»

Apple z odličnim četrtletjem postal prvo bilijon dolarjev vredno podjetje

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Applova delnica je danes dosegla nov rekord, prešla je namreč vrednost 207,05 dolarja, kar pomeni da je Apple po tržni kapitalizaciji postal v prvo, bilijon dolarjev vredno podjetje na svetu.

Rast je posledica včeraj objavljenih in obenem najboljših četrtletnih rezultatov v zgodovini družbe, številke so malone na vseh področjih prehitele napovedi. Primerjano z lanskim letom, so jim prihodki zrasli za 17 % in dosegli vrednost 53 milijard USD, dobiček je pri tem znašal 11,5 milijarde, kar pomeni 32 % več glede na enako lansko obdobje. Pravzaprav je bila rast prodaje dvoštevilčna v vseh svetovnih regijah, razen na Japonskem.

Dobre številke pa v resnici niso odraz večje prodaje, pač pa...

72 komentarjev

Ekonomika Androida

Google večino svojih mobilnih prihodkov ustvari z oglasi (in bogatenjem svoje mobilne baze), ne Android licenčninami.

vir: Slashdot
Slashdot - Ena od zanimivih posledic Oraclove tožbe (avg. 2010) zaradi Googlove kraje rabe Jave v Androidu bi lahko bila objava resničnih podatkov o prihodkih iz Android platforme, ker se nanje pač mora opirati višina Oraclovega zahtevka za odškodnino. Google številk sicer še ni javno razgrnil, je pa Oraclu ponudil poravnavo v višini $2.8 milijona dolarjev takoj plus 0.515% vseh Android prihodkov na letni osnovi.

Guardian in še nekateri so mnenja, da se prvi znesek (2.8 milijona) nanaša prav na 0.515% vseh prihodkov iz zadnjih štirih let, odkar je Android na voljo. To bi pomenilo, da je Google dosedaj iz naslova Androida vse skupaj ustvaril le 544 milijonov zelencev, oz. nekje 1.7 ameriškega dolarja na prodani telefon. Apple...

25 komentarjev

Pametni mobilniki prevzemajo svet

Ars Technica - Število lastnikov pametnih mobilnih telefonov v primerjavi z deležem uporabnikov, ki si lastijo manj zmogljive, neumne mobilne telefone, narašča. To potrjuje več kazalcev, tako tistih iz prodaje kot tudi rezultati anket in število prikazanih oglasov. Na strani prodaje imamo poročilo z Otoka, kjer ocenjujejo, da bo v roku enega leta pametne mobilne telefone uporabljala že polovica uporabnikov mobilnih omrežij. Tukaj dominira predvsem Android, ki je odskočna deska iz sveta manj pametnih v svet pametnih mobilnih telefonov za skoraj tri četrtine vseh kupcev telefonov z Googlovim operacijskim sistemom. Manj kot dva odstotka teh kupcev je po drugi strani zamenjalo platformo z Applovega...

53 komentarjev

Najbolj zanesljiva platforma RIM BlackBerry

PC Magazine - WDS je objavil rezultate leto dni dolge študije, v sklopu katere so zbirali vse klice na svojo pomoč za uporabnike, ki so jih izvedli uporabniki različnih mobilnih telefonov. Zanimal jih je razrez po znamki operacijskega sistema, ki je tekel na njih. Rezultati so zanimivi, saj je daleč največ strojnih problemov bilo s telefoni z Androidom. A za to obstaja povsem logična razlaga.

Ker je bilo klicev za vsako znamko operacijskega sistema različno mnogo, so izračunali delež klicev, ki je imel za vzrok napako v strojni opremi. Ugotovili so, da je ta delež pri androidnih telefonih znašal 14 odstotkov, pri Windows Phone 7 devet odstotkov, pri iphonih osem odstotkov in pri blackberryjih 3,7 odstotka. Med junijem 2010 in majem 2011 so prejeli 600.000 klicev, kar je...

