»

Samsung bojda razvija 18-palčno tablico

PC World - Palcev ni nikoli preveč, očitno menijo v Samsungu, če držijo navedbe o novem tabličnem računalniku, ki ga razvijajo. Južnokorejski proizvajalec razvija tablico s kodnim imenom Tahoe, ki bo imela zaslon z dolžino diagonale kar 18,4 palca in ločljivostjo 1920 x 1080 točk (gostota točk 119 na kvadratni palec). Poganjal naj bi ga osemjedrni Exynos 7580 s taktom 1,6 GHz, ki bo imel še 2 GB pomnilnika, 32 GB prostora za shranjevanje podatkov z možnostjo razširitve do 128 GB s kartico microSD, dve kameri (z osmimi in dvema milijonoma točk). Vse skupaj bo napajala baterija s kapaciteto 5700 mAh - kaj manj je za tako ogromen zaslon tako ali tako premalo, krmilil pa Android 5.1.

To seveda ne bi bil prvi tako velik tablični...

53 komentarjev

Tesco se podaja v svet tablic

Hudl v vseh štirih barvnih opcijah, črni, modri, vijoličasti in rdeči

vir: Android Central
Android Central - V Tescu, eni izmed večjih svetovnih in največji britanski trgovski verigi, bo po novem mogoče kupiti z Androidom opremlejn tablični računalnik hišne znamke. Za 120 funtov so namreč začeli prodajati 7-palčno tablico Hudl, ki pa za svojo ceno ponuja ogromno. Najbližji konkurenti, predvsem HP-jev Slate 7 in Asusov MemoPad ter MemoPad HD 7, se Hudlom le stežka kosajo. Z izjemo HD izdaje MemoPada imata namreč obe drugi tablici za relativno podobno ceno zaslon z ločljivostjo le 1024 x 600 pik, medtem ko MemoPad HD to dvigne na 1280 x 800, enako, kot lanski Nexus 7. Hudl prekaša vse, saj ima 7-palčni zaslon ločljivost 1440 x 900 pik.

Procesor naj bi deloval pri 1,5 GHz, a...

2 komentarja

ASUS Eee Pad Transformer Prime

Prime z in brez tipkovnice.

vir: engadget
engadget - Asus je predstavil naslednika Eee Pad Transformerja - Android tablice z možnostjo priključitve tipkovnice, s čimer jo po potrebi spremenimo v netbook in in postorimo tisto, česar na zaslonu na dotik ne moremo tako elegantno. Tablici je ime Eee Pad Transformer Prime in bo v ZDA na voljo v drugi polovici meseca za $499 (32GB, Wi-fi) + $149 za dok/tipkovnico.

Zaslon je 10-palčni "Super IPS + LCD" z resolucijo 1280x800 pikslov, dobrim vidnim kotom in visoko svetilnostjo 600 cd/m², kar je že v rangu prenosnikov in za slabo polovico več kot praviloma vidimo na tabletih. Večino časa bo seveda tekel na manjši svetilnosti, za upravljanje profilov porabe energije in s tem prilagajanje svetilnosti, pa bo poskrbel poseben gradnik (widget) spodaj na desni.

...

59 komentarjev

HP TouchPad junija za pol tisočaka

Ars Technica - Hewlett-Packard je prejšnji mesec napovedal, da bo tablični računalnik HP TouchPad na voljo poleti. Razkrili so specifikacije (procesor 1,2 GHz Qualcomm Snapdragon, 10-palčni zaslon, 1024 x 768, 16 ali 32 GB, Wi-Fi, WebOS), niso pa želeli govoriti o ceni in dobavljivosti. Na internetu so špekulirali, da bo cena bržkone okoli 600 dolarjev, sedaj pa je enemu prodajalcu ušlo na internet, da bo najcenejši model za sto dolarjev dostopnejši.

TouchPad bo na prodajnih policah junija. Verzija s 16 GB spomina bo stala 500 dolarjev, medtem ko bo dvakrat prostornejša naprava za sto dolarjev dražja. Obe bosta podpirali Wi-Fi. Poleg TouchPada z 10-palčnim zaslonom HP pripravlja še tablični računalnik s...

16 komentarjev

Motorolin Xoom prihaja 17. februarja

Ars Technica - Motorolin tablični računalnik Xoom, ki so ga predstavili na letošnjem CES-u in o katerem smo kasneje izvedeli še nekaj specifikacij, bo naprodaj od 17. februarja dalje. Podatki sicer veljajo za ZDA, ker niso iz uradnih virov pa informacij o dobavljivosti v ostalem delu sveta ni. Podatki o ceni se nekoliko razlikujejo, saj interni Verizonovi dokumenti in podatki na Android Central govorijo o ceni 800 dolarjev, medtem ko naj bi jih BestBuy prodajal po 700 dolarjev. To ni presenetljivo, saj konkurent Applov iPad s 3G in 32 GB stane 730 dolarjev. Ostale specifikacije ostajajo nespremenjene, torej operacijski sistem Android Honeycomb (ko izide), podpora 3G in Wi-Fi ter barometer, če jih omenimo le nekaj.

