»

Android razvijalci vedno bolj iskani

Tabela trenutno najbolj vročih kadrov v IT.

vir: ReadWriteWeb
ReadWriteWeb - Po poročanju spletne strani freelancer.com naj bi povpraševanje po razvijalcih za mobilno platformo Android še do konca leta preseglo tisto za Apple iOS. Trenutno rase za 20% na četrtletje, v primerjavi z 9% za iOS.

Visoko rast beleži tudi HTML5, ki ga mnogi vidijo kot zamenjavo za Adobe Flash in druge interaktivne spletne tehnologije, ter seveda marketinške službe (pisanje besedil za...

18 komentarjev

Prihaja film o Angry Birds

Guardian - Angry Birds, popularna igrica za iNapravice, Androide in brskalnike, ki je skupaj doživela že 250 milijonov prenosov in je s tem najbolj uspešna mobilna aplikacija doslej, bo zgleda doživela tudi filmsko različico.

Finski razvijalci Rovio Mobile so v ta namen najeli Davida Maisla, vodjo ameriške produkcijske hiše Marvel. Marvel je sicer eden od dveh vodilnih stripovskih založnikov v čezlužju (drugi so DC comics), v zadnjih 10 letih pa so na veliko platno (bolj ali manj) uspešno prenesli kar nekaj svojih risanih junakov - Spider-mana, Može X, Hulka, Fantastične štiri, Iron Mana, Punisherja. Maisel je že potrdil začetek dela na filmu, tako da gre tokrat zgleda zares. Ogleda v kinematografih (če bodo do tedaj še preživeli) se lahko nadejamo v treh ali štirih letih.

18 komentarjev

Google bo varnostno napako Androida popravil na lastnih strežnikih

Še en razlog več za uporabo gesla na domačem brezžičnem omrežju in v kavarnah

vir: ReadWriteWeb
ReadWriteWeb - Pred dnevi je na splet prišla vest, da ima velika večina vseh naprav z nameščenim Androidom veliko varnostno luknjo. Vse izdaje do in vključno z različico 2.3.3 imajo ranljivost v storitvah Picasa, Calendar in Contacts, možno pa je, da enaka ranljivost obstaja tudi pri drugih servisih. V primeru prijave na eno izmed storitev prek nezaščitenega, odprtega brezžičnega omrežja WLAN lahko zlikovci z vohljanjem za paketki prejmejo dostop do storitve pod vašim uporabniškim imenom, s tem pa tudi dostop do vaših podatkov. Zaradi kriptirane povezave pri zaščitenih omrežjih WLAN kljub poznavanju...

2 komentarja

Tudi Android beleži zgodovino lokacij telefona

Guardian - Medtem ko so se ameriški senatorji zgražali nad radovednostjo Applovega operacijskega sistema iOS, ki na iphonu v datoteko consolidated.db vestno beleži vse lokacije telefona in omrežja, s katerimi je prišel v stik, je Magnus Eriksson pokazal, da Android počne zelo podobno.

Naprave z Androidom shranjujejo zadnje lokacije telefona, oznake zadnjih baznih postaj, s katerimi se je telefon povezal, in imena zadnjih brezžičnih omrežij (Wi-Fi), ki jih je telefon srečal. Pri tem njegov spomin ne seže toliko nazaj, kot je to slučaj za Apple, saj si shranjuje samo zadnjih 50 lokacij in 200 srečanih omrežij. Razlika je tudi v dostopnosti teh podatkov, saj jih iOS shranjujejo v navadno datoteko, do katere ni težko dostopiti, medtem ko se je do teh podatkov...

9 komentarjev

Angry Birds Rio bodo sprva za Android na voljo le na Amazon Appstore

Slo-Tech - Naslednja izdaja izredno popularne igre Angry Birds bo nosila ime Rio ter bo na Androidu ob izidu ekskluzivno na voljo le v Amazonovi trgovini aplikacij Appstore. Slednjega naj bi Amazon odprl še ta mesec, po zadnjih podatkih celo zelo kmalu, vseeno pa novica namiguje, da bi z manjšo zamudo Angry Birds Rio lahko prispeli tudi v običajno trgovino, Android Market. Sama igra je nastala v sodelovanju s filmskim studiom 20th Century Fox, ki stoji za celovečerno risanko Rio, v kateri so glavni junaki seveda ptiči. V igri jim bodo jezni ptiči finskega razvijalca Rovio očitno priskočili na pomoč.
Ogledate si lahko napovednika tako za risanko, ki v kinematografih izide 15. aprila, kakor za igro, ki kakor rečeno izide že kmalu.

