»

Potrjen standard ODF 1.2

PC World - Ta teden je komite OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards) standard ODF 1.2 potrdil kot novi standard za zapis dokumentov, preglednic, predstavitev in grafov v XML-jevskem formatu. V primerjavi s pet let starim ODF 1.1 prinaša novinec precej izboljšav in novosti, skupno pa obsega 1217 strani dokumentacije.

Glavna novost v ODF 1.2 je na novo napisan modul za...

6 komentarjev

Sprejet standard C++11

Slashdot - Odbor za standard C++ pri ISO v Ženevi je soglasno sprejel marca predlagani končni osnutek C++0x, ki se sedaj uradno imenuje C++11. Novi standard bo zamenjal sedaj veljavni C++ ISO/IEC 14882.

Novinec prinaša vrsto novosti, med njimi omenimo lambda funkcije, izboljšane standardne knjižice, korutine, in neposredno inicializacijo podatkovnega polja (direct data field initialization). Kakšnih pretresov nov standard ne bo prinesel, saj so vse v standardu dodane funkcije v prevajalnikih že implementirane kot neobvezne razširitve knjižic (Library Extensions TR).

Čeprav je novi standard sprejet, bo sedaj trajalo nekaj mesecev, preden bo objavljena vsa dokumentacija, tako da bo tudi javno v popolnosti zaživel. To naj bi se zgodilo do konca leta.

40 komentarjev

Potrjen standard IEEE 802.3ba

Slashdot - IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineers) je sprejel nov standard 802.3ba, ki ureja omrežja ethernet s hitrostmi 40 Gb/s in 100 Gb/s. Novi standard je bil sprejet 17. junija in je prvi tovrsten standard, ki utemeljuje dve hitrosti hkrati. Razvit je bil v sodelovanju z delovno skupino IEEE P802.3ba in študijsko skupino 15 International Telecommunication Union (ITU-T). Z novim standardom naj bi se okrepilo razširjanje 100- in 40-gigabitnih povezav, ki bodo omogočile lokalne razvejitve v desetgigabitna omrežja. IEEE 802.3ba ostaja združljiv z obstoječimi inštalacijami za IEEE 802.3.

7 komentarjev

Stoosemindvajset gigabajtni Blu-ray

engadget - Za večjo berljivost še s številkami: Blu-ray Disc Association pripravlja nov format BDXL, ki omogoča na modre ploščke stisniti 128 GB podatkov ob enkratnem zapisu ali 100 GB v prepisljivem načinu. Za dosego tega cilja bodo ničle in enice zapisane v treh do štirih slojih, za kar bodo potrebni močnejši laserji. Drug novi standard je IH-BD (Intra-Hybrid Blu-ray), ki omogoča zapis 25 GB podatkov, ki so samo za branje, in še dodatnih 25 GB prepisljivih podatkov na eno zgoščenko. To med drugim pomeni, da jih ne bo moč brati na starih enotah, niti jim ne bo pomagala nadgradnja strojno-programske opreme (firmware). Kdaj bodo prve naprave na trgu, je še prezgodaj trditi, saj potrebujemo najprej dokončne specifikacije. Te pričakujemo v naslednjih mesecih.

24 komentarjev

Apple: kilo je 1000 in ne več 1024

Binarne in decimalne predpone

Apple - Zgodbo računalniških predponah za merjenje kapacitete poznamo. Ker računalniki naslavljajo v binarnem sistemu, so v starih časih za kilo zlorabili kar 210 oz. 1024, kar je blizu pravemu 1000, mega je postal 220 oz. oz. 1 048 576, kar je blizu pravemu milijonu itn. Operacijski sistemi in proizvajalci pomnilnika so uporabljali binarne veličine (32 MB pomnilnika je bilo natančno 33.554.432 bajtov), medtem ko so proizvajalci trdih diskov 60.000.000.000 bajtov velik disk oglaševali kot 60 GB. Zmeda uporabnikov je bila popolna, ko je operacijski sistem taisti disk označil kot 55,88 GB. Da bi se...

205 komentarjev

Prihaja nov pomnilniški standard

logotip

vir: TG Daily
TG Daily - Brez skrbi, DDR3 še ni zastarel, saj je nov standard namenjen (sprva ročnim) mobilnim napravam. Serial Port Memory Technology oz. serijski pomnilnik je dobil zeleno luč s podporo Hynixa, Samsunga, LGja ter Silicon Imagea. V primerjavi s trenutnimi standardi, ki so v uporabi v mobilnih napravah, ciljajo na vsaj 40 % zmanjšanje števila nožic, prepustnost med 200 MB/s in prek 12 GB/s, omogočal pa naj bi tudi povezovanje enega čipa k večim porabnikom.

Potrebo za nov standard so člani konzorcija videli v mobilnikih, ki so vsak dan zmogljivejši, saj omogočajo poslušanje glasbe, predvajanje filmov, brskanje po spletu, itd. Posledica je jasno potreba po vedno več pomnilnika, prav to pa naj bi ob nižji porabi prinesel SPMT. Zaradi brezplačne uporabe (brez licenčnine) je obenem tudi cenovno ugodna rešitev.

5 komentarjev

IEEE 802.11g uradno potrjen

IEEE - Pri IEEE-SA (Institute of Electrical and Electronics Engineers - Standards Association) so včeraj objavili, da so uradno ratificirali IEEE 802.11g standard. Gre za naslednika že dobro poznanega IEEE 802.11b, ki je bil v uporabi predvsem na področju tehnologije brezžičnih omrežij (WLAN). Glavna prednost novega standarda je večja prepustnost, saj prvotno hitrost 11 Mbps poveča na 54 Mbps. Za vse uporabnike obstoječih omrežjih je razveseljivo tudi dejstvo, da je novi protokol združljiv tudi s svojim predhodnikom. Uradna najava.

7 komentarjev

ATA 133

več strani - Kot veste, sem bil odsotem par dni. Tako da ne vem natančno, kako pozorno smo na Slo-Techu spremljali rojstvo novega ATA standarda. Ne glede na to če smo ali ne, bom naredil kratko obnovo.
Pred nekaj dnevi je Maxor objavil podporo novemu ATA standardu. Tokrat gre za ATA133, ki, kot to pove že ime, lahko teoretično doseže prenose hitrosti do 133 MB/s. Maxor je največji proizvajalec trdih diskov na svetu (še posebej po tem, ko je kupil Quantum), tako da njegova "beseda" kar nekaj velja.
Ali pa tudi ne? Veliko podjetiji je že odklonilo ta nov standard. Res je sicer, da je ATA standardu že pošteno odklenkalo in ga tudi nekaj višja vrekvenca delovanja ne more rešiti, ampak nič ne stane, če nocejšp tehnologijo pač implementiraš v svoj novi izdelek. Intel je tako že zavrnil uporabo ATA133, ker da mu ATA100 poplnoma zadostuje da prihoda njegovega SerialATA standarda. Seagate se je tudi odrekel ATA133 standardu z istim obrazložilom kot Intel; raje bo počakal na SerialATA. Le VIA in SiS sta...

3 komentarji