»

Bing prehitel Yahoo, Google daleč spredaj

Slashdot - Po podatkih StatCounterja je Microsoftov iskalnik Bing prvikrat prehitel Yahoo in se zavihtel na drugo mesto po priljubljenosti. Na prvem mestu še vedno z za zdaj neulovljivo prednostjo vodi Google, ki ima 89,94-odstotni tržni delež. Bing ima na drugem mestu 4,37 odstotka uporabnikov, Yahoo pa 3,93 odstotka.

To so podatki za celotni svet, medtem ko je situacija v Sloveniji drugačna. Pri nas takisto vodi Google, ki ima z 93,05 odstotka uporabnikov še nekoliko trdnejši primat, medtem ko je na drugem mestu s 5,32 odstotka Najdi.si. Bing je na tretjem mestu z 1,1 odstotka, Yahoo pa ima miniaturni 0,34-odstotni tržni delež.

Nekatere druge analitične firme so že pred meseci izmerile, da je Bing prehitel Yahoo, saj uporabljajo nekoliko...

18 komentarjev

Evropsko poročilo o širokopasovnem internetu kaže napredek

Europa.eu - Evropska komisija je objavila poročilo o širokopasovnih povezavah na našem kontinentu, iz katerega je moč razbrati, da smo v primerjavi z lanskim letom napredovali. Četrtina državljanov evropskih držav ima širokopasovni dostop do interneta, kar je dve odstotni točki več kot lani, medtem ko jih šest odstotkov uporablja širokopasovno povezavo na mobilni napravi.

Tudi hitrost ne šepa. Julija 2010 je bilo 29 odstotkov vseh širokopasovnih povezav v Evropski uniji hitrosti vsaj 10 Mbps, kar je dvakrat več kot lani, medtem ko je bilo pet odstotkov povezav hitrejših od 30 Mbps in pol odstotka od 100 Mbps.

Vodilni državi sta Nizozemska in...

10 komentarjev

YouTube prepričljivo vodi

TechCrunch - Analitiki iz podjetja Comscore so včeraj objavili podatke o uporabi strani za predvajanje videov na spletu. Ugotovili so, da jih uporablja pravzaprav vsak uporabnik spleta. Z veliko premočjo vodi YouTube, ki je imel maja 43,1-odstotni tržni delež z več kot 14,6 milijardami ogledov. Na drugem mestu je Hulu, ki ima vsega 3,5-odstotni tržni delež z dobro milijardo ogledov. Sledijo mu Microsoftove strani, Vevo, Viacom Digital in Yahoo. Skupno so maja uporabniki pogledali 34 milijard videoposnetkov.

Nadaljevanje velja sicer za ZDA, a ga lahko poizkusimo ekstrapolirati tudi na naš konec sveta. Kar 85 odstotkov Američanov z dostopom...

11 komentarjev

HP prevzel 3Com

X-Bit Labs - Lanskega novembra smo poročali, da se Hewlett-Packard pripravlja na prevzem podjetja 3Com, ki je znano predvsem po mrežni opremi. Ta teden so prevzem dokončali Kot so napovedali, so za delnico odšteli 7,90 dolarja, kar postavlja vrednost podjetja na 2,7 milijarde dolarjev. S prevzemom je Hewlett-Packard dobil kopico izdelkov za usmerjanje mrežnga prometa, ki jih bo združil s svojo linijo HP ProCurve in tako okrepil svojo strategijo Converged Infrastructure, tako da imajo sedaj pokrit cel spekter mrežne opreme. Svoj položaj bodo občutno okrepili na Kitajskem, kjer ima 3Com 28-odstotni tržni delež in koder zbere polovico vseh svojih prihodkov. Prvi je na Kitajskem sicer Cisco, ki ima 49-odstotni tržni delež.

0 komentarjev

Samsung še vedno prvi proizvajalec pomnilnika

X-Bit Labs - Analitiki iz podjetja DRAMeXchange so objavili podatke o dogajanju na pomnilniškem trgu v zadnjem četrtletju preteklega leta, iz katerih je videti, da je prvi še vedno Samsung kljub krčenju tržnega deleža.

Rast trga je v tem obdobju dosegla 42 odstotkov, tako da so prodali za 8,7 milijarde dolarjev čipov. Največ povpraševanja je še vedno po DDR2, medtem ko se DDR3 nekako ne uspe uveljaviti. Ker si je povpraševanje po recesijskem hudem udarcu v zadnjem kvartalu vendarle opomoglo, se je cena pomnilnika povišala za več kot 60 odstotkov.

Prvi med proizvajalci je Samsung, ki je imel 2,8 milijarde dolarjev prometa in s tem 31,7-odstotni tržni delež (v enakem obdobju leto prej pa...

5 komentarjev

Intelov tržni delež kvišku

Tržni deleži

vir: CNet
CNet - Intelov tržni delež na področju procesorjev je v drugem četrtletju letošnjega leta dosegel štiriletni vrh, v svoji raziskavi trga ocenjuje iSuppli. Dosegli so 80,6-odstotni tržni delež, kar je za poldrugo odstotno točko več kot četrtletje prej. Zadnjikrat so bili tako visoko leta 2005, ko so obvladovali 82,4 odstotka trga. Pridobitve gredo kakopak na AMD-jev račun, ki je izgubil dobro odstotno točko in z 12,8 padel na 11,5 odstotkov. Kljub temu je recesija napravila svoje, saj sta v absolutnih številkah obe podjetji prodali manj kot v enakem obdobju lani.

47 komentarjev

Dell v prvem četrtletju slabše, a pozitivno

The Register - Dell je ta teden objavil poslovne rezultate za prvo četrtletje fiskalnega leta 2010, ki se je izteklo prvega maja. Iz njih je razvidno, da so v tem kvartalu prihodki podjetja znašali 12,3 milijarde dolarjev, kar je za četrtino manj kot v enakem obdobju lani. Tudi dobička je bilo manj, saj so ga še lani zabeležili 784 milijonov dolarjev, letos pa zgolj 290 milijonov dolarjev. Izvršni direktor Michael Dell pričakuje bolj rožnato prihodnost leta 2010.

Po zadnjem štetju ima namreč Dell 37-odstotni tržni delež na področju strežnikov x86, za prihodnje leto pa pričakujejo intenzivnejše investicije podjetij v svoje sisteme in posledično več prometa za Dell. Kot pravi, bo en razlog za konkretnejše nadgradnje v prihodnjem letu izid Windows 7, drugi pa tečnarjenje zaposlenih, ki bodo počasi naveličani delati na štiri ali pet let starih računalnikih, če imajo doma nove.

0 komentarjev

AMD pridobil tržni delež

Slo-Tech - Kljub slabim finančnim rezultatm v drugem četrtletju letošnjega leta je AMD pridobil nekaj več kot štiri odstoten tržni delež na trgu procesorjev. Tako je bilo 22,9 odstotkov prodanih procesorjev v drugem četrtletju letošnjega leta iz AMD-jevega hleva, medtem ko je največji, 76,3 odstotni delež pripadel Intelu. V primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta sta oba proizvajalca pridobila, sja je AMD-ju v omenjenem obdobju pripadel 21,6, Intelu pa 72,9 odstotni tržni delež.

Več o tem si preberite na eWeek.com.

4 komentarji