»

Linux odpravlja težavo zaradi leta 2038

Slo-Tech - Naslednji računalniški konec sveta bo leta 2038, ko se bo 19. januarja iztekel Unixov čas. Vse od začetka Linux čas shranjujejo kot predznačeno 32-bitno število, ki je 1. januarja 1970 ob polnoči znašalo natanko 0. Natanko 231 sekund pozneje bo spremenljivka time_t dosegla najvišjo možno vrednost, nato pa bo skočila nazaj na začetek. To predstavlja težavo, ki se je razvijalci dobro zavedajo in jo bodo v novi verziji Linuxovega jedra rešili.

V Linuxu 5.6 bo spremenljivka time_t 64-bitna tudi v 32-bitni inačici jedra, torej tudi v musl-1.2 in glibc-2.32. To pomeni, da bodo aplikacije, ki bodo to razumele, pravilno delovale tudi po letu 2038. Programi, ki neposredno kličejo sistemske funkcije, bodo morali uporabljati sistemske klice time64, ki so bili dodani v jedru 5.1. Kjer 64-bitne spremenljivke time_t ne bo možno uporabiti, bodo programi morali uporabiti CLOCK_MONOTONIC.

Večina že dandanes uporablja 64-bitne sisteme, kjer je time_t 64-biten in težave ne bo (oziroma bo v letu...

11 komentarjev

Nvidia ukinja podporo za 32-bitne operacijske sisteme

Slo-Tech - Pravih razlogov za poganjanje 32-bitnih operacijskih sistemov v resnici že dolgo ni več, razen kakšnih združljivostnih težav s strojno opremo ali poganjanje res starih programov (npr. 16-bitnih), Nvidia pa je poskrbela za še en razlog za prestop k novejšim. Nova verzija (390) gonilnikov za grafične kartice, ki bo izšla januarja, bo zadnja inačica s podporo za 32-bitne verzije Windows, Linxu in FreeBSD. Apple je 32-bitnim sistemom že poleti napovedal konec. Prihodnje leto bodo za 32-bitne verzije sicer še pripravljali varnostne popravke, a ne bo nobenih novih funkcionalnosti, izboljšav ali optimizacij. V letu 2019 se bo podpora 32-bitnim inačicam popolnoma ustavila.

Kdor ima 64-bitno strojno opremo in na njej poganja 32-bitni operacijski sistem,...

15 komentarjev

Firefox 42 končno 64-biten tudi za Windows

Mozilla.org - Mozilla je naposled pripravila stabilno 64-bitno različico svojega brskalnika tudi Windows. Firefox je v 42. inačici na voljo v 64 bitih tudi za Windows, a se skriva na Mozillinih FTP-strežnikih. Na prvi strani še ni sledu o tej različici, temveč ponujajo le 32-bitno, kar pojasnjujejo s čakanjem na nekaj sprememb pri partnerjih. Kar se tiče funkcionalnosti, je bistvena razlika 64-bitne različice od 32-bitne v odsotnosti podpore za vtičnike NPAPI. Njihovo ukinitev so v naslednjem letu napovedali za 32-bitno verzijo, 64-bitna pa je brez že od začetka.

Druge novosti v Firefoxu 42, ki zadevajo vse platforme, so izboljšan zasebni način (Private Browsing), ki sedaj blokira nekatere elemente strani, ki bi se lahko uporabljali za...

41 komentarjev

Mozilla ukinja 64-bitno različico Firefoxa za Windows

Novo stanje za uporabnike operacijskega sistema Windows

vir: Bit Technologies
Bit Technologies - Pri Mozilli so objavili, da ukinjajo razvoj 64-bitne različice Firefoxa za Windows. Razlog za to se skriva predvsem v zmedi med uporabniki, ki jo je povzročila možnost namestitve dveh različic brskalnika. Izbira je bila sicer prisotna pri dnevnih in tedenskih izdajah na vseh treh namiznih platformah, torej na Linuxu, OS X-u in na Windows, največjo zmedo pa je predstavljala predvsem slednja. Različica za Linux je v 64-bitni obliki večinoma že priložena 64-bitnim različicam Linux distribucij (enako seveda velja za 32-bitni par), medtem ko je bila na Oknih priporočena izbira 32-bitne različice z možnostjo izbire 64-bitne verzije z nekaj več klikanja (kot je npr. mogoče namestiti angleški jezik, čeprav nam Mozilla sicer samodejno ponudi slovenski Firefox).

A obilica razširitev, predvsem najbolj popularnih, za delovanje potrebuje...

