»

Texas Instruments kupuje National Semiconductor

Guardian - Ameriški polprevodniški gigant Texas Instruments je najavil nakup podjetja National Semiconductor, za katerega bodo odšteli 6,5 milijarde dolarjev, vse v gotovini. Približno polovico kapitala za prevzem bo TI pridobil z zadolževanjem. Vrednost predstavlja 78-odstotno premijo na vrednost delnice na začetku tedna pred objavljeno prevzemno namero. Gre za enega največjih prevzemov v zadnjem času, ki bo konsolidiral analogni sektor polprevodnikov, trenutno obvladujoč 42-milijardni trg.

To je eden izmed največjih trgov elektronskih komponent, saj se izdelki uporabljajo za obdelavo analognih signalov iz realnega sveta (zvok, temperatura, svetloba ...), ki se bodisi neposredno uporabijo za krmiljenje bodisi pretvarjajo v digitalni...

4 komentarji

Intel: pametni telefoni z našimi čipi na Windows 8

Paul Otellini

vir: PC Pro
PC Pro - Intelov izvršni direktor Paul Otellini je po objavi odličnih poslovnih rezultatov spregovoril o načrtih za prihodnost in napovedal, da bodo na prihajajočih pametnih telefonih z Intelovimi čipi Microsoftovemu nasprotovanju navzlic namestili Windows 8. Microsoftov Steven Sinofsky je na CES-u pretekli teden povedal, da je pametnim telefonom namenjen izključno Windows Phone, medtem ko bo Windows 8 namenjen tabličnim računalnikom in večjim napravam.

Toda Intela to ne gane. Kot je dejal Otellini, po poenotenju operacijskih sistemov Windows (tu misli na najavo, da bo Windows tekel na ARM) imajo prvikrat priložnost dobiti od začetka spisan operacijski sistem za tablične računalnike, česar sedaj...

23 komentarjev

CES 2011: Intelov bakreni Light Peak nared

vir: IGN
ComputerWorld - Intel je na CES-u povedal, da je tehnologija za komunikacijsko vodilo Light Peak nared. Napovedovali so, da ga bomo dočakali že lani, a bo očitno letos tisto leto, ko se bo prijel. Čeprav so v prvih dizajnih predvidevali uporabo optike, bodo prve verzije uporabljale bakrene vodnike. Intelov podpredsednik David Perlmutter pojasnjuje, da se je baker odrezal presenetljivo dobro in ker je poleg tega še cenejši od optike, ni njegova uporaba nobeno presenečenje.

Prvotne ocene hitrosti so ležale okrog 10 gigabitov na sekundo za razdalje do 100 metrov, česar baker seveda ne bo dosegel. Za večino domačih aplikacij naj bi bil baker dovolj, je zaključil Perlmutter. Na vprašanje, ali bo Light Peak nadomestil USB, ni znal...

16 komentarjev

Standard PCI Express 3.0 dorečen

Yahoo News - Organizacija PCI Special Interest Group, ki je pristojna za standardizacijo PCI Expressa, je včeraj objavila, da je končan in za člane dostopen standard PCI Express 3.0 (PCIe 3). Glavni novosti sta večja hitrost in večja učinkovitost, medtem ko je standard nazaj združljiv s PCIe 2. PCIe 3 ponuja 128- ali 130-bitno kodiranje in prenosno hitrost do osem gigaprenosov na sekundo; tako lahko eno PCIe 3 x16 ležišče zmore 32 GB/s. Prve naprave, ki bodo izkoriščale PCIe 3, bodo usmerjevalniki in stikala za 40-gigabitno omrežje. Testiranje se bo pričelo prihodnje leto, prvi izdelki pa naj bi bili na voljo že v prvem četrtletju.

7 komentarjev

Začel se je IDF 2010

Slo-Tech - Do srede v San Franciscu poteka Intel Developer Forum (IDF), ki je dvo- ali trodnevna prireditev za razvijalce. Od leta 1997 jo Intel prireja navadno trikrat letno. Letos sta zaradi krčenja stroškov le dve - aprila so se zbrali v Pekingu, te dni pa v San Franciscu. Na IDF-u se predstavijo nove tehnologije, ki naj bi v prihodnosti zaživele v domačih in poslovnih računalnikih.

Letos naj bi IDF-u videli predstavitev Sandy Bridgea (mikroarhitekture naslednje generacije, ki bo prva violina letošnje prireditve). Popularna sintagma je še vedno oblačno računalništvo, Intel bo pokazal nove uporabe Atomov. PCI Express 3.0 bo nared šele konec leta, a na IDF se bodo bržkone začele premlevati prve ideje, kaj bi s PCI Express 3.0. Tu so še USB 3.0, Light Peak in nadgradnja BIOS-a UEFI.

Včeraj je imel...

