»

Kitajska zahteva pojasnila o vohunjenju CIE

vir: Pxfuel

Slo-Tech - Kitajsko varnostno podjetje Qihoo 360 je objavilo rezultate raziskave, v kateri so po njihovih trditvah našli dokaze za vohunjenje ameriške Centralno obveščevalne agencije, ki naj bi trajalo najmanj enajst let. Preiskovalci so namreč med pregledovanjem najdene zlobne kode našli podobnosti z vohunskimi orodji, ki so bila razkrita na Wikileaksu pred tremi leti. Domnevnemu krivcu za njihovo objavo, menda užaljenemu programerju CIE Joshui Schulteju, v ZDA pravkar sodijo zaradi namernega razkritja podatkov, ki naj bi uničilo desetletja prizadevanj ameriških vohunov.

Po besedah Qihoojevih strokovnjakov naj bi CIO izdala tudi analiza datumov nastanka najdene programske kode; ti kažejo na to, da je storilec deloval med običajnim delovnim časom vzhodne obale ZDA. Pri svojem delu naj bi se osredotočil na vladne in znanstvene inštitucije, pa internetna, letalska in naftna podjetja. Američane naj bi zlasti zanimali podatki o letalskih potnikih v realnem času, med drugim tudi o kitajskih...

15 komentarjev

MPAA dosegla zaprtje strani Popcorn Time in YTS, konec skupine YIFY

TorrentFreak - Cehovska organizacija filmarjev MPAA je na sodišču iztožila zaprtje strani Popcorn Time in YTS, ki sta omogočali ogled in prenos avtorsko zaščitenih vsebin. Popcorn Time je bila aplikacija, ki je po videzu in funkcionalnosti spominjala na Netflix, saj je omogočala ogled različnih vsebin kar v aplikaciji kot streaming. V ozadju se je vsebina prenašala po protokolu torrent, in sicer je sekvenčno (za razliko od običajnega prenosa prek torrentov) prenašala vsebine, ki so jih ponujali različni trackerji. Zaradi svoje enostavnosti si je prislužila tudi vzdevek torrent za telebane, po podatki comScore pa...

45 komentarjev

Velika akcija v boju zoper internetno prodajo ponaredkov

vir: Europol
Europol - Pod vodstvom Europola že tretje leto poteka akcija In Our Sites (IOS), s katero se borijo proti spletni prodaji ponaredkov. V več racijah so zasegli že več kot tisoč domen, minuli teden pa so v novi raciji Transatlantic V zaprli 292 domen.

V akciji so poleg Europola sodelovali še ameriška ICE (Immigration and Customs Enforcement) in HSI (Homeland Security Investigations) ter organi pregona iz Albanije, Belgije, Bolgarije, Danske, Francije, Grčije, Hrvaške, Islandije, Italije, Litve, Luksemburga, Kolumbije, Madžarske, Portugalske, Romunije, Srbije, Španije in Velike Britanije. Obsežna ekipa je zasegla 292 domen, s čimer se je skupno število v celotni akciji dvignilo na 1829. Ena domena seveda ne pomeni ene strani, saj...

35 komentarjev

BTjunkie prostovoljno prenehal obratovati

TorrentFreak - Včeraj je prenehal obratovati BTjunkie, ki je bil ena izmed najbolj priljubljenih spletnih strani za izmenjavo datotek torrent. Namesto znane vsebine je na njihovi strani mogoče zaslediti le obvestilo, da so se po sedmih letih delovanja odločili prostovoljno zapreti stran in posvetiti drugim projektom.

Čeprav je BTjunkie omogočal masovno kršenje avtorskih pravic, stran ni bila nikoli tarča v pravnih postopkih. MPAA in RIAA sta jo sicer označili kot kršiteljico (rogue) in nanjo pretkano začeli nalagati lažne datoteke, Google pa jo je cenzuriral v svoji funkciji Samodokončaj, a to je bilo tudi vse, kar se je strani zgodilo. Nadnjo se nikoli niso spravile pravne ekipe cehovskih organizacij založnikov niti je niso po uradni...

202 komentarja

Brez pojasnila izbrisali 70000 blogov

CNet - Običajno poročamo o zaprtju blogov na Kitajskem, a tudi v demokratičnih ZDA niso imuni nanje. Prejšnji teden je manj znana stran Blogetery.com, kjer je gostovalo okrog 70.000 blogov, zaprla svoja vrata. BurstNet, ki je spletni strani nudil dostop do interneta, jih je suho obvestil, da so stran odklopili na zahtevo ene izmed vladnih agencij za pregon, a niso želeli povedati katere. Zapisali so le, da niso imeli izbire.

