»

Nov najhitrejši superračunalnik trikrat hitrejši od predhodnika

Slo-Tech - Po treh letih smo končno dočakali spremembo na prvem mestu lestvice najhitrejših superračunalnikov na svetu Top500, ki se obnavlja dvakrat letno. Žezlo najhitrejšega dosedanji prvak kitajski Tianhe-2, ki je zmogel 33.900 bilijonov (33,9 petaflop/s) operacij s plavajočo vejico na sekundo, predaja novemu kitajskemu superračunalniku Sunway TaihuLight, ki je na sintetičnem testu Linpack dosegel 93.000 bilijonov operacij na sekundo.

Sestavlja ga dobrih 10 milijonov procesorskih jeder, povezanih v 40.960 vozlišč, ki imajo vsako pa 32 GB pomnilnika (skupno 1,3 PB). Vsako vozlišče ima 260 64-bitnih jeder RISC na čipu SW26010 (ShenWei), ki imajo vsako frekvenco 1,45 GHz. Gre za izdelke kitajske pameti, ki pa so primerljivi s Xeon Phi Kinghts Landing. Tudi povezave med vozlišči (interconnect) so kitajske, in sicer...

68 komentarjev

Kitajci z daleč najhitrejšim superračunalnikom

Slo-Tech - Ta mesec bomo dobili novo lestvico 500 najhitrejših superračunalnikov, ki jo objavljajo dvakrat letno, a že sedaj lahko napovemo spremembo na vrhu. Superračunalnik Titan, ki je prestol uradno zasedel novembra lani, bo moral primat prepustiti kitajskemu superračunalniku Tianhe-2. To je v poročilu z obiska na Kitajskem povedal Jack Dongarra iz Oak Ridge National Laboratoryja, kjer imajo doslej najhitrejši superračunanik.

To je naslednik superračunalnika Tianhe-1A, ki je prvo mesto zasedel januarja 2010. Vmes je šel razvoj naprej in Tianhe-1A se je moral sprijazniti z usodo vseh računalnikov - počasnim drsenjem proti dnu lestvice, ko prihajajo čedalje hitrejši superračunalniki. Tianhe-2 bo od trenutnega prvaka več kot dvakrat hitrejši. Medtem ko Titan zmore okrog 20...

50 komentarjev

Japonski superračunalnik prvi presegel 10 petaflops

Network World - Japonski superračunalnik K, ki so ga letos postavili v Inštitutu za računalniško znanost RIKEN (AICS) v mestu Kobe, je postavil nov rekord v številu operacij s plavajočo vejico na sekundo. Kot prvi računalnik na svetu je presegel mejo 1016 operacij na sekundo in se z dosežkom 10,51 petaflops še okrepil na prvem mestu lestvice 500 najhitrejših superračunalnikov na svetu.

Preizkus zmogljivosti je tekel neprekinjeno 30 ur s sintetičnim programom LINPACK, doseženi rezultat pa postavlja njegovo učinkovitost na 93,2 odstotka (razmerje med izmerjeno hitrostjo in teoretično najvišjo hitrostjo za to konfiguracijo), kar je prav tako svetovni rekord. Njegov prejšnji rekord je znašal 8,16 petaflops ob učinkovitosti 93,0 odstotka, ki ga je postavil, še preden je bil v celoti dograjen (imel je 68.544 procesorjev). Sedaj je K dokončan, v praktično uporabo pa ga bodo predali...

61 komentarjev

Kitajska razvila prvi superračunalnik s kitajskimi procesorji

The New York Times - Kitajska je sestavila prvi superračunalnik, ki je zgrajen v celoti iz delov, ki so bili razviti in proizvedeni na Kitajskem, s čimer želijo na področju računske moči postati samozadostni. Nov superračunalnik, ki ima angleško ime Sunway BlueLight MPP, so postavili v Nacionalnem centru za superračunalnike v kraju Džinan v pokrajini Šandong. Sestavlja ga 8704 mikroprocesorjev Shenwei 1600, ki jih je razvil šanghajski Nacionalni center za dizajn integriranih vezij visoke zmogljivosti.

Podrobnosti o novem superračunalniki kitajska tiskovna agencija ni predstavila (prevod v angleščino). Znano je le, da ima novi superračunalnik konično moč 1,07 petaflops in povprečno moč 0,796 petaflops (merjeno z Linpackom), s čimer...

49 komentarjev

Najhitrejši superračunalnik po novem na Japonskem

CNet - Na novi lestvici 500 najhitrejših superračunalnikov na svetu so Japonci s prvega mesta po zgolj šestih mesecih izrinili kitajski ponos Tianhe-1. Na prvo mesto se je zavihtel superračunalnik z imenom K v Inštitutu za računalniško znanost RIKEN (AICS) v mestu Kobe, ki ga gradi 68.544 osemjedrnih procesorjev SPARC64 VIIIfx. Z več kot pol milijona jedri jih ima skoraj dvakrat več od drugouvrščenega.