52 komentarjev

Računalniki postajajo 64-bitni

64-bitni Windows XP, domena najzahtevnejših uporabnikov

vir: Ars Technica
Ars Technica - Kot kaže se časi 32-bitnih operacijskih sistemov končno poslavljajo. Pričakovali bi, da se bo to do sedaj, ko je 4 GB oz. več pomnilnika nekaj popolnoma običajnega, že zgodilo, a raje pozno kot nikoli. Pri Ars Technici namreč poročajo, da je skoraj polovica (natančneje 46%) vseh namestitev Windows 7 64-bitnih. To je znatno več, kot v primeru Windows Vista, kjer je bilo le 11% vseh namestitev 64-bitnih.

Najverjetneje pomaga tudi popularnost Windows 7 v primerjavi z Visto. Windows XP je imel praktično neznaten delež uporabnikov 64-bitne različice, saj so bili med njimi predvsem profesionalni uporabniki z več kot 3 gigabajti pomnilnika. Vista je vpeljala zahtevo po 64-bitnih gonilnikih, ko...

33 komentarjev

Pomnilnik v Windows: 1. del

TechNet - O pravšnji količini pomnilnika in najboljši nastavitvi ostranjevalne datoteke na Windows 2000/XP/Vista je bilo prelitega že toliko črnila, da bi pričakovali, da je ta tema javno razdelana in poljudno jasna vsakomur. V resnici je situacija daleč od tega, zato se je znani računalniški guru Mark Russinovich na svojem blogu odločil narediti zmedi konec in reči bobu bob in popu pop. Poglejmo, kako Windows obravnava pomnilnik.

V prvem prispevku, ki sicer datira v julij, so opisane omejitve za fizični pomnilnik. 32-bitna različina Windows Server 2008 Standard podpira 4 GB, Datacenter pa 64 GB, medtem ko 64-bitni verziji prepoznata do 32 GB oz. 2 TB. Razlog za omejitev v...

50 komentarjev

V ponedeljek se je odvijal WinHEC 2005

Nastanitev udeležencev WinHEC 2005

vir: Microsoft
Slo-Tech - Ta ponedeljek se je odvijal WinHEC (Windows Hardware Engineering Conference) 2005, na katerem je večidel predaval Bill Gates. Govoril je predvsem o novostih, kot so 64-bitni operacijski sistem, ki je na voljo že danes, o Longhornu, na koncu pa je prikazal še delovanje SQL 2005 na 64-bitnem sistemu.

Že na začetku je Bill Gates zanikal, da bi kdaj izjavil znamenito izjavo, da bo 640 kilobajtov pomnilnika zadoščalo za vse večne čase (640K of memory should be enough for anybody). Kasneje je še previdno dodal, da bo trenutna maksimalna podpora, ki jo premorejo 64-bitni Windows, zadoščala za nekaj časa.

Za 64-bitne Windows bo Microsoft do konca leta ponudil SQL Server 2005, Visual Studio 2005 (mimogrede, te dni...

36 komentarjev

Microsoft začel s prodajo Windows XP x64 in 2003 x64

Slo-Tech - Microsoft je danes začel s prodajo operacijskih sistemov spisanih za 64 bitne procesorje. Poleg operacijskega sistema Windows XP Professional x64 Edition, ki je namenjen domači desktop uporabi, so izdali še tri strežniške različice; Windows Server 2003 Standard, Enterprise in Datacenter x64 Edition.

Posamezniki, ki imajo že danes 32 bitne originalne Windows XP Professional, bodo imeli do 30. julija možnost le te zamenjati za licenčna 64 bitna Okna preko Microsoft Technology Advancement Program. Več bo oz. je na voljo na uradni "64 bitni" strani.

Ta izdaja 64 bitnih operacijskih sistemov pa ni mišljena kot nov paradni konj, ki bo nadomestil 32 bitne. Prvi 64 bitni operacijski sistem, ki bo postavljen v ospredje pred 32 bitnimi, bo Windows Longhorn.

19 komentarjev

Microsoftovih 64

Bink.nu - Po poročanju strani Bink, je ameriški programski gigant objavil končne datume svojih 64-bitnih operacijskih sistemov. Tako bodo 64-bitna okna (Windows XP x64 ter Windows 2003 Server x64) končana predvidoma 28. marca tega leta. To je vsekakor razveseljiva novica za vse lastnike novih 64-bitnih procesorjev. Operacijska sistema bosta delovala na vseh procesorjih z AMD64 ter Intel EMT64 tehnologijo.

Pravtako velja pripomniti, da se bliža izid prvega servisnega paketa za Microsoftov strežniški operacijski sistem, Windows 2003 Server.

51 komentarjev

64-bitni Windows preloženi

X-Bit Labs -

Včeraj je Microsoft objavil, da bodo 64-bitni operacijski sistemi Windows izšli šele leta 2005. Razlog za preložitev je dodatno testiranje, pravijo. Windows Server 2003 SP1 lahko pričakujemo na začetku prihodnjega leta, Windows XP pa še nekoliko kasneje, čeprav je Microsoft na začetku zagotavljal, da bomo vse različice videli konec lanskega leta oz. v začetku letošnjega. Klik!

52 komentarjev