BurstNet v pismu Blogeteryju pojasnjuje, da ni šlo za klasičen primer, ampak za kritično zadevo, na katero so jih opozorili. Zaradi tega so morali strežnik nemudoma izklopiti. Čeprav BurstNet tega ni potrdil, na TorrentFreaku špekulirajo, da je šlo za veliko akcijo v boju zoper piratstvo. Pred tremi meseci so skupina zveznih agencij, newyorško...

10 komentarjev

Kitajski masaker desetin blogov

Kitajska kiberkavarna

CNet - Včeraj smo pisali, da se kitajski Zeleni jez poslavlja, a to ne pomeni, da bi Kitajci odstopali od velikega cilja nadzora nad internetom. Associated Press poroča, da so kitajske oblasti v sredo izvedle internetno racijo preveč svobodomiselnih blogov. Odstranili so več deset blogov in mikroblogov (Twitterju podobnih platform za objavljanje enovrstičnic). Večina blogov je izginila s priljubljene strani Sohu, kjer so objavljali pisci in odvetniki, prizadete pa so še Netease, Tencent in Sina.

Kot pravi odvetnik Džićjang Pu, je pri pisanju prispevka za svoj blog nenadoma ugotovil, da bloga ne more več odpreti. Tudi Džijung Śu, ki ima piše kritičen blog do kitajskega režima, je opazil izginotje svojega bloga. Medtem je bloger...

48 komentarjev

Razvit laser za prestrezanje raket

Los Angeles Times - Pentagon je ta teden izvedel preizkus tehnologije, ki se zdi kakor iz Vojne zvezd. Na predelani Boeing 747 so namestili ogromen laser, ki je prestregel in uničil balistično raketo Scud med letom. Letalo je raketi sledilo s toplotnimi senzorji in nato s kemičnim laserjem, ki je preluknjal ohišje rakete, ki je zaradi tega razpadla na dva dela in padla v ocean. Po neuradnih informacijah naj bi bilo letalo med poizkusom od rakete oddaljeno 100 do 200 kilometrov. Uro pozneje so uspeli na enak način uničiti še drugi tesni izstrelek, ne da bi boeing moral pristati in dotočiti gorivo. V Pentagonu so sicer dejali, da so prvi tovrstni test izpeljali že 3. februarja, a javnosti niso obvestili.

Drugi del preizkusa, kjer so poizkušali sestreliti...

73 komentarjev

Sto milijonov Kitajcev z internetom

BBC - BBC poroča, da je število uporabnikov interneta na Kitajskem preseglo sto milijonov, kar znaša slabih osem odstotkov vseh Kitajcev, izmed katerih jih ima tretjina t.i. broadband povezave. Za primerjavo povejmo, da v Sloveniji število rednih uporabnikov interneta presega 30 odstotkov populacije. V absolutnem merilu je več uporabnikov interneta kot na Kitajskem samo še v ZDA.

Kljub velikemu številu uporabnikov kitajska vlada še vedno cenzurira spletne vsebine. Tako so pretekli teden oblasti zagrozile z zaprtjem vseh strani in blogov, ki ne bi prijavili vsebine svojih strani. Kitajci se seveda znajdejo po svoje in do 'prepovedanih' strani dostopajo prek različnih, še ne blokiranih proxyjev in podobno, dokler še ti niso blokirani.

14 komentarjev

Patenti za vedno

Yahoo News - Ameriško Ministrstvo za domovinsko varnost jemlje svoje delo precej resno, kar je na svoji koži občutila Stephanie Cox, lastnica trgovine z igračami Pufferbelly Toys. V njeni trgovini sta se zglasila dva agenta tega ministrstva in jo vprašala, če prodaja igračo z imenom Magic Cube. Ukazala sta ji, da naj ta artikel umakne s prodaje, saj bi naj bil ilegalna kopija znane Rubikove kocke, ki je ena najbolj popularnih igrač vseh časov. Seveda sta dosledno preverila, če je res bila igrača umaknjena s prodaje.

Zanimivo pa je, da je lastnica po odhodu agentov poklicala izdelovalca te igrače, kateri ji je omenil da je patent za Rubikovo kocko že zdavnaj potekel in da v njihovi igrači ni nič spornega. V Oddelku za imigracijo in carino pa se branijo s tem, da je glavna naloga njihove agencije zaščita finančnih sistemov države in da ima kršenje avtorskih pravic velik vpliv na ekonomijo. Omenjajo da so poslali agente v trgovino po pritožbi na njihovem centru v Washingtonu.

Stephanie se še pa...

13 komentarjev