»

Države G7 sprejele dogovor o globalni obdavčitvi multinacionalk

vir: Pixabay

Slo-Tech - Sedmerica najrazvitejših držav je na sinočnjem srečanju finančnih ministrov v Londonu sprejela zgodovinski dogovor o obdavčitvi multinacionalk. Ključna dela dogovora sta dva, prvi je zaveza, da bodo velika podjetja poslej primorana davke plačati v državah, kjer svoje storitve oz. izdelke dejansko prodajajo, ministri pa so se obenem dogovorili še za minimalno stopnjo davka na dobiček v višini 15 odstotkov, kar bo preprečevalo, da si države z davčno stopnjo med sabo konkurirajo.

Sporazum je pomemben zaradi dosedanje prakse velikih podjetij, da so za sedež poslovanja izbrale katero od držav z nizko davčno stopnjo, nato pa dobiček prikazovale in davke plačevala tej državi. Še vedno odmeva primer Amazona.

Podrobnosti bodo sicer še predmet pogajanj v prihodnjih mesecih, bo pa sporazum najverjetneje zajel podjetja z več kot desetodstotno stopnjo dobička. To je že sprožilo bojazen nekaterih držav, da novost ne bo doletela Amazona, ki ima nekoliko nižji delež dobička v prometu. A je to

135 komentarjev

CES 2011: OLPC pokazal nov XO 1.75

ComputerWorld - Projekt OLPC (One Laptop Per Child) je na CES-u 2011 pokazal nov prenosnik XO 1.75, ki stane le 165 dolarjev in se počasi približuje cilju, to je do leta 2012 izdelati in prodajati XO 3.0 za manj kot sto dolarjev (razvoj XO 2.0 so bili že preklicali).

XO 1.75 ima 8,9-palčni na dotik občutljiv zaslon in procesor arhitekture ARM. To je tudi razlog, da porabi dvakrat manj energije od predhodnikov, ki so uporabljali arhitekturo x86. XO 1.75 poganja čip Armada 610 z 1 GHz iz podjetja Marvell Technology. Ker je prenosnik namenjen odročnim krajem, kjer je elektrika lahko problem, ga je možno napolniti ročno, kar traja slabi dve uri.

Dizajn...

6 komentarjev

OLPC podpisal dogovor o financiranju z Marvellom

OLPC XO-3

vir: Hexus
Slo-Tech - Fundacija OLPC (One Laptop Per Child) je objavila, da so že pred nekaj časa podpisali dogovor o sofinanciranju s kalifornijskim podjetjem Marvellom. Slednji se je kot novi partner projekta zavezal, da bo zagotovil 5,6 milijona dolarev za razvoj novega tabličnega računalnika, ki ga OLPC imenuje XO 3. XO je bil naprodaj za približno 200 dolarjev, medtem ko so XO 2 kmalu po predstavitvi odpovedali. Razvoj je takrat krenil neposredno proti tretji inkarnaciji.

Ustanovitelj OLPC Nicholas Negroponte poudarja, da je bil Marvell ves čas eden izmed partnerjev pri projektu, sedaj pa je postal glavni partner. Prav tako je obljubil, da bodo imeli kaj konkretnega pokazati že do januarskega CES-a v Las Vegasu. Z XO 3...

6 komentarjev

Načrti OLPC za prihodnja tri leta

OLPC XO

PC Magazine - Projekt OLPC (One Laptop per Child) je predstavil svoje načrte za prihodnje triletno obdobje. Že prihodnji mesec se nam obeta XO 1.5, to bo prenosnik za 200 dolarjev. Šlo bo za načeloma isti sistem, kot je trenutni XO 1.0, le da bo imel namesto AMD-jevih procesorjev Viine, več pomnilnika in hitrejši takt. V začetku leta 2011 bomo deležni nadgrajene verzije XO 1.75, ki naj bi imela 8,9-palčni zaslon, občutljiv na dotik, in procesor ARM Marvell, cena pa znašala le še 150 dolarjev.

Cilj nameravajo doseči do leta 2012, ko bomo dobili tablet PC XO 3.0 za manj kot sto dolarjev. Ideja je plemenita, a OLPC se od samega začetka bojuje s težavami. Lani so tako izgubili podporo Intela, letos pa so...

