»

V Kiberpipi ta teden: AppCircus, Java s JBossAS7, Responsive web applications, Santa Claus versus the Devil

VIP večer s Pavlom Vrabcem: Zgodba o medijski hiši

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek 12.12. ob 19h, vas vabimo na MobileMonday na temo AppCircusa, tekmovanja z namenom promocije mobilnih aplikacij. Izmed vseh prijavljenih aplikacij, se bo deset izbranih predstavilo pred žirijo strokovnjakov. Zmagovalec bo prejel nominacijo za Mobile Premier Awards, ki bo potekal med Mobile World Congress konferenco v Barceloni.

V torek 13.12. ob 19h, bodo na račun spet prišli vsi ljubitelji Jave. Na Pipinih odprtih terminih bosta predavala Aleš Justin in Tomaž Cerar o uporabi JBossAS7, za zelo hiter razvoj aplikacij. Ker se napoveduje precej obiskovalcev iz tujine, bo predavanje najverjetneje v angleščini.

V sredo 14.12. ob 19h, so kot vsako sredo na sporedu Spletne Urice...

2 komentarja

AppCircus@MoMo Slovenija

Slo-Tech - AppCircus je tekmovanje, ki poteka v več kot 50 mestih po vsem svetu z namenom promocije aplikacij, najboljše pa so tudi nagrajene. Med prijavljenimi bomo zbrali najboljših 10, ki se bodo nato predstavile pred žirijo strokovnjakov. Zmagovalec bo prejel nominacijo za Mobile Premier Awards, ki bo potekal med Mobile World Congres konferenco v Barceloni.

Zadnji rok za prijavo je 2.12.2011, prijaviš se pa lahko tukaj: http://appcircus.com/event/appcircus-in...

Appcircus dogodek se bo zgodil v ponedeljek 12.12. na MobileMonday v Kiberpipi, kjer bo žirija tudi izbrala zmagovalce.

Prijava je brezplačna, pogoj za udeležbo na dogodku, pa je uspešna prijava.

0 komentarjev

V Kiberpipi ta teden

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Danes ob 19h je spet na vrsti predavanje iz Cikla elektronike z naslovom Akumulatorji - jih res poznamo? Predavanje bo tokrat izjemoma v kavarni Metropol nad Kiberpipo. Na predavanju pa boste izvedeli, kakšne tehnologije se dandanes uporabljajo, kakšne so prednosti in slabosti posameznih akumulatorjev in kakšni so obeti za prihodnost. Gregor Maček je elektroinženir in podjetnik, ki ga je nezadovoljstvo nad obstoječimi električnimi vozili pripeljalo do načrtovanja in izdelave lastne vrste električno gnanih koles pod znamko eCat.

Jutri, v sredo 8.6. ob 19h bo na Spletnih uricah #177 Gregor Rebolj predstavil projekt Trafika, s katerim lahko slovenske revije prebirate na enem mestu. Predstavil bo dogajanje med načrtovanjem in razvojem bralnika ter načrte za...

0 komentarjev

Znano končno besedilo sporazuma ACTA

Slo-Tech - Včeraj so se predstavniki držav bodočih podpisnic sporazuma ACTA zedinili o njegovi končni obliki, a je še niso objavili na internetu. Sedaj imamo predloženo tudi končno različico, ki bo šla v podpis. Razlike v primerjavi s tokijsko verzijo, o kateri so se usklajevali prejšnji mesec, so malodane izključno kozmetične.

Pomemben dodatek pa je možnost izključitve patentov iz drugega razdelka (For the purpose of this Agreement, Parties may exclude patents and protection of undisclosed information from the scope of this Section.), kar vključuje tudi programske patente. Seveda se morajo države za to odločiti, kjer bo pomembno vlogo odigralo lobiranje.

0 komentarjev

AppCircus, preganjanje piratstva ter PDC konferenca

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek, 25.10. ob 18:45 začenjamo z otvoritvijo sezone Mobile Monday dogodkov. Prvi letošnji event bo posvečen tekmovanju AppCircus – izboru najboljših svetovnih mobilnih razvijalcev, ki bodo svoje aplikacije predstavili na dogodku Mobile Worlds Congress v Barceloni.

V torek, 26.10. ob 19h bo na Pipinih odprtih terminih potekalo predavanje o preganjanju piratstva. V imenu FSFE bo Igor Kolar razložil zakaj je zelo pomembno da se zakonodaja kot naprimer sporazum ACTA ne sklene na vseevropski ravni. Predavanje ne bo snemano.

