»

Japonska gradi najzmogljivejši superračunalnik

Slo-Tech - Na vrhu lestvice najhitrejših superračunalnikov že nekaj let kraljujejo kitajski računalniki, a se to utegne kmalu spremeniti. Letos je kitajski Tianhe-2 s 33 petaflops prvo mesto prepustil novemu kitajskemu prvaku Sunway TaihuLightu, ki zmore 93 petaflops. Že prihodnje leto naj bi primat prevzeli Japonci, ki za 163 milijonov evrov gradijo superračunalnik, ki bo zmogel 130 petaflops. Razpis se bo končal 8. decembra, projekt pa naj bi bil končan še pred koncem leta 2017, je pojasnil direktor inštituta Satoshi Sekiguchi. Kolikor poznamo Japonce, se bodo roka tudi držali.

Superračunalnik, ki ga bo financiralo ministrstvo za gospodarstvo, trgovino in industrijo, bo upravljal Nacionalni inštitut za napredno industrijsko...

8 komentarjev

Lestvica najhitrejših superračunalnikov postaja dolgočasna

Tianhe-2 ostaja prvak

vir: Top 500
Top 500 - Na osveženi lestvici 500 najhitrejših superračunalnikov, ki izide dvakrat letno, na vrhu ni sprememb. Že tretjič zapovrstjo na vrhu kraljuje kitajski superračunalnik Tianhe-2, ki zmore približno 33,86 petaflopov (tisoč bilijonov operacij s plavajočo vejico v sekundi), merjeno v programu Linpack. Lestvica ostaja enaka vse do 10. mesta, kjer najdemo prvega novinca z zmogljivostjo 3,14 petaflopov.

Pri tem ne gre za enkratni zastoj, ampak se razvoj upočasnjuje. Lestvica Top 500 se posodablja vse od leta 1993 in ohranja isto metodologijo in isti test. Najnovejša lestvica kaže najnižji prirast zmogljivosti med prvimi 500 novimi superračunalniki, merjeno relativno v odstotkih, drugi najnižji prirast pa je prinesla predhodna lestvica. Upočasnjevanje traja že dlje časa, a ga je...

25 komentarjev

Kitajci z daleč najhitrejšim superračunalnikom

Slo-Tech - Ta mesec bomo dobili novo lestvico 500 najhitrejših superračunalnikov, ki jo objavljajo dvakrat letno, a že sedaj lahko napovemo spremembo na vrhu. Superračunalnik Titan, ki je prestol uradno zasedel novembra lani, bo moral primat prepustiti kitajskemu superračunalniku Tianhe-2. To je v poročilu z obiska na Kitajskem povedal Jack Dongarra iz Oak Ridge National Laboratoryja, kjer imajo doslej najhitrejši superračunanik.

To je naslednik superračunalnika Tianhe-1A, ki je prvo mesto zasedel januarja 2010. Vmes je šel razvoj naprej in Tianhe-1A se je moral sprijazniti z usodo vseh računalnikov - počasnim drsenjem proti dnu lestvice, ko prihajajo čedalje hitrejši superračunalniki. Tianhe-2 bo od trenutnega prvaka več kot dvakrat hitrejši. Medtem ko Titan zmore okrog 20...

50 komentarjev

Najhitrejši superračunalnik na svetu odslej v ZDA

Ekipa za Sequoio

Top 500 - Na osveženi lestvici najhitrejših superračunalnikov na svetu imamo spremembo na samem vrhu. Medtem ko je v drugi lanski izdaji (novembrski) na prvem mestu suvereno kraljeval japonski superračunalnik K, ki zmore izvesti 10.510 bilijonov plavajočih operacij na sekundo (10,51 petaflops), ga je to pot na vrhu prehitel ameriški izdelek. ZDA so na to čakale od novembra 2009, ko so ji prehiteli Kitajci in nato Japonci.