1 komentar

Poplava Android tablic nekoliko manjša?

Lenovov LePad

vir: engadget
engadget - Za konec letošnjega leta se pričakuje izid velikega števila tabličnih računalnikov, na katerem bo tekel Android. Eden izmed prvih takšnih bo Samsungov Galaxy Tab, ki bo na prodajne police ameriškega operaterja Verizon prišel že v sredini novembra. A veliko proizvajalcev z izidom odlaša do izida Androida 3.0, ki je po vseh dosedanjih napovedih Gingerbread, a to še ni popolnoma potrjeno. Za tablične računalnike bo Google Android 3.0 izdal že v decembru, medtem ko bo javni izid šele v januarju prihodnjega leta.

Gingerbread bo v vsakem primeru z izidom prinesel nekaj novosti, npr. vgrajeno podporo lastni VoIP storitvi, Google Voice (telefon bo v primeru WiFi povezave v svet zvonil ob klicu na uporabnikovo Google Voice številko),...

41 komentarjev

HP predstavil komplet tabličnega računalnika in tiskalnika

engadget - Hewlett-Packard je predstavil tablični računalnik, ki deluje kot nadzorni vmesnik za njihov novi tiskalnik, s katerim prihaja v kompletu. Uporablja se tudi za brskanje po spletu in tiskanje dokumentov z drugih naprav. Ima 7-palčni zaslon in se povezuje z novo večnamensko napravo HP PhotoSmart eStation all-in-one. S tablico je mogoče premikati dokumente med različnimi multimedijskimi napravami in jih tiskati.

Čeprav ga poganja Android 2.1, je Google prisoten le za vzorec. Prednameščeno iskanje po spletu je Yahoojevo, prav tako ni dosegljiv Android Market, ker ima naprava prevelik zaslon za uporabo aplikacij, ki so tam naprodaj. Tudi Gmail ni dostopen. Je pa Yahoo priložil nekaj minimalističnih aplikacij, ki so ravno dovolj za namensko rabo - med...

16 komentarjev

Indijski tablični računalnik za 30 evrov postaja realnost

engadget - Poleti smo pisali, da Indija razvija tablični računalnik v vrednosti 30 evrov in da je prototip že nared, manjkali so le še proizvodni partnerji. Marsikdo je bil takrat skeptičen, a kot kaže, bo Indija res uspela izdati svoj tablični računalnik po napovedani ceni. Te dni so namreč podpisali pogodbo s podjetjem HCL Technologies, ki bo proizvajalec novih tabličnih računalnikov.

Prvi modeli bodo imeli 7-palčni zaslon (kasneje bodo na voljo tudi verzije s 5- in 9-palčnim zaslonom), stali pa bodo napovedanih 35 dolarjev, pri čemer Indija za prihodnost napoveduje upad vse do 10 dolarjev. Točne specifikacije še niso znane, bo pa imela nova naprava povezljivost Wi-Fi, podporo za Flash in dvogigabajtno spominsko kartico. Prvi gotovi primerki bodo prispeli 10....

121 komentarjev

Asus povečuje uporabo Androida, niža cene

Eee Pad

vir: engadget
engadget - Dva meseca in pol nazaj, na tajvanskem sejmu Computex, je Asus predstavil nekaj prihajajočih tabličnih računalnikov, kjer so bili nekateri resni konkurenti Applovemu iPadu. Tako v primeru 12 kot 10-palčnega Eee Pada bi naj bil operacijski sistem Microsoftov (Windows 7 na prvem, Windows Embedded Compact 7 na drugem), a je očitno prišlo do sprememb. Pri Asus namreč po novem stavijo na Android ter obenem nižajo cene nekaterim napovedanim izdelkom, ki jih v večini primerov lahko pričakujemo okrog preloma letošnjega leta v leto 2011. 10-palčnež, Eee Pad EP101TC, bo po novem stal manj kot 400 dolarjev in bo namesto Windows Embedded Compact 7, kot rečeno, uporabljal Android. 12-palčnež obdrži stare specifikacije, a je nekoliko boleča cena...

11 komentarjev

Android Gingerbread - prihajajo velike spremembe

3D Gallery - prosojnost, 3D efekti in grafični prehodi

vir: engadget
engadget - Eldar Murtazin, naslov, ko želite dolgo pred uradnim izidom izvedeti pravzaprav zelo točne podatke o čemerkoli, kar je povezano z mobilnimi telefoni, je obelodanil nekaj podrobnosti v zvezi z novim vmesnikom, ki ga lahko pričakujemo na prihodnji izdaji Androida. Šlo bo za Gingerbread, ki bo konec leta nasledil Android 2.2, poznan tudi pod kodnim imenom FroYo, o prenovljenem vmesniku pa smo že poročali.

