»

Pretrgana telekomunikacijski kabel in plinovod Finska-Estonija

Slo-Tech - Podmorski telekomunikacijski kabel, ki povezuje Finsko in Estonijo, je poškodovan, so danes sporočiliP iz finske vlade. Poleg telekomunikacij je prekinjen tudi tok zemeljskega plina, ki je tekel po vzporedno položenem plinovodu, ki sestavlja povezavo Balticconnector. Razlog za okvaro še ni znan, Finci pa so javno dejali, da je verjetno šlo za namerno dejanje tretjega akterja. Popravila bi lahko trajala več mesecev, je sporočil finski Gasgrid.

Razlog in obseg poškodb še nista znana, saj preiskava še poteka. Finci in Estonci poudarjajo, da nista ogroženi niti energetska oskrba niti telekomunikacijska povezljivost obeh držav. Povezava je zagotavljala okoli pet odstotkov plina, ki ga Finska porablja, niti ni bila edina podmorska internetna povezava. Zanimivo je, da je okvara na plinovodu nastala v finskih vodah, medtem ko je telekomunikacijski kabel pretrgan v estonskih vodah. Po podatkih norveškega seizmološkega inštituta Norsar so v nedeljo zaznali šibko eksplozijo približno na...

72 komentarjev

Širokopasovni internet najcenejši v Macau, najdražji v Srednjeafriški republiki

BBC - Združeni narodi so nekaj dni pred vrhom Millennium Development Goals Summit, ki bo 19. septembra v New Yorku, objavili izsledke svoje raziskave o dosegljivosti širokopasovnega dostopa do interneta. Cenovno dosegljiv dostop je namreč eden izmed ciljev programa MGD (Millennium Development Goals), s katerim želijo do leta 2015 zmanjšati revščino na svetu in izboljšati življenjski standard za vse Zemljane. Zato tudi vzpodbujajo vlade, da bi si prizadevale za širitev dostopnosti interneta. Doslej je že več kot 30, večinoma razvitih, držav vzpostavilo okvirne programe za razvoj, tako da bo internet dostopen sleherniku.

Ugotavljajo, da je penetracija širokopasovnega interneta po svetu še vedno zelo neenakomerno razporejena, pri čemer se razlike med državami povečujejo in ne zmanjšujejo. Merjeno v odstotkih povprečne plače (torej z realno kupno močjo) je širokopasovni internet najcenejši v posebni administrativni regiji Kitajske Macao, kjer je treba za internet povprečno delati pol ure na...

81 komentarjev

Internet za vse Fince

Optična vlakna - rešitev za visoke hitrosti

vir: BBC
BBC - Z današnjim dnem je Finska postala prva država na svetu, kjer je dostop do širokopasovnega interneta ena od univerzalnih storitev za njene prebivalce. Sicer gre za povezavo z le 1 Mbit/s prepustnosti, a so se zato obvezali, da bodo prav vsi prebivalci do leta 2015, torej čez 4 leta in pol, v svet povezani s 100 Mbit/s. Prvi del naloge, povezava vseh prebivalcev z enim megabitom na sekundo, ne bo pretirano zahteven, saj ima Finska že 96% penetracijo To pomeni, da morajo telekomunikacijska podjetja splet omogočiti še v 4000 domovih.

Finski minister za komunikacije, Suvi Linden, je povedal, da so prek raziskave dognali, da internet Fincem ne predstavlja več le zabave, zato je dostop za vse prebivalce nujen. O podobni...

41 komentarjev

Google pod kitajskim napadom

Cenzuriran Google.cn

vir: New York Times
New York Times - Pri Googlu so na svojem blogu povedali, da premišljujejo o svoji navzočnosti na kitajskem trgu po napadih, ki so jih utrpeli nekateri uporabniki njihovih storitev. Napad, katerega vir je na Kitajskem, je ciljal zgolj na uporabnike, za katere je znano, da so borci za človekove pravice in nasprotniki komunističnega režima, ki vlada Kitajski. Napadeni so prebivalci ne le Kitajske, temveč tudi drugih držav in kontinentov, npr. ZDA in Evrope. Pri Googlu so opazili, da je nekaj Gmail računov beležilo nenavadne kraje dostopa, brez da bi ti izkoristili katero izmed varnostnih lukenj. Posledično sklepajo, da so uporabniki žrtve kraje prijavnih podatkov. Povedali so tudi, da do sedaj vedo že...

