» »

Bogata konkurenca iPadu na Computexu

Bogata konkurenca iPadu na Computexu

Eee Pad

vir: engadget

WindPad 110, zaenkrat še z običajnim Androidom 1.6

vir: engadget

WindPad 100 z Wind Touch UI na Windows 7

vir: engadget
engadget - Computex je že na svoj prvi dan postregel s tremi resnejšimi konkurenti iPadu. Za enega so poskrbeli pri Asusu s svojim Eee Padom, medtem ko so pri MSI-ju predstavili dva tablična računalnika, MSI WindPad 100 in WindPad 110. Slednji je po uporabljenih komponentah bolj podoben iPadu kot drugima novincema, saj uporablja nVidiino platformo Tegra 2, ki za glavni procesor uporablja ARM-ovo zasnovo, podobno kot iPad. WindPad 100 in Eee Pad sta predstavnika šole x86, saj se v prvem nahaja Intelov procesor Atom, medtem ko so se pri Asusu odločili za zmogljivejšo platformo CULV.

V primeru 12-palčnega modela bo Asus uporabil kar dvojedrne nizko-napetostne Core 2 Duo procesorje. Za operacijski sistem so izbrali Windows 7, v prihodnosti pa se lahko nadejamo tudi posebnega stojala s tipkovnico, ki bo uporabo tablice močno približal prenosnikom. Cena naj bi se gibala med 400 in 500 ameriškimi dolarji, a je izid napovedan šele za 1. četrtletje leta 2011. Istočasno so napovedali tudi nekoliko manj zmogljiv 10-palčni primerek, a se zanj ve le, da bo na njem tekel Windows Embedded Compact 7.

Nekoliko prej lahko pričakujemo MSI-jeva izdelka, čeprav naj bi se izid WindPada 110 prav tako lahko zavlekel vse do konca leta, če bo do njega sploh prišlo (MSI-jevi predstavniki si očitno še niso edini). Stal naj bi 400 ameriških zelencev ter bo platformo Tegra 2 izkoriščal s pomočjo Androida. Zaslon bo kapacitivne narave, prisotna pa bosta še USB in HDMI priključka. Na moč podoben zaslon z ločljivostjo 1024 x 600 pik bo imel tudi zmogljivejši WindPad 100, ki bo platformo Tegra 2 kot že rečeno zamenjal za platformo Atom.

Šlo bo za 1,66 gigahertčnega Z530, namenjenega mobilnim napravam, ki mu bo družbo delalo 2 GB pomnilnika, 32 GB SSD ter bo poganjal Windows 7 Home Premium. WindPad 100 bo poleg HDMI-ja imel še dva USB priključka ter naj bi ob še letošnjem izidu stal $500.

22 komentarjev

narodno ::

Škoda, da tako pozno. Dokler se lahko spremeni še ogromno.

PecenkA ::

Še dva kitajska: http://www.chinitech.com/en/2010/inform... Ampak je cena precej višja od zgoraj naštetih. Pa če sem prav videl baterija ni najboljša.

hook ::

Js koketiram z OLPC XO-3, ker naj bi imel nekaj kar me je že ves čas čudilo, zakaj se ni še nihče prej spomnil -- eInk display in LCD v enem! Pa še Linux-based, hackable itd.

Verjetno bo spet zgledal kot igrača, ampak za manj kot 100 EUR (zaenkrat je cilj 75 $) dobit hackable eBook reader, ki ga lahko poleg tega uporabljaš še kot Linux tablico ...zarad mene je lahko tut pink pa s slikam bruhanja gor, ga bom že prebarvu al pa ohišje zamenju za leseno ;)

zlobcek ::

Uf prihodnost zgleda ql. Enkrat sem uporabljal nekaj dni toshibino tablico - notebookec 12 ali 13", ki se mu zaslon obrne in položi odprt čez tipkovnico - r400. Mislim da takrat še z Visto. In Wacom tehnologijo čačkanja po zaslonu z svinčnikom.

In mi je bla res hudo všečna zadeva. EEE oz. nekaj na win7, da vsaj poganja 720p, so moji favoriti. Edino če se do nakupa ne spravim na jabuk:D

opeter ::

Ko bodo takšne naprave v paketih za en evro, si bom enega omislil.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

mrTwelveTrees ::

opeter je izjavil:

Ko bodo takšne naprave v paketih za en evro, si bom enega omislil.


ja in pol bos placeval 50eur na mesec naročnino.... ti kr

Matwic ::

Eee Pad je videti neverjetno sexy :), upam, da bo le baterija dolgo zdržala. Windows 7 + C2D... jaz sem srečen :)

Za WinPad 100 so malo falili z designom. Tako pri UIju kot pri ohišju, no saj imajo še dosti časa, bolje da stvar popravijo.

