»

MWC: Novi Atomi odslej x3, x5 in x7

Slo-Tech - Ena redkih trdnjav, ki jo Intel še ni povsem osvojil, so procesorji v mobilnih napravah, zato ni presenetljivo, da so na Mobile World Congressu predstavili nove SoC Atom x3, x5 in x7. Medtem ko je x3 na 28 nm namenjen trgom z nizko kupno močjo, so x5 in x7 namenjeni za razviti svet in zgrajeni v 14-nm tehnologiji. Po zgledu procesorjev Core iX se tudi Atomi po novem diferencirajo na pregledne družine.

Atom x3 je v bistvu SoFIA, ki je dobil nalepko Intel Atom. Najmočnejši model C3440 podpira LTE, ostala dva pa samo UMTS. C3440 ima štirijedrni procesor s taktom 1,4 GHz in grafiko Mali-T720 MP2, C3230RK štirijednri procesor s taktom 1,2 GHz in grafiko Mali-450 MP3, medtem ko ima najšibkejši C3130 dvojedrnika. Čipov ne izdeluje Intel, temveč zanj TSMC ali Rockchip. Kot rečeno, teh čipov pri nas ne bo.

Zanimivejši so x5-8300,...

11 komentarjev

Atom prodan v več kot 100 milijonov primerkih

Atom 330 oz. Diamondville na levi, Atom D510 oz. Pineview na desni

vir: engadget
engadget - Za tretji rojstni dan Atoma je Intel objavil, da so velikim proizvajalcem prodali 100 milijonov procesorjev Atom. Za prenosne internetne naprave namenjeni čipi iz serij Z500 in Z600 so bili sicer na voljo že v aprilu leta 2008, medtem ko so procesorji iz serije N200 prispeli v juniju istega leta - skorajda točno tri leta nazaj. Za uspeh so seveda v veliki meri odgovorni mali netbooki in njihovi namizni bratci brez zaslonov, nettopi, ki so uporabljali procesorje iz serije 200 in septembra 2008 predstavljenega dvojedrnega 330.

Poleg objave so pokazali še graf, ki nam pove, da so v letu 2008 prodali le dobrih 10 milijonov teh procesorjev, medtem ko je številka prodaje konec 2009 že presegla 40 milijonov. Ob prehodu v letošnje leto se je številka ustavila pri 80 milijonih,...

1 komentar

Intel, Samsung in Toshiba ustanavljajo konzorcij za razvoj NAND

Reuters - Trije veliki proizvajalci polprevodnikov Intel, Toshiba in Samsung bodo združili moči in ustanovili razvojno zavezništvo, v katerem bodo složno razvijali bliskovni pomnilnik. Zastavili so si smel cilj, saj nameravajo do leta 2016 preiti na 10 nm-tehnologijo izdelave, medtem ko so komaj letos uvedli 20 nm. Konzorciju naj bi se pridružilo še nekaj podjetij, tako da bo v končni fazi sodelovala dobra deseterica.

Intel je največji svetovni proizvajalec čipov, Samsung in Toshiba pa sta prvi in drugi največji proizvajalec NAND-pomnilnika, kar priča o ogromnosti načrtovanega konzorcija. Pomagale bodo tudi vlade, saj naj bi japonsko ministrstvo za ekonomijo, trgovino in industrijo v razvoj primaknilo pet milijard jenov (45 milijonov evrov) ustanovnega kapitala oziroma polovico. Drugo polovico bodo priskrbela podjetja. Reuterjeva poročila so za zdaj še neuradna, saj Intel partnerstva ni želel potrditi, a neuradni viri zagotavljajo, da so že podpisali dogovor o sodelovanju.

6 komentarjev

Intel izdal dvojedrni Atom

Atom N550

ComputerWorld - Kot je bilo napovedano, je Intel izdal prvi dvojedrni procesor Atom, ki je namenjen posebej za netbooke, in po pričakovanjih je to model N550. Zgrajen je v 45-nanometrski tehnologiji in podpira pomnilnik DDR3. Uradna splavitev je bila včeraj, v trgovinah pa ga pričakujemo v naslednjih dneh. Novinec tiktaka z 1,50 GHz, kar je nekoliko počasneje od najhitrejših Atomov, a se je Intel oddolžil z dodatnim jedrom in megabajtom dodatnega predpomnilnika.

Posledica dodatnega jedra v netbooku bodo pričakovane. Čip je nekoliko dražji, a bo hitrejši, tako da bodo uporabniki na primer lahko predvajali video ločljivosti 720p. Intel obljublja, da avtonomija ne bo trpela in bo enaka kot v enojedrnih modelih. Acer, Asus, Lenovo, Samsung...