10 komentarjev

Android konec leta prehitel Symbian

Ars Technica - Podjetje Canalys poroča, da je v zadnjem četrtletju preteklega leta Symbian (oz. Nokia) končno izgubil primat na vsaj enem področju, številu prodanih mobilnikov v enem četrtletju. Čeprav je delež Symbiana še vedno največji, ko vzamemo v zakup vse aktivne pametne mobilnike, ne gre zanikati rasti Androida, ki naj bi dosegel 33,3 milijona prodanih primerkov v preteklem četrtletju. To je zadostovalo za 32,9 % prodaje vseh mobilnikov, medtem ko je Nokii uspelo prodati 31 milijonov s Symbianom opremljenih mobilnikov za 30,8 % deleža prodaje. V enakem obdobju leta 2009 je Nokia uspela prodati le 23,9 milijonov mobilnikov (letna rast znaša 30 %), a je to takrat vseeno predstavljalo 44,4 %...

34 komentarjev

Trend Micro: Android ranljivejši kakor iOS

Bloomberg - Vodja podjetja Trend Micro, ki se ukvarja z računalniško varnostjo, Steve Chang je v intervjuju za ugledni časnik Bloomberg dejal, da je Android ranljivejši od iOS-a. "Android je odprtokoden, kar pomeni, da lahko napadalec razume arhitekturo in izvorno kodo," je povedal Chang. Dodaja, da Google nudi odprto kodo Androida vsem piscem aplikacij, medtem ko je Apple mnogo striktnejši in poleg tega vsako aplikacijo pred...

17 komentarjev

Moški so za Android, ženske pa iOS

PC Magazine - John Gray je imel prav, ugotavlja analiza prodanih pametnih telefonov v letošnjem oktobru. Moški prisegajo na androidne, ženskam bolj ugajajo jabolčni.

Oktobra 2010 je namreč 31 odstotkov žensk želelo kupiti napravo z Apple iOS, medtem ko bi se jih za tako z Androidom odločilo 22,8 odstotka. Pri moških je vrstni red zamenjan, saj bi jih 32,6 odstotka kupilo Android in 28,6 odstotka takega z iOS.

Kar ste tiče tržnega deleža, imajo iphoni in blackberryji oboji 27-odstotni tržni delež. Na tretjem mestu sledijo androidi z 22 odstotki, četrti je Windows Mobile s 14 odstotki. Symbian, Linux in Palm skupno obvladujejo manj kot osem odstotkov trga. Zanimiva je tudi razčlemba po željah, saj si 35 odstotkov vprašanih za naslednji telefon želi takega z iOS in 28 odstotkov androidnega.

32 komentarjev

Rovio izkorišča uspeh Angry Birds

Slika praznične različice

vir: HotHardware
HotHardware - Nedvomno je Angry Birds ena izmed uspešnejših iger letošnjega leta, plačljiva na platformi iOS z veliki zaslužki, a brezplačna ter zato zelo razširjena na Androidu, poleg različic za Maemo in Symbian^3. Uspeh igre oz. zdaj že kar franšize je bil vnovič potrjen s številom namestitev na platformi Android, ki je že presegla 7 milijonov. Obenem so pri Roviu, razvijalcu in zdaj tudi založniku igre, na nek način pojasnili, zakaj je na tej platformi igra brezplačna. Povedali so, da je to Googlov način (because that is the google way;-).), s čimer so najverjetneje ciljali predvsem na nerazširjenost možnosti nakupovanja aplikacij na Android Marketu.

V nebo kriči najnovejša mobilna platforma, ki še ni podprta - Windows Phone 7. Podpore v letošnjem letu...

20 komentarjev

Prihaja lahkokategorni Angry Birds za Android

Preprosta a izredno zasvoljiva igra!

vir: Ars Technica
Ars Technica - Angry Birds je brez dvoma ena izmed najbolj uspešnih iger za platformo iOS ter obenem tudi ena najbolj razširjeni iger za Android (tukaj je pač brezplačna), poleg preprostega dejstva, da je ena najbolj preprostih in zabavnih iger, ki človeka skorajda zasvoji. A mnogi lastniki mobilnih telefonov z Androidom, ki so slednje kupili že pred časom (pred letom dni) oz. v bližnji preteklosti zanj odšteli nekoliko manj zajeten kupček denarja, se soočajo z ne popolnoma gladkim delovanjem te igre. Sem spadajo npr. mobilniki kot so prvi mobilni telefon z Androidom, HTC Dream, katerega frekvenca delovanja znaša skromnih 528 MHz, vsi njemu podobni (HTC Magic, Hero), nekateri Samsungovi modeli (Galaxy Spica) ter npr. komaj junija...