Najhitrejši superračunalnik na svetu je sedaj tudi uradno Sequoia, so povedali na Mednarodni konferenci za superračunalnike danes v Hamburgu. Sequoia stoji v prostorih LLNL (Lawrence Livermore National Laboratory) in izvede do 16,32 petaflops, s čimer je za 55 odstotkov hitrejši od K. Sestavlja ga 1,6 milijona procesorskih jeder v 98.304 vozliščih in...

23 komentarjev

Prva deseterica superračunalnikov brez sprememb

Superračunalnik K, Japonska

Top 500 - Pol leta je naokoli in ponovno je pred nami osvežena lestvica 500 najhitrejših superračunalnikov na svetu. To pot v prvi deseterici sploh ni bilo sprememb, saj je vodilni položaj ohranil japonski superračunalnik K, ki stoji v Inštitutu za računalniško znanost RIKEN. Da je vodstvo še okrepil, je zaslužna njegova dograditev, saj sedaj v končni obliki zmore 10.510 bilijonov plavajočih operacij na sekundo (10,51 petaflops). Na drugem mestu je ostal kitajski Tianhe-1A, ki je bil tam že na junijski lestvici in zmore 2,57 petaflops, tretji pa ostaja ameriški superračunalnik Jaguar z 1,76 petaflops. V prvi deseterici so še štirje superračunalniki iz ZDA, ter po en kitajski, japonski in francoski.

Erich Strohmaier, vodja ekipe,...

9 komentarjev

Kitajska razvila prvi superračunalnik s kitajskimi procesorji

The New York Times - Kitajska je sestavila prvi superračunalnik, ki je zgrajen v celoti iz delov, ki so bili razviti in proizvedeni na Kitajskem, s čimer želijo na področju računske moči postati samozadostni. Nov superračunalnik, ki ima angleško ime Sunway BlueLight MPP, so postavili v Nacionalnem centru za superračunalnike v kraju Džinan v pokrajini Šandong. Sestavlja ga 8704 mikroprocesorjev Shenwei 1600, ki jih je razvil šanghajski Nacionalni center za dizajn integriranih vezij visoke zmogljivosti.

Podrobnosti o novem superračunalniki kitajska tiskovna agencija ni predstavila (prevod v angleščino). Znano je le, da ima novi superračunalnik konično moč 1,07 petaflops in povprečno moč 0,796 petaflops (merjeno z Linpackom), s čimer...

49 komentarjev

Microsoft povečal svoj delež pri superračunalnikih za 20%

vir: Top 500
Top 500 - Še lani novembra so Okna tekla le na 5 superračunalnikih, zdaj pa jih je že 6 (20% povečanje), kažejo najnovejše statistike spletne strani Top 500 supercomputer sites. Razlika je šla na rovaš operacijskega sistema Linux, ki pa z 455 inštalacijami (91%) trdno ostaja na prvem mestu. Drugi najpopularnejši sistem je UNIX (zlasti IBM AIX), ki poganja 23 sitemov (4.6%), tretja so mešana okolja (3%), na četrtem mestu pa je Microsoft z že omenjenimi 6 inštalacijami (1.2%).



Najmočnejši...

13 komentarjev

Najhitrejši superračunalnik po novem na Japonskem

CNet - Na novi lestvici 500 najhitrejših superračunalnikov na svetu so Japonci s prvega mesta po zgolj šestih mesecih izrinili kitajski ponos Tianhe-1. Na prvo mesto se je zavihtel superračunalnik z imenom K v Inštitutu za računalniško znanost RIKEN (AICS) v mestu Kobe, ki ga gradi 68.544 osemjedrnih procesorjev SPARC64 VIIIfx. Z več kot pol milijona jedri jih ima skoraj dvakrat več od drugouvrščenega.

Trenutno doseže 8,16 petaflopsa (8.160 slovenskih bilijonov operacij s plavajočo vejico v sekundi), medtem ko je Tianhe-1 na drugem mestu zmožen 2,57 petaflopsa. Ob tem povejmo, da japonski K sploh še ni dokončan, saj bo imel do novembra 2012, ko bo zgrajen, več kot 80.000 osemjedrnih procesorjev. Zanimivo je tudi, da ne uporablja grafičnih procesorjev (GPU), ki so vedno pogostejši sestavni deli superračunalnikov.

Še malo statistike. Prvikrat se je zgodilo, da ima cela...

41 komentarjev

IBM-ov Mira cilja na vrh lestvice Top500

X-Bit Labs - IBM za ameriški Department of Energy (Ministrstvo za Energetiko) pripravlja nov superračunalnik Mira, ki naj bi že v prihodnjem letu prebil mejo 10 PetaFLOPS-ov oz. 10 bilijard operacij s plavajočo vejico na sekundo. Superračunalnik bo nastanjen v laboratoriju v ameriškem Argonne ter bo uporabljen predvsem za razvoj učinkovitejših pogonskih sklopov za današnja vozila, dvig učinkovitosti v prevozu dobrin, za izračune pri raziskavah ozračja, itd. Obenem je odskočna deska za...

27 komentarjev

Novembrska lestvica superračunalnikov

ZDA imajo na najnovejši lestvici 275 superračunalnikov, Kitajska 42, Japonska in Nemčija po 26.

Slo-Tech - Včeraj je bila na internetu objavljena nova lestvica najhitrejših superračunalnikov na svetu, kjer je po pričakovanjih prvo mesto prevzela Kitajska. Na prvem mestu je že predstavljeni kitajski superračunalnik Tianhe-1A, ki je nastanjen v Nacionalnem centru za superračunalnike v Tiandžinu in zmore 2,6 bilijard operacij s plavajočo vejico na sekundo (petaflops). Sledi mu doslej vodilni Jaguar iz Oak Ridge National Laboratoryja v ZDA, ki zmore 1,8 petaflopsa. V prvi deseterici najdemo razen ameriških superračunalnikov dva kitajska (1. in 3.) in po enega iz Japonske (4.), Francije (6.) in Nemčije (9.). Najboljši slovenski rezultat ima...

6 komentarjev

Kitajski superračunalnik najzmogljivejši

Nvidia - Kitajci so na HPC 2010 China predstavili nov superračunalnik, ki je v preizkusu LINPACK dosegel rezultat 2.507 bilijonov operacij s plavajočo vejico na sekundo (2,507 petaflops). Imenuje se Tianhe-1A in sestoji iz 7.168 grafičnih procesorjev NVIDIA Tesla M2050 ter 14.336 procesorjev Xeon X5670. Grafični procesorji so uporabljeni, ker bi enako zmogljiv računalnik iz samo procesorjev zavzel dvakrat večjo površino in porabil 12 MW električne energije. Tianhe-1A pa porabi zgolj 4 MW. Kitajci so ga postavili v Nacionalnem superračunalniškem centru v Tiandžinu. Na svetovni lestvici 500 najhitrejših superračunalnikov, ki je objavljena dvakrat letno, bi ta hip zasedel prvo mesto.

57 komentarjev

Nova lestvica superračunalnikov, Slovenci 201.

Razporeditev superračunalnikov po državah

BBC - Ponovno imamo pred seboj osveženo lestvico petsto najhitrejših superračunalnikov na svetu, ki so jo predstavili v Hamburgu na konferenci ISC (International Supercomputing Conference). Večjih pretresov ni bilo, saj na 35. lestvici še vedno prepričljivo vodijo ZDA, se pa povzpenja Kitajska.

Na prvem mestu vztraja Jaguar, ki ga imajo v ameriškem Oak Ridge National Laboratory in zmore 1759 teraflopov na sekundo. Sestavljajo ga AMD-jevi šestjedrni Opteroni, ki jih poganja Linux. Na drugem mestu imamo novinca z imenom Nebulae, ki deluje v Nacionalnem centru superračunalnikov v kitajskem mestu Šendžen. S 120.640 jedri zmore 1271 teraflopov na sekundo. Na tretje mesto je padel ameriški Roadrunner s 1042 teraflopi na sekundo.

Prvikrat se je zgodilo, da imajo Kitajci dva računalnika...

36 komentarjev

Najhitrejših 500 superračunalnikov

Juropa

vir: Heise
The Register - Pol leta je naokoli, odkar smo zadnjikrat naredili pregled najhitrejših superračunalnikov na našem planetu, tako da je čas za novega. Včeraj se je v Hamburgu začela konferenca ISC (International Supercomputing Conference), kjer so med drugim predstavili tudi 33. verzijo seznama prvih 500 najhitrejših superračunalnikov na svetu.

Na prvem mestu ni prišlo do spremembe, saj še vedno vodi IBM-ov BladeCenter QS22/LS21, to je Roadrunner v Laboratoriju Los Alamos, z 129.600 jedri AMD Opteron in IBM QS22, ki je zmogel 1105 teraflopov in za to porabi 2483 kW. Sledi mu Cray XT5 QC s 150.152 jedri, 1059 teraflopi in porabo kar 6951 kW. Do spremembe pa je prišlo na tretjem mestu, kamor se je zavihtel Jugene, ki so ga za nemški Forschungszentrum...

20 komentarjev

Prvih 500 superračunalnikov

TG Daily - Mednarodna lestvica prvih 500 najzmogljivejših superračunalnikov za november 2008, ki je bila v celoti objavljena danes, kaže, da trenutno le dva presegata magično mejo enega petaflopsa. Junija je bil tak sicer le eden. Tokrat že drugič zapored lestvica kaže tudi porabo energije, tako da lahko ocenimo, kateri superračunalnik je najvarčnejši.

Prvo mesto zaseda IBM-ov BladeCenter QS22/LS21, to je Roadrunner v Laboratoriju Los Alamos, z 129.600 jedri AMD Opteron in IBM QS22, ki je zmogel 1105 teraflopov in za to porabi 2483 kW. Sledi mu Cray XT5 QC s 150.152 jedri, 1059 teraflopi in porabo kar 6951 kW.

Zanimiva je tudi statistika, saj je med sistemi na seznamu tri četrtine Intelovih, preostali pa so enakomerno porazdeljeni med IBM in AMD. Povezave med podenotami so prek gigabitnega etherneta v 56 odstotkih , 28 odstotkov pa jih uporablja Infiniband, od tega vseh prvih 50 sistemov. Geografsko so na prvem mestu ZDA (58,2 %), sledita Evropa (30,2 %) in Azija (9,4 %). Najzmogljivejši...

29 komentarjev

Nov najhitrejši superračunalnik v Sloveniji

Monitor - Turboinštitut, slovenski inštitut za hidroenergijo bo postal lastnik novega superračunalnika, ki se bo s svojimi zmogljivostmi uvrščal med 250 najhitrejših superračunalnikov na svetu in se zavihtel na prvo mesto v Sloveniji in jugovzhodni Evropi. Nakup novega superračunalnika, ki ga je Turboinštitut opravil pri IBM Slovenija, tako predstavlja velikanski napredek za inštitut saj med njihove primarne dejavnosti sodijo najrazličnejše simulacije toka (pri vodnih, parnih in vetrnih turbinah, črpalkah, obtekanju ladij in letal, podzemnih voda, ožilja, itd.), ki za svoje kakovostne in hitre rezultate potrebujejo superračunalnik.

Adria, kot bo superračunalnik poimenovan, bo imel 2048 jeder (256 strežnikov z dvema štirijedrnima procesorjema) in se bo v končni konfiguraciji ponašal s 4,1 TB delovnega pomnilnika - že za shranjevanje izračunov bo potreboval dodaten strežnik kapacitete 10 TB - bo za 50-krat povečal računske zmogljivosti Turboinštituta in tako zmanjšal čas potreben za...

185 komentarjev