»

MWC 2011: Intel ostaja zvest platformi MeeGo

ComputerWorld - Čeprav je Nokia s prebegom k Microsoftovemu Windows Phonu 7 in napovedjo, da bodo izdali le en telefon z MeeGo, Intel postavila pred težko nalogo, ta ne obupuje nad platformo MeeGo. Tako je na konferenci Mobile World Congress 2011 zatrdil Intelov podpredsednik Renee James.

Lani na MWC sta Nokia in Intel družno predstavila nov operacijski sistem MeeGo, Linuxov derivat, ki da bo resen igralec na trgu pametnih telefonov. Leto pozneje se iz MeeGoja ni razvilo še ni nič konkretnega, Finci pa so ušli k Microsoftu. Analitiki ocenjujejo, da je Intel zaradi te poteze v hudi zagati s platformo MeeGo in vstopom na trg pametnih telefonov....

11 komentarjev

MeeGo in Ubuntu na Nexus S

MeeGo na Nexus S

vir: PC World
PC World - Googlov Nexus S bo kot kaže konkurent Nokiini N900 po številu operacijskih sistemov, ki tečejo na mobilnem telefonu. Na slednji namreč uradno delujeta Maemo in MeeGo, precej uspešno pa je bil na Nokio nameščen še Android ter različni okusi namiznega Linuxa. Podobno, a v drugo smer zdaj velja še za Nexus S, na katerem poleg Androida tečeta še MeeGo in Ubuntu. Nameščena sta bila na 16 GB vgrajenega pomnilnika in ne vplivata na Androidov pomnilnik ROM, torej v primeru težav tovarniško delovanje telefona z Androidom ne bo ogroženo.

Sprva je bil nameščen in zagnan MeeGo, nato pa še Ubuntu, a gre v obeh primerih bolj za dokaz, da se operacijska sistema zaženeta. MeeGo je skorajda neuporaben (prikazan je bil počasen zagon Fenneca), podobno pa seveda velja še za Ubuntu, kjer sicer...

7 komentarjev

AMD se pridružuje projektu MeeGo

vir: ZDNet
ZDNet - AMD je včeraj napovedal, da se pridružuje projektu MeeGo. Projekt, koder po združitvi Intelovega Moblina in Nokiinega Maema razvijajo odprtokodni operacijski sistem za ultratanke prenosnike, tablične računalnike in pametne telefone, vodijo Linux Foundation, Nokia in Intel, AMD pa bo prispeval inženirsko in tehniško znanje, so povedali v AMD-ju. AMD je bil sicer že doslej polni član Linux Foundation, ki je razvijala MeeGo, tako da pretresljivih sprememb ne bo. Ben Bar-Haim iz AMD-ja je dejal, da od novega operacijskega sistema pričakujejo pozitiven učinek na svoje načrte na trgu vgrajenih sistemov (embedded) in povečanje potencialnega trga za APU-je.

8 komentarjev

Ari Jaaksi zapušča Nokio

Ari Jaaksi

vir: engadget
engadget - V času velikih priprav na predstavitev prvih javnosti namenjenih telefonov z MeeGo-jem (roko na srce, N900 je bolj razvijalcem kot uporabnikom namenjena naprava) za Nokio nedvomno ni dobra novica, da je odpoved dal Ari Jaaksi, podpredsednik njenega oddelka za MeeGo. Njegova odpoved je sledila odhodu prejšnje vodje celotnega podjetja, Olli-Pekke Kallasvuo-e, in Anssija Vanjokija, podpredsednika mobilne divizije Nokie, kar pomeni, da je Nokia izgubila že 3 izmed svojih dolgoletnih finskih zaposlenih, ki pa jih zaenkrat nadomeščajo s tujci.

Ari Jaaksi je bil pravzaprav zelo pomemben za MeeGo oz. pred tem za Maemo, saj je bil eden izmed gonilnih členov pri prehodu finskega mobilnega giganta na odprto kodo, predvsem za uporabo Linuxa v Maemu. Prav on je bolj ali manj eksperimentalne internetne tablice,...

12 komentarjev

MeeGo prihaja v avtomobile

engadget - Multimedijske zmogljivosti jeklenih konjičkov se, podobno kot ostala informacijska tehnologija, v zadnjem času razvija zelo hitro. Najbolj zmogljive sisteme imajo jasno proizvajalci najbolj luksuznih avtomobilov, npr. Audi, BMW in Mercedes, medtem ko sta prav slednja že napovedala, da bosta za svoje multimedijske sisteme v prihodnosti uporabila Intelove procesorje Atom. Za dobro izkoriščenost procesorjev je seveda treba uporabiti primeren operacijski sistem, ki bo pri nekaterih proizvajalcih kar Intelov in Nokiin MeeGo.