V četrtek, 28.10. ob 17:30 bo potekalo predavanje Roka in Bojana, ki bosta predstavila razvijalski pristop k Windows Azure Platformi, ob 18h pa se bomo vključili v živi prenos konference PDC....

0 komentarjev

Nov ameriški zakonski osnutek v boju zoper piratstvo

Ars Technica - V ameriškem Senatu so včeraj razpravljali o osnutku zakona Combating Online Infringement and Counterfeits Act, s katerim bodo poizkušali zajeziti delovanje strani s piratskim blagom. Zakonski osnutek predvideva močno orožje tudi za boj proti stranem, ki ne domujejo v ZDA, saj bi pravosodno ministrstvo po novem lahko od zveznega sodišča zahtevalo sodno odredbo, ki bi od registrarja domene terjala prenehanje preusmerjanja zahtevkov do strani. Tako bi vsi obiskovalci dobili napako Stran je nedosegljiva 404, četudi bi stran povsem normalno obratovala.

Ali bo zakonski osnutek sprejet, še ni mogoče reči. Pred dvema letoma so poizkušali sprejeti podoben zakon, ki je tudi uvedel funkcijo koordinatorja za uveljavljanje intelektualne lastnine, a je takrat Busheva administracija zagrozila s predsedniškim vetom, če ne bi sedaj znova aktualnih pooblastil pravosodnemu ministrstvu takrat odvzeli. RIAA in MPAA seveda podpirata predlog; med drugim tudi zato, ker bi jima sedaj pravosodno...

34 komentarjev

BSA še vedno domišljijsko vrednoti piratstvo

Slo-Tech - Organizacija BSA je ta teden objavila novo študijo o razširjenosti nelegalne programske opreme in njenem vplivu na gospodarstvo. Ocenjujejo, da bi z znižanjem deleža piratske programske opreme za 10 odstotkov v štirih letih gospodarstvo pridobilo dodatnih 142 milijard dolarjev, pol milijona novih delovnih mest in 32 milijard dolarjev davčnih prihodkov za države.

V EU bi dobili 61 tisoč novih delovnih mest, 43 milijard dolarjev v gospodarstvu in 13 milijard svežih davčnih evrov. Pri tem poudarjajo, da je 10-odstoten upad stopnje piratstva v dveh letih optimističen, a dosegljiv cilj. Rusiji je to uspelo v...

35 komentarjev

Evropski parlament nezadovoljen z ACTA

Ars Technica - Ta teden je 377 poslancev Evropskega parlamenta sprejelo pisno deklaracijo o novem sporazumu ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement). Gre za mednarodni sporazum, ki bi vzpostavil mednarodne standarde na področju intelektualne lastnine in uveljavljanja pravic, ki so z njo povezane. Nastal bi pravni okvir, ki bi se mu države lahko prostovoljno pridružile, in novo telo, ki bi skrbelo za izvajanje. Trenutno se o podpisu pogajajo EU, ZDA, Kanada, Avstralija, Japonska, Švica, Mehika, Maroko, Nova Zelandija, Singapur in Južna Koreja.

Evropski poslanci so sprejeli pisno deklaracijo, s katero terjajo večjo transparentnost. Nadalje se zavzemajo za to, da ponudniki dostopa do interneta (ISP) ne bi bili odgovorni za podatke, ki se pretakajo po njihovih omrežjih. Omenili so tudi problem harmonizacije evropske zakonodaje o avtorskih pravicah, javnosti vseh dokumentov o pogajanjih in omejitve svobode izražanja.

Pisna deklaracija nima pravne obveznosti, saj lahko vsak poslanec predloži svojo....

4 komentarji

Piratstvo nekoliko drugače

Slo-Tech - Domen Savič je na svojem blogu pred kratkim objavil zanimiv prispevek z naslovom Primer TV Tuba: Piratstvo je v Sloveniji norma?, v katerem opisuje zanimivo prakso POP TV. Gre za oddajo TV TUBA, ki vrti najatraktivnejše videoposnetke s spletnega portala Frendi in Flirt (v lasti 24ur.com), kjer uporabniki lahko objavljajo svoje slike, posnetke ali pišejo blog. Poudarek je seveda na svoje.

Splošni pogoji uporabe portala sicer prepovedujejo kakršnokoli nalaganje vsebin, za katere uporabnik nima ustreznih avtorskih pravic (po domače: ukradenih, piratskih posnetkov in slik), vendar tega nihče ne preverja. Hkrati pa POP TV te posnetke v svoji oddaji TV TUBA javno predvaja.

