»

Google ukinja Inbox, ostaja dobri stari Gmail

Slo-Tech - Čeprav so nekateri prepričani, da je elektronska pošta v resnici zelo slab in kaotičen način komunikacije, je uveljavljati kakršnekoli spremembe še teže. Google je pred štirimi leti pognal Google Inbox, ki je želel spremeniti način rokovanja z elektronsko pošto, a štiri leta pozneje Inbox ukinja in uporabnike preusmerja nazaj na dobri stari Gmail.

Roko na srce moramo povedati, da je Inbox uvedel nekaj zanimivih novosti, ki jih je sčasoma dobil tudi Gmail. Začasnega utišanja novih sporočil (snooze), nekajdnevni opomniki, da na sporočilo še nismo odgovorili (nudges), pametni odgovori (smart replies) in arhiviranje brez branja (hover actions) so tako uporabni, da jih ima tudi prenovljeni Gmail. Letos poleti je Gmail dobil še temeljito...

45 komentarjev

Gmail zna odgovoriti namesto vas

Google - Elektronska pošta je ena najstarejših internetnih tehnologij, ki jo še vedno uporabljamo, in to z zelo malo spremembami vse od njenega nastanka. Google je lani izdal aplikacijo Inbox, ki skuša poenostaviti organizacijo vseh sporočil in dogodkov. Začeli so prav z elektronsko pošto, ki jo Inbox inteligentno ureja. Še bolje pa bi bilo, če bi znal sam nanjo tudi odgovoriti oziroma vam vsaj pripraviti odgovore. Google je naredil prav to.

Funkcija Smart Reply za aplikacijo Inbox, ki je namenjena mobilnim napravam, saj na namizni računalniški tipkovnici res ni težko natipkati treh stavkov, prebere sporočila in poizkusi razumeti, kaj piše v njih. Za...

20 komentarjev

Google Inbox - večnamenska elektronska pošta

Ekipa Google Inbox

Google - Google je predstavil novo aplikacijo, s katero želijo povsem spremeniti način dela z elektronsko pošto in njeno urejanje. Aplikacija Inbox, ki za zdaj podpira le Gmailove poštne račune in Chrome, Android ali iOS, je podobno kot Gmail pred desetimi leti dosegljiva le s povabilom obstoječega uporabnika. Povabi vas lahko sicer tudi Google, če mu dobro utemeljite, zakaj si prav vi že sedaj zaslužite dostop.

Inbox želi organizacijo življenja poenostaviti, pri čemer začenja prav z elektronsko pošto. Ta že dolgo ne predstavlja več le kanala za pisanje pisem, temveč si prek nje sporočamo datume sestankov, nanjo prejemamo potrdila o plačilih, rezervacije, z njo delimo datoteke, razporejamo naloge itd. Lepo bi bilo, če bi imeli vse...

46 komentarjev

Lažje odjavljanje od reklam v Gmailu

The Verge - Gmail dobiva zelo uporabno funkcijo, ki bo olajšala odjavljanje od reklamnih elektronskih sporočil. Ta niso povsem isto kot nezaželeni spam, ampak gre za sporočila, ki jih pošiljajo resnični pošiljatelji in imajo možnost odjave. Navadno pa je ta skrita nekje na dnu sporočila v mikroskopsko majhni pisavi. Gmail bo odslej možnost odjave prikazal na vrhu sporočil.

Seveda bo Google to lahko storil le za sporočila, ki imajo dejansko nekje v besedilo povezavo na stran za odjavo (klasičen spam je nima). Pomembna razlika je tudi ta, da vas klik v Gmailu klik na gumb Odjavi ne bo peljal na pošiljateljevo stran za odjavo, ampak mu bo Google sam poslal avtomatično sporočilo z zahtevkom za odjavo. Sliši se dobro. Kaj pa drobni tisk?

Prva stvar, ki se je uporabniki e-pošte naučijo, je obvezno ignoriranje spama. Kdor odgovarja na spam, s tem samo potrdi, da je elektronski naslov živ, kar vodi do povečanja količine prejetega...

15 komentarjev

Prek socialnih strani dobil osebne podatke, vdrl v e-predal in našel gole slike

George Samuel Bronk

vir: ITworld.com
ITworld.com - Spletni servisi za elektronsko pošto uporabnikom ponujajo rešitev za primer, če ti pozabijo svoje geslo. Tako imenovana varnostna vprašanja si uporabnik nastavi ob odprtju elektronskega predala in tipično vprašujejo po osebnih podatkih, ki naj jih drugi ne bi vedeli - na primer o materinem dekliškem priimku ali kaj podobnega. V kombinaciji s Facebookom, MySpaceom ali drugimi družabnimi stranmi se varnostna vprašanja lahko izkažejo za pogubno stvaritev. To je izkoristil tudi 23-letni...

44 komentarjev

Gmail dodal sortiranje pošte po pomembnosti

Google - Google je priskočil na pomoč uporabnikom njegovega elektronskega predala, ki dnevno dobivajo veliko elektronskih sporočil. Doslej je namreč Google samodejno odstranjeval le nezaželeno elektronsko pošto oziroma spam, a to za marsikoga ne zadošča več. Da bi olajšali življenje prejemnikov ogromnih količin pošte, so dodali funkcijo Priority Inbox. Gre za nadgradnjo klasičnih zastavic (pomembno in nepomembno), ki jih elektronska pošta že pozna, a jih uporabniki bodisi prezirajo bodisi zlorabljajo.

