»

Intel razgrnil skice novega diskretnega grafičnega čipa

Slo-Tech - Intelovi grafični čipi v procesorjih so dobri, nikoli pa mu ni res uspelo z diskretnimi grafičnimi čipi, torej grafičnimi karticami. Projekt Larrabee je klavrno propadel in se leta 2009 preobrazil v grafično platformo za superračunalnike namesto za domače igralce iger, i740 pa je bil poskus iz nekega drugega stoletja. Zato so bile na konferenci ISSCC (IEEE International Solid-State Circuits Conference) v San Franciscu vse oči uprte v Intel, ki je predstavljal prihodnji razvoj svojega diskretnega grafičnega čipa (dGPU).

Predstavili so prototip, ki ga sestavljata v 14 nm zgrajena dva ločena čipa. Prvi je sam grafični čip, drugi pa FPGA, ki skrbi za povezavo s sistemskim vodilom. Grafični čip je osnovan na arhitekturi Gen 9 in ima tri enake dele (execution...

33 komentarjev

Predstavljeni Intelovi procesorji Kaby Lake G z AMD-jevimo grafiko

Ars Technica - Lani je ogromno prahu dvignila napoved, da bodo imeli prihodnji Intelovi procesorji AMD-jev grafični čip. Ta sicer naj ne bi bil integriran neposredno v jedro, kjer bo še vedno počasnejša Intelova grafika, bi se pa s sosednjega kosa silicija aktiviral, ko bi bile potrebe velike. Na lasvegaškem CES-u smo končno izvedeli vse, kar nas je zanimalo. Intel in AMD se bosta res skupaj borila proti Nvidii.

Novi čipi iz družine Kaby Lake-G, ki jih Intel opisuje kot "procesorje Intel Core 8. generacije z grafičnim čipom Radeon RX Vega M" (res, kdo bi si še nedavno to mislil), bodo imeli štiri jedra oziroma osem niti in omenjeni AMD-jev grafični čip. Močnejše verzije...

39 komentarjev

Novi Intelovi procesorji bodo z AMD-jevo grafiko!

Slo-Tech - Intel je napovedal osmo generacijo mobilnih procesorje Core serije H, ki bodo imeli zelo nepričakovano komponento: AMD-jev grafični čip. Trenutno je na trgu serija U osme generacije, kar so ultravarčni 15-vatni procesorji. Ti imajo vgrajen grafični čip, ki ni v svoji srži ni bistveno drugačen kot v šesti generaciji. V seriji H, ki bo imela deklarirano porabo do 45 W vatov, pa bo Intel uporabil EMIB. To je okrajšava za Embedded Multi-Die Interconnect Bridge, kar je nov način povezave (interconnect) med različnimi čipi na isti silicijevi rezini. V primerjavi s prejšnjimi povezavami bo EMIB omogočal hitrejšo komunikacijo in gostejše pakiranje. EMIB je Intel premierno preizkusil s FPGA-ji.

Novi procesorji bodo tako imeli Intelov centralni procesor, naslednjo generacijo...

55 komentarjev

Novi Radeoni so še daleč

Diapozitiv, ki je povzročil precej razburjenja

vir: AnandTech
AnandTech - Že v začetku tedna je po spletu odjeknila novica (oz. takrat še govorica), da skoraj celo letošnje leto ne bomo videli novih grafičnih kartic iz zeleno-rdečega tabora. Govora je seveda o AMD-jevi seriji Radeonov HD 8000, ki bi jih glede na pretekle razvojne cikle in napovedi morali ugledati že jeseni, kasneje se jih je pričakovalo za tekoče prvo četrtletje letošnjega leta oz. najkasneje za začetek drugega četrtletja. S tem očitno ne bo nič, saj bomo nove Radeone videli šele proti koncu letošnjega leta, najverjetneje za novo nakupovalno sezono. S tem bo trenutna aktualna serija HD 7000 na trgu kot najboljše, kar ponuja AMD, skoraj celi dve leti (Radeon 7970 je izšel 7. januarja lani).

Nekaj čipov iz serije 8000 je bilo že predstavljenih, a predvsem za prenosne...

44 komentarjev

AMD bo proizvajal pomnilniške čipe

AnandTech - AMD, ki je znan predvsem po dizajnu procesorjev in grafičnih čipov, pred razdelitvijo podjetja pa tudi po proizvodnji, se podaja tudi na trg pomnilniških modulov. Kot lahko preberemo na njihovih straneh, AMD pripravlja pomnilniške module DDR3, ki se imenujejo Radeon (enako kot grafični čipi).

Radeoni bodo na voljo v treh serijah - Entertainment, ULTRA PRO Gaming in Enterprise. V vseh primerih gre za 2 GB-čipe, ki delujejo pri napetosti 1,5 V. Razlikujejo so po frekvenci delovanja, zakasnitvah, propustnosti in seveda ceni. Podatki o prvih dve serijah so že znani (1333 oziroma 1600 Mb/s in zakasnitve 9-9-9 oziroma 11-11-11), na zadnje pa še čakamo.

