»

EU napoveduje kazni za ponudnike, ki ne bodo brisali terorističnih vsebin

vir: The Verge
The Verge - Unija namreč pripravlja sprejem novih predpisov, ki bi storitvam, kot so YouTube in družabna omrežja, naložila da v eni uri odstranijo teroristično propagando s svojih platform. V nasprotnem primeru jih čaka denarna kazen. Bruselj je namreč že letos marca v posebnem priporočilu za države članice in podjetja, ki jih to zadeva, zahteval odločnejši pristop do takih pojavov in že tedaj predpisal 60 minutni rok za odstranitev takih vsebin. A kot rečeno, je tedaj šlo zgolj za nekakšno priporočilo, ki pa rezultata ni obrodilo, zato so evropski uradniki očitno s korenčka prešli na palico.

Bolj trde prijeme je v današnjem pogovoru za Financial Times - članek je žal plačljiv - napovedal evropski...

81 komentarjev

Francija subvencionira spletne nakupe glasbe

Slo-Tech - Evropska komisija je odobrila francoski program subvencioniranja nakupovanja glasbe prek spleta v okviru sheme Carte Musique (slov. zemljevid glasbe). Prebivalci Francije, stari med 12 in 25 leti, bodo lahko kupili vrednostno kartico s prednaloženim dobroimetjem v višini 50 evrov za 25 evrov, ki ga bodo nato porabili za nakupe glasbe v spletnih trgovinah. Vsak prebivalec, ki ustreza pogojem v razpisu, bo lahko pridobil eno subvencionirano kartico na leto, tako da Francija načrtuje prodajo okroglega milijona kartic. Dodatna omejitev velja za udeležene založnike, ki iz te sheme ne bodo smeli zaslužiti več kot pet milijonov evrov, kar bi lahko od sodelovanja odvrnilo največje, denimo iTunes, FNAC ali Amazon.

Francoska vlada se je bala, da bo Evropska komisija pobudo zavrnila kot državni intervencionizem, a so bili njihovi strahovi neupravičeni. Še več, Evropski komisar za konkurenco Joaquin Almunia je pozdravil idejo, saj EU podpira iniciative držav članic, s katerimi želijo...

14 komentarjev

Evropski parlament potrdil predlog Gallojeve

Slo-Tech - Evropski parlament je včeraj z 328 glasovi za, 245 glasovi proti in 81 vzdržanimi glasovi potrdil poročilo, ki ga je pripravil francoska konservativka Marielle Gallo iz Evropske ljudske stranke. Kljub potrditvi poročilo ni pravno obvezujoče, marveč predstavlja zgolj stališče Evropskega parlamenta in je kot tako priporočilo za Evropsko komisijo.

Gallojeva v svojem poročilu podpira uvajanje strogih ukrepov zoper kršitelje avtorskih pravic na spletu in sprejetje mednarodnega dogovora ACTA. Čeprav poročilo ni tako strogo kakor francoski zakon HADOPI, poziva k večji zaščiti intelektualnih pravic. V njem kritizirajo tudi Evropsko komisijo, češ da nima dovolj močnega pravnega ogrodja za zaščito intelektualnih pravic. V njem je zapisano tudi, da bi morala Evropa poleg civilnih tožb za kršitev avtorskih pravic uvesti tudi kazenske sankcije. Gallojeva zaključuje, da se Parlament ne strinja s Komisijo, da je trenutno stanje na področju zaščite pravic ustrezno in da imajo avtorji na voljo...

265 komentarjev

Piratstvo ne vpliva na nakupe glasbe

Ars Technica - Nova študija, katere rezultate povzema ArsTechnica, kaže domnevno največje sovražnike glasbene industrije, uporabnike P2P, zloglasne pirate, v zanimivi luči. Raziskali so 1008 britanskih uporabnikov interneta v starosti med 16 in 50 let, izmed katerih je tretjina priznala, da za iskanje glasbe uporabljajo tudi nelegalne vire. To podskupino so nato vprašali, ali zaradi interneta za glasbo porabijo manj ali več denarja, in večina je odgovorila, da približno enako. Izvedena je bila sicer prek interneta, tako da je treba rezultate vsekakor jemati s ščepcem soli, a vendarle. Tudi kanadska vlada je že pred časom raziskovala vpliv deljenja datotek na nakupe glasbe in ugotovila, da redni uporabniki P2P dejansko kupijo več CD-jev. Tudi zadnja raziskava pa je pokazala potrebo uporabnikov po naročniški storitvi, ki bi jim ob ustreznem mesečnem nadomestilu omogočila neomejen in legalen prenos glasbe s spleta. Na britanskem Isle of Man so nekaj takega že poizkusili.

146 komentarjev

Zastonj pretočna glasba za vsakogar

Grooveshark Lite

Slo-Tech - Podjetje Grooveshark je včeraj predstavilo svoj najnovejši produkt, imenovan Grooveshark Lite. Lite ponuja spletno poslušanje glasbe iz njihovega velikanskega kataloga glasbe, brez kakršnekoli registracije in časovne omejitve pri skladbah.

Vmesnik predvajalnika bazira na Flashu in je zelo enostaven, ličen in intuitiven. Omogoča iskanje po glasbeniku ali naslovu skladbe, žanru, popularnosti , itd. Z njim si lahko zelo enostavno sestavite poljubne predvajalne sezname, če pa imate uporabniški račun na Groovesharku si lahko le-te tudi shranite. Grooveshark.com pa ponuja tudi druge storitve kot so nakup glasbe preko spleta in priporočanje glasbe glede na vaš okus.

22 komentarjev

DRM v boju s širšo populacijo

Slashdot - BBC poroča, da so britanci vedno bolj razočarani nad zapleti, ki jih doživljajo ob nakupu glasbe prek spleta. Od različnih formatov, ki so na voljo, je tu še zmešnjava s podporo DRM. Nekdo je tako zapravil 40 funtov, da je ugotovil, da njegov prenosni predvajalnik ne zmore predvajati WMA datotek z vključeno DRM zaščito. Oglejte si še novico in debato na Slashdotu.

V Franciji pa je sodišče razsodilo, da morajo proizvajalci omogočiti možnost izdelave rezervne kopije oz. onemogočiti zaščito pred kopiranjem, potem ko je želel en kupec vsebino DVDja posneti na videokaseto, ker si je želel film ogledati pri materi doma, kjer pa ni DVD predvajalnika. Ta odločitev pa naj bi bila deloma v nasprotju z evropsko direktivo o avtorski pravici. Studio Canal pa se utegne še pritožiti.

9 komentarjev

Microsoft Media Player 9 Series

The Register - Redni užitkarji Windows Update-a ste verjetno zasledili možnost vunpotega (beta) 9. verzije Microsoftovega medijskega predvajalnika, ki je vključen v vsa Okna (v .Net serverjih manjka le ikonica :)). No, program, ki je vsaj zame postal pogojno uporaben v svoji 8. različici, pa v trebušasti devetki prinaša nemalo novih bonbončkov. Klik!

Tako boste oni, ki cenite umotvore današnjih glasbenikov, veseli vgrajenega servisa za nakup glasbe večjih založnikov; izboljšani so predvajalni kodeki, veliko sprememb pa je deležna koda, ki je odgovorna za predvajanje glasbe preko spleta. No, Media Player 9 bo na mojem strežniškem računalu vsekakor zelo uporaben substitut MM Jukeboxu.

Sedaj si grem pa ogledat postavko 'Streaming media server' v seznamu strežnikov tukajle...

10 komentarjev