Trenutno doseže 8,16 petaflopsa (8.160 slovenskih bilijonov operacij s plavajočo vejico v sekundi), medtem ko je Tianhe-1 na drugem mestu zmožen 2,57 petaflopsa. Ob tem povejmo, da japonski K sploh še ni dokončan, saj bo imel do novembra 2012, ko bo zgrajen, več kot 80.000 osemjedrnih procesorjev. Zanimivo je tudi, da ne uporablja grafičnih procesorjev (GPU), ki so vedno pogostejši sestavni deli superračunalnikov.

Še malo statistike. Prvikrat se je zgodilo, da ima cela...

41 komentarjev

Najzmogljivejši superračunalnik na svetu postavlja rekorde

Slo-Tech - Kitajska je lani v Tiandžinu postavila nov najzmogljivejši superračunalnik na svetu, ki se imenuje Tianhe-1A. Sestavlja ga 7.168 grafičnih procesorjev NVIDIA Tesla M2050 ter 14.336 procesorjev Xeon X5670. Na sintetičnem testu je zmogel 2.507 bilijonov operacij s plavajočo vejico na sekundo (2,7 petaflops), s čimer je prepričljivo prevzel vodstvo na lestvici Top 500. Kitajci niso tratili časa, ampak so ga hitro zaposlili z uporabnimi izračuni, kjer je prav tako postavil svetovni rekord.

Na njem so modelirali obnašanje sistema s 110 milijardami atomov, ki je opisoval kristalinični silicij v sončnih celicah in polprevodnikih. Doslej najobsežnejša simulacija je opisala 49 milijard atomov,...

54 komentarjev

Iran naj bi zgradil dva nova superračunalnika

ComputerWorld - Mednarodna lestvica 500 najhitrejših superračunalnikov bo v prihodnosti deležna kar nekaj sprememb. Povsem na vrhu bo nov vodilni, saj IBM gradi najmočnejši superračunalnik Mira, nekoliko niže pa se kani zavihteti Iran. Predsednik Mahmud Ahmadinedžad je namreč napovedal, da je država postavila dva nova superračunalnika. Napoved je zanimiva predvsem zato, ker za Iran velja ameriški embargo, tako da so verjetno morali nekatere komponente kupiti na črnem trgu.

Ali je iranska napoved resnična ali gre zgolj za šopirjenje, je težko reči. Na spletnih strani so sicer objavili slike, ki naj bi prikazovale enega izmed superračunalnikov na teheranski Tehniški univerzi Amirkabir.

Iran trdi, da njihov sistem zmore 89 teraflopov na...

12 komentarjev

IBM-ov Mira cilja na vrh lestvice Top500

X-Bit Labs - IBM za ameriški Department of Energy (Ministrstvo za Energetiko) pripravlja nov superračunalnik Mira, ki naj bi že v prihodnjem letu prebil mejo 10 PetaFLOPS-ov oz. 10 bilijard operacij s plavajočo vejico na sekundo. Superračunalnik bo nastanjen v laboratoriju v ameriškem Argonne ter bo uporabljen predvsem za razvoj učinkovitejših pogonskih sklopov za današnja vozila, dvig učinkovitosti v prevozu dobrin, za izračune pri raziskavah ozračja, itd. Obenem je odskočna deska za...

27 komentarjev

Novembrska lestvica superračunalnikov

ZDA imajo na najnovejši lestvici 275 superračunalnikov, Kitajska 42, Japonska in Nemčija po 26.

Slo-Tech - Včeraj je bila na internetu objavljena nova lestvica najhitrejših superračunalnikov na svetu, kjer je po pričakovanjih prvo mesto prevzela Kitajska. Na prvem mestu je že predstavljeni kitajski superračunalnik Tianhe-1A, ki je nastanjen v Nacionalnem centru za superračunalnike v Tiandžinu in zmore 2,6 bilijard operacij s plavajočo vejico na sekundo (petaflops). Sledi mu doslej vodilni Jaguar iz Oak Ridge National Laboratoryja v ZDA, ki zmore 1,8 petaflopsa. V prvi deseterici najdemo razen ameriških superračunalnikov dva kitajska (1. in 3.) in po enega iz Japonske (4.), Francije (6.) in Nemčije (9.). Najboljši slovenski rezultat ima...

6 komentarjev

Kitajski superračunalnik najzmogljivejši

Nvidia - Kitajci so na HPC 2010 China predstavili nov superračunalnik, ki je v preizkusu LINPACK dosegel rezultat 2.507 bilijonov operacij s plavajočo vejico na sekundo (2,507 petaflops). Imenuje se Tianhe-1A in sestoji iz 7.168 grafičnih procesorjev NVIDIA Tesla M2050 ter 14.336 procesorjev Xeon X5670. Grafični procesorji so uporabljeni, ker bi enako zmogljiv računalnik iz samo procesorjev zavzel dvakrat večjo površino in porabil 12 MW električne energije. Tianhe-1A pa porabi zgolj 4 MW. Kitajci so ga postavili v Nacionalnem superračunalniškem centru v Tiandžinu. Na svetovni lestvici 500 najhitrejših superračunalnikov, ki je objavljena dvakrat letno, bi ta hip zasedel prvo mesto.