Gingerbread bo očitno kar Android 3.0 ter bo še povečal fragmentacijo znotraj Androida, proti kateri naj bi se Google aktivno boril. V stilu Microsofta z Windows Phone 7 naj bi Google namreč podal strojne zahteve aparata, ki bo lahko poganjal Android 3.0. Zahtevan bo tako vsaj 3,5-palčni zaslon, gigahertčni procesor in 512 MB delovnega pomnilnika.
...

17 komentarjev

Windows Embedded Compact 7

Eee Pad je eden izmed uporabnikov Windows Embedded Compact 7

vir: engadget
engadget - V novici o konkurentih iPadu smo poročali, da so pri Asus za svoja Eee Pada kot operacijska sistema v primeru 12-palčnika izbrali Windows 7, v primeru 10-palčnika pa Windows Embedded Compact 7 (še eno dolgo ime ki bo pred uradnim izidom skrajšano?). Slednji je popolna novost, a je prav tako doživel predstavitev na Computexu. Gre za duhovnega naslednika Windows CE, z izidiom Windows Embedded Compact 7 pa bo zaključena Microsoftova migracija na 7. različico operacijskih sistemov, namenjenih običajnim uporabnikom.

Pri Microsoftu so potrdili, da za razliko od Androida in iPhone OS Windows Phone 7 ne bo nikoli ni bil mišljen za uporabo na tabličnih računalnikih. A trend slednjih je trenutno usmerjen k nekoliko nižji zmogljivosti,...

4 komentarji

Začel se je Computex 2010

Slo-Tech - Včeraj se je v Tajpeju začel računalniški sejem Computex, ki vsako leto junija poskrbi, da so oči svetovne javnosti uperjene na Tajvan. Letošnji 30. Computex bo trajal do sobote. Na njem bo razstavljalo 1715 proizvajalcev, kar naj bi bilo 60 odstotkov vseh svetovnih proizvajalcev strojne opreme.

Glavna tema letos so tablični računalniki, bralniki e-knjig in druge prenosne naprave. Na spletu že mrgoli reportaž in fotoreportaž: CNet, engadget, PC Mag. Vsi proizvajalci letos se želijo meriti z Applom in njegovim neverjetno uspešnim iPadom. Asus in MSI sta napovedala tablične računalnike z Windows 7, videli pa smo tudi cel kup naprav z Androidom. Druga vrsta popularnih naprav je vse, kar je trirazsežnega (očala, zasloni,...

6 komentarjev

Bogata konkurenca iPadu na Computexu

Eee Pad

vir: engadget
engadget - Computex je že na svoj prvi dan postregel s tremi resnejšimi konkurenti iPadu. Za enega so poskrbeli pri Asusu s svojim Eee Padom, medtem ko so pri MSI-ju predstavili dva tablična računalnika, MSI WindPad 100 in WindPad 110. Slednji je po uporabljenih komponentah bolj podoben iPadu kot drugima novincema, saj uporablja nVidiino platformo Tegra 2, ki za glavni procesor uporablja ARM-ovo zasnovo, podobno kot iPad. WindPad 100 in Eee Pad sta predstavnika šole x86, saj se v prvem nahaja Intelov procesor Atom, medtem ko so se pri Asusu odločili za zmogljivejšo platformo CULV.

V primeru 12-palčnega modela bo Asus uporabil kar dvojedrne nizko-napetostne Core 2 Duo procesorje. Za operacijski sistem so izbrali Windows 7, v prihodnosti pa se...

22 komentarjev

Alternative iPadu

Eee Tablet

vir: Mashable
Mashable - Predstavitev iPada je prinesla mnogo polemik o smiselnosti naprave, medtem ko je stališče industrije, da se je pričakovali več oz. da bi bilo možno več že s trenutno strojno opremo (npr. podpora multitaskingu, itd.). Vsi, ki vam iPad iz kateregakoli razloga ni všeč, brez skrbi, alternativ bo še veliko. Prav alternative so se odločili poiskati na Mashable, kjer so zbrali podatke 9 prihajajočih tabličnih računalnikov, pa naj bodo šele v zgodnjih fazah razvoja (eden je celo še v fazi 3D renderjev) oz. je bilo njihovo delovanje v obliki prototipov že prikazano na CES-u. Prav v slednjo kategorijo pade HP-jev Slate, ki ga je na svoji predstavitvi pokazal sam CEO Microsofta, Steve Ballmer. To je pravzaprav dokaj pomemben podatek,...

72 komentarjev