»

GTA V prvi dan zaslužil 800 milijonov dolarjev

Reuters - Dan pred izidom GTA 5 smo pisali o težavah s prenaglo distribucijo in o nič kaj skromnih načrtih založnikov, ki želijo z igro v letu dni zaslužiti vsaj milijardo dolarjev, kar je zelo konzervativna ocena. Spomnimo, da je razvoj igre stal 265 milijonov dolarjev.

Kot kaže, jim bo to uspelo še hitreje. Povsem pričakovano je prodaja GTA 5 podrla vse rekorde. V prvih 24 urah po začetku prodaje je igra v blagajne prinesla 800 milijonov dolarjev ali več kot trikrat več od stroškov celotnega razvoja. Preračunano to pomeni, da so prodali 13-14 milijonov izvodov igre v enem dnevu. To je hkrati tudi številka, ki jo je predhodna verzija iste franšize komajda dosegla v celotnem življenju. Ob tem povejmo, da so od tega približno sedem milijonov kopij naročili v predprodaji. Milijardo dolarjev pa bodo dosegli verjetno še v tem tednu,...

30 komentarjev

V 24 urah prodanih za pol milijarde dolarjev izvodov nove izdaje Call of Duty

Takole so najbolj nestrpni čakali na odprtje trgovin.

CNet - V torek je izšla nova izdaja priljubljene prvoosebne streljačine Call of Duty. Deveta izdaja v franšizi nosi podnaslov Black Ops II in je neposredni naslednik istoimenske verzije iz leta 2010. Igra si je do danes pridobila skorajda kultni status in to prikazuje tudi prodaja. V prvih 24 urah po izidu so prodali za pol milijarde dolarjev kopij igre, s čimer je postavila svetovni rekord in prehitela lanski Call of Duty: Modern Warfare 3, ki je v enakem času zaslužil 400 milijonov dolarjev (lanski podatki veljajo le za ZDA in Veliko Britanijo, letos pa so vračunali celotni svet, a naj bi bila številka vseeno višja, četudi bi pogoje izenačili).

Letos največji uspeh je doslej beležil Halo 4, ki je v 24 urah prinesla 220 milijonov dolarjev. Primerjava...

55 komentarjev

Spamer kaznovan s plačilom 360 milijonov dolarjev odškodnine

vir: Sophos
Sophos - Philip Porembski, ki je neupravičeno pridobil vstopne podatke več kot 116.000 uporabnikov Facebooka in je nato v njihovem imenu pošiljal spam njihovim prijateljem, je bil v ZDA obsojen na plačilo visoke odškodnine. Porembski je namreč prijateljem uporabnikov, katerih vstopne podatke je pridobil, poslal povezave na lažne strani, kamor so morali vpisati svoje podatke, tako da je dobil še več vstopnih podatkov. Cikel je ponavljal, poslal je več kot 7,2 milijona sporočil in od leta 2008 si je nabral zajeten kup elektronskih naslovov in gesel.

Facebook pravi, da so dobili več kot osem tisoč pritožb uporabnikov in da so jih vsaj pol toliko tudi izgubili, ker so si deaktivirali svoj račun. Sodišče je Porembskega spoznalo za krivega in mu naložilo plačilo odškodnine v višini 360 milijonov dolarjev ter...

10 komentarjev

Call of Duty gre za med

Heise - Če smo po nenavadnem ropu trgovine v bližini Baltimora, kjer so roparji poleg gotovine ukradli sto izvodov igre Call of Duty samo nekaj dni pred izidom, predvidevali, da bo igra razgrabljena, se nismo ušteli. Igra je z velikim pompom na trgovske police prispela v torek in postavila rekord založnika. V prvem dnevu so zgolj v ZDA in Veliki Britaniji prodali več 5,6 milijona izvodov sedme izdaje te vojne serije, s čimer so zaslužili 360 milijonov dolarjev. Predhodnik Modern Warfare 2 je namreč lani v...

98 komentarjev

Vikend pred izidom Call of Duty: Black Ops oropana trgovina

Photoshop-verzija napada

Gizmodo - Danes izide naslednja verzija igre Call of Duty s podnaslovom Black Ops, a nekateri niso zdržali tako dolgo. Gizmodo poroča, da so oboroženi roparji v soboto zvečer v bližini Baltimora počakali skoraj do zaprtja, nato pa vkorakali v GameStop z orožjem zagrozili osebju. Nikogar niso poškodovali, so pa odnesli 100 kopij igre Call of Duty: Black Ops in gotovino iz blagajne. To je že drugi napad na trgovino z igrami v Baltimoru v zadnjem mesecu, pa tudi sicer ni neobičajno, da pred izidi odmevnih naslovov trgovine najamejo dodatne varnostnike. Igre se prodajajo po 60 dolarjev, najbolj nestrpni kupci pa na črnem trgu za naslove pred uradnim izidom odštejejo konkretno več.

