»

FTDI priznal onesposobitev čipov

Slo-Tech - Škotski FTDI je priznal, da so izdali gonilnik, ki naprave s ponarejenimi čipi FT232 (USB-to-UART) onesposobi. Čeprav so gonilnik umaknili, je to daleč od opravičila.

Če na kratko strnemo. Ta teden se je na Windows Update pojavila posodobitev gonilnika za USB, po namestitvi katere je precej naprav prenehalo delovati. Izkazalo se je, da če gonilnik zazna ponarejen čip, njegovo kodo PID (product ID) spremeni 0, zaradi česar ga operacijski sistem ne zazna več pravilno.

Sprva se je še špekuliralo, da gre mogoče za kakšen neposrečen stranski učinek. Sedaj pa je FTDI potrdil, da si prizadevajo...

209 komentarjev

Linux hardware database

Slashdot - Čeprav je Linux operacijski sistem pritegnil marsikaterega velikana računalniške industrije, ki je razvijalcem poslal pomoč v obliki programerjev, ostaja programiranje gonilnikov še vedno v domeni navdušencev. Do tukaj vse lepo in prav, vendar so navdušenci raztreseni po celemu svetu, zato je iskanje gonilnikov lahko tudi prava mora... Ali pa tudi ne, če veš kje iskati. Dobre duš'ce na tej strani so se odločile, da uporabnikom Linuxa olajšajo dolgotrajen lov za gonilniki, zato so na svoji strani ponudili gonilnike za praktično vse bolj ali malce manj poznane kose strojne opreme. Kar dobra stran, če iščete gonilnike. Seveda lahko vse skupaj tudi zakomplicirate do nezavesti in se lotite iskanja gonilnikov na svojo pest (beri: z Googlom), vendar mislim, da bo prvotna rešitev zagotovo prevladala med večino uporabnikov .

1 komentar

WinXP še in še ...

Tom's Hardware - Zanimivo, da so WinXP poželi toliko zanimanja in to še v beta obliki. Mnenja o tem Microsoftovemu novemu umotvoru so sicer deljena, ampak vsaj po mojem mnenju čaka ta operacijski sistem kar precej beleščeča prihodnost, saj bodo po njem posegali predvsem tisti, ki so navajeni klasičnih Microsoftovih operacijskih sistemov z uporabniku prijaznim videzom in splošno nezahtevnostjo. Da bi vam spet malce vzbudil apetite, sem vam poiskal še test na WinXP na Tom's Hardware, kjer imajo po mojem mnenju, kljub nekaterim predsodkom o poštenosti tamkajšnjih novinarjev, še vedno najboljše teste daleč naokoli.

4 komentarji

Gonilniki za WinXP 3dfx grafične

Guru 3D - Nvidia je, ko je prevzela 3dfx, dobila tudi vse pravice nad trženjem njihovih idelkov. To pomeni vse! Tehnologije, čipi in tudi gonilniki. Teh gonilnikov, ker je to pač Nvidia, ni dovolila vgradati v prihajajoči Microsoftov operacijski sistem, WinXP. Kar pomeni, da WinXP ne bodo imeli že vgrajenih gonilnikov za celo vrsto grafičnih kartic.
Ker pa s(m)o računalničarji p'rjazne d'ušce, se je že najdel nekdo, ki je sam napisal gonilnike za Voodoo3, Voodoo4 in Voodoo5, ki resnično delujejo v WinXP. Dobite jih tukaj.

dodatek by slycer: ker imam tudi jaz na zalogi link do gonilnikov, sem popravil napačno povezavo. Upam, da ne zameriš.

9 komentarjev

WinXP brez podpore za 3dfx

Reactor Critical - Izgleda, da 3dfx kartice uradno ne bodo podprte v WinXP. Kako je do tega prišlo? Ko je Nvidia prevzela 3dfx, je prevzela tudi podporo za 3dfx-ove izdelke. Roko na srce, Nvidiina podpora 3dfx izdelkom je vse prej, kot zadovoljiva, saj se je dotok novih gonilnikov kar nekako ustavil. Pred izidom WinXP Nvidia ni zainteresirana, da bi (z gonilniki) podprla 3dfx Voodoo 3/4/5 izdelke, prav tako pa Nvidia noče ponuditi izvorne kode 3dfx gonilnikov Microsoftu. Izgleda, da Nvidia hoče prepričati nevedno ljudstvo v nakup nove grafične kartice (najverjetneje kakega cenenega Geforca 2 MX). Zakaj nevedne? Večina ljudi pač ne ve, da se lahko v WinXP uporabijo tudi Windows 2000 gonilniki. Vsaj tako pravijo na Reactor Critical. Mimogrede, če si želite ogledati ljudsko mnenje glede tega, potem si preberite to debato.

15 komentarjev

Novi gonilniki za Voodooje!

Gamers Ammo - Očitno x3DFX ni samo en velik hype, temveč je ta skupina programerjev dejansko odločena poskrbeti za vse lastnike legendarnih Voodoo grafičnih pospeševalnikov. Tako so izdali prvi (in po vsej verjetnosti edini) set dodatnih beta gonilnikov za vse Voodoo3/4/5 pospeševalnike, najdete pa jih kar na njihovi domači strani (pod sekcijo Drivers). Gre za nepodprte gonilnike, brez 3DFX Tools programčka, torej jih vsekakor uporabite na lastno odgovornost. Več informacij o teh gonilnikih ter o x3DFXu pa najdete na Gamers Ammo strani.

6 komentarjev

3dfx umika Voodoo-je

Voodoo Extreme - 3dfx počasi resno zapira svoja vrata. Na Best Buy so tako s prodajne liste že umaknili celotno linijo Voodoo-jev od (Voodoo 3 2000 pa vse do Voodoo 5 5500). Tukaj! Pa še slaba novica za vse lastnike dotičnih kartic: 3dfx bo prenehal z tehnično pomočjo po 15. februarju... Upajmo, da bo kdo drug še izdajal gonilnike za Voodoo-je (Quantum 3D??)...

2 komentarja

HSR deluje tudi na Voodoo3 karticah

Jaz - Igor sporoča, da mu je HSR uspelo usposobiti tudi na njegovem Voodooju3 2000. Kot veste, je 3DFX nekaj dni nazaj izdal nove beta gonilnike za Voodoo4/5 kartice, ki podpirajo tudi HSR ali Hidden Surface Removal. Zadeva baje opazno pospeši delovanje iger, vendar je trenutno utripanje slike nevzdržno (tako pravi Igor). Gonilniki so v beta fazi, tako da upajmo, da bo 3DFX utripanje odpravil. Torej, vse kar rabite, so BETA Voodoo4/5 gonilniki ter ta registerski hack in pod 3DFX Advanced Features menijem boste dobili možnost za nastavljanje HSRja. Thnx, Igor!

7 komentarjev