»

Indijska stranska vrata v RIM-ovih, Nokiinih in Applovih izdelkih najbrž potegavščina

Reuters - Prejšnji teden smo poročali o domnevnem odkritju dokumentov, ki naj bi dokazovali, da so RIM, Nokia in Apple v svoje mobilne naprave za indijski trg po navodilih vlade vgradili stranska vrata za prisluškovanje. Dokumente naj bi hekerska skupina Dharamraja pridobila ob vdoru v strežnike indijske vojske, od koder izvira tudi objavljena izvorna koda Symantecovih programov. Sedaj se pojavljajo resni dvomi o pristnosti dokumentov, saj naj bi šlo za ponaredke. Vdor se je seveda resnično zgodil, kar je že v petek potrdil Symantec.

Ameriške oblasti so takoj po objavi dokumentov začele preiskavo, saj je bila domnevna tarča prisluškovanja prav njihova komisija. Izsledkov preiskave ZDA še niso razkrile, se pa porajajo dvomi o pristnosti dokumentov. Neuradno so indijski predstavniki povedali, da so dokumenti ponarejeni, saj je besedilo nameščeno, podpis pa prekopiran iz drugih uradnih dokumentov. Tudi Rumel Dahiya z Inštituta za obramboslovje, ki ga financira indijska vojska, je dejal, da gre...

4 komentarji

Ukraden del izvorne kode za Symantecova programa, nevarnosti ni

SecurityWeek - Hekerji, ki so po lastnih navedbah združujejo v skupini Dharmaraja, so na Pastebinu objavili (vnos je medtem že izbrisan, a je na Googlu še dostopna arhivirana verzija), da so uspeli pridobiti dele izvorne kode za različne programe za računalniško varnost. Trdijo, da gre za programe več podjetij, ki so podpisale pogodbe z indijsko vlado in vojsko o dobavi programske opreme. Ni namreč neobičajno, da tovrstni uporabniki v zameno za podpis pogodb zahtevajo razkritje izvorne kode, s čimer preverijo, da je izdelek resnično neškodljive in brez stranskih vrat ali očitnih varnostnih pomanjkljivost.

Hekerji so zapisali, da gre v glavnem za programsko opremo družine Norton podjetja Symantec. Ta...

18 komentarjev

Indija razvija svoj operacijski sistem iz varnostnih razlogov

V. K. Saraswat

Slo-Tech - Indijska Organizacija za obrambne raziskave in razvoj (DRDO), ki deluje pod okriljem indijske vojske, je objavila, da bodo razvili svoj operacijski sistem. Predsednik DRDO V.K. Saraswat je novinarjem pojasnil, da bodo na razvojnih mestih v Bangaloreju in New Delhiju začeli razvijati sistem, ki bo podoben že napisanim, le da bosta izvorna koda in arhitektura v ekskluzivni lasti indijske vojske. Na ta način se želijo obvarovati pred zunanjimi grožnjami in kibernapadi iz tujine, saj jih sila moti, da so vsi operacijski sistemi razviti v tujini. Na projektu za zdaj deluje 50 najpametnejših znanstvenikov iz različnih laboratorijev (Indian Institute of Science, Indian Institute of Technology) in zasebnih podjetij.

Ideja...

26 komentarjev

RIM popustil tudi v Indiji

BlackBerry v trgovini v Kalkuti

Reuters - Nedavno smo poročali, da je Saudova Arabija zagrozila, da bo prepovedala pošiljanje hipnih sporočil na blackberryjih. Zaplet je RIM rešil tako, da je napovedal postavitev lokalnega strežnika za blackberryje v tej državi, do katerega bodo imele dostop tudi saudske oblasti. Podobne pomisleke, češ da šifrirana komunikacija, ki jo nudijo blackberryji, služi teroristom, so imeli tudi Indijci in tudi tu je RIM pokleknil.

RIM jim je namreč obljubil tehnično rešitev za dešifriranje podatkov z blackberryjev, so v petek potrdili v New Delhiju. Rok za izpolnitev za zaveze se bo iztekel 31. avgusta. Če ga RIM ne bo spoštoval, indijske oblasti grozijo z ukinitvijo storitve BlackBerry v državi. V tako radikalen razplet seveda ne gre...

0 komentarjev

Prenosnik za deset dolarjev?

Slashdot - Indijska vlada je napovedala, da razvija poceni prenosnik za svoje šolarje, ki bo stal 500 rupij ali približno deset dolarjev, kot odgovor na prenosnike iz programa One Laptop Per Child. S slednjim se Indijci ne razumejo preveč dobro, ker se jim zdi 100 dolarjev, ki se je s skritimi stroški povzpelo na 200 dolarjev, preveč. Prototip, ki so ga sestavili na Indian Institute of Science Bangalore, Indian Institute of Technology Chennai in podjetju Semiconductor Complex, bodo na ogled postavili 3. februarja, ko bodo zagnali Nacionalni projekt izobraževanja z informacijsko in komunkacijsko tehnologijo, in naj bi trenutno stal 20 dolarjev, a pričakujejo znižanje cen ob masovni proizvodnji. Specifikacij nano prenosnika niso razkrili, tako da najpomembnejše vprašanje ostaja, kaj lahko v prenosnik stlačimo za 10 dolarjev. Prav mnogo gotovo ne. Slashdot.

67 komentarjev

Microsoft bo pokazal izvorno kodo Windows Indijcem?

The inquirer - Že pred časom se je indijska vlada odločila, da bo za edini uradni operacijski sistem vseh državnih ustanov sedaj uporabljala Linux. (Klik!) Microsoft se je seveda kmalu začel pogajati in poskušal pripraviti Indijo do tega, da bi vseeno uporabljala Windows. Cene -- ki je eden od glavnih argumentov, da so se Indijci odločili za Linux -- seveda ni bilo mogoče spremeniti do takšne mere, da bi se izenačila z Linuxom, zato so se Microsoftovci odločili, da ponudijo vpogled v izvorno kodo Windowsov izbranim vladnim osebam. Več podrobnosti lahko izveste na The Inquirerju, o novici pa je pisal tudi India Times.

19 komentarjev

experience the EXperience

The inquirer - Microsoft ni znan samo po svojih operacijskih sistemih in Officu, ampak tudi po dobrih reklamah, ki propagirajo njihove izdelke. Po poročanju ostalih on-line medijev, je bila ena boljših reklam, ki oglašuje Win XP nastanjena na Microsoftovi Švicarski strani, kjer pa so jo zaradi rahlo sporne vsebine raje umaknili. Vendar bati se nič, ne boste prikrajšani. Ker so nekateri pravi norci na varnostne kopije, so filmček prekopirali. Ena izmed takih strani je tudi W2KNews, kjer si lahko prej omenjeno reklamo ogledate. In kaj je tako posebnega v njej? Ja kaj le, primite mišaka, kliknite sem in si poglejte.

3 komentarji