»

EU za "pravico biti pozabljen" na spletu

Europa.eu - Evropska komisija je napovedala, da je čas za prenovitev zakonov o varovanju osebnih podatkov na spletu, ki so iz leta 1995 in ne morejo več enostavno in učinkovito zaobjeti modernega interneta, kjer sta glavna igralca na področju osebnih podatkov Google in Facebook. Zato so včeraj predstavili novo strategijo o varstvu osebnih podatkov, ki bi lahko nadgradnjo v zakonodajo dočakala že prihodnje leto.

Uporabniki bi morali imeti večji nadzor in informacije o tem, zakaj se njihovi osebni podatki uporabljajo. Transparentno mora biti predstavljeno, kako, kdo, zakaj in za kako dolgo zbira podatke, uporabniki pa bi morali imeti možnost dati prostovoljno soglasje za obdelavo svojih osebnih podatkov. Ključna ideja nove strategije je poleg "krepitve pravice posameznika" tudi "pravica biti pozabljen", saj bi morale vse strani, kakršna je Facebook, imeti enostavno dosegljivo možnost izbrisa vseh podatkov, če bi se uporabnik za to odločil, poroča BBC.

Evropska komisija je k razpravi in...

21 komentarjev

Večina ponaredkov iz Kitajske, naročanje prek interneta cveti

Provenienca zaseženih ponaredkov

ComputerWorld - Evropska komisija je objavila poročilo o zasegih ponarejenega blaga na zunanji evropski meji v preteklem letu. V njem so zapisali, da so v tem obdobju zasegli 43.500 pošiljk, med katerimi je bilo tudi več milijonov kosov prek interneta naročenih izdelkov, za katerih neavtentično poreklo so bili uporabniki zavedeni. Točne številke, koliko odstotkov blaga izvira iz internetnih transakcij, ni mogoče podati, je dejal John Taylor, vodja Generalnega direktorata Evropske komisije za davke in carinsko unijo. Večina ponarejenih izdelkov je sicer ponarejenih znamk, a pomembno mesto zasedajo tudi piratske zgoščenke, mobilni telefoni in MP3-predvajalniki.

Zanimivo je, da povprečna cena originalnega izdelka, ki se ga nepridipravi...

24 komentarjev

EU preiskuje dumpinške cene kitajskih modemov

ComputerWorld - Evropska komisija je sprožila preiskavo kitajskih podjetij, ki izdelujejo WWAN-modeme, ker da s svojimi dumpinškimi cenami uničujejo evropskega proizvajalca. V Evropi podobne izdelke proizvaja le belgijsko podjetje Option, ki se je tudi uradno pritožilo Evropski komisiji, da so kitajske cene nerazumno nizke. Kot pravijo v Optionu, svoje modeme prodajajo po celem svetu, a le v Evropi imajo izgubo zaradi kitajskega dumpinga. Če bo Evropska komisija ugotovila kršitve, lahko uvede dodatne kazenske uvozne dajatve na izdelke z dumpinškimi cenami.

Kitajci po drugi strani protestirajo. Njihovo ministrstvo za za trgovino se je odzvalo z ostrimi besedami, da so globoko zaskrbljeni nad situacijo in si pridružujejo pravico do nadaljnjih dejanj. Pravijo, da je evropsko ravnanje navaden protekcionizem. Kupci so s tem v precepu. Če bo Komisija dejansko uvedla carino, se bodo kitajski modemi podražili, a kaj ko lahko preiskava traja do 15 mesecev.

34 komentarjev

Evropska komisija želi Windows brez IE

CNet - Evropska komisija se je spet odločila nekoliko pobliže ogledati Microsoftov položaj in njegov Windows, saj meni, da redmondski velikan izkorišča prevladujoči tržni delež. Tokrat je kamen spotike brskalnik Internet Explorer, ki je integriran v Windows, povod pa pritožba razvijalcev Opere iz leta 2007.

Evropska komisija je Microsoftu že poslala obvestilo o nasprotovanju (statement of objection), v izjavi za javnost pa je zapisala, da navezava IE-ja na Windows, s čimer je prvi avtomatsko dostopen na 90 odstotkih računalnikov, ovira konkurenco. Hkrati verjamejo, da Microsoft na tak način zavira razvoj konkurenčnih produktov in znižuje kakovost izdelkov, ki bi jih končni uporabnik lahko bil deležen. Prav tako ugotavljajo, da vsenavzočnost IE-ja spodbuja razvijalce spletnih strani k razvoju strani, prvenstveno optimiziranih za IE. Microsoft je bil za zdaj kratek, saj je dejal, da so obvezani poslovati v skladu z evropskim pravnim redom in da preučujejo obvestilo. Podjetje ima namreč...

156 komentarjev

Kazen Hynixu preklicana

X-Bit Labs - Pred natanko petimi leti je v veljavo stopila odločitev Evropske komisije, da z dodatnimi 33 odstotki ocarinijo Hynixove pomnilniške čipe naprodaj v EU, saj so jim dokazali nezakonito pridobivanje vladne pomoči iz južnokorejskih bank. Svetovna trgovinska organizacija je leta 2005 ovrgla odločitev Evropske komisije, tudi Hynix pa je še vedno dokazoval svoj prav pred evropskimi sodišči. Stvar je dobila epilog šele po petih letih, ko se je Evropski svet odločil, da se (retroaktivno) s 31. decembrom 2007 odpravijo vse omejitve in dajatve na promet s Hynixovimi čipi v EU. V korejskem gigantu odločitev pozdravljajo. Klik!

6 komentarjev