»

ZDA v tajnosti pripravljajo obtožnico zoper Assangea?

vir: BBC
BBC - Ameriško ministrstvo za pravosodje kot kaže pripravlja obtožnico zoper ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea. To je razvidno iz tožilske vloge v nekem drugem primeru, v katero se je iz neznanega razloga prikradlo tudi ime znanega žvižgača, ki že šesto leto prisilno biva na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu.

Gre za primer v katerem je Seitu Sulayman Kokayi obtožen zapeljevanja mladoletne osebe, v tekstu pa se pojavi tudi sintagma: "da mora dokument ostati javnosti nedostopen zaradi zapletenosti primera in odmevnosti, ki ga spremlja, obenem pa ni drugega načina, ki bi zagotavljal, da javnost ne bi izvedela, da je zoper Assangea vložena obtožnica ... Dokument mora ostati tajen vse do trenutka, ko bo Assange na podlagi obtožnice aretiran, zaradi česar se ne bo mogel več izogibati aretaciji in izročitvi v tej zadevi."

Obtožnico je spisal in 22. avgusta letos...

42 komentarjev

Wikileaks začel objavljati elektronsko pošto sirskega režima

Slo-Tech - Čeprav je ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange v hudih škripcih, saj se pred izročitvijo Švedski skriva na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, Wikileaks s polno paro sledi svojim ciljem in objavlja tajne dokumente. To pot objavljajo 2,5 milijona elektronskih sporočil, ki so si jih izmenjali sirska vlada, ministri, poslanci in drugi politiki, podjetja ter druge vplivne sile v državi. Gre za sporočila, ki so jih predstavniki režima napisali v zadnjih šestih letih in zavedajo tudi še vedno trajajoč konflikt v državi. Kot je v navadi, Wikileaks dokumente objavlja postopno.

Skupno bodo objavili dokumente, ki izvirajo s 680 različnih domen, in so po besedah Juliana Assanga neprijetna tako za režim kot nasprotnike Sirije. Dodaja, da ne...

0 komentarjev

WikiLeaks ponovno udaril: Svet skozi ameriške oči

Guardian - Po poročanju tujih medijev, ki so dobili dokumente v predogled (Guardian, New York Times, Spiegel, El Pais in Le Monde), WikiLeaks danes objavlja svojo naslednjo zbirko dokumentov. Tokrat gre za komunikacije med ameriškim zunanjim ministrstvom ter ameriškimi veleposlaništvi.

Glede na podatke iz Spiegla, je v objavljenih dokumentih Slovenija omenjena 836 krat. Na seznamu cvetk v New York Timesu pa piše, da je ameriška vlada Sloveniji v zameno za sprejem enega zapornika iz Guantanama ponujala avdienco pri Obami (čeprav očitno smo si avdienco želeli mi).

Guardian je tudi objavil povezavo na seznam depeš brez njihove vsebine. Tagi omogočajo najrazličnejše statistične analize.

Dokumenti so sedaj na voljo. (del njih)

100 komentarjev

Wikileaks izdal Iraške dosjeje z dokazi o mučenju zapornikov in ubijanju civilistov

Slo-Tech - Danes ponoči je Wikileaks kljub prizadevanjem Pentagona za preprečitev izdal 400.000 tajnih dokumentov o vojni v Iraku. V njih je moč prebrati, da so ameriški vojaki še več let po škandalu z mučenjem zapornikov iz leta 2004 nadaljevali zlorabe in mučenje ujetnikov, poroča The New York Times.

Ignorirali so tudi zlorabe, posilstva in umore, ki jih je izvajala iraška policija. Ta je na več zapornikih uporabljala metode pretepanja, povzročanja opeklin, bičanja, rezanja prstov, polivanja s kislino itn. Američani tega v večini primerov niso preiskovali, čeprav so bili na to opozorjeni, ampak so preiskavo prepustili iraškim oblastem. Leta 2005 so tudi uradno zapisali,...