57 komentarjev

AMD na vrhu lestvice Top500

Top 500 - Dvakrat letno, junija in novembra, dobimo osveženo lestvico najhitrejših 500 superračunalnikov. Druga osvežitev leta, ki je pravkar prišla na splet, se od poletne, vsaj glede prvih 5 mest, popolnoma razlikuje. Na prvih dveh mestih sta se zamenjala superračunalnika Jaguar in Roadrunner, na tretje mesto pa se je zavihtela nekoliko počasnejša različica Jaguarja, Kraken iz Univerze v Tennesseeju (oba uporabljata sisteme Cray XT5-HE). Nemški Jugene, osnovan na IBMovem Blue Gene/P sistemu, je zaradi Krakena izgubil eno mesto, medtem ko sta superračunalnika Pleiades in Blue Gene/L izgubila kar dve mesti (zdaj sta 6. in 7.), saj ju je prehitel še kitajski Tianhe-1, ki zaključuje peterico najhitrejših.



Zanimivo je, da ima pri kar štirih od...

38 komentarjev

V Evropo prihaja prvi petaflopsni supperračunalnik

Heise - Evropa bo dobila svoj prvi superračunalnik, kateremu se bo zmogljivost merila v petaflopsih. Gre za IBM-ov BlueGene/P, ki ga je kupil nemški raziskovalni center Jülich v Stuttgartu za neznano vsoto, nekaj pa bosta zraven primaknila tudi nemško zvezno ministrstvo za izobraževanje in raziskave (Bundesministerium für Bildung und Forschung) ter deželno ministrstvo za inovacije v Severnem Porenju-Vestfaliji. Zanimivo je, da bo to prvi vodno hlajeni računalnik iz serije BlueGene/P, s čimer bodo zmanjšali potrebo po uporabi klimatskih naprav. Sistem bo sicer poganjalo 73.728 procesorjev PowerPC s 294.912 jedri (štiri na procesor torej) in 144 TB pomnilnika, za kar bo potrebno zagotoviti 2,2 MW električne energije.

13 komentarjev

Nov najhitrejši superračunalnik v Sloveniji

Monitor - Turboinštitut, slovenski inštitut za hidroenergijo bo postal lastnik novega superračunalnika, ki se bo s svojimi zmogljivostmi uvrščal med 250 najhitrejših superračunalnikov na svetu in se zavihtel na prvo mesto v Sloveniji in jugovzhodni Evropi. Nakup novega superračunalnika, ki ga je Turboinštitut opravil pri IBM Slovenija, tako predstavlja velikanski napredek za inštitut saj med njihove primarne dejavnosti sodijo najrazličnejše simulacije toka (pri vodnih, parnih in vetrnih turbinah, črpalkah, obtekanju ladij in letal, podzemnih voda, ožilja, itd.), ki za svoje kakovostne in hitre rezultate potrebujejo superračunalnik.

Adria, kot bo superračunalnik poimenovan, bo imel 2048 jeder (256 strežnikov z dvema štirijedrnima procesorjema) in se bo v končni konfiguraciji ponašal s 4,1 TB delovnega pomnilnika - že za shranjevanje izračunov bo potreboval dodaten strežnik kapacitete 10 TB - bo za 50-krat povečal računske zmogljivosti Turboinštituta in tako zmanjšal čas potreben za...

185 komentarjev

Petaflopsu naproti

Slo-Tech - Do leta 2010 naj bi luč sveta ugledal najhitrejši superračunalnik, ki naj bi presegel zmogljivost petaflopsa. FLOPS je merilo za število opravljenih operacij z realnimi števili v sekundi (FLoating Operation Per Second), petaflops pa je kar 1015 teh operacij na sekundo. Za primerjavo povejmo, da današnji procesorji zmorejo okoli 1 GFlops (odvisno od vrste testa in prevajalnika).

Ta stvar zanima ameriško agencijo za obrambne raziskovalne projekte, superračunalnik bo pa sestavil nekdo izmed trojice Cray, IBM in Sun.

Ker se zmogljivost procesorjev v naslednjih nekaj letih zagotovo ne bo tako povečala, je potrebno ubrati drugačne pristope, in sicer paralelne. Pri teh hitro postane ozko grlo komunikacija med posameznimi procesorji in s pomnilniškimi sistemi. Cray bo zato naredil hibridno kombinacijo z namenskimi (vektorskimi) procesorji za obdelavo realnih števil in namenskimi skalarnimi procesorji. Vsak bo imel v neposredni okolici dovolj pomnilnika za nemoteno delo.

Sun poskuša...

105 komentarjev