12 komentarjev

Prodanih 10 milijonov najpopularnejšega androida Galaxyja S

vir: Heise
Heise - Samsung pravi, da je v preteklem letu prodal 10 milijonov primerkov svojega pametnega telefona Galaxy S, ki je prišel na trg junija. Od tega je bila četrtina prodanih v Evropi, štiri milijone v Severni Ameriki in petina v Aziji. Letos jih želijo prodati dvakrat več, kar je razumljivo, saj bo na prodaj celo leto in ne zgolj polovico.

Po podatkih Gartnerja je Samsung tudi največji proizvajalec androidnih telefonov z 32-odstotnim tržnim deležem. Za njim sta HTC s 27 odstotki in Motorola s 17 odstotki. Ni pa Android najpopularnejši operacijski sistem za...

20 komentarjev

Nokia še vedno kraljuje

Tržni deleži v številkah

vir: CNet
CNet - Kljub veliki rasti Androida, popularnosti trgovin z aplikacijami na Applovem iPhonu in razširjenosti BlackBerry-jev med poslovnimi uporabniki Nokia še vedno kraljuje na vrhu lestvice najpopularnejših izdelovalcev mobilnih telefonov. Delež njihovih mobilnih telefonov je v preteklem četrtletju znašal le malce manj od tretjine, 32,4 %, v primerjavi s 36,5 % v enakem obdobju lani. Vseeno so v letošnjem četrtletju z dobrimi 110 milijoni dostavljenih mobilnih telefonov dvignili proizvodnjo za okrog 2 milijona, a je konkurenca napredovala še toliko bolj. Na drugem mestu je Samsung, eden izmed proizvajalcev, ki so v preteklem letu pridobili, saj so z 71,4 milijoni dostavljenih mobilnikov proizvodnjo dvignili za več kot 10 milijonov kosov in z 20,3 % trga skočili na okroglih 21 %. LG je na tretjem mestu izgubil 2,3-odstotni...

16 komentarjev

Motorola posluje z dobičkom

Motorola RAZR - Motorola Droid izpred nekaj let, vsaj po pomembnosti za delovanje podjetja

vir: engadget
engadget - Mobilna divizija Motorole, odgovorna za mobilne telefone, je po letu 2006 v preteklem, tretjem četrtletju letošnjega leta prvič poslovala z dobičkom. Celotno podjetje že ves čas ni imelo izgube, predvsem po zaslugi drugega dela, odgovornega za domača omrežja (npr. modemi) in mobilne rešitve (radijski oddajniki, ki jih pogosto uporabljajo v vojskah in policijah po svetu), a se bo podjetje razdelilo v dva dela, v enega, namenjenega zgolj mobilnim telefonom, ter drugega, ki bo skrbelo za prej opisane izdelke. Kot smo že poročali bosta oba dela še vedno nosila ime Motorola.

V tretjem letošnjem četrtletju je oddelku za...

1 komentar

MoMoSlo S03E01 - APPCircus@MoMoSlo

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek se bo v Kiberpipi začela nova sezona Mobile Monday dogodkov. Prva epizoda letošnje sezone bo namenjena predstavitvam aplikacij v okviru tekmovanja APPCircus.

Po uvodnem dejanju, kjer bodo predstavljene novosti tretje sezone MoMoSlo, se bo ob 19:30 pričela predstavitev APPCircusa. Gre za prikaz najbolj ustvarjalnih in inovativnih mobilnih aplikacij. APPCircusu se lahko priključijo razvijalci, mlada podjetja in drugi zainteresirani ter si tako pridobijo priložnost za nominacijo na finalu v Barceloni.

Na voljo je 10 predstavitvenih terminov za najobetavnejše slovenske mobilne aplikacije. Ocenjevanje aplikacij bo opravila najboljša možna žirija, obiskovalci Mobile Monday Slovenija.

V kolikor razvijate mobilno aplikacijo in želite sodelovati, lahko aplikacijo prijavite in predstavite tudi svoje delo.