184 komentarjev

Ameriška vlada blokirala bančni račun Wikileaks

Eden izmed redkih obrazov za Wikileaks, Julian Assange

Guardian - Stran Wikileaks, kjer lahko žvižgači objavljajo tajne dokumente in je v zadnjem času zaradi afganistanskih dosjejev požela veliko publicitete, tarna, da jim je ameriška vlada onemogočila dostop do donacij, s katerimi financirajo svoje delovanje. Stran ima odprt račun pri posredniku Moneybookers in ta je blokiral njihov račun. Ko so zaprosili za utemeljitev, so jim povedali, da so to storili na podlagi zahteve ameriške vlade (Moneybookers je britansko podjetje z dubajskim lastništvom!), ki jih je uvrstila na seznam vrednih opazovanja (watchlist).

Moneybookers naj bi račun zaprl že 13. avgusta, kar je le nekaj dni po objavi afganistanskih dosjejev, ki so Pentagon hudo razburili. Vlada je potem zahtevala umik dokumentov o civilnih žrtvah v vojni v...

37 komentarjev

EA odstranila Talibane iz Medal of Honor

TG Daily - Založnik iger EA, ki pripravlja novo inačico Medal of Honor, se je uklonil pritisku javnosti in ukinil možnost igranja kot taliban v prihajajoči igri. Nov Medal of Honor namreč za razliko od predhodnih ne črpa več snovi iz druge svetovne vojne, marveč se dogaja v modernem svetu. V Afganistanu se ameriški vojaki borijo proti Al Kajdi in Talibanom. Prvotni načrt je predvideval, da bi lahko igralci v spopadu med seboj (multiplayer) lahko izbrali, ali se bodo borili kot Američani ali kot Talibani. V enoigralskem načinu te možnosti ni bilo.

Toda ko so mediji pograbili zgodbo, da bo mogoče v igri kot Taliban pobijati ameriške marince, se je nad EA zgrnilo ogorčenje ljudskih množic. Pentagon je celo zahteval in dosegel prepoved prodaje igre v svojih vojaških bazah....

123 komentarjev

Zakon o zaščiti novinarskih virov v ZDA eksplicitno izvzema Wikileaks

Techdirt - V ZDA je v pripravi zakon o varovanju novinarskih virov, ki bo podoben, čeravno nekoliko manj rigorozen od znamenitega švedskega modela. Zakon je v pripravi že nekaj časa, sedaj pa se bliža sklepnemu dejanju, to je branju in glasovanju o sprejemu. Posebej žgoče debate so se v preteklosti bile o vprašanju, ali so amaterski novinarji tudi upravičeni do zaščite svojih virov ali ne ter kam uvrstiti spletne časnike.

Senatorja Chuck Schumer (demokrat, New York) in Dianne Feinstein (demokratka, Kalifornija) sta v zakonski osnutek vrinila amandma, ki brez vsakega dvoma izvzema Wikileaks. Zakon o zaščiti novinarskih virov ne bo veljal za "spletne strani, ki se uporabljajo kot posrednik za masovno razpečevanje tajnih dokumentov", kamor sodi Wikileaks.

Je pravo novinarstvo že umrlo?

30 komentarjev

Wikileaks nadaljujejo objavljanje afganistanskih dosjejev

Google - Vsem polemikam navzlic Wikileaks ne namerava odnehati, je dejal njihov obraz Julian Assange. Čeprav so stran ZDA obtožile protidržavnega delovanja in začele nagovarjati celo svoje zaveznike k vložitvi obtožnic zoper Assangea, bo stran objavila še preostalih 15 tisoč dokumentov iz ameriške vojne v Afganistanu, ki so jih pridobili. Assange je pojasnil, da je zamik posledica nadrobnega prečesavanja dokumentov z namenom zavarovati življenja afganistanskih civilistov in vojakov, ki bi jih talibani vsled sodelovanja z zavezniškimi silami lahko pobili. Doslej so objavili že več kot 77 tisoč afganistanskih dokumentov.

Obnašanje Wikileaksa buri duhove po vsem svetu, saj gre za trk med pravico javnosti do obveščenosti, varovanjem državnih...

62 komentarjev

ZDA pritiskajo na zaveznike v primeru Wikileaks

Assange s člankom o svojem podvigu

Slo-Tech - Z zadnjimi dokumenti o vojaških operacijah v Afganistanu je stran Wikileaks resnično stopila na žulj ameriški administraciji, zato si ta na vse kriplje prizadeva zapreti stran in zagreniti življenje njenemu vodji Julianu Assangeu. ZDA so tako prosile svoje zaveznice, med njimi Veliko Britanijo, Nemčijo in Avstralijo, da premislijo o vložitvi obtožnic zoper Juliana Assangea. Na ta način mu želijo karseda onemogočiti prosto potovanje po svetu.