Japonske strani poročajo, da so moduli iz serije Entertainment tam že naprodaj, in sicer za 1570 jenov (14 evrov). Preostalih še ni zaslediti....

21 komentarjev

Prenovljeni MacBook PRO-ji se pregrevajo

Nova generacija MacBookov s procesorji Sandy Bridge, AMD-jevimi grafičnimi čipi in povezavo Thunderbolt

vir: Slashdot
Slashdot - Na Applovem uradnem forumu je mogoče prebrati obilico poročil, da se najnovejši MacBook PRO-ji, opremljeni s svežimi procesorji Sandy Bridge, pregrevajo že pri relativno nizkih obremenitvah. V prvem sporočilu teme je npr. uporabnik imel odprtih 7 programov poleg avtomatskega ustvarjanja varnostne kopije s Time Machine, nakar je sistem zmrznil, odzival pa se je zgolj kazalec miške. Računalnik je oživil šele s trdim ponovnim zagonom, za kar je moral držati tipko za prižiganje in ugašanje sistema.

Nekateri uporabniki so se glede na komentarje na Slashdotu sicer nekoliko bolj poglobili v težavo ter odkrili, da bi bil krivec za zmrzovanje lahko AMD-jev gonilnik, ki skrbi za pravilno delovanje grafičnih čipov v novih MacBookih (pred to...

52 komentarjev

nVidia predstavlja GT440, pripravlja novo serijo?

GT 440

vir: VR - Zone
VR - Zone - Kot odgovor na prihajajoče grafične kartice AMD-ja, serijo Radeonov HD 6000, naj bi nVidia pripravljala svojo različico osvežitve trenutnega nabora. Da bodo novi Radeoni za bolj ali manj enako zmogljivost precej cenejši in hladnejši od svojih starejših različic in obenem od nVidiine ponudbe, v primeru serije 6800 predvsem od nVidiinega para kartic GX 460, vemo že nekaj dni, medtem ko bo uradna potrditev sledila čez dva dneva. S precejšno zamudo je nVidia s Fermijem komajda ujela korak z AMD-jem, ki pa narekuje hud tempo. Da bi korak še obdržali, zeleni tako načrtujejo GeForce GTX 580.

Uporabljen naj bi bil čip GF110, ki bo očitno to, kar bi moral biti Fermi že ves čas. Pošasten kos...

13 komentarjev

XFX prekinja sodelovanje z nVidio

Fudzilla - nVidia je zadnje čase precej na udaru, po zaprtju enega izmed partnerjev, BFG, ki sicer ni bil med največjimi, a je bil pri kupcih priljubljen zaradi doživljenjske garancije, so izgubili še enega partnerja, XFX. Udarec je tokrat večji, sploh zaradi dejstva, da XFX ne zapira vrat, temveč se bodo zaenkrat posvetili izdelovanju le AMD-jevih Radeonov. Zgodba se je začela že lani, ko so pri XFX-u začeli z izdelovanjem Radeonov. nVidia jim posledično ni dala dovoljenja, da lahko prodajajo na arhitekturi Fermi osnovane kartice. Geforce so sicer prodajali vse do zdaj, a je šlo za starejše modele.
Po drugi strani EVGA očitno ostaja pri grafično-zelenih, saj pravijo, da na vrhu najpomembnejših partnerjev ne pričakujejo sprememb, kljub nVidiinim lastnim grafičnim karticam. Ob podatku, da bodo le-te omejene le na Best Buy, se jim za vodstvo verjetno ni za bati. Tržni delež znotraj nVidiinega deleža se jim bo najverjetneje še povečal, predvsem na račun BFG-ja in XFX-a.

29 komentarjev

AMD je največji proizvajalec grafičnih čipov

Družini 5800 in 5700, brez 5830

vir: VR - Zone
VR - Zone - Dolgo smo bili vajeni, da je bila s precejšnim naskokom v tržnem deležu ločenih oz. diskretnih grafičnih čipov prva nVidia. Prvi na področju števila grafičnih čipov je pravzaprav Intel, a gre pri slednjem izključno za grafične čipe, vgrajene v vezna čipovja, torej ga tukaj ne upoštevamo. Na drugem oz. tretjem mestu je bil tako dolgo kanadski proizvajalec grafičnih kartic ATI, ki ga je pred časom kupil AMD.

Lani so dosegli prvi preboj, ko so prehiteli nVidio na področju grafičnih čipov v prenosnikih, čemur zdaj sledi še en dosežek. AMD oz. ATI je namreč največji proizvajalec grafičnih čipov, ki ima na diskretnem področju od drugega letošnjega četrtletja 51-odstotni tržni delež, v primerjavi z 49% nVidie....

