»

Robotsko parkiranje se širi

Slo-Tech - Londonsko letališče Gatwick bo poleti preizkusilo samodejno parkiranje avtomobilov s pomočjo robota Stan. To je važen korak za francosko firmo Stanley Robotics, ki je doslej omejene preizkuse vršila doma v Franciji, in pa dejavnost avtonomnega parkiranja, ki se utegne tako znebiti potrebe po namenskih avtomatiziranih parkirnih hišah.

Robotske parkirne hiše, kjer avto zgolj odložimo v boks in ga nato avtomat namesti v notranjosti stavbe, niso novost. Zanimivost: nanje so še posebej mahnjeni na Bližnjem vzhodu, kjer je tudi trenutna rekorderka v Kuvajtu. V Evropi je največja na Danskem, pa tudi v ZDA se širijo z bliskovito naglico. Toda kmalu se bo dejavnost preselila še na zunanja parkirišča, saj se razvijajo samovozeči...

30 komentarjev

Sistem 1024 robotov s kolektivno inteligenco

Mravlje tvorijo mostove, da prečkajo ovire.

Harvard - Na Harvardu so razvili 1024 primitivnih robotov, ki lahko izpolnjujejo preproste ukaze in s tem izkazujejo stopnjo kolektivne inteligence. V predstavitvi za javnost so pokazali, kako se lahko robotki uredijo v obliko peterokrake zvezde ali črke K, za strokovno javnost pa je namenjen znanstveni članek. Poimenovali so jih kiloboti.

Kolektivna inteligenca
je izredno širok pojem, ki označuje inteligenco oziroma inteligentno ravnanje, ki se razvije iz dejanj skupine posameznikov. Ni nujno, da ti sodelujejo, saj je lahko kolektivna inteligenca tudi plod tekmovanja med posamezniki. Izkaže pa se, da je inteligenca skupine lahko bistveno višja od inteligence posameznih člankov ter da lahko tudi zgolj iz nabora zelo primitivnih ravnanj dobimo...

11 komentarjev

Google v Londonu odprl prvi Google Store

thisislondon.co.uk - Google je po zgledu Apple Storov odprl svojo prvo klasično trgovino, ki se imenuje Google Store. Zanimivo je, da se to ni zgodilo v Kaliforniji ali kod drugod v ZDA, ampak je prvi Google Store postavljen v Londonu.

Gre za majhen, 26 kvadratnih metrov velik eksperiment "trgovine v trgovini", ki bo pokazal, ali je smiselno postaviti mrežo trgovin po svetu. Google bo v novi trgovini prodajal svoje prenosne računalnike Chromebook, ki jih je doslej bilo moč naročiti le prek interneta. Arvind Desikan, vodja trženja za končne uporabnike pri Googlu, pojasnjuje, da fizični stik kupca z napravo pusti močan vtis in prispeva k večji verjetnosti za nakup. Doslej je bilo Chromebook v Veliki Britaniji mogoče naročiti le prek Amazona ali PC Worlda za 350 oziroma 400 (verzija...

12 komentarjev

Mobilne aplikacije za iskanje prostih parkirnih mest

The New York Times - Iskanje prostega parkirnega prostora v mestu predstavlja precejšen problem, ki ga poizkušajo rešiti tudi z uporabo mobilne tehnologije. Prometni strokovnjaki namreč ocenjujejo, da kar 30 odstotkov zgoščenosti prometa odpade na voznike, ki iščoč prazno parkirno mesto krožijo po cestah. Pristopi k rešitvi problema pa so različni. Lani smo poročali o aplikaciji za Android, na kateri lahko uporabniki sami označijo prosto...

21 komentarjev

Aplikacija za iskanje parkirnega prostora

engadget - Google je pripravil aplikacijo za uporabnike androidnih telefonov, ki jim bo pomagala iskati prosta parkirna mesta v mestih. Ideja je zelo preprosta. Ko uporabnik zapusti parkirno mesto, lahko na telefonu označi parkirno mesto kot prosto. Vsi ostali uporabniki z isto aplikacijo v bližini na svojih zemljevidih vidijo rdečo zastavico, ki označuje pravkar sproščeno parkirno mesto. Po petih minutah zastavica postane rumena, po dvajsetih minuta pa izgine, saj program predvideva, da je parkirno mesto že zasedel kdo drug. Zamisel ni slaba, vprašanje pa je, ali se bo uveljavila.

