»

Facebook popravil izbris piškotkov po odjavi

vir: ZDNet
ZDNet - Predvčerajšnjim smo poročali o odkritju Nika Cubrilovica o Facebookovi obravnavi piškotkov po odjavi s strani, ki temu navkljub še vedno omogočajo sledenje uporabniku. Facebook je najprej početje zanikal, dva dni pozneje pa je sporočil, da so vedenje popravili. Temu pritrjuje tudi Cubrilovic.

Facebook ni podal nobene uradne najave o napovedanih spremembah in vzrokih zanje, ampak je zgolj zapisal, kaj so spremenili. Spregovorila sta inženir in predstavnik za stike z javnostmi, a uradne izjave za javnost ni bilo.

Facebook torej v brskalniku pusti pet piškotkov (datr, lu, p, l in act), ki so po njegovih besedah namenjeni zaščiti uporabnikov. To počno tako, da zaznavajo sumljivo aktivnost in prijave v račun, samodejno vpišejo elektronski naslov...

25 komentarjev

Facebook s piškotki sledi tudi po odjavi

ReadWriteWeb - Nad Facebook se zopet zgrinja sveta jeza javnosti oziroma vsaj borcev za zasebnost, saj nove funkcionalnosti še povečujejo možnost, da uporabnik nehote deli svoje brskalne navade z javnostjo.

Z uvedbo Facebook Announcements in novim Timelinom je namreč mogoče takoj deliti s prijatelji, znanci in tudi neznanci (če vključimo Subscriptions), kaj beremo, gledamo, počnemo itd. V praksi to pomeni, da pri prebiranju časnikov prek namenskih aplikacij (primera The Guardian in Washington Post) na svoj zid avtomatično posredujemo povezave in naslove obiskanih člankov, ne da bi sploh kliknili kateri gumb (Všeč mi je, Berem ali kaj podobnega).

Ena izmed elegantnih rešitev je seveda odjava iz Facebooka, tako da ni treba ves čas razmišljati, kako do posamezne vsebine pridemo in...

43 komentarjev

Dopolnitev pravil

Slo-Tech - Z jutrišnjim dnem na Slo-Techu rahlo dopolnjujemo pravila. Pojavila se je potreba po jasni specifikaciji ravnanja z opuščenimi računi.

Tako bomo od sedaj naprej eno leto po preteku leta v katerim ste se nazadnje prijavili iz vašega profila z nekaj izjemami izbrisali vse podatke razen e-mail naslova. Še leto kasneje bomo izbrisali tudi vaš elektronski naslov in vam tako deaktivirali račun.

Pri uporabnikih, ki nimajo objavljenih sporočil pa bomo po enem letu skupaj s podatki izbrisali kar celoten račun.

Bolj jasno je tudi razloženo, kako se samodejno brišejo zapadli oglasi.

Prvi izbris podatkov in računov skladno z novimi pravili bomo izvedli konec junija ter v prvem tednu julija, nato pa vsako leto prvi teden januarja. V primeru, da želite, da se vaš račun ohrani v aktivnem stanju, kljub temu, da ga po 1. januarju 2009 niste uporabili, se do konca junija vsaj enkrat prijavite.

7 komentarjev

Spotify in Facebook pripravljata skupno storitev

Forbes - Facebook in priljubljena stran za poslušanje (streaming) glasbe Spotify pripravljata integrirano glasbeno storitev, ki naj bi bila nared v prihodnjih dveh tednih, poroča Forbes. Ko bo za zdaj še testni projekt končan, bodo uporabniki Facebooka videli novo ikono na levi strani svoje strani (kjer so denimo dogodki, slike, prijatelji ...), s klikom na katero bodo na svoj računalniki namestili storitev Spotify.

Ta bo potem ždela v ozadju in jim omogočila predvajanje glasbe, katere repertoar na Spotifyu je res velik. Dodana bo tudi možnost simultanega poslušanja iste skladbe s prijatelji. Spotify je sicer že sedaj ima povezavo s Facebookom, saj na njegovi strani najdemo Facebook Connect, ki...

5 komentarjev

T-Mobile izdal aplikacijo za VoIP prek Facebooka

ZDNet - T-Mobile je pripravil novo aplikacijo za Facebook, ki omogoča brezplačne klice prek omrežja Facebook. Bobsled, kot se imenuje, omogoča klicanje med uporabniki Facebooka, ne glede na državo prebivališča ali operacijski sistem, ki ga uporabljajo.

Ideja je preprosta. Ne bo si treba zapomniti nobenih telefonskih številk, uporabniških imen ali česa podobnega. Zadostoval bo le klik na prijatelja in če bosta imela oba nameščen Bobsled, bosta lahko govorila. Poleg tega aplikacija ponuja možnost puščanja...