Uporabiti se ga je namreč odločila skupina GENIVI, ki poleg izdelovalcev avtomobilov (BMW, GM, Hyundai, Renault, koncern PSA - Peugeot in Citroën, itd.) združuje še velikane iz računalniške industrije (ARM, nVidio, Nokio,...

25 komentarjev

Nokia prodala divizijo brezžičnih modemov

Prevzem ne pokriva le takšnih modemov.

vir: engadget
engadget - Pri Nokii so očitno popolnoma resni s svojimi namerami, da se vrnejo na vrh v svetu mobilnih telefonov, čeprav so v smislu tržnega deleža še vedno prav tam (vsaj v Evropi). Vseeno se njihova prednost iz dneva v dan topi predvsem na račun Applovega iPhonea in Googlovega Androida. Da je pot Symbiana bolj ali manj zaključena, vsaj za zmogljivejše telefone, so pokazali tudi z odločitvijo, da v prihodnosti močno razširijo nabor mobilnih telefonov z operacijskim sistemom MeeGo, ki je nastal po združitvi Nokiinega Maema z Intelovim Moblinom.

Še en korak k osredotočanju na mobilne telefone je

6 komentarjev

Bo 2010 končno leto Linuxa?

Vmesnik Palmovega, *khm*, HP-jevega webOS

vir: PC World
PC World - Linuxaši že dolga leta govorijo, da bo letošnje, če ne letošnje pa zagotovo naslednje leto leto Linuxa oz. leto, ko bo ta odprtokodni in brezplačni operacijski sistem postal mnogo bolj razširjen ter resna grožnja drugim operacijskim sistemom, predvsem Microsoftovim različicam Windows. Verjetno ni treba posebej omenjati, da so se do sedaj še vse takšne obljube izjalovile, Linux pa se še vedno oklepa peščice odstotnih točk pri dnu tržnega deleža operacijskih sistemov.

Pri strežnikih je seveda zgodba drugačna, saj Linux teče na dobri petini vseh sistemov, medtem ko so superračunalniki pravi raj za Linux. Analitiki vseeno menijo, da bi leto 2010 pravzaprav znalo biti...

222 komentarjev

Novi Atomi za mobilne telefone

Mali procesor z veznim čipovjem

vir: engadget
engadget - Intelu kar ne uspe prodreti na trg mobilnih telefonov s svojimi procesorji, osnovanimi na arhitekturi x86. Z novo generacijo procesorjev Moorestown, serijo Atom Z6xx, so vsaj (komajda) ujeli konkurenco pri porabi energije, a z izidom, napovedanim za drugo polovico letošnjega leta, to morda ne bo dovolj, saj konkurenca ne počiva. Pri Intelu pričakujejo, da bodo po zmogljivostih s svojim 1,5 GHz procesorjem lahko konkurirali Qualcommovi ponudbi z 1,9 GHz. Qualcomm že pripravlja svojo različico Snapdragona, ki bo tekla pri 1,5 GHz.

Ker so Atomi osnovani na arhitekturi x86, odpade velika večina mobilnih operacijskih sistemov, saj so ti namenjeni delovanju na arhitekturi ARM. Posledično ni podprt Microsoftov Windows Mobile...

25 komentarjev

Intel in Nokia združila moči, napovedala MeeGo

The Register - Na Mobile World Congressu, ki te dni poteka v Barceloni, sta Intel in Nokia napovedala, da kanita združiti moči v boju proti Googlovemu Androidu. Tako sta naznanila razvoj nove platforme MeeGo, ki bo pobrala najboljše iz že obstoječih platform Maemo in Moblin, ki ju Nokia in Intel razvijata na osnovi Linuxa. MeeGo naj bi bil nared še letos in bo poskusil Googlu odščipniti čim večji delež na pametnih telefonih, tabličnih računalnikih in drugih podobnih napravah.

Kaj to pomeni za Symbian, ki ga Nokia trenutno uporablja? Na to vprašanje so Finci odvrnili, da je Symbian idealen za približevanje pametnih telefonov množicam, medtem ko bo MeeGo očitno namenjen zahtevnejšim uporabnikom. Symbian torej trdno ostaja. Medtem bo za popolnoma odprti MeeGo moč pisati aplikacije v Qt, kar ni presenetljivo. Intel dodaja, da MeeGo ne bo omejen le na arhitekturo x86.

23 komentarjev