0 komentarjev

Lahki prenosnik za sto dolarjev

Africa

Slashdot - CherryPal je izdal lahki prenosnik (netbook) z imenom Africa, ki bo namenjen uporabnikom v deželah v razvoju. Za razliko od sorodnega projekta OLPC (One Laptop Per Child), kjer prebivalci bogatejših držav kupijo dva prenosnika in avtomatično enega podarijo revežem, se Africa prodaja neposredno končnim uporabnikom za 99 dolarjev. Pričujoči netbooki nimajo stalne sestave, saj CherryPal komponente sestavlja skupaj podobno, kot to počnemo z namiznimi računalniki, pri čemer pazi, da končni izdelek zadostuje minimalnim zahtevam. Te so sedempalčni zaslon, procesor s taktom 400 MHz, 256 MB pomnilnika, 2 GB flash pomnilnika, ethernet, Wi-Fi, USB. Vse skupaj teče z Windows CE ali namenska distribucija Linxua Green Maraschino, ki...

14 komentarjev

OLPC po novem s procesorji Arm

Slashdot - Iniciativa OLPC (One Laptop Per Child) se je odločila, da bo počasi prenehala uporabljati procesorje na arhitekturi x86, marveč bo v prihajajočem (napovedani datum prihoda je 18 mesecev od zdaj) prenosniku XO-2 raje posegla po varčnejših procesorjih Arm, da bi dosegla daljšo avtonomijo prenosnika. Spomnimo, da trenutno uporabljani procesor XO-1 poseduje AMD-jev čip Geode, ki je arhitekture x86.

Glavni cilj OLPC-ja je že omenjeno daljše delovanje prenosnika ob večji funkcionalnosti, je dejal Ed McNierney. Trenutno Geode porabi 5 W, kar je za večino ljudi izredno malo, a za OLPC predstavlja velik problem, je še dodal. Nekoliko čudna je izjava predsednika Negroponteja, ki je Microsoft pozval, naj čim prej napravi verzijo Windows, ne Windows Mobile, ki bo tekla na Arm. Trenutno je do česa takega še daleč, a Negroponte pravi, da se v 18 mesecih utegne marsikaj zasukati. Iz Redmonda še ni komentarjev. Tudi sicer pa otrokom poznavanje odprtokodnega sistema gotovo ne bi škodilo. Več o tem.

14 komentarjev

OLPC-ju škripa

CNet - Pri denarju se vse konča in še posebej to velja za raznovrstne človekoljubne projekte. Iniciativa OLPC (one laptop per child), ki skuša revnim otrokom v tretjem svetu s pomočjo bogatih botrov v razvitih državah priskrbeti poceni računalnike, se je znašla v finančnih škripcih. Tako bodo odpustili polovico zaposlenih, medtem ko bodo preostalim 32 srečnežem znižali plače in nekoliko prestrukturirali svoje delovanje. Ustanovitelj in predsednik OLPC-ja Nicholas Negroponte je dejal, da se bodo osredotočili na razvoj druge generacije prenosnikov OLPC, medtem ko bodo razvoj Sugarja prepustili odprtokodni skupnosti. OLPC se je v zadnjem letu spopadel s kar nekaj težavami in preprekami, saj ga je npr. zapustil pomemben partner Intel, a ni umrl. Na novo so v sodelovanje privabili Amazon, ki tržni njihovo ponudbo Podari enega, prejmi enega, kjer lahko vsakdo kupi dva prenosnika OLPC XO-1, od katerih se potem eden pošlje plačniku, drugi pa daruje otrokom v tretjem svetu.

44 komentarjev

OLPC v škripcih v Nigeriji

Groklaw - O iniciativi OLPC (one laptop per child, en prenosnik na otroka) smo že poročali. Gre za poskus računalniškega opismenjevanja otrok tretjega sveta, ki bodo prejeli poceni prenosnike (ki so se podražili s stotih na skoraj dvesto dolarjev), na katerih se bodo naučili rokovanja z računalnikom.

Sliši se odlično, a Nigerijci niso tako navdušeni. Nigerijski izdelovalec tastatur LANCOR jih obtožuje kršitve patenta in zahteva 20 milijonov dolarjev za povzročeno škodo in sodno prepoved distribucije OLPC-jevih računalnikov v Nigeriji. Slednje jim je celo uspelo, saj so na sodišču v Nigeriji sprožili obravnavo in jo OLPC-ju mojstrsko zamolčali, tako da je sodišče na podlagi enostranske predstavitve dokazov razsodilo v prid LANCOR-ju in prepovedalo distribucijo računalnikov OLPC v Nigeriji. Povzetek celotne sage si lahko preberete na Groklawu.

107 komentarjev