2 komentarja

Varnejša prijava v Googlove račune

Google - Google je včeraj začel za vse uporabnike ponujati storitev varnejše prijave v Googlove račune, ki bo z dodatnim korakom nekoliko podaljšala prijavo in zmanjšala možnost kraje identitete. Uporabniki bodo namreč lahko nastavili, da pri prijavi po vpisu gesla na svojo mobilno napravo prejme sporočilo z enkratno kodo ali pa si enkratno kodo generirajo z aplikacijo za Android, BlackBerry ali iPhone.

Pri tem si lahko nastavijo, da tega ne bo potrebno ponoviti mesec dni, nakar jih bo Google zopet pozval k varnejši prijavi. Na ta način želi Google zmanjšati možnost kraje gesla in zlorabe računa. Omenjena storitev je za Google Apps na voljo že od septembra, sedaj pa jo je Google razširil na vse izdelke in za vse uporabnike.

Kmalu bo Google ponujal varnejšo prijavo kot naše...

30 komentarjev

Facebook aplikacijam dal in kmalu odvzel dostop do naslova in telefonske številke

Neowin - Facebook je ta konec tedna nekoliko spremenil pravila igre in piscem aplikacij dal še več osebnih podatkov uporabnikov. Po novem bodo lahko aplikacije prebrale uporabnikov domači naslov in telefonsko številko, če sta seveda znana. Kot pri vseh podatkih, ki niso javno objavljeni, mora uporabnik potrditi, da jih želi deliti z aplikacijo; a kaj ko vsi ne berejo oken pred klikanjem Naprej. Nad spremembo uporabniki niso navdušeni, saj so objavo na Facebookovem blogu zasuli s komentarji, a so ti skrivnostno izginili. Graham Cluley iz Sophosa je spremembo označil kot novo stopnjo nevarnosti v Facebooku.

Danes pa so svojo politiko že spremenili in novost začasno umaknili. Kot so povedali za TG Daily, so spričo več polemik o nazoru osebnih podatkov...

30 komentarjev

Facebook predstavil nov način komuniciranja

Takole je Zuckerberg novembra 2010 predstavljal nove načine komunikacije po Facebooku.

CNet - Mark Zuckerberg je na težko pričakovani tiskovni konferenci predstavil nov način komuniciranja, kot si ga je zamislil Facebook in so ga časniki prejšnji teden najavljali kot ubijalca e-pošte. Pri razvoju sistema, ki je trajal 15 mesecev, se je Zuckerberg zanesel na pogovore s srednješolci, ki so tekstovna sporočila, elektronsko pošto in obvestila prek Facebooka označili za prepočasne in preveč formalne. Facebook je zato razvil nov sistem, ki je konglomerat obstoječih tehnologij.

Sistem vključuje elektronsko pošto, Facebookova sporočila, Facebookov klepet, tekstovna sporočila na mobilnikih in druge protokole za hipno sporočanje. Novost so poimenovali tekoče sporočanje (seamless...

43 komentarjev

Lamebook preventivno toži Facebook

TechCrunch - Jonathan Standefer in Matthew Genitempo iz Austina v Teksasu sta aprila lani zagnala spletno stran Lamebook, ki je parodija na priljubljeno družabno stran Facebook. Na njej lahko uporabniki s svetom delijo posrečene statuse, slike, komentarje in druge domislice s Facebooka, ki se jim zdijo huronsko smešni. Gre za jasno parodijo, a Facebook nad humoristi ni navdušen, zato so jim marca 2010 poslali zahtevo o prenehanju uporabe imena Lamebook (angl. cease and desist letter). To ni presenetljivo, saj je Facebook napovedal izkoreninjenje vseh strani z obliko imena -book.

Skrbniki strani Lamebook odgovarjajo, da stran ščiti prvi amandma ameriške ustave, saj z jasno nakazano parodijo ne kršijo...

7 komentarjev

Aplikacije s Facebooka zbirajo osebne podatke

The Wall Street Journal - Pri Wall Street Jorunalu so raziskali početje najpopularnejših aplikacij na Facebooku in ugotovili, da velika večina zbira in avtorjem posreduje več osebnih informacij uporabnikov, kot bi smele. Med prvimi desetimi najbolj priljubljenimi so grešnice prav vse, saj posredujejo vsaj informacijo o profilni številki (profile ID), s katero je mogoč dostop do javnega dela profila. Pri nekateri pa ne pomaga niti nastavitev zasebnosti profila na najstrožjo, saj jo nekatere (med prvimi desetimi so take tri tri) aplikacije gladko ignorirajo in delijo še več.