19 komentarjev

Konec Celeronov prihodnje leto

Slo-Tech - Intel je svoje partnerje obvestil, da bo prihodnje leto počasi ukinil svoje procesorje iz družine Celeron. Zamenjali jih bodo Pentiumi in dvojedrni Atomi-N. Trenutno Intel trži naslednje Celerone: P4500, T3300, T3100 in 900 za prenosne računalnike ter dvojedrni Celeron SU2300 in enojedrni 743 za ultratanke prenosnike. Zanimivo je, da še septembra pričakujemo Celeron P4600, T3500 in U3400. Prvi dvojedrni Atom bo N550 z 1,5 GHz, ki bo stal 86 dolarjev, torej prav toliko kot P4500, le da je slednji zmogljivejši. Nič kaj dobre novice, torej.

23 komentarjev

Ubuntu 10.04 proti Windows 7 - drugi del

Phoronix - Tokratni članek Phoronixa, drugi del v veliki primerjavi najboljšega, kar lahko ponudita Microsoft in Linuxova skupnost, je bolj kratke narave in žal še ne prinaša primerjave v delu bolj primernih aplikacijah. Fantje pri Phoronixu so se namreč na kratko posvetili porabi računalnika v primeru uporabe enega ali drugega sistema. Rezultati, bolj ali manj nepresenetljivo, govorijo v prid izdelku iz Redmonda, saj so se tokrat omejili le na 2 računalniška sistema, netbook in običajen prenosnik.

Ni skrivnost, da Linux še nima tako naprednega sistema za delo z baterijo prenosnika, vsaj ne v primeru tovarniških nastavitev. Vseeno pa je Windows 7 strojno bolj zahteven, zaradi česar v primerjavi z Windows XP praktično vedno doživi udarec pri avtonomiji. Prenosnika sta bila Asusov Eee PC 1201N z dvojedrnim Atomom 330 in platformo ION ter Lenovov Thinkpad T61 s procesorjem Core 2 Duo T9300 in nVidiino grafično kartico Quadro NVS 140M.

Prva primerjava je potekala, kot rečeno, s popolnoma...

87 komentarjev

Kitajska podpira poceni računalnike z Linuxom

Slashdot - Kitajska vlada že nekaj časa uvaja program Go Rural, s katerim bodo poskušali zvišati raven računalniške pismenosti na podeželju. V nerazvitih predelih države bodo ponujali poceni računalnike (prenosnike in netbooke) s procesorji Intel Atom, ki jih bo poganjala lokalna verzija operacijskega sistema Moblin z imenom Red Flag Linux. Ljudjem bodo omogočili 13-odstotno subvencijo pri nakupu, če se bodo odločili za Linux, ki bo imel dodanih vrsto aplikacij, ki bodo posebej namenjene za pomoč pri razvoju vasic. Dodana programska oprema bo z vseh področij - za rezervacijo izletov po vaseh z drugim etničnim prebivalstvom, kar naj bi pripomoglo k večjemu razumevanju, aplikacije za podporo kmetovanju, ipd. Microsoft še vedno prepričljivo obvladuje večinski tržni delež, vprašanje pa je tudi, koliko izmed teh računalnikov bo po nakupu dobilo ukradeno verzijo Windows.

16 komentarjev

OCZ predstavil Neutrina

X-Bit Labs - Na hannovrskem CeBIT-u je proizvajalec OCZ predstavil nov netbook, ki nosi ime Neutrino. Oglašujejo ga kot prvi netbook iz svoje serije DIY (do-it-yourself oz. napravi sam), saj ga bo uporabnik lahko kar dobro prilagodil po svojih željah in zahtevah. Vse izvedenke bodo imele 10-palčni zaslon z ločljivostjo 1024 x 600 in procesor Atom N270, več svobode pa bodo ponujale v svojem drobovju. Tako bo končni uporabnik izbral in kasneje brez izgube garancije zamenjal količino pomnilnika ter velikost in vrsto trdega diska (klasični ali SSD). Ali bo OCZ ponudil tudi izbiro med tovarniško vgrajenim enojedrnim in drugimi dvojedrnimi Intelovimi Atomi še ni znano, prav tako se ne ve, ali je v vse skupaj zgrajeno na starem Intelovem naboru 945 GSE ali novejšem GN40. V ZDA ga pričakujemo v drugem četrtletju letos.

2 komentarja

Lenovo z 12-palčnim netbookom

DigiTimes - Komaj smo se navadili na nove, večje 10-palčne netbooke, pa nam že ponujajo še večje modele. Tako naj bi Lenovo pripravljal izid netbooka IdeaPad S20, ki bo vseboval Intelov Atom N280 in 12-palčni zaslon. Intel, na primer, pravi, da netbooki ne morejo imeti več kot 10-palčnega zaslona, zaradi česar bo moral Lenovo kupiti Atome po nediskontirani ceni (ki je približno 10 dolarjev višja). Špekulacije govorijo, da naj bi vse skupaj stalo okrog 600 dolarjev, Lenovo pa naj bi se za potezo odločil, ker se želi izogniti hudi konkurenci v 10-palčnem razredu.

20 komentarjev