Prva prepreka je kritična masa, saj brez zadostnega števila uporabnikov program ne bo...

28 komentarjev

Google prevzel Plink

CNet - Naslednje podjetje, ki se je znašlo v Googlovi nakupovalni košarici, je britanski Plink. Podjetje je postalo znano z razvojem Androidne aplikacije PlinkArt, ki omogoča uporabniku fotografirati in v telefon naložiti posnetek umetniške slike, nato pa aplikacija na spletu poišče podrobnosti o delu in avtorju. Aplikacijo so uporabniki dobro sprejeli, saj je doživela več kot 50.000 prenosov v prvem mesecu po objavi.



PlinkArt bo še naprej na voljo, a ga ekipa Plinka odslej ne bo več dopolnjevala,...

20 komentarjev

Google razvija svoj telefon

Google - Google je še pred dvema mesecema zanikal izdelavo lastnega pametnega telefona, s katerim bi tekmovali z ostalimi ponudniki Androidnih telefonov. Na spletu so bili vedno glasnejši govorice in indici, da je Google besedo snedel, kar so v soboto zjutraj tudi potrdili.

Uradno so v Mountain Viewu potrdili obstoj lastnega koncepta Androidnega telefona. Dejali so še, da so ga že razdelili med svoje zaposlene, ki so običajno poskusni zajčki za vse tehnološke igrače...

10 komentarjev

V San Franciscu parkiranje za hekerje "brezplačno"

Brezplačno parkiranje za hekerje

vir: Wired News
Wired News - Joe Grand,Jake Appelbaum in Chris Tarnovsky so se pred časom lotili analize parkirnih avtomatov v San Franciscu ter v treh dneh ugotovili kako je mogoče "brezplačno" neomejeno parkirati.

V avtomatih je parkirnino mogoče plačati s tim. pametno kartico, le-te pa niso digitalno podpisane. Še več, edina avtentikacija uporabnika oz. kartice je opravljena tako, da kartica avtomatu pošlje potrditev, da je geslo pravo oziroma da limit na kartici ni prekoračen. Z nekaj spretnosti je tako mogoče limit na kartici poljubno dvigniti oziroma kartico prilagoditi tako, da se nikoli ne izprazni.

Omenjene...

38 komentarjev

Tudi Britanci brezžično

BBC - BT, ponudnik komunikacijskih storitev v Veliki Britaniji, začenja projekt, s katerim bodo dvanajst britanskih mest opremili z brezžičnim dostopom do interneta. Pogodbe imajo trenutno podpisane z mesti: Birmingham, Edinburgh, Leeds, Liverpool, Cardiff in Westminster v centralnem Londonu, za ostalih šest pa pravijo, da bodo kmalu (ne izdajajo pa, katera naj bi to bila).

Prve teste, ki so jih izvajali v Cardiffu in Westminstru, so že uspešno zaključili zato predvidevajo, da bo v zgoraj navedenih šestih mestih storitev na voljo v začetku leta 2007. V kolikor bo projekt pozitivno sprejet (če bo prinašal dovolj dobička), se ne bodo omejili "le" na dvanajst mest in bodo širitev postopoma nadaljevali tudi na druga mesta v Veliki Britaniji.

Uporaba omrežja seveda ne bo brezplačna, "deskanje" si boste lahko zagotovili s predplačniškimi karticami ali pa s fiksno mesečno naročnino. Operater pa uporabnosti takega wi-fi omrežja ne omejuje le na internetne storitve, ampak bo le-to lahko...

15 komentarjev

Avto parkiraj se!

reddit - Japonci se lahko razvajajo s parkirnim pomagačem (IPA -- Intelligent Parking Assist) v Toyota Priusih že od leta 2003, letos pa to čudo tehnike prihaja tudi v Evropo. Vse kar mora voznik (v optimalnih okoliščinah) storiti je, da izbere željeno parkirno mesto, od tu naprej lahko moli vse štiri v zrak. Dobesedno.

Priporočam ogled tega kratkega filmčka, kjer je ta zmožnost zelo nazorno prikazana.

Kako že gre tista mantra, računalnik ne bo nikoli vozil tako dobro kot človek? Zanimivo.

70 komentarjev