Več o dogodku...

2 komentarja

Apple znova rekordno

iPhone 4, vir skoraj polovice prihodkov za Apple

vir: CNet
CNet - Applova desetina tržnega deleža računalnikov v ZDA je bila dosežena le na en način, z dobro prodajo le-teh. A dobro so se očitno prodajali še ostali izdelki iz Cupertina, saj so zabeležili še eno rekordno četrtletje. V zadnjem četrtletju njihovega fiskalnega leta 2010 so s prek 20 milijardami dolarjev pridelali kar 4,3 milijarde dolarjev čistega dobička, kar na delnico nanese dobrih 4,5 dolarja. S tem so presegli pričakovanja delničarjev (ti so pričakovali okrog 19 milijard prihodkov) in za dve tretjini zvišali prihodke iz enakega obdobja lani.

Prodajne številke so izboljšali v vseh kategorijah izdelkov, ki jih prodajajo, saj so s 3,8 milijoni prodanih Macov v primerjavi...

96 komentarjev

APPCircus v Ljubljani

Kiberpipa - Prvi MobileMonday dogodek nove sezone bo v Slovenijo prinesel predtekmovanje APPCircusa. Slednji se bo zaključil februarja 2011 na World Mobile Congress-u v Barceloni.

Tekmovanje je namenjeno vsem podjetjem ter samostojni razvijalcem, ki ustvarjajo mobilne aplikacije v najširšem pomenu. Za prijavo je dovolj delujoči prototip. Tekmovanje ni omejeno na specifično mobilno platformo ali operaterja in je tako odprto za vse inovativne ter uporabne aplikacije.

Na lanskem tekmovanju Mobile Premier Awards, ki je predhodnik APPCircus-a, se je slovensko podjetje Visionect prebilo do finala.

Več informacij o tekmovanju dobite na MobileMonday.si

0 komentarjev

HTC podvojil zaslužke, Android hitro raste

HTC Desire HD - težko pričakovan HTC z Androidom

vir: HotHardware
HotHardware - Tretje letošnje četrtletje, med julijem in septembrom, je bilo za HTC nedvomno eno izmed boljših. V primerjavi z enakim obdobjem lani so namreč kar podvojili zaslužek, saj je ta letos znašal 360 milijonov USD v primerjavi z lanskimi 184 milijoni. V drugem letošnjem četrtletju so zaslužili nekoliko manj kot v zadnjem, 268 milijonov USD. Poleg precej večjega zaslužka so pričakovano narasli tudi prihodki, celo bolj močno kot čisti dobiček.

Lani so namreč imeli za 1,1 milijarde USD prihodkov, medtem ko so ti v letošnjem 3. četrtletju znašali kar 2,45 milijarde. Najverjetnejši krivec za rast prihodkov in skok na 4. mesto najpopularnejših proizvajalcev mobilnih telefonov je...

7 komentarjev

Windows Phone 7 vseeno s preoblekami?

HTC Vision - Android in fizična tipkovnica

vir: engadget
engadget - Pri Microsoftu so ob predstavitvi Windows Phone 7 zatrdili, da operaterjem in proizvajalcem ne bodo dovolili preobleči svojega operacijskega sistema, kot je bilo to mogoče s preteklimi izdajami in je še mogoče z Androidom. Rezultat predelav so HTC-jev SenseUI, Samsungov TouchWiz ter na npr. na Androidu Motorlin MotoBlur. A pri HTC-ju se ne dajo, saj so povedali, da se bo SenseUI pojavil tudi na Windows Phone 7, čeprav ne v takšnem obsegu, kot ga poznamo sedaj. Očitno ne bo šlo za polno preobleko, temveč zgolj za dodatke k operacijskemu sistemu. Morda kopiranje teksta, ki ga ni v Windows Phone 7? Pri Googlu so za prihodnjo izdajo Androida, poznanega pod kodnim imenom Gingerbread in očitno različico 3.0, napovedali popolno...