55 komentarjev

EA kupil Chillingo

Zasvoljiva svetovna uspešnica

vir: PC World
PC World - Pri Electronic Arts so sporočili, da se pripravljajo na prevzem založnika Chillingo, ki je v tem svetu skorajda neznan. A ne nepomemben. Njihova referenca je namreč ena izmed najbolj popularnih in najbolj zaslužkarskih iger za platformo iOS, Angry Birds (zdaj na voljo v polni verziji za Android, zastonj!), katere prodajne številke so do avgusta znašale kar 6,5 milijona kopij, poleg milijona namestitev na Androidu v prvem dnevu.

Pri finskem Roviu, razvijalskem studiu za igro Angry Birds, so sicer sporočili, da so Chillingo kot založnika uporabili le za Angry Birds na iOS, katere izid se je zgodil v decembru 2009. Vse kasnejše izdelke (npr. Angry Birds za Android, Symbian, itd.) so izdali sami, saj pravijo, da v današnjem...

13 komentarjev

Skype za Android je tu

TechCrunch - Skype je izdal različico svojega programa za videoklice tudi za platformo Android. Tako lahko odslej uporabniki telefonov s sistemom Android uporabljajo vse prednosti Skypa (brezplačno klicanje Skype-Skype, pošiljanje in sprejemanje hipnih sporočil itn.) Novi Skype podpira Wi-Fi, 3G (razen v ZDA), EDGE in GPRS, brezplačen prenos pa je mogoč z domače strani za mobilne platforme in z Android Marketa. Nekaj težav utegnejo imeti le uporabniki telefonov Samsung Galaxy S, ki se z novim Skypom ne razumejo najbolj - napako že preiskujejo.

Skype je tako podprt na mobilnih platformah Android, iOS in Symbian.

24 komentarjev

iAd pomembna mobilna oglaševalska platforma?

Demonstracija iAd-a na predstavitvi

vir: Ars Technica
Ars Technica - Steve Jobs je ob predstavitvi iAd-a, platforme za dostavo oglasov na napravah z iOS, napovedal, da bodo do konca letošnjega leta upravljali s kar 50% mobilnega oglaševalskega trga. Tolikšen delež je seveda izredno težko dosegljiv zaradi omejenega števila naprav po svetu, ki uporabljajo iOS. Glavni konkurent iAd-u naj bi bil tako Googlov AdMob, mobilnim napravam namenjena oglaševalska platforma iskalnega giganta, ki ima že močno razvit servis AdSense za oglaševanje na spletnih straneh.

Po napovedih analitične družbe IDC naj bi oba leto končala z 21-odstotnim tržnim deležem, kjer naj bi Google izgubil 6...

8 komentarjev

EA in Adobe odpuščata

bit-tech.net - Vodilni možje enih najpomembnejših razvijalskih studiev na svojem področju, Adobe in Electronic Arts, so očitno preslišali novice, da se recesija končuje. Napovedali so namreč, da bodo še vedno odpuščali. Adobe bo število zaposlenih zmanjšal za 9%, kar pomeni, da bo brez dela ostalo približno 650 zaposlenih. Že v lanskem decembru so napovedali, da bodo zaradi nekoliko manjše popularnosti Creative Suite 4 od pričakovane primorani odpustiti okrog 600 delavcev, a je napovedan val odpuščanja že drugi letos. V tem valu so na varnem vsaj zaposleni v spletni analitični družbi Omniture, ki jo je Adobe kupil v septembru za 1,8 milijarde dolarjev. V času prevzema je bilo v njej zaposlenih 1200 ljudi, ki so že doživeli 9% zmanjšanje delovne sile. Zaslužek Adobea je v tretjem fiskalnem četrtletju zaradi slabše prodaje upadel za 29%.

Electronic Arts, eden največjih razvijalcev iger za računalnike in konzole, bo odpustil skoraj trikrat več ljudi, kot Adobe (približno 1500), obenem pa so ukinili...

8 komentarjev

Will Wright zapustil Maxis

vir: Gamasutra
Gamasutra - Will Wright, ustvarjalec vseh reči Sim* in soustanovitelj znanega razvijalskega studia Maxis, je danes najavil, da prav ta studio zapušča. Vseeno pa mu ne bo dolgčas, saj se pridružuje klubu Stupid Fun Club, kjer bo lahko uporabljal svojo domišljijo na več področjih. Wright je klub iz lastnega žepa financiral že zadnjih 10 let, zdaj pa bo to postala njegova primarna zaposlitev. V teh desetih letih se je klub posvečal predvsem razvoju robotov in snemanju video posnetkov z njimi.

Klub se bo zdaj, za razliko od Maxisa, posvečal ne le igram, ampak tudi filmom, TV serijam, izdelavi spletnih strani in izdelavi igrač. Electronic Arts in Wright imata v klubu...

7 komentarjev