ZDA so mnenja, da je početje Wikileaksa grožnja za nacionalno varnost, razkrivanje dokumentov drugih držav pa jih navdaja z upanjem, da bodo tudi te...

283 komentarjev

Kako dobro švedski zakoni ščitijo Wikileaks

Slo-Tech - Wikileaks ima svoje strežnike na Švedskem z razlogom. Ta nordijska država ima namreč eno najbolj rigoroznih zakonodaj, kar se tiče svobode izražanja, novinarske svobode in zaščite virov. Po švedski zakonodaji novinarji identitete svojih virov sploh ne smejo izdati, saj bi v nasprotnem primeru zagrešili kaznivo dejanje. Vir, katerega identiteta je bila izdana brez privoljenja, sme tožiti brezvestnega novinarja in tožbo bo dobil. Tudi organe pregona vežejo enako stroge določbe, saj ne le da novinarja ne smejo zasliševati in od njega terjati razkritja vira, marveč tudi če bi za identiteto vira izvedeli, ga ne smejo preiskovati.

S temi podatki se hvali tudi Wikileaks, a po poročanju...

7 komentarjev

Ameriška vlada hoče dokumente od Wikileaks nazaj

Geoff Morrell med tiskovno konferenco

CNet - Ameriško obrambno ministrstvo je od strani Wikileaks uradno zahtevalo, da vrne vse vojaške dokumente v svoji posesti, saj da gre za last ameriške vlade. Tiskovni predstavnik z ministrstva Geoff Morrell je poudaril, da predstavlja stran Wikileaks s svojimi navedbami, da je objavljanje tajnega materiala legalno, predrzno nagovarjanje ameriških vladnih in vojaških uslužbencev h kršenju zakonov. Zato od njih zahtevajo vrnitev vseh dokumentov in uničenje kopij, ki jih še imajo.

Najhitrejši odgovor je Wikileaks posredoval prek Twitterja, v katerem so zahtevek označili kot smešne grožnje, nakar so uporabnike pozvali k donacijam. Še vedno se prepirajo o več sto megabajtih ameriških dokumentov o enotah v...

99 komentarjev

Wikileaks bi pomagal časnikom, novinarjem

ITworld.com - Na konferenci Hack In The Box, ki te dni poteka v Kuala Lumpurju v Maleziji, je spletna stran Wikileaks objavila načrt, s katerim želijo na splet pridobiti še več skrivnih dokumentov. Ustvariti nameravajo platformo, prek katere bi lahko časniki, organizacije za zaščito človeških pravic, raziskovalci in ostali po varni povezavi prenesli dokumente na strežnike Wikileaks. Tako bi breme varovanja vira in morebitne pravne sankcije prevzel Wikileaks.

Ko bi preverili avtentičnost materiala, bi z Wikileaks material za nekaj časa (doba embarga) dostavili strani, ki je njegovo objavo vzpodbudila. Ta čas naj bi novinarju ali skupini omogočil, da napišejo zgodbo o zbranem materialu. Šele po preteku embarga bi dokumente objavili tudi na Wikileaks, kar utemeljujejo z dejstvom, da široka dostopnost znižuje vrednost dokumentov.

Na Wikileaks so doslej objavili že 1,2 milijona občutljivih dokumentov; o najbolj delikatnih smo poročali tudi na naših straneh. Priznavajo pa, da imajo težave z...

8 komentarjev

Na Wikileaks objavljen dešifriran dokument ameriške vojske

Schneier.com - Kot poročajo na Wikileaks, so na spletni strani Pentagon Central Command (spletna stran je že ugasnjena) odkrili šifriran dokument v MS Word formatu z naslovom NATO in Afghanistan: Master Narrative.

Kot rečeno je dokument (bil) šifrian, vendar pa so vojaški operativci izbrali rahlo neustrezno geslo in ekipa Wikileaks je geslo razbila. Geslo je (bilo) progress. Dokument sicer ni označen s stopnjo zaupnosti, očitno pa le ni bil namenjen javnosti.

S pomočjo istega gesla so nato pri Wikileaks uspeli dešifrirati še tri najdene dokumente.

Bodo ameriški vojaki naslednjič izbrali daljše geslo?

23 komentarjev