5 komentarjev

Znani prvi proizvajalci telefonov z Windows Phone 7

Dell Lightning

vir: engadget
engadget - Pri Microsoftu so obelodanili peterico proizvajalcev elektronskih naprav, ki bodo ob javni predstavitvi Windows Phone 7 na tržišču ponudili svoje mobilne telefone, na katerih bo tekel nov Microsoftov operacijski sistem. Peterico sestavljajo Asus, Dell, HTC, LG in Samsung, kjer ima na področju mobilnih telefonov še najmanj izkušenj Dell. Prav slednji je bil skupaj s HTC-jem kot proizvajalec potrjen šele sedaj, a se je za oba že pred časom pričakovalo, da bosta pripravila na Windows Phone 7 osnovane mobilne telefone.

Dell je namreč pred časom predstavil konec letošnjega leta in v začetku leta 2011 prihajajoče mobilnike, na katerih bo tekel ali Windows Phone 7 oz. Android. HTC je po drugi strani eno izmed...

12 komentarjev

Android 2.1 na HTC Hero pred koncem junija

HTC Hero končno v koraku s časom?

vir: engadget
engadget - Lastniki HTC-jevega nekdanjega ponosa in vrha ponudbe na seznamu mobilnih telefonov z Androidom, Heroja, se ta trenutek zdijo kot eni najbolj opeharjenih ljudi na svetu. Pri HTC-ju so preskočili celo Android 1.6, češ da se bodo posvetili nadgradnji na Android 2.0 Slednji je izšel 6. novembra 2009 z Motorolinim Droidom, ki mu je v začetku letošnjega leta sledil še Android 2.1, oba z istim kodnim imenom Eclair.

Meseci so minevali, kakor tudi datumi mnogih obljub o izidu nadgradnje. Kot kaže bo agonije konec, saj naj bi mobilni telefoni že v kratkem (oz. so že) dobili pred-popravek, kateremu bo v celotni Evropi še pred koncem junija sledila nadgradnja neposredno na Android 2.1, kar pomeni, da so pri HTC-ju preskočili še...

30 komentarjev

Android pridobiva, Windows Mobile izgublja

Mali zeleni robotek, ki je ljubljenec vedno večje populacije

vir: Wikipedia
HotHardware - Večjih sprememb na trgu pametnih mobilnih telefonov med lanskim oktobrom in letošnjim januarjem ni bilo, če izvzamemo Microsoftov Windows Mobile in Googlov Android. Obema se je tržni delež spremenil za 4 odstotne točke, z veliko razliko v smeri. Android je namreč pridobil, celo 4,3 točke, medtem ko je Windows Mobile 4 odstotne točke izgubil. Tržni delež je izgubil še Palm, ki je s 7,8% tržnega deleža padel na 5,7%, a so vsi ostali nekaj malega pridobili. RIM je z dodatne 1,7 odstotne točke pristal na 43% tržnega deleža, Apple pa je pridobil le 3...

19 komentarjev

Symbian in Windows Mobile nazadujeta

Deleži mobilnih operacijskih sistemov

vir: CNet
CNet - AdMob morda res nima najbolj natančne slike tržnih deležev operacijskih sistemov za pametne mobilne telefone, a so po drugi strani morda le-ti nekoliko bolj reprezentativni. Pametni mobilniki so multimedijske naprave in so mišljeni tudi za ogled spletnih strani. AdMob svoje statistike sestavlja glede na oglase, ki so prikazani mobilnim telefonom. Mnogo je verjetno uporabnikov, ki imajo pameten mobilnik, a nikoli ne zaženejo spletnega brskalnika. Nekoliko logično je torej sklepati, da bi isti uporabniki lahko preživeli tudi z neumnim, oz. feature telefonom, saj je vprašanje, če sploh izkoriščajo prednosti, ki jih pametni mobilniki prinašajo.

Kakorkoli že, avgust je, sploh v primerjavi z letošnjim februarjem, postregel z...

62 komentarjev