42 komentarjev

V Španiji univerzalna pravica do širokopasovnega dostopa do interneta

PC Magazine - Španija je sledila finskemu zgledu in bo vsem svojim državljanom omogočila pridobitev širokopasovnega dostopa do interneta. Od leta 2011 bodo vsi Španci lahko kupili vsaj megabiten dostop do interneta, ne glede na to kje živijo. Že sedaj sicer na Iberskem polotoku obstaja univerzalna pravica dostopa do interneta, ki jo nudi Telefonica, in preprečuje, da bi zaradi krčenja stroškov prebivalce odročnih predelov odrezali od dostopa do interneta. Operaterje je leta 2006 to stalo 75 milijonov evrov. Potrošniška organizacija FACUA pozdravlja takšno odločitev, dodajajo pa, da en megabit ni dovolj in da je leto 2011 preveč oddaljeno.

43 komentarjev

Na Finskem univerzalna pravica do širokopasovnega dostopa do interneta

TechCrunch - Kot poroča finska državna novinarska hiša YLE, je Finska sprejela odličen zakon, ki vsem uporabnikom omogoča širokopasovni dostop do interneta. Ministrstvo za transport in telekomunikacije je namreč objavilo, da bo s prihodnjim julijem pravica vseh državljanov širokopasovni dostop do interneta, kar je prvi tak primer v svetu. Francozi so sicer dostop do interneta že uzakonili kot osnovno človeško pravico, niso pa definirali kakovosti in hitrosti dostopa. Za zdaj bodo Finci zagotavljali hitrost enega megabita na sekundo, medtem ko naj bi do leta 2015 zagotovljeno hitrost povišali na 100 Mbps. Če slučajno res ne bo mogoče potegniti vodov do kakšnih zakotnih vasi, bodo lahko zakon izpolnili tudi z dovolj hitrim dostopom prek mobilnih omrežij, sicer pa bo broadband univerzalen.

32 komentarjev

APEK: Poročilo o razvoju trga elektronskih komunikacij za četrto četrtletje 2008

APEK - Na voljo je novo poročilo APEKa za zadnje četrtletje 2008.

Nekaj zanimivosti iz vsebine:

  • Na mobilnem trgu je penetracija presegla 100%

  • Nadaljnji padec tržnega deleža Mobitela, povečanje deleža predvsem Tušmobila in tudi Simobila

  • Zanemarljiv delež T-2 na mobilnem trgu (0,3%)

  • Še bolj strma rast rezidenčne IP Telefonije (posledično padec fiksne telefonije)

  • Občuten padec deleža T-2 pri rezidenčni IP telefoniji

  • Že 120.000 prenesenih fiksnih tel. številk

  • Pri deležu poslanih SMS-ov sta Mobitel in Simobil že skoraj izenačena (pri MMSih občutno v prednosti Mobitel)

  • Praktično že izenačeno število naročnikov samostojnega širokopasovnega dostopa in naročnikov trojčka

  • Razmerje CATV proti IPTV je 64:36. IP TV pridobiva čedalje večji delež.

  • Padec (sicer visokega) deleža T-2 pri IP TV na 43,5%

  • Število FTTH priključkov se je povzpelo na 44.564, kar je preko 10% delež širokopasovnih tehnologij

  • Penetracija fiksnega širokopasovnega dostopa (gospodinjstva) je enaka 62,3%

  • Po dolgotrajnem padanju...

35 komentarjev

Elektronski dosjeji za Nizozemce

24 ur - 24ur.com poroča, da bodo na Nizozemskem leta 2007 uvedli elektronske dosjeje za vse prebivalce.

V elektronskih dosjejih se bodo zbirali podatki o zdravju otroka, stanju v družini, šolskem uspehu ter o morebitnih kršitvah zakona. Tako se bodo na enem mestu zbirali vsi podatki o vseh državljanih.

Vlada pravi, da bo dostop do posameznih delov dosjeja omejen, tako da jih nepooblaščene agencije ne bodo mogle pregledovati. Vendar pa je eden izmed namenov uvedbe elektronskih dosjejev tudi ta, da bi različnim državnim službam omogočili enostavnejše spremljanje posameznikov. Tako na primer navajajo, da bo s pomočjo novega ukrepa policija imela enostavnejši dostop do podatkov o npr. mladoletnem prestopništvu.

V luči teh razlag zagotovila o preprečevanju nepooblaščenega dostopa do podatkov izpadejo kot skrajni cinizem, saj je precej verjetno, da bodo - potem, ko bodo dosjeji enkrat vzpostavljeni - posamezne državne ustanove dobile večja pooblastila za brskanje po njih.

9 komentarjev