22 komentarjev

Fermi šele marca

X-Bit Labs - nVidiin prvi grafični čip, ki bo podpiral DirectX 11 in je poznan kot Fermi, GF100, GT300, nV60 ter morda še kaj, bo zamudil še bolj, kot se je predvidevalo. Po govoricah iz industrije, blizu izdelovalcem kartic, poročajo, da bo nVidia nov čip predstavila 10. marca, približno pol leta za ATI-jevo predstavitvijo kartic Radeon HD 5870 in 5850. To seveda še vedno spada v prvo četrtletje leta 2010, kot napovedano, a je bilo splošno prepričanje v industriji, da bo do izida prišlo že prej, v januarju ali februarju.

Glavni razlog za zamudo naj bi bili slabi izkoristki pri proizvodnji, kar je verjetno povezano z velikim jedrom (~3 milijarde tranzistorjev) oz. prenizkimi frekvencami, ki jih izdelana jedra dosegajo. V vsakem primeru je proizvodnja tako velikega jedra draga, kar bo negativno vplivalo na nVidiine zaslužke oz. na cene grafičnih kartic na trgu. Zanimiva je tudi novica, da bodo v drugem četrtletju predstavili še čip GF104, ki bo namenjen najvišjemu zmogljivostnemu (in verjetno...

23 komentarjev

ION 2 že naročen?

Težavna povezava s standardom DMI

vir: DigiTimes
DigiTimes - Povezovanje nVidiinega veznega čipovja in procesorja Atom iz družine Diamondville ni bil problem, saj je bil procesor le procesor, brez pomnilniškega krmilnika in grafičnega čipa. Oboje bo dodano v novi generaciji Atomov, poimenovanih Pineview, zaradi česar se je predvidevalo, da naslednika platforme ION ne bomo ugledali, vsaj ne v kombinaciji s procesorji Atom. nVidia je že pred časom povedala, da si želijo izdelati platformo, na kateri bi bilo mogoče uporabiti tako procesorje Atom, kot VIA-ine procesorje iz serije Nano, ki so prav tako energijsko varčni. Po govoricah v industriji naj bi Acer že naročil pošiljko novih veznih čipovij, ki naj bi jih sparili s Pineview Atomi. Pomnilniški...

12 komentarjev

Nvidia dohiteva ATI

RegHardware - Po raziskavah Jon Peddie Research-a, je v tretjem četrtletju letošnjega leta nVidia povečala delež prodanih grafičnih čipov za dva odstotka in ima trenutno 22 odstotni tržni delež. Delež prodanih grafičnih čipov velikega nVidiinega konkurenta, ATI-ja, ki ga je pred časom prevzel AMD, se je zmanjšal za pet odstotkov in znaša le še 23 odstotkov. Največji, 40 odstotni delež pripada Intelu, medtem ko znaša delež VIA Technologies / S3 Graphics deset odstotkov, Silicon Integrated Systems-a pa pet odtokov, pri tem sta slednja v primerjavi s prvim četrtletjem pridobila dva oziroma poldrugi odstotek.

Več o tem si preberite na RegHardware.

61 komentarjev

Stanje na trgu grafičnih čipov

Slo-Tech - Po podatkih Jon Peddie Research je bilo v drugem četrtletju letošnjega leta prodanih 71,4 milijona grafičnih kartic in integriranih grafičnih čipov, kar je sicer za 4,6 odstotkov manj kot v prvem četrtletju letošnjega leta, vendar 16,6 odstotkov več, kot v enakem obdobju lani.

Največji, 40,3 odstotni delež med prodanimi grafičnimi čipi, je pripadel Intelu, sledita mu ATI s 27,6 in nVidia z 20,3 odstotki. VIA in S3 sta pristala na četrtem mestu z 8,2 odstotka, SiS-u pa je pripadel 3,5 odstotni tržni delež. Ostali proizvajalci, med katerimi je najbolj znan Matrox, so dosegli manj kot enoodstotni delež.

Več o tem na Digitimes-u.

18 komentarjev

NV40?!

X-Bit Labs - Na dan so pricurjale neuradne informacije o nVidiinem novem grafičnem čipu s kodnim imenom NV40. Kljub temu, da je nVidia uradno priznala, da je bil NV30 čip pravi polom, se še vedno drži 6-mesečnega ciklusa najave novih čipov, torej si lahko kmalu obetamo novo presenečenje. NV40 naj bi bil dvakrat hitrejši od svojega predhodnika. Zanimivo je tudi dejstvo, da bo arhitektura čipa polpolnoma nova.

Po spletu se širijo tudi izjave, da naj bi bil najboljši sistem za igranje zahtevnih iger osnovan na nVidiini GeForce FX 5900 grafični kartici, AMD-jevem Opteron procesorju in matični plošči s prihajajočim nVidia nForce 3 vezjem, medtem ko izdelovalcem iger nVidia priporoča svojo profesionalno grafično kartico Quadro. Torej lahko uradno najavo NV40 pričakujemo nekje v novembru, same grafične kartice pa proti koncu tega leta ali v začetku naslednjega. A ne pozabimo na konkurenčno podjetje ATi, od katerega lahko kaj kmalu pričakujemo napoved novega čipa, ki bo odgovor na nVidiin NV40. Klik!

15 komentarjev