»

Uspešni podjetniki so vsaj v ZDA srednjih let

vir: Pixabay

Slo-Tech - Mark Zuckerberg jih je imel 19, ko je ustanovil Facebook. Enako Bill Gates, ko sta s Paulom Allenom zasnovala Microsoft. Tudi Steve Jobs jih je imel 21, ko je ustanovil Apple. Genialni Albert Einstein pa je svoja prelomna odkritja glede relativnostne teorije objavil, ko mu je bilo 26 let. Vse to so privlačne zgodbe o uspehu, ki pa kot kaže nekoliko izkrivljajo povprečno realnost.

New York Times povzema raziskavo skupine raziskovalcev z Univerze v Pennsylvaniji in ameriškega statističnega urada, ki je izdelala prvi sistematičen izračun starosti ustanoviteljev najuspešnejših start-upov v ZDA. To jim je uspelo s pomočjo anonimiziranih podatkov več državnih organov; primerjali so namreč podatke zagonskih podjetij o njihovih...

5 komentarjev

Pirate Bay praznuje 15 let obstoja

vir: Wikipedia
TorrentFreak - Verjetno najstarejša, najznamenitejša in najtrdovratnejša spletna stran za množično kršenje avtorskih pravic te dni praznuje petnajstletnico obstoja. Pirate Bay je v tem času prehodil dolgo pot. Njegov nastanek leta 2003 je generiral kanček anarhizma, predvsem pa mladostno uporništvo proti avtorskim, moralnim, pa tudi politično-ekonimskim avtoritetam družbe. Nastal je na švedskem, kjer so se v zdaj že nekdanjem združenju Piratbyrån zbrali...

27 komentarjev

Berlinska piratska stranka z 8,5 % glasov prišla v deželni parlament

Setastian Nerz, predsednik Nemške piratske stranke.

vir: Wikipedia
falkvinge.net - Včeraj so v 7 od 16 nemških zveznih deželah potekale vodiltve v deželni parlament in po neuradnih rezultatih se je Nemška piratska stranka pod vodstvom Sebastiana Nerza (na sliki) uspešno uvrstila v parlament. Dobili so 8,5 % glasov, s čimer so na 5. mestu, za socialnimi demokrati (28,4 %), krščanskimi demokrati (23, 2 %), zelenimi (17,5 %) in levico (11,5 %). Predvolilne ankete so jim sicer napovedovale med 8 in 9 % glasov.

Na...

189 komentarjev

Evropski parlament potrdil predlog Gallojeve

Slo-Tech - Evropski parlament je včeraj z 328 glasovi za, 245 glasovi proti in 81 vzdržanimi glasovi potrdil poročilo, ki ga je pripravil francoska konservativka Marielle Gallo iz Evropske ljudske stranke. Kljub potrditvi poročilo ni pravno obvezujoče, marveč predstavlja zgolj stališče Evropskega parlamenta in je kot tako priporočilo za Evropsko komisijo.

Gallojeva v svojem poročilu podpira uvajanje strogih ukrepov zoper kršitelje avtorskih pravic na spletu in sprejetje mednarodnega dogovora ACTA. Čeprav poročilo ni tako strogo kakor francoski zakon HADOPI, poziva k večji zaščiti intelektualnih pravic. V njem kritizirajo tudi Evropsko komisijo, češ da nima dovolj močnega pravnega ogrodja za zaščito intelektualnih pravic. V njem je zapisano tudi, da bi morala Evropa poleg civilnih tožb za kršitev avtorskih pravic uvesti tudi kazenske sankcije. Gallojeva zaključuje, da se Parlament ne strinja s Komisijo, da je trenutno stanje na področju zaščite pravic ustrezno in da imajo avtorji na voljo...

265 komentarjev

Bo thepiratebay.org vodil v švedski parlament?

Nepotopljiva ladja?

TorrentFreak - Po velikih težavah s ponudniki interneta (prav vsi so se jim zaradi težav z zakonom odpovedali) so sredi maja upravljalci spletne strani The Pirate Bay odrešitev našli v obliki Švedske Piratske Stranke. Zdaj so predstavniki stranke v svet sporočili še bolj zanimivo novico, saj poleg povezave v svet želijo gostiti še same strežnike najbolj znane piratske spletne strani. A kolokacija ne bo izvedena v nekem nepomembnem strežniškem centru, saj naj bi bili strežniki nastanjeni kar v samem švedskem parlamentu.

Za to bodo izkoristili del švedske ustave, ki jim daje parlamentarno imuniteto pred...

411 komentarjev

Konec Piratbyråna

TorrentFreak - Švedsko skupino Piratbyrån (švedsko Urad za piratstvo) so ustanovili leta 2003 kot protiutež Antipiratbyrånu (švedska verzija BSA). Organizacija oziroma think tank je promovirala deljenje informacij in podatkov ter si prizadevala za dialog o vplivu avtorskih pravic na družbo. Najbolj znani so postali po strani The Pirate Bay, ki so jo postavili nekaj mesecev po ustanovitvi skupine. Stran je rasla in kmalu pritegnila milijon uporabnikov. Zaradi popularnosti strani se je ekipa The Pirata Baya ločila od Piratbyråna in za stran skrbela pozneje sama.

Svoj namen je skupina Piratbyrån dosegla, saj so avtorskih pravicah in problemih njihove ekstremizacije stekle živahne debate, Piratska stranka iz Švedske pa se je prebila v evropski parlament. V zadnjih letih so bili zato znotraj skupine vedno glasnejši glasovi po zaprtju, dokončno pa je tehtnico prevesila smrt enega izmed ustanoviteljev Ibija Kopimija Botanija pretekli...

