»

ICAO predpisal pravila za sledenje letalom v realnem času

Slo-Tech - Ta teden minevata dve leti od nepojasnjenega izginotja letala MH370 malezijske letalske družbe. Da se to ne bi več ponovilo, je Mednarodna organizacija za civilno letalstvo (ICAO) sprejela nekatere spremembe pravil, ki bodo v prihodnje omogočila hitrejše in natančnejše ugotavljanje lokacije letal in razbitin, saj jim bo mogoče slediti v realnem času.

Letalo Boeing 777, ki je opravljalo let MH370, je s sekundarnih radarjev izginilo 8. marca 2014 slabo uro po vzletu, s primarnih radarjev pa še uro pozneje. Satelitski podatki ACARS kažejo, da je letalo letelo še skoraj šest ur, potem pa dokončno izginilo nekje nad južnim Indijskim oceanom. Kljub številnim fantastičnim teorijam o izginotju je letalo zagotovo strmoglavilo,...

22 komentarjev

Ameriško vojaško letalo po nesreči ohromilo civilni informacijski sistem za kontrolo letov

Reuters - Ameriška agencija za civilno letalstvo (FAA) je minulu sredo za dobro uro prizemljila večje število letal na vseh letališčih na jugovzhodu ZDA, tja usmerjena letala pa zasilno preusmerila drugam. Razlog za začasno ustavitev letalskega prometa naj bilo sesutje informacijskega sistema za kontrolo letenja (ERAM), ki se je zgodilo potem, ko je sistem nepravilno zaznal vojaško izvidniško letalo U-2, kmalu po njegovem vzletu z bližnjega vojaškega oporišča Edwards.

Televizijska mreža NBC povzema neimenovani vir, ki pravi, da je vojska pri FAA sicer napovedala navedeni let, vendar pa naj bi pri tem iz še neznanega razloga navedla napačno oznako za letalo. Ta napačna oznaka naj bi tako zmedla informacijski sistem FAA-jinega oddelka v Los Angelesu, da...

37 komentarjev

Ameriška vladna služba zaradi majhne okužbe računalnike preprosto vrgla v smeti

Slika je simbolična.

Slo-Tech - Pred nekaj meseci smo pisali o nemškem reševanju okužbe računalniških sistemov, ko so 170 z virusi okuženih računalnikov preprosto zalučali v smeti, ne da bi jih poskusili očistiti. Še precej bolj radikalno so se tega lotili Američani, ki so v smeti pometali za milijon dolarjev računalniške opreme, ker je bil neznaten del sistemov okužen z zlonamerno programsko opremo.

Zgodba je tako absurdna, da ji brez uradnega poročila sploh ne bi verjeli, temveč bi jo odpisali kot tipično novinarsko raco. A primer je preiskalo ameriško ministrstvo za gospodarstvo oziroma njihov revizorski oddelek. Zgodba sega v leti 2011 in 2012.

Ameriški CERT je decembra 2011 zaznal nenavadno aktivnost na...

23 komentarjev

Strmoglavljenje nadzvočnega Boeinga X-51 povzročila resonanca

X-51 s potisno raketo

Flightglobal - Ameriško vojno letalstvo je objavilo preliminarne rezultate preiskave o padcu brezpilotnega nadzvočnega letala X-51, ki so ga avgusta med testom izgubili v Tihem oceanu. Preiskava je pokazala, da je neposredni razlog za strmoglavljenje izguba nadzora nad repnim krmilom (fin), zaradi česar let ni imel stabilne trajektorije. Kaj je povzročilo nedelovanje repnega krmila, še preiskujejo.

Letalo X-51 Waverider je v nebo ponesel bombnik B-52, ki ga je odvrgel nad kalifornijsko obalo. Letalo je nato brez težav letelo približno 15,5 sekund, ko ga je poganjala taktična raketa MGM-140 ATACMS. Po tem času bi se bil moral sprožiti potisni motor (scramjet), ki bi ga s hitrosti štirih machov pospešil do končnih šestih machov. To se ni zgodilo, ker so nadzor nad...

10 komentarjev

Rusi v indonezijskem gorovju Salak izgubili potniško letalo Sukhoi Superjet 100

Razbitine letala so našli na steni gore Salak v Indoneziji, na višino okoli 1500 metrov. Teren je izredno težko dostopen.

vir: Russia Today
Russia Today - Pozno sinoči po lokalnem času se je rusko potniško letalo Sukhoi Superjet 100 med krajšim promocijskim letom okoli Jakarte v Indoneziji iz še neznanih razlogov nenadoma spustilo z 3000 metrov na manj kot 2000, ter izginilo iz radarja. Na krovu je bilo 8 članov posadke in 40 potnikov, večinoma indonezijskih poslovnežev in novinarjev, ki jih je ruski proizvajalec želel prepričati v nakup letala za notranje in regionalne lete. Reševalna akcija je v ranih jutranjih urah uspela...