Domen Savič je zato POP TV prijavil Tržnemu inšpektoratu Republike Slovenije, ki se ukvarja tudi s kršitvami avtorskih pravic, ki pa je podal precej zanimiv odgovor. Po mnenju TIRS namreč za vsebine, ki niso označene z znakom © (torej copyright) POP TV domneva, da je avtor v resnici tisti, ki je vsebino objavil na...

118 komentarjev

MoMoSlo S02E08 - Mobile Mountains (delavnica)

Mobile Mountains na Over the Air '09

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V sklopu MobileMonday Slovenija bo v v ponedeljek, 21.6 ob 18:30 delavnica, ki razkriva pasti, v katere se pogosto zapletejo snovalci mobilnih aplikacij. Delavnico bo vodil Tom Hume iz podjetja Future Platforms.



Tom je poln izkušenj na področju razvoja mobilnih aplikacij. V okviru Future Platforms je sodeloval pri projektih za Microsoft, Nokio, BBC, EMI ... Poleg tega aktivno sodeluje v W3C Mobile Web Best Practices Group ter je reden gost dogodkov Mobile Monday. Dogodek bo v angleškem jeziku. Število udeležencev delavnice je omejeno na 50. Za udeležbo potrebujete brezplačno vstopnico, ki jo dobite tukaj.

Poleg delavnice bo predstavljena tudi Akademija NokiaAppForum Slovenija.

1 komentar

Vpliv Hadopija na piratstvo viden, a ne zaželen

Ars Technica - Od letos velja v Franciji kontroverzni zakon, ki ga mediji ljubkovalno kličejo Hadopi in ki strogo sankcionira kršenje avtorskih pravic z nelegalnim prenašanjem datotek s spleta prek sistemov P2P. Francoski raziskovalci so pogledali, kakšne učinke ima zakon po treh mesecih na navade francoskih uporabnikov interneta. Ugotovili so (PDF z rezultati v francoščini), da različne.

Raziskovalci z Univerze v Rennesu so intervjuvali dva tisoč Bretancev o njihovih piratskih navadah. Odkrili so, da je 15 odstotkov uporabnikov nehalo uporabljati omrežja P2P, čeprav še nihče v državi ni dobil nobenega obvestila ali celo kazni v skladu z novim zakonom. Druga plat medalje pa pove, da sta se kar dve...

15 komentarjev

MoMoSlo S02E04 - Communities & Trends

Utrinek z Maemo Challenge predstavitve

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Po uspešno zaključenem MoMoSlo Maemo Challenge-u (posnetki predstavitev ekip oz. tukaj), bo nocoj ob 18.30 v Kiberpipi potekal še zadnji letošnji MobileMonday Slovenija, kjer bomo govorili o skupnostih in trenutnih trendih na področju mobilnih tehnologij. Najprej bo Viktor Marohnić, soustanovitelj ter direktor podjetja Shout'em, predstavil pot in izkušnje prodornega hrvaškega startup-a, ki je prejel serijo nagrad na evropskih konferencah. Predavanje bo v angleškem jeziku. Nato bo Tomaž Štolfa, kreativni vodja v podjetju Marand, kjer deluje v okviru skupine MarandLab, predstavil trende v mobilnem svetu - od naprav do storitev ter tehnologij, ki naj bi bile v središču pozornosti v...

0 komentarjev

Microsoft predstavil Azure Services Platform

Prikaz sestave Azure Services Platform

vir: Microsoft
Microsoft - Da je med tem tednom potekala Microsoft-ova PDC konferenca smo na Slo-Techu že poročali, vendar enega izmed bolj sočnih bonbončkov še nismo omenili. Microsoft je namreč najavil in predstavil svojo t.i. cloud computing rešitev.

Oblačno računanje je prvi predstavil Amazon s svojim EC2 sistemom, vendar pa so se v zadnjem obdobju pojavile tudi alternative iz drugih taborov računalniške industrije (Google Apps Engine in IBM-ov Blue Cloud). Microsoft, ki naj bi na svoji danes predstavljeni ponudbi začel delati nekoliko preden je Amazon predstavil EC2, dokončno pa bo produkcijo uporaben v drugi polovici naslednjega leta.



Windows Azure Microsoft opisuje kot operacijski sistem za svoje Azure Service Platform storitve, v okviru katerih...

19 komentarjev