Khamul ::

Zakaj je treba šakati, da Apple nekaj naredi in šele potem narediti alternativo? Tak poslovni model je fural microsoft, pa poglejte, kam jih je to pripeljalo...

Highlander ::

Jah, zgleda da razen Apple zadnja leta noben ne ve kaj tocno, kako tocno, kdaj tocno in za kolk dnarja tocno narediti in kako potem to ponuditi/reklamirati... potem so pa takoj vsi polni raznih iKillerjev, vsaj virtualnih. Al pa samo ne poznajo dobrega slovenskega rekla. "Kdor prvi pride, prvi melje.". No, mogoce pa palijo bolj na "Kdor se zadnji smeje...", samo ni videt, da je to taprav poslovni model in bi blo fajn, ce jih nekateri forumasi hitro poducijo se o tem... ;)

Bor H ::

Khamul: iPad je zuni 2 mesca, recimo da se je par mesecev prej vedl točno kaj pripravlja. Ti resno mislš da so v pol leta uspele firme razvit te prototipe? Tabličniki so dokaj očitna stopnička v razvoju in apple se je na korak pripravil hitreje kot ostali, kar pa ne pomeni da niso ostali že razvijal svojih konkurentov prej.

Highlander ::

Bor_H: Caki, caki - zgoraj pise, da zadeve napovedujejo za zacetek 2011, torej bodo imeli eno leto casa od uradnega izida iPada, verjetno so pa tud ze prej kaj slisali na to temo, ce je cel splet govoril...

edit: Aja, nism videl, da si specificno omenjal prototipe. V glavnem, jaz priznam, da nima obcutka, kolk casa traja take stvari razvit, ampak se mi zdi zanimivo in nenakljucno, da zadnje case Apple v praksi dejansko prehiti za nekaj let, prototipi gor al dol.

Zgodovina sprememb…

Bor H ::

Če ne drugega sta se razvijala Slate in Courirer, ki sta bila prikazana javnosti prej kot iPad, žal sta očitno oba propadla. Se je pa v zadnjem letu noro velik spremenil na področju mobilnih procesorjev: od Atoma do Snapdragona in Tegre kar je logično klicalo po novih prenosnih napravah. Apple je imel pač prednost v že obstoječem OSu in kupu aplikacij, ostale firme si morajo zdj izbrat al poln OS, ki nima za TS prilagojenih aplikacij ali Android, ki pa ima veliko manj aplikacij na voljo, nek svoj sistem razvijat je pa zdj skoraj strel v nogo.

Gregor P ::

Seveda so bili tablični računalniki (torej tudi same tablice ipd.) že tudi prej (leta prej), kako pa drugače:D, le da so bili izredno dragi in so jih običajno uporabljali v industrijskem okolju. Tudi tistih nekaj geekovskih uporabnikov, ki bi dejansko odštelo nekaj tisoč evrov za domačo uporabo, je bilo izredno zahtevnih, hoteli so imeti prave računalnike v teh tablicah (to pomeni strojno in programsko na nivoju namiznih PC-jev, le prenosni pač), vodilna podjetja so se izgovarjala na drag razvoj ter ozek krog uporabnikov itd.

... in potem pride Apple, pogleda katere tehnologije s potencialom že imamo na trgu, a se še niso prebile v ospredje, dobra preštudira trg in potrošnike ter ponudi dodelan minimalističen produkt za širše množice (jih s svojo politiko in marketingom tudi dolgoročno priklene nase), ki je dosti cenejši ter se požvižga na neke tehnične specifikacije geekov (zakaj le, če navaden potrošnik ne potrebuje vsega tega, čemu bi komplicirali) in žanje uspeh ... sploh ne lahka naloga, da me ne bo kdo razumel napačno ...

