»

Prihaja BQ Aquaris E4.5

BQ Aquaris E4.5

Slo-Tech - Po dolgoletnem razvoju bomo končno dobili prvi mobilni telefon, ki ga bo poganjal Ubuntu. Ta čast bo pripadla španskemu BQ Aquarisu E4.5, ki ga bo na Stari celini mogoče kupiti od ponedeljka dalje za 170 evrov. Prodajal se bo prek spleta in to v omejenih količinah. Torej ne bo šlo za noben presežnik, temveč povsem običajen pametni telefon, ki pa bo imel hudo nekonvencionalen način prodaje, saj bo na voljo v omejenih količinah in ne vse enote hkrati (flash sales).

Ima 4,5-palčni zaslon z ločljivostjo 549 x 960, štirijedrni procesor Cortex-A7 (bržkone MT6582 z 1,3GHz), 1 GB pomnilnika, 8 GB flasha z možnostjo razširitve s kartico microSD, kamero z osmimi milijoni ter sekundarno kamero s petimi milijoni točk in dve kartici...

21 komentarjev

Študija o inteligenci uporabnikov različnih brskalnikov potegavščina

BBC - Prejšnji teden so se na internetu pojavili izsledki domnevne raziskave, ki naj bi bila ugotovila, da je povprečni inteligenčni kvocient uporabnikov Internet Explorerja nižji od uporabnikov ostalih brskalnikov. Boljše tematike za podžiganje vojn v obeh taborih si ni mogoče zamisliti, zato ni čudno, da je objava dvignila ogromno prahu. Povzeli so jo tudi ugledni časniki, kot je Telegraph. Izkazalo se je, da je vse skupaj velika potegavščina.

Rezultate naj bi bilo objavilo kanadsko podjetje AptiQuant. Izkazalo se je, da so bile spletne strani postavljene šele nedavno in da so bili posnetki zunanjosti in zaposlenih ter tudi dizajn prekopirani s strani francoskega podjetja Central Test....

17 komentarjev

Dell ne mara Linuxa

PC Pro - Pred tremi leti smo poročali, da je Dell izbral Linuxovo distribucijo Ubuntu kot alternativni operacijski sistem, ki bo lahko na računalnike prednaložen namesto Windows. Časi se obračajo. V začetku tega meseca so postavili informativno spletno stran, kjer so uporabnikom svetovali, da je Windows primeren za vse, ki bodisi imajo izkušnje z Windows bodisi so novi uporabniki računalnikov, medtem ko je Ubuntu le za tiste, ki nameravajo programirati v odprti kodi. Neposrečeno in zavajajoče, a to še ni vse.

S svoje spletne strani so umaknili uporabniške računalnike, ki bi imeli prednameščen Ubuntu. Iskanje po njihovi spletni strani odkrije le en sam prenosnik z Ubuntujem, pa še ta je Dell Latitude 2100 za poslovneže. Dell trdi, da to ne pomeni konec Ubuntuja v njihovem podjetju, saj je računalnike s tem sistemom še vedno moč naročiti prek telefona. Kot pravijo, so želeli le poenostaviti svoje spletne strani in uporabnikom ponuditi največkrat izbrane konfiguracije. S tem so zmanjšali...

264 komentarjev

Dell razmišlja o Chrome OS

Google Chrome OS

Ars Technica - Google razvija svoj Chrome OS približno leto dni, prve naprave z njim pa pričakujemo letos. Vsi vemo, da bo bolj kot od sposobnosti sistema njegov uspeh odvisen od strojne opreme, ki ga bo imela prednameščenega. Google je to filozofijo pognal še korak dlje, tako da Chrome OS sploh ne bo na voljo za samostojen prenos, marveč zgolj z napravami proizvajalcev, s katerimi se je Google pogodil. Eden takšnih naj bi bil véliki Dell.

V Dellu so razkrili, da se dogovarjajo z Googlom o možnosti, da bi njihovi prenosniki imeli prednameščen Chrome OS. Dell ponuja več platform, tako da že nekaj časa eksperimentirajo z Linuxom (Chrome OS je osnovan na njem), a se je ta v zadnjem...