Ta bo odslej vsako sporočilo razvrstila v eno izmed treh kategorij: pomembno in neprebrano, označeno (tu so sporočila, ki smo jih označili za poznejše prebiranje) ali vse ostalo. Gmail bo poizkusil sam ugotoviti, katera sporočila so pomembna. V ta...

35 komentarjev

Microsoft toži spamerje

Ars Technica - Microsoft Digital Crimes Unit je vložila tožbo zoper Borisa Mizhena in pomagače, ki so zlorabili Microsoftov sistem za označevanje in izločanja spama na Hotmailu. Microsoft je razvil programa Junk E-Mail Reporting Program (JMRP) in Smart Network Data Services (SNDS), ki sta filtrirala nezaželeno elektronsko pošto. Uporabnikom sta omogočala aktivno sodelovanje - tako kot večina spodobnih filtrov - da so lahko sami označevali pošto kot spam ali obratno. Prav to zmožnost so obtoženi zlorabili.

Registrirali naj bi na milijone lažnih računov na Hotmailu, nanje poslali lasten spam in ga ročno označili kot legitimna sporočila. Na ta način so zmedli filtre, ki so ga začeli razvrščati kot pristna sporočila. Microsoft trdi, da so na tak način razposlali ogromne količina spama, kar je kršitev različnih zveznih zakonov in CAN-SPAM-a. To sicer ni prvikrat, da je Mizhen obtožen. Leta 2003 se je v podobnem procesu zaradi pošiljanja spama na Hotmailove naslove poravnal in plačal dva milijona...

21 komentarjev

Google dodal prevajanje v Gmail

Rezultat

TechCrunch - Google sicer že dlje časa ponuja prevode med 41 jeziki, med njimi tudi iz slovenščine in v njo, na svojih straneh, sedaj pa so funkcijo integrirali še v svoj klient za elektronsko pošto. V razdelku Google Labs, kjer najdemo kopico novih zmožnosti, ki so še v eksperimentalnem stadiju, tako da vsake toliko časa kakšna izgine ali se pojavi, si lahko vklopite možnost Message translation. Ko jo odkljukate, se vam ob prebiranju vsakega sporočila prikaže možnost prevoda. To je bilo sicer že prej dosegljivo z ročnim odpiranjem Googlove strani Translate in kopiranjem sporočila nanjo, sedaj pa je postopek poenostavljen. Prevodi so sicer daleč od popolnosti, a boljši od ničesar.

Sedaj se lahko nadejamo...

9 komentarjev

Mafija ne mara spama

Slashdot - Nezaželena elektronska pošta oziroma spam je nevšečnost, ki nam polni poštne nabiralnike, najučinkovitejša rešitev pa je skrbno varovanje elektronskega naslova in uporaba dobrih filtrov. Prekipelo pa je ruskim mafijcem, ki so Alekseja Tolstokoževa mrtvohladno pospravili.

Oblasti ocenjujejo, da je Tolstokožev odgovoren za kar 30 odstotkov vseh reklam za viagro in ostale tovrstne izdelke, s čimer je samo letos zaslužil več kot dva milijona dolarjev. To mu bo doslej bolj malo pomagalo, saj so ga našli usmrčenega v svojem domu v Moskvi. To ni edini tak primer, saj so še enega podobnega patrona umorili predlani.

Spam filtri so dosegli novo stopnjo v razvoju.

23 komentarjev

Uporabniki ne ločijo spama od navadne pošte

Slashdot -

O nezaželeni elektronski pošti, o spamu, je bilo v zadnjem času prelitega že toliko črnila, da bi pričakovali, da vsak uporabnik e-pošte ve, kaj je spam. Zaplete pa se pri ločevanju. Rezultati raziskave, ki so jo vodili pri MailFrontier Inc., so šokantni. Uporabniki kar v 28 odstotkih niso prepoznali spama oz. so ga identificirali kot pristna sporočila.

Dobro pripravljen spam, ki je bil na las podoben PayPalovi pošti, je prelisičil 31 odstotkov uporabnikov. Po drugi strani je petina uporabnikov označila pristno PayPalovo potrdilo o plačilu, ki ne zahteva nobenih osebnih informacij, kot spam. Sporočilo Federal Trade Commission je polovica uporabnikov napačno označila kot spam. Rezultati so alarmantni, pravijo, vendar pričakovani. Slashdot.

Za Slo-Techovce pa še preizkus znanja. Pravilno identificirate vso pošto?

26 komentarjev

GMail-ovi spam filtri na preizkušnji

Slashdot - Google, ki je 1. aprila svet presenetil z novico o 1 GB velikem elektronskem poštnem predalu s svojim Gmail-om, je sedaj na neuradni preizkušnji, kako oblada velikansko količino elektronske nesnage. Tako Aaron Pratt prosi, da njegov elektronski naslov prattboy@gmail.com posreduje kar se da veliko ljudi na kar največ spam list, različnih naročnin ipd., saj meri čas, ki je potreben, da 1 GB elektronski predal prejme eno sporočilo preveč in učinkovitost filtrov. Zaenkrat je prišel do 30 odstotne zasedenosti elektronskega predala s povprečno 50% uspešnim filtriranjem. Vsekakor zanimiv test, saj bo pokazal kako dobro bo Google zaščitil svoje uporabnike pred nesnago, vendar pa morate ohraniti v mislih dejstvo, da Gmail še sploh ni uradno dostopen za testiranja.

4 komentarji