... ostala podjetja pa se spet čudijo in zavistno gledajo, kako jih lahko nekdo tako prehiteva po desni. V bistvu je prav porazno, kako so ta podjetja praktično zaustavljala razvoj in izkoriščala trg do konca (torej enako kot na področju mobilnih telefonov); pravzaprav je šokantno, da so bila sploh brez neke razvojne vizije, sodobnih ali morda celo futurističnih konceptov, in da so služili denar na večkrat prepakirani stari uveljavljeni tehnologiji, katero se niti niso potrudili prilagoditi potrošnikom (raje so ponudili kakšno dodatno usposabljanje proti plačilu seveda) in ki so jo drago prodajali ... ta podjetja so praktično ne samo zaspala, ampak že kar padla v komo;((

... sam pa že vsaj desetletje čakam na dober tablični računalnik (kot na dober pametni mobilnik), ki bo zares lahko nadomestil namizni PC, a iPad (Applova "bližnjica" do tega) to še vedno ni to; vsekakor pa sem vesel, da so vsaj predramili te zaspane mastodonte, da so tudi samo začeli malo vlagati v razvoj in šele sedaj poskušajo biti konkurenčni:) ... skrbi me le, da bodo vsi hoteli zgolj kopirati Apple in bom tako jaz moral čakati na želene naprave vsaj še kakšno desetletje več:8)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

matejdro ::

A tale eee pad ima ION oz. kakšno boljšo grafično rešitev kot intelovi integrirani zmazki? Že dolgo iščem umpc, ki bi imel touchscreen in ION. Tablica + stojalo pa izgleda še boljša rešitev.


Imam pa občutek, da vsi ti 4 padi skupaj ne bodo prodali toliko enot kot iPad.

Highlander ::

Tocno tko, kot pravi Gregor_P!

Mene tudi to cudi in mi vzbuja nelagodne obcutke da je Apple v zadnjih desetih letih prakticno edini pravi inovator (v smislu, da zadeva res dela in se zato prodaja, ter doseze nek vpliv na trgu, ne lokalnega garaznega prototipa ali renderja na internetu!) na podrocjih kot so digitalna prodaja glasbe, pametni telefoni in zdaj tablice. Sej res, da vsi na konc nardijo na kitajskem s takimi al drugacnimi specifikacijami, samo ocitno drugi tud razvijajo tam - se pravi cakajo, da se kaj zgodi in potem hitro ponudijo svoje "kopije". Kakega takega Appla bi si clovek zelel vsaj se pri avtomobilizmu (razne tehnologijo so na voljo, izdelkov in podpornih mrez v siroki potrosnji pa ni) in se marsikje...

kuglvinkl ::

Prav zabaavno je tudi, kako je Apple pravilno ocenil, da ne bo vlagal v netbooke, pač pa direkt v iPad :).
Your focus determines your reallity

Gregor P ::

Čisto tako za mimogrede; sedim na raznih konferencah, seminarjih in tu in tam se ozrem tudi malo naokoli in kaj vidim; uporabnike netbookov, kako gledajo reklame in cene za iPada:D

... in še ena prototipna igračka MeeGo Tablet on Intel Moorestown

The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

filip007 ::

Bogata konkurenca ja že kaj pa...vmesnik CNC mašine dol z lepim ozadjem in ikonami.
Pa še dečvo dajo zraven kot dodatna oprema.
http://www.engadget.com/photos/lg-ux10-...

Apple bo še vedno največ potegnil ven s te zmešnjave, Nokia mora še nekaj spravit skupaj na Symbian 3.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: filip007 ()

LordPero ::

Jst pa bi kej 5-7", vsaj 720 ekran, z zadnjim IONom oz. Tegro (HDMI izhod), pa seveda primerno mocan centralni CPU. Pa z OSom po izbiri (kar pomeni perutnino ali napravo za gleat skozi zid).
LordPero

Rippy ::

Kar je Gregor P napisal je res. Že nekaj let uporabljajo tablične računalnike avtomehaniki za kalibracijo in meritve ECU.

Xgeneration ::

za v dnevno sobo, ko si človk na sedežni garnituri in ko imaš recimo obiske, ni boljšega kot računalnik tipa "ipad".
LP

Bor H ::

ko maš obiske se z njimi pogovarjaš ne pa skupaj sediš za PCjem ;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

tablet PC ali netbook?

Oddelek: Kaj kupiti
242909 (2738) SLO_Matej
»

V Boxee Box prihaja Atom

Oddelek: Novice / Ostale najave
113766 (2792) JayKay
»

Bogata konkurenca iPadu na Computexu

Oddelek: Novice / Android
224548 (3456) Bor H
»

Alternative iPadu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
7217874 (15436) Stark
»

Asus Eee Pad junija, MSI M Pad kasneje

Oddelek: Novice / Android
195791 (5065) we_are_borg

Več podobnih tem