29 komentarjev

Dell prodal 140.000 zaslonov po 10 evrov

Z malo sreče je vaš za 10 evrov

vir: Dell
The Register - Na Tajvanu se je Dell nekoliko uštel in 25. junija za kratek čas ponujal svoje 19-palčne LCD-zaslone za vsega 500 tajvanskih dolarjev (približno 10 evrov). Novica o izjemni ponudbi se je kot požar razširila po spletu in do trenutka, ko je Dell zmotno ponudbo popravil na 4.800 dolarjev (100 evrov), je več kot 26.000 kupcev naročilo 140.000 zaslonov. Dell se je poskušal izvedbi posla izogniti, a je tajvanska komisija za varstvo potrošnikov zahtevala, da izpolnijo ponudbo za vse uporabnike, ko so naročili en zaslon, za vsakega dodatnega pa ponudijo nek popust. V nasprotnem primeru bodo...

13 komentarjev

Dell naj bi izbral Ubuntu

Slo-Tech - Po besedah Stevena J. Vaughan-Nicholsa, pisca pri DesktopLinux.com, naj bi pri Dellu na nekatere modele svojih računalnikov nameščali Ubuntu 7.04, kar naj bi mu potrdili notranji viri v podjetju. Že prej so po spletu krožile govorice o dogovarjanju med družbama Canonical, sponzorjem Ubuntuja, in Dell, vendar nobena stran teh govoric ni komentirala. Špekulacije o prednameščenem Ubuntuju pa je še vzpodbudilo dejstvo, da Michael S. Dell na enem od svojih računalnikov uporablja Ubuntu.

Sicer pa je ta Dellova poteza odgovor na zahteve kupcev, ki so na strani Dell IdeaStorm kot najbolj zaželjeno novost pri Dellu izpostavili prav računalnike s prednameščenim Linuxom (ta ideja je dobila že več kot 130 000 glasov). Dell se je na te predloge odzval in na internetu objavil anketo o tem, katera distribucija in kateri računalniški sistemi naj bi bili najprimernejši. Anketa se je zaključila 23. marca.

57 komentarjev

Dell se odziva na predloge kupcev

Ars Technica - Ko je Dell prejšnji teden predstavil stran, imenovano IdeaStorm, je večina ciničnih dolgoletnih uporabnikov PCjev najbrž posmehljivo gledala na celoten projekt, vsekakor pa ni nihče pričakoval, da se bo Dell odzval tako hitro (za tiste, ki jim projekt ni znan - gre za zbiranje idej in predlogov uporabnikov, ki bi se nato potencialno uporabili pri novih Dellovih izdelkih).

Navalu 85.000-članske spletne množice, ki si je zaželela prednameščen Linux, in 55.000 ljudem, katerim bi ustrezal OpenOffice, so delno ustregli že po enem tednu. Ker gre pri tovrstnih prošnjah predvsem za finančne razloge (omenjeno programsko opremo znajo ponavadi uporabniki namestiti tudi sami, nočejo pa plačati še nekaj dolarskih stotakov za Microsoftov ali konkurenčen komercialen softver), so Dellovci najavili, da bodo razširili ponudbo serije n na prenosnike Latitude (omenjena serija so v bistvu izdelki brez prednameščenih programov).

O vzpodbudni potezi, ki jo Dell, če jim lahko verjamemo, namerava v...

25 komentarjev

Green day na zanimiv način rešuje svoje investicije

Slo-Tech - Punk skupina Green day se trudi čimbolj izkoristiti težavne čase, ko na njihov zaslužek (bolje rečeno na zaslužek založb) prežijo taki in drugačni pirati. Tako so uporabnikom ponudili posebnen zbirateljski komplet petih CD-R plošč, potiskanih z grafikami skupine. Za osem dolarjev tako dobite lične zgoščenke za glasbo, ki ste jo prenesli s spleta -- na nelegalen način.

Očitno se člani Green day zavedajo, da nikoli več ne bo tako, kot je bilo. Sedaj lahko samo še čakamo, kdaj bodo glasbene skupine na svojih spletnih straneh objavile povezave do njihovih računov za mikroplačila.

21 komentarjev