3 komentarji

The Pirate Bay ugasnil sledilnik, prešel na protokol DHT

Ars Technica - Zloglasna švedska spletna stran The Pirate Bay je včeraj objavila, da bodo ugasnili svoj priljubljeni sledilnik (tracker) za nelegalne torrente. To ne pomeni, da bo piratski zaliv prekrila plima vsled ujm na sodiščih. Ravno nasprotno. V preteklih mesecih je namreč ničkoliko sodišč, začenši s švedsko odločitvijo, da je stran nelegalna, zahtevalo prepoved dostopa do strani ter odstranitev vseh datotek z njihovih strežnikov. Da bi se otresli podobnih napadov, so skrbniki strani ukinili eno redkih središčnih točk sicer decentraliziranega sistema torrentov.

Stran The Pirate Bay bo še vedno ostala na spletu v vlogu ogromnega kazala po nelegalnih vsebinah, le da bo ugasli sledilnik nasledil sistem DHT. Namesto zalaganja s torrenti iz centralnega repozitorija bodo sedaj odjemalci našli hash datoteke, nato pa s samostojnim poizvedovanjem pri ostalih soležnikih (peers) v roju (swarm) poiskali podatke. The Pirate Bay se je na sodišču že zagovarjal, da so zgolj imenik datotek torrent, podobno...

64 komentarjev

The Pirate Bay mora izbrisati nelegalne torrente

TorrentFreak - Nizozemsko sodišče v Amsterdamu je razsodilo, da mora zloglasna švedska stran The Pirate Bay odstraniti sporne torrente do avtorsko zaščitenih vsebin v naslednjih treh mesecih. Poleg tega morajo začeti blokirati dostop do strani vsem Nizozemcem, v nasprotnem primeru jim grozi v višini 5000 evrov na osebo na dan. Sodba je rezultat procesa nizozemske verzije organizacije RIAA, ki se imenuje BREIN, ki je tožila The Pirate Bay. Podobno odločitev je sodišče sprejelo že julija, a so se lastniki strani pritožili na sodbo.

Sodišče je sicer razveljavilo prejšnjo sodbo z ugotovitvijo, da The Pirate Bay ni nujno kriv za kršenje avtorskih pravic. So pa odločili, da stran pomaga pri kršenju z omogočanjem in spodbujanjem uporabnikov k deljenju torrentov. Gluhi so bili za navedbe pritožnikov, da niso lastniki strani, temveč da je ta v lasti podjetja Reservella s Sejšelov, saj tega niso mogli dokazati. Skrbniki strani morajo torej odstraniti sporne torrente in blokirati dostop Nizozemcem do delov...

60 komentarjev

The Pirate Bay spet na udaru

TorrentFreak - V ponedeljek se je ponovila zgodba s konca Avgusta, ko The Pirate Bay ni bil dosegljiv cel dan. Tudi tokrat se je mrk zgodil zaradi internetnega ponudnika, ki se je uklonil volji roke pravice in prekinil povezavo v svet The Pirate Bayu. Njihov prvi internetni ponudnik je bil švedski Black Internet, od katerega so se preselili k nizozemskemu NForce. Takoj po selitvi je NForce prišel na radar protipiratskih organizacij, ki so začele z grožnjami o tožbah. Ker je NForce relativno majhen internetni ponudnik in zato ne bi prenesel tožbe filmske in glasbene industrije, po dobrem...

45 komentarjev

Pirate Bay bo ponudil VPN za pet evrov mesečno

Ars Technica - Proces proti najbolj znani torrent strani na spletu The Pirate Bay na Švedskem se je že končal, o katerem smo obširno poročali, tako da čakamo le še na razsodbo (verjetno 17. aprila). So se pa medtem lastniki strani odločili za eno novost. Zainteresiranim bodo ponudili VPN dostop do strani. Storitev se bo imenovala IPREDator (IPRED sicer pomeni Intellectual Property Rights Enforcement Directive) in bo stala pet evrov mesečno, uporabniki pa bodo v zameno dobili anonimno prenašanje torrentov. IPRED namreč dovoljuje oblastem in lastnikom avtorskih pravic, da zahtevajo osebno podatke osumljenih krišiteljev, tako da jih lahko neposredno kontaktirajo in zagrozijo s tožbami. The Pirate Bay pravi, da bo uporabnike prek VPN mnogo teže identificirati in izslediti.

29 komentarjev

Pirate Bay uvaja SSL šifriranje

Slo-Tech - Kot na svojem blogu piše Peter Sunde, eden izmed soustanoviteljev The Pirate Baya, bo The Pirate Bay ta teden na svoji spletni strani uvedla SSL šifriranje.

Uvedba SSL šifriranja je odgovor The Pirate Baya na nedavno sprejeti švedski zakon, ki je švedski tajni službi National Defence Radio Establishment omogočil prestrezanje vsega telekomunikacijskega prometa, ki prečka švedske meje.

Zanimivo je, da je konec leta 2007 raziskava Britanskega fonografskega instituta ugotovila, da je bil v letu 2006 delež šifriranih torrent povezav okrog štiri odstotke, v letu 2007 pa je ta delež narastel na celih 40 odstotkov.

Očitno bo torej povečan nadzor pripomogel k široki uvedbi tehnologije šifriranja, česar pa si pravzaprav lahko le želimo.

29 komentarjev