33 komentarjev

Modern Warfare 2 prek milijarde

vir: CNet
CNet - Že pred časom smo poročali, da je celotna franšiza Call of Duty presegla vrednost treh milijard dolarjev, čemur je takrat pomagal predvsem Modern Warfare 2, do takrat vreden 550 milijonov dolarjev. Ta številka je danes že znatno večja, še več, presegla je milijardo dolarjev. Milijardni zaslužek je v tem poslu nekaj izjemnega, poleg najnovejše izdaje Call of Duty je podobno recimo uspelo filmskim uspešnicam Jamesa Camerona Avatar in Titanic ter Batman: The Dark Knight.

Call of Duty: Modern Warfare 2 je milijardo dolarjev zaslužil v le dveh mesecih na policah trgovin, kar je prav tako osupljiv dosežek. Največji dobiček imajo od tega, jasno, pri Activision Blizzard, a je to skorajda le kaplja v morje, saj naj bi njihov World of Warcraft od naročnin prav tako zaslužil milijardo...

28 komentarjev

Franšiza Call of Duty 'vredna' že 3 milijarde dolarjev

TG Daily - Franšiza Call of Duty je nedvomno ena izmed uspešnejših linij računalniških iger v zadnjih časih, kar potrjujejo tudi prodajni rezultati. S skupno 55 milijoni prodanih izvodov so s pomočjo zadnje izdaje, Modern Warfare 2, prilezli čez mejo treh milijard dolarjev zaslužka od prodanih izvodov. To številko je močno dvignil prav Modern Warfare 2, ki je s 550 milijoni dolarjev zaslužka v le petih dneh podiral prodajne rekorde računalniško-konzolskih iger.

Po mnenju analitika Edwarda Wooja je Infinity Wardu, razvijalcu Call of Duty: Modern Warfare 2, s svojo zadnjo stvaritvijo uspeli zadeti pravo kombinacijo med realističnostjo in arkadnostjo, kljub zgražanju nad kontroverznim masakrom v eni izmed stopenj, ki se dogajajo na letališču. Povedal je tudi, da je bilo nazadnje toliko navdušenja nad igro v času izida Grand Theft Auto, verjetno pri lanskoletnem izidu zadnje, 4 inkarnacije. Vseeno meni, da prvoosebne streljačine ne morejo biti glavno gonilo industrije. Zato je izpostavil...

58 komentarjev

Cisco prevzema Tandberg

CNet - Napovedi o prevzemih v računalniški branži se kar vrstijo. To pot je enega napovedal Cisco, ki namerava za tri milijarde dolarjev kupiti Tandberg. Tandberg je norveško-ameriško podjetje, ki se ukvarja s področjem video konferenc, telekonferenc in telekomunikacij. Prve korake v to smer je Cisco že storil s prevzemoma Scientific-Atlanta in Arroyo v letih 2005 in 2006, z zadnjo pridobitvijo pa si želijo odrezati še večji kos pogače telekonferenčnega trga. Financirali naj bi ga kar z gotovino, cena 153,5 norveških kron na delnico (to postavlja tržno kapitalizacijo na tri milijarde dolarjev), pa predstavlja 25-odstotno premijo na povprečno ceno delnice v zadnjih treh mesecih. Posel naj bi bil dokončan v prvi polovici prihodnjega leta.

0 komentarjev

Deset najbolj piratiziranih iger

TorrentFreak - Na popularnem blogu TorrentFreak začenjajo z letnimi pregledi najbolj piratizirane programske opremo v iztekajočem se letu - prve so na vrsti igre. Prvo mesto si je z odločno prednostjo prislužila igra Spore, ki je dosegla zavidljiv dosežek 1.700.000 prenosov od svojega izida septembra, od tega pol milijona kar v prvih desetih dneh. Poleg tega cinično ugotavljajo, da je k temu dosežku pripomogla tudi zaščita DRM, ki jo je vseboval original. Na drugem mestu so zimzeleni The Sims 2 iz leta 2004 z dobrim milijonom prenosov v tem letu, sledijo pa Assassins Creed, Crysis, Command & Conquer 3 ter Call of Duty 4.

201 komentar