Aplikacije so majhni vtičniki, ki jim uporabniki Facebooka lahko dovolijo dostop do svojega profila, da lahko igrajo igre, delijo svoje interese z drugimi in počno še tisoč in eno drugo (ne)pomembno stvar. Navadno jih pišejo neodvisni razvijalci in niso del uradnega kánona Facebooka, čeprav so po besedah Marka...

20 komentarjev

Facebook uvedel gesla za enkratno uporabo

Slo-Tech - Facebook je včeraj predstavil novo storitev, ki bo omogočala varnejše prijavljanje uporabnikov z računalnikov, nad katerimi nimajo popolnega nadzora - npr. iz kiberkavarn, knjižnic, hotelov, letališč in drugod. Profil je namreč moč povezati s telefonsko številko mobitela. Uporabnik bo pred prijavo na številko 32665 poslal kratko sporočilo z vsebino otp, Facebook pa mu bo nazaj poslal geslo za enkratno uporabo, ki bo veljavno le 20 minut. Na tak način se uporabniki lahko zaščitijo in brezskrbno dostopajo do Facebooka, četudi niso prepričani, da na računalniku nemara ni nameščen beležnik pritiskov na tipke (angl. keylogger).

Druga novost je možnost oddaljene odjave iz Facebooka, kar pride prav v primeru, ko je uporabnik na nekem drugem računalniku odkljukal...

11 komentarjev

Pol milijarde uporabnikov na Facebooku

Hexus - Čeprav so uporabniki s Facebookom nezadovoljni, vodstvu strani kaže dobro pri doseganju cilja, da bi bili nekoč vsi prebivalci Zemlje povezani prek Facebooka. Pred dnevi so namreč dosegli mejnik, ko se je na socialno spletno stran registriral 500-milijonti uporabnik. Za zadnjih 20 odstotkov oz. za preskok od 400 do 500-milijontega uporabnika so potrebovali zgolj pol leta.

Kljub nezadovoljstvu uporabnikov je Facebook vseeno druga najpopularnejša spletna stran na svetovnem spletu, takoj za Googlom. Prav ta popularnost da misliti, da bo zaradi eksponentne rasti Facebook že kmalu imel milijardo uporabnikov. Vseeno pa bodo daleč od pokritosti celotnega sveta, katerega populacija znaša okrog 6,7 milijarde. S trenutnim dosežkom je povezanih le 7,5% prebivalstva Zemlje.

Ob objavi, da je na Facebook registriranih 500 milijonov uporabnikov, je Mark Zuckenberg, CEO Facebooka, javnosti predstavil še Facebook Stories, ki uporabnikom omogoča deljenje daljših zgodb. Do sedaj so lahko delili le...

24 komentarjev

Facebook z ohlapnejšimi pogoji uporabe

TechCrunch - Priljubljena spletna stran za druženje Facebook je napovedala še eno spremembo politike zasebnosti, ki bo uporabnike še malo bolj razgalila na spletu, če se ne bodo samoiniciativno izpisali. Po novem bodo tretje strani uporabnike avtomatsko prijavile v Facebook Connect s pomočjo piškotkov, ki jih nosimo s seboj v brskalniku, tudi če se uporabnik še nikoli ni prijavil na to stran. Poleg tega bo imela ta stran dostop do vseh podatkov v profilu, ki imajo označeno vidnost vsem - in po lanski spremembi pravil so ti vsi, če uporabnik ne nastavi drugače. Od nove storitve se bo sicer moč odjaviti, a privzeto bodo vsi uporabniki prijavljeni (opt-out). Počasi se zasebnost na internetu krči.

51 komentarjev

Četudi ga ne uporabljate, Facebook pozna vaše prijatelje

Graf poznanstev nekega uporabnika Facebooka

Heise - Facebook je postal del našega življenja, če to hočemo ali pa ne. Kdor ga uporablja, se je moral sprijazniti s tem, da Facebook pozna njegov krog prijateljev in znancev in vse, kar na svojo oglasno desko pripne. Razočarani bodo tisti, ki ga ne uporabljajo in gojijo iluzije, da Facebook o njih ne ve ničesar. Če odmislimo slike, ki se vseeno znajdejo na profilih prijateljev, ve Facebook tudi, s kom se družite.

Na Heise beremo o nekem Nemcu, ki nima svojega računa na Facebooku. Ko si ga je omislil njegov prijatelj, mu je ta prek pozdravne aplikacije poslal vabilo za pridružitev. V njem sistem...

185 komentarjev