24 komentarjev

Letalo strmoglavilo tudi zaradi okuženega računalnika

Slo-Tech - Po poročanju španskega časnika El País je za letalsko nesrečo Spanairovega leta 5022, ki je strmoglavil takoj po vzletu z madridskega letališča Barajas 20. avgusta 2008, v kateri je umrlo 154 potnikov in članov posadke, posredno kriva okužena računalniška oprema. Na sedežu družbe Spanair na Palmi de Mallorci je namreč računalniški sistem, ki skrbi za centralno obravnavo podatkov o vseh letalih in letih, ki jih izvaja prevoznik. V dneh pred nesrečo so mehaniki na letalu odkrili dve nepravilnosti, a jih niso mogli pravočasno vnesti v sistem, ker je bil računalnik zaradi okužbe z malwarom nedelujoč. Na dan poleta so odkrili še tretjo pomanjkljivost letala, a je niso mogli takoj javiti v...

45 komentarjev

Virgin Atlantic floto opremil z internetom

Internet med oblaki

vir: engadget
engadget - Po nekaterih napovedih naj bi internet na letalih v prihodnjih petih letih postal več-milijonski posel, saj naj bi se, kljub zdajšnji redkosti, močno razširil. Dober korak v to smer pa je naredil Virgin Atlantic, ki je celotno floto letal naredil internetnim uporabnikom prijazne. Kot prvi so sicer želeli postati pri letalski družbi AirTran, a z njihovimi 136 letali proti Virginovim 28 pogoji niso ravno izenačeni. Vseeno, obljube oz. zmogljivosti obeh prevoznikov sta koraka v pravo smer.

16 komentarjev

Mobiteli na letalih končno dovoljeni

Slo-Tech - Po mnenju mnogih bo nesmiselna prepoved mobilnih telefonov med letenjem v Evropi končno postala preteklost. EASA (European Aviation Safety Agency) je odobrila možnost nudenja storitev mobilne telefonije na letalih, kar se bo udejanjilo preko sistema OnAir na nekaterih Airbusovih letalih.

Uporaba bo možna šele, ko bo letalo doseglo določeno višino, saj bo komunikacija v prvi fazi potekala preko satelitov in ne preko zemeljskih postaj, problem bo najbrž tudi zasoljena cena. Po prvih podatkih naj bi minuta pogovorov stala 2,5 dolarja, sms sporočilo pa 50 dolarskih centov.

Izvorna novica.

22 komentarjev

Letalo, ki se ga ne da ugrabiti

Yahoo News - Dogodki 11. septembra 2001 so zelo spremenili potovanje po zraku. Tako še vedno poteka debata, ali ugrabljeno letalo, ki očitno namerava izvesti samomorilski napad, sestreliti ali ne. Alternativ zaenkrat še ni. Američani so sprva razvijali programje, ki zrakoplovom na podlagi GPS-a in ostalih navigacijskih naprav, ne bi dovoljevalo leteti nad določenimi področji. Ta t.i. "no-fly" zones bi predstavljala večja mesta, vojaška in ostala strateška področja. Takšen pristop vsebuje veliko napak, eden izmed njih je, da v primeru slabega vremena, pilotom onemogoča izogibanje v želeno smer.



Trideset evropskih podjetij, vključujoč Airbus, Siemens in Muncehnsko tehnično univerzo, se je odločilo, da bo...

59 komentarjev

Brezžični internet na letalih

več strani - Na letalu LH 418, ki leti iz Frankfurta proti Washingtonu, je nemški avioprevoznik Lufthansa začel poskusno uvajati brezžični dostop do interneta, ki dovoljuje surfanje na višini 10.000 metrov. Na začetku bo stvar brezplačna, po koncu trial obdobja pa bodo zaračunavali med 30 do 35 dolarji na let. Na voljo bo tromegabitna povezava za dolvleko ter 128 kilobitov na sekundo za gorpoteg. Opremo je prispeval Cisco Systems, ki je letalo tudi opremil s petimi t.i. access pointi. Do sredine leta 2004 bo Lufthansa tako s podobno opremo opremil še 80 letal. Klik!

6 komentarjev

Širokopasovni dostop na letalih

Gambit - Čeprav smo pred časom poročali, da je večina letalskih družb prepovedala uporabo presnikov na letalih, kaže, da stvari ne niso tako črne, kot izgleda.

Tako sem danes zasledil podatek, da naj bi recimo Lufthansa že kmalu ponujaja dostop do interneta na svojih letalih. Sicer je tehnologija še zelo draga, ker so povezave satelitske, vendar naj bi to rešil koncept lokalne mreže. Tako naj bi strežnik na letalu na letališču prevzel določene podatke, potem pa bi jih potniki brali preko interne mreže. Kako naj bi to potekalo, sicer meni ni jasno, samo strokovnjaki že vedo, kaj delajo. Več najdete tukaj.

0 komentarjev