5 komentarjev

Jutri se začenja IDF

San Francisco

Slo-Tech - Intel Developer Forum ali krajše IDF je dvo- ali trodnevna prireditev za razvijalce, ki poteka od leta 1997 in se običajno vsako leto zgodi trikrat. Spomladi na Kitajskem, jeseni pa naprej v ZDA, kmalu nato pa še na Tajvanu. Jutri se bodo v San Franciscu odprla vrata ameriške različice, ki bo trajala od torka do četrtka. V tem času bo na sporedu kopica zanimiv predavanj in predstavitev novih odkritij in novih tehnologij, ki bodo v prihodnosti postale stalnica v naših domovanjih.

Letos bo verjetno Intel predstavil Larrabee, svoj grafični projekt, ki bo po napovedih dokončan v prvem polletju prihodnjega leta. Vedno glasnejše so govorice, da je Larrabee premaknjen še dlje v prihodnost, kar...

1 komentar

Letos IDF krajši in skromnejši

CNet - Ko je vojska, je vojska za vse, so včasih dejali, in to velja tudi pri varčevanju. Intel letos ne bo le krčil proizvodnje in odpuščal zaposlenih, ampak bo zmanjšal še ostale nenujne izdatke, kamor sodi tudi IDF.

Intel Developer Forum je dvo- ali trodnevna prireditev, ki se običajno vsako leto zgodi trikrat. Aprila na Kitajskem, septembra v ZDA in oktobra na Tajvanu, v preteklosti pa so se ustavili tudi v drugih mestih. Zaradi finančne negotovosti so se sedaj odločili, da bo letošnji IDF v Pekingu trajal samo še en dan, medtem ko bo tajvanska različica odpadla v celoti. Poleg tega bo kitajski IDF izgledal letos bolj klavrno, saj bo obiskovalcev kar petkrat manj kot prejšnja leta, ocenjujejo. Ameriški del IDF-a se ne bo spreminjal. Intelov predstavnik za stike z javnostmi je ob tem povedal, da so bile reakcije razstavljavcev izrazito pozitivne, saj bodo tudi sami prihranili kakšen evro, dolar, jen ali juan. Prihodnje leto naj bi bilo spet vse po starem.

6 komentarjev

Intel bo predstavil osemjedrnike

X-Bit Labs - Intel je napovedal, da bo predstavil več informacij o prihajajočih osemjedrnikih na IEEE International Solid-State Circuits Conference, ki bo potekala od 8. do 12. februarja v San Franciscu. Za zdaj je znano, da bodo ti Xeoni s kodnim imenom Beckton zgrajeni na arhitekturi Nehalem v 45 nm tehnologiji, vsebovali pa naj bi 2,3 milijarde tranzistorjev. Za uporabo bodo potrebovali novo ležišče LGA-1567.

Zanimivo je, piše X-Bit Labs, da imajo trenutni štirijedrni procesorji Core i7 s kodnim imenom Bloomfiled le 731 milijonov tranzistorjev, kar lahko pomeni, da bo imel Beckton bistveno več predpomnilnika (nekateri omenjajo celo številko 24 MB). Kdaj točno jih bomo dočakali, ni znano, saj se je njihov izid pomaknil v prihodnost. Leta 2007 je Intel na IDF-ju obljubljal, da bomo osemjedrnike zagotovo videli še leta 2008, sedaj pa se zdi tudi leto 2009 ne preveč verjetno.

64 komentarjev

Intel rožlja z Yorkfieldom

več strani - Intel jev navezi z FUGGER-jem z znanega navijalskega foruma Xtremesystems na IDF-u, ki se pravkar odvija v San Franciscu javnosti prikazal zmogljivost svojih prihajajočih štirijedrnikov Yorkfield. Prikazan 45 nm procesor je FUGGER s pomočjo kompresorskega hlajenja navil na spoštljivih 5,5 GHz, pri tem pa je padlo tudi nekaj svetovnih rekordov:

Več o tem si preberite na forumu Xtremesystems.org
Poleg tega je Intel za uraden datum predstavitve dvo- in štirijedrnikov Penryn določil Dvanajsti november ter prikazal prvi v 32-nanometrski tehnologiji izdelan procesor.

27 komentarjev

Intelovo razkazovanje mišic: 80-jedrni procesor in napovedi o prehodu na 45 nm proizvodni proces proti koncu 2007

Daily Tech - Intel je naznanil, da so proizvedli svoj prvi procesor (zaenkrat prototip), ki je v sekundi sposoben izvesti bilijon operacij s plavajočo vejico (1 teraflops). Predstavil ga je Intelov izvršni direktor Paul Otellini med uvodnim predavanjem na IDF, ki ravnokar poteka v San Franciscu. Otellini je pokazal wafer (glej sliko), ki vsebuje 80 procesorjev z 80 jedri - skupaj 6400 jeder!



Delovni takt predstavljenih procesorjev znaša 3,1 GHz, pri čemer je potrebno poudariti, da so še daleč od pripravljenosti na proizvodnjo in služijo predvsem za predstavitvene namene. Vsak procesor bi naj bil unikaten zaradi tridimenzinalnega pakiranja - predpomnilnik je namreč vstavljen neposredno pod FPU-je, s čimer so prihranili na...

31 komentarjev