenih sistemov (embedded) in povečanje potencialnega trga za APU-je.

8 komentarjev

Nokia z dobičkom in reformami

Stephen Elop pospravlja po Nokii

Heise - Nokia je objavila poslovne rezultate za tretje četrtletje tega fiskalnega leta, ki so boljši kot predhodni. Dohodki so znašali 10,3 milijarde evrov, kar je pet odstotkov več kot lani, medtem ko je dobiček znašal 529 milijonov evrov. Lani v enakem obdobju so zabeležili 559 milijonov evrov izgube. Prodali so 110,4 milijona mobilnih telefonov (dva odstotka več kot lani), pri čemer je povprečna cena znašala 65 evrov (lani 64 evrov).

Četrtletje, ki se je izteklo, je bilo eno bolj turbulentnih. Dobili so novega izvršnega direktorja, nekdanjega microsoftovca Stephena Elopa, ki je že napovedal korenite spremembe. Prva je bila odstop Anssija Vanjokija, vodje divizije za mobilne rešitve. Poleg...

39 komentarjev

MeeGo prihaja v avtomobile

engadget - Multimedijske zmogljivosti jeklenih konjičkov se, podobno kot ostala informacijska tehnologija, v zadnjem času razvija zelo hitro. Najbolj zmogljive sisteme imajo jasno proizvajalci najbolj luksuznih avtomobilov, npr. Audi, BMW in Mercedes, medtem ko sta prav slednja že napovedala, da bosta za svoje multimedijske sisteme v prihodnosti uporabila Intelove procesorje Atom. Za dobro izkoriščenost procesorjev je seveda treba uporabiti primeren operacijski sistem, ki bo pri nekaterih proizvajalcih kar Intelov in Nokiin MeeGo.

Uporabiti se ga je namreč odločila skupina GENIVI, ki poleg izdelovalcev avtomobilov (BMW, GM, Hyundai, Renault, koncern PSA - Peugeot in Citroën, itd.) združuje še velikane iz računalniške industrije (ARM, nVidio, Nokio,...

25 komentarjev

Nokia prodala divizijo brezžičnih modemov

Prevzem ne pokriva le takšnih modemov.

vir: engadget
engadget - Pri Nokii so očitno popolnoma resni s svojimi namerami, da se vrnejo na vrh v svetu mobilnih telefonov, čeprav so v smislu tržnega deleža še vedno prav tam (vsaj v Evropi). Vseeno se njihova prednost iz dneva v dan topi predvsem na račun Applovega iPhonea in Googlovega Androida. Da je pot Symbiana bolj ali manj zaključena, vsaj za zmogljivejše telefone, so pokazali tudi z odločitvijo, da v prihodnosti močno razširijo nabor mobilnih telefonov z operacijskim sistemom MeeGo, ki je nastal po združitvi Nokiinega Maema z Intelovim Moblinom.

Še en korak k osredotočanju na mobilne telefone je

6 komentarjev

Šest velikanov ustanovilo Linaro za pomoč Linuxu

EETimes - Šest računalniških velikanov - gre za podjetja ARM, Freescale, IBM, Samsung, ST-Ericsson in Texas Instruments - je skupaj ustanovilo novo neprofitno organizacijo Linaro, ki se bo ukvarjala z Linuxom in bo skrbela za usklajen nastop pri razvoju okolja Linux. Glavna naloga podjetja bo razvijati odprtokodno programsko opremo na Linuxu za različne naprave sistem na čipu (SoC). Njihovi izdelki bodo uporabni v vrsti različnih naprav - vse od pametnih telefonov, tabličnih računalnikov, digitalnih televizij do zabavne elektronike v avtomobilih in opreme za podjetja. Investirali bodo v projekte, ki jih bodo uporabljali Android, LiMo, MeeGo, Ubuntu, webOS in druge distribucije.

...

10 komentarjev

Intel in Nokia združila moči, napovedala MeeGo

The Register - Na Mobile World Congressu, ki te dni poteka v Barceloni, sta Intel in Nokia napovedala, da kanita združiti moči v boju proti Googlovemu Androidu. Tako sta naznanila razvoj nove platforme MeeGo, ki bo pobrala najboljše iz že obstoječih platform Maemo in Moblin, ki ju Nokia in Intel razvijata na osnovi Linuxa. MeeGo naj bi bil nared še letos in bo poskusil Googlu odščipniti čim večji delež na pametnih telefonih, tabličnih računalnikih in drugih podobnih napravah.

Kaj to pomeni za Symbian, ki ga Nokia trenutno uporablja? Na to vprašanje so Finci odvrnili, da je Symbian idealen za približevanje pametnih telefonov množicam, medtem ko bo MeeGo očitno namenjen zahtevnejšim uporabnikom. Symbian torej trdno ostaja. Medtem bo za popolnoma odprti MeeGo moč pisati aplikacije v Qt, kar ni presenetljivo. Intel dodaja, da MeeGo ne bo omejen